[Upd] Ajax accepteert straf KNVB voor bekerfinale

Frank (franklop)

Ajax mag mogelijk een uitwedstrijd in de KNVB-beker geen publiek meenemen. De KNVB wil de Amsterdamse club die straf opleggen voor de ongeregeldheden vorig jaar in de bekerfinale tegen PEC Zwolle. Toen gooiden Ajax-fans vuurwerk op het veld waardoor de wedstrijd moest worden stilgelegd.

De aanklager betaald voetbal van de KNVB vindt dat Ajax verantwoordelijk is voor het gedrag van de eigen fans. Omdat de Amsterdammers echter samen met de KNVB en PEC Zwolle verantwoordelijk waren voor de organisatie en de club actief meehielp bij het opsporen en identificeren van de vuurwerkgooiers valt de voorgestelde straf echter laag uit.

De bekerfinale werd eind april gespeeld. Dat er nu pas een schikkingsvoorstel ligt, komt volgens de KNVB doordat het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie werd afgewacht. Ajax heeft tot volgende week woensdag de tijd om op het schikkingsvoorstel te reageren.

Update 15.58 uur 

Ajax moet definitief de eerstvolgende uitwedstrijd in de KNVB-beker zonder eigen publiek spelen. De club accepteerde de door de KNVB voorgestelde straf naar aanleiding van het vuurwerkincident tijdens de bekerfinale van eerder dit jaar. Als Ajax zonder uitwedstrijden te spelen de finale bereikt, geldt de straf voor dat duel. Zelfs als Ajax officieel de thuisploeg is.

Tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle in April gooiden Ajax-fans vuurwerk op het veld. De finale in de Kuip moest daardoor enige tijd onderbroken worden. Na de hervatting liep PEC uit naar een 5-1 zege.