Tennisbond dreigt met bizarre schorsing Asian Games-spelers

De wereldtennisbond voor de mannen, ATP, heeft gedreigd om spelers die op de Asian Games in actie komen voor liefst drie jaar te schorsen als ze daardoor het ATP-toernooi in Peking missen. Dat is zelfs een jaar langer dan een 'gewone' dopingschorsing. Ook moet er een boete van 100.000 dollar betaald worden als men zich niet terugtrekt van de Asian Games in Incheon.

Het toernooi in Peking wordt door de ATP en de WTA - de bond voor de vrouwen - georganiseerd, maar de WTA lijkt een wat meer flexibel standpunt in te nemen. Zo mogen speelsters zich later in China melden of gewoon helemaal niet meedoen aan het toernooi. Op 29 september begint de China Open, terwijl de finale in het enkelspel op de Asian Games op 30 september gespeeld wordt.

De grootste naam die in de problemen kan komen is de Taiwanees Lu Yen-Hsun, de nummer 43 van de wereld. Andere spelers hebben zich teruggetrokken van de Asian Games, zoals de Oezbeken Denis Istomin (ATP-59) en Farrukh Dustov (ATP-128) en de Kazachen Andrey Golubev (ATP-62) en Aleksandr Nedovyesov (ATP-119).

Het terugtrekken van de Oezbeken en Kazachen kan ook anders verklaard worden. Kazachstan haalde en won namelijk de finale van het landentoernooi, waardoor vooral Nedovyesov al een loodzware week achter de rug heeft: Zeven wedstrijden in vier dagen. Oezbekistan bleef tot en met de halve finales in het landentoernooi.

Lu heeft echter besloten om ook het enkelspel op de Asian Games te spelen, waar hij de grote favoriet is en zijn eerste wedstrijd met 6-0, 6-1 won. "Die boete kan ik wel hebben, dat maakt niet uit", zo zei Lu tegen Apple Daily"Die schorsing kan ik echter niet accepteren, we waren geschokt toen we hiervan hoorden. Het kwam pas een uur voor de inschrijving voor de Asian Games gesloten was. Het enige wat ik nu nog kan doen is spelen tot ik uit het toernooi lig."