FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 augustus 2014

Historische medaille op onderdeel endurance tijdens Ruiterspelen

Marijke Visser heeft bij de Wereldruiterspelen in Normandië zilver gewonnen op het onderdeel endurance. Het is de eerste Nederlandse medaille op dit onderdeel. 

Bij endurancewedstrijden worden er op speciaal uitgezette routes gereden met een totale lengte van 25 tot maximaal 160 kilometer. Deze routes worden op tijd gereden en gaan dwars door de vrije natuur. De ruiter met de beste tijd wint. 

Visser noteerde met haar paard Laiza de Jalima de tweede tijd. De wedstrijd vandaag had de maximale lengte van 160 kilometer. Door de zware weersomstandigheden werd deze wedstrijd extra zwaar. De 22-jarige Joyce van den Berg eindigde met Run de Colombier als negende.

"Ik had dit echt niet verwacht", reageerde Visser tevreden op haar medaille. "Het parcours was heel moeilijk. Je moest steeds schakelen omdat het terrein zo afwisselend was en door de vele regen werd het ook nog enorm modderig."

Het goud ging naar Sjeik Hamdan bin Mohd al Maktoum (UAE). Hij won de race in 8:08.28. Visser had elf minuten langer nodig. Het brons ging naar Abdulrahman Saad A. S. Al Sulaiteen uit Qatar. De Nederlandse amazones Yara de Boer met Sumaya en Carmen Römer met Oceane d’Havenne wisten de finish niet te halen.

Een van de deelnemende paarden is overleden. Dorado, van de amazone Claudia Romero Chacon uit Costa Rica, kwam zwaar ten val en werd daarna geëuthanaseerd. Dat bevestigde de lokale politie donderdag. De amazone werd overgebracht naar ziekenhuis van Avranches. Chacon kwam er met kleine verwondingen vanaf. 

Bungie overweegt baarden in Destiny

In Destiny begin je met het aanmaken van je eigen character. Veel opties worden voorgeschoteld zoals, class, ras, huidskleur, haar, en nog veel meer. Maar tot de verbazing van veel gamers ontbrak er iets, baarden! Wie wil er nou niet met een mannelijke baard rondlopen in de wereld van Destiny?

Bungie, die een aantal weken geleden een bèta van het spel uitbracht, heeft deze klacht gehoord. Door de bèta kon bungie samen met de community bekijken wat er eventueel verbeterd kon worden aan de game. Bungie was erg verbaasd dat het ontbreken van baarden zoveel ophef kon veroorzaken, het was één van de meest gevraagde features.

Een developer van Bungie zegt het volgende: "But that's like wow, really? This is the big topic that people are talking about coming out of the bèta? For the graphics team - hell yeah! They are all on it. They want beards. They want to be able to give that. That's super-fun. If that's the biggest concern for the graphics team: great!"

Bungie was al bezig met een concept voor baarden, maar dit stond op een laag pitje, en raakte op een gegeven moment in de vergetelheid. Maar zo te zien is er toch nog een kans dat wij met een baard, door het universum van Destiny kunnen lopen.

Destiny komt 9 september uit voor Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360 en Xbox One

Destiny baard
Welke man wil dit nou niet?

Vele medailles voor het para-dressuurteam op Wereldruiterspelen

Het Nederlands para-dressuurteam heeft zilver gewonnen op de landenwedstrijd tijdens de Wereldruiterspelen in Normandië. Ook vele inidivduele medailles werden binnen gesleept. 

Woensdag wisten Nicole den Dulk (klasse IB) en Sanne Voets (klasse III) al respectievelijk een bronzen en zilveren medaille te behalen. Vandaag kwamen daar een gouden en bronzen medaille bij. Rixt van der Horst op Uniek won de wedstrijd in klasse II en Frank Hosmar pakte op Alphaville een bronzen medaille in klasse IV. 

Deze medailles prestaties brachten Nederland naar een tweede positie in het landenklassement. Groot-Brittannië pakte het goud en het brons was voor Duitsland. Net zoals voor de valide dressuurploeg geldt dat het para-dressuurteam zich geplaatst heeft voor Rio 2016. 

"Dit is niet normaal!", aldus bondscoach Joyce Heuitink. "Het belangrijkste doel van dit WK was directe kwalificatie voor de Paralympics. En dat is gelukt. Ik wist van tevoren wel dat we met een sterke ploeg naar Normandië gingen en alles liep ook volgens plan." Vrijdag wordt het para-dressuurtoernooi afgesloten met de kür op muziek. 

'Donald Tusk gevraagd voor hoogste EU-post'

De Poolse premier Donald Tusk heeft een verzoek om voorzitter van de Europese Raad te worden in overweging. Dat hebben bronnen in Warschau gezegd, meldt persbureau Reuters donderdag. Europese leiders verdelen de hoogste posities binnen de EU zaterdag op een top in Brussel.

De benoeming van de centrumrechtse politicus zou een overwinning zijn voor de Oost-Europese landen die zich het afgelopen decennium bij de Unie aansloten. Polen is een van de grote voorstanders in Europa van een strenge aanpak van Rusland, wegens de inmenging van dat land in Oekraïne.

Reuters meldt op basis van bronnen in Brussel dat huidig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy bij leiders in de EU navraag doet of zij met de benoeming van Tusk instemmen.

AkzoNobel noemt looneis vakbonden 'monsterlijk'

Vakbonden spelen met vuur door een loonsverhoging van tien procent te eisen voor medewerkers van het Membraam Elektrolyse Bedrijf (MEB) in de Botlek in Rotterdam. "Een monsterlijke en onverantwoordelijke eis voor een kleine groep die daarmee een cao-akkoord voor iedereen in de weg staat", schrijft directeur Knut Schwalenberg van AkzoNobel Nederland in een reactie.

De bonden willen een aparte cao voor de 95 medewerkers van het chloorbedrijf afspreken omdat hun lonen de afgelopen jaren zeer matig zouden zijn gestegen, terwijl AkzoNobel 'bakken met geld verdient' aan de fabriek. Zij dreigen met stakingen.

Schwalenberg stelt dat er maar matig aan de fabriek wordt verdiend. "Onze klanten hebben het door de hoge energieprijzen ook moeilijk. Ze zullen de extra looneis en een eventuele onderbreking volstrekt niet kunnen begrijpen."

De directeur dreigt dat het steeds moeilijker wordt om 'broodnodige investeringen' te rechtvaardigen. "Als we niet kunnen rekenen op redelijkheid van onze medewerkers maken we de toekomst van deze locatie onzeker." Ook klanten in de omgeving zouden nadenken over hun toekomst in Europa.

AkzoNobel heeft 1,75 procent loonsverhoging geboden. Dat zou in lijn liggen met landelijke ontwikkelingen. "De actievoerders vergelijken hun loon met 'Champion League' bedrijven in de omgeving en daar behoren we op dit moment echt niet bij", schrijft Schwalenberg. Hij stelt dat het personeel nu al goed verdient. "Een operator op mbo-niveau verdient met 33,6 uur werken per week tot bijna zestigduizend euro per jaar inclusief een speciale arbeidsmarkttoeslag. Dat is bijna twee keer modaal. We hebben al jaren een verloop dat bijna op nul ligt, een beter bewijs van goede arbeidsvoorwaarden is nauwelijks denkbaar."

Verder zouden degenen die dreigen met staken de solidariteit binnen de locatie 'breken'. "Want ze maken anderen het werk onmogelijk. Denk aan onze andere fabrieken in Rotterdam, de technische dienst, de makers en transporteurs van zout. Al die mensen kunnen niet meer werken als er een actie komt van deze ontevreden minderheid", besluit Schwalenberg.

De vakbonden hebben het bedrijf tot volgende week woensdagochtend gegeven om bereidheid te tonen om een aparte cao af te spreken. Anders leggen werknemers het werk neer.

Obama: IS vereist regionale aanpak

Het verslaan van de Islamitische Staat (IS) vereist een 'regionale strategie' en hulp van partners in het Midden-Oosten. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd. Obama spreekt later met zijn nationale veiligheidsteam over de mogelijkheden om IS aan te pakken.

Het is tijd dat landen in de regio 'stoppen met hun ambivalente houding' tegenover de doelen van extremistische groepen als IS, zei Obama. "Ze hebben geen andere ideologie dan geweld en chaos."

Obama zei het Pentagon te hebben gevraagd scenario's te bedenken om de opstandelingen te bestrijden.

De Verenigde Staten voeren luchtaanvallen uit op doelwitten van IS in Irak. Obama overweegt de terreurgroep ook in Syrië aan te vallen, maar zei donderdag 'nog geen strategie' te hebben.

Angelina Jolie en Brad Pitt getrouwd

Angelina Jolie en Brad Pitt hebben elkaar zaterdag eeuwige trouw beloofd. De ceremonie vond plaats in Frankrijk op hun landgoed Miraval, laat een woordvoerder van het Hollywoodkoppel donderdag weten. De trouwerij werd gehouden in het diepste geheim en alleen door vrienden en familie bijgewoond.

De 39-jarige actrice en de 50-jarige acteur leerden elkaar kennen op de set van Mr. & Mrs. Smith uit 2005. De twee zijn sinds 2012 verloofd en hebben zes kinderen. Ze hebben twee zoons en een dochter geadopteerd en kregen drie biologische kinderen: twee dochters en een zoon.

Beiden zijn al eerder getrouwd geweest. Jolie trad in 1996 in het huwelijk met de Britse acteur Jonny Lee Miller. Ze hielden het anderhalf jaar vol. Van 2000 tot en met 2003 was ze getrouwd met acteur Billy Bob Thornton. Pitt was eerder getrouwd met Jennifer Aniston. De twee gaven elkaar in 2000 het jawoord. Naar verluidt was Jolie de reden van de breuk die in 2005 plaatsvond.

De acteur en de actrice verklaarden eerder te willen wachten met een bruiloft totdat homokoppels dezelfde rechten zouden hebben als heterokoppels. Onder druk van hun kinderen zagen ze daar echter vanaf.


Angelina Jolie en Brad Pitt getrouwd (Foto: Novum)

Waterpolosters naar kwartfinale WK onder 18

De Nederlandse waterpolosters hebben zich op het WK onder 18 geplaatst voor de kwartfinales. In Madrid werd Australië in de achtste finale met 13-8 opzij gezet. Nederland speelt vrijdag tegen de Verenigde Staten voor een plek in de halve finale.

De Nederlandse dames begonnen niet al te sterk en stonden na de eerste periode met 2-3 achter. Daarna ging het echter beter, nadat Lizette Rozeboom al snel in de tweede periode de gelijkmaker scoorde. Via Rozeboo, Maud Megens en een Australische treffer stond het halverwege 5-4 voor Nederland.

In de derde periode bleef Nederland doorgaan en kwam het dankzij Ilse Koolhaas al snel op 6-4. Megens breidde de voorsprong uit en met nog ongeveer drie minuten te spelen maakte Maud Koopman 8-5, wat de eindstand was na drie periodes. 

Het laatste kwart stond bol van de scores, in eerste instantie vooral aan Nederlandse kant. Rozeboom, Maartje Keuning en daarna nog een keer hetzelfde duo brachten Nederland naar een voor Australië onoverkomelijke 12-5 voorsprong. De Aussies deden daarna nog wel wat terug, maar het was al veel te laat. Nederland kon de wedstrijd met 13-8 afmaken. 

De kwartfinale tegen de VS zal vrijdag om 15.30 uur gespeeld worden. De Spaanse zwemfederatie laat alle wedstrijden live zien via hun officiële YouTube-kanaal.


 

'Mijlpaal' India en Rusland: 50e dopingzaak 2014

Rusland heeft net als India eerder een dubieuze mijlpaal bereikt in 2014. De schorsing van biatleten Valentin Pekhterev en Andrei Dubasov na betrapt te zijn op verboden middelen betekent dat Rusland nu vijftig dopingzaken heeft in dit jaar.

Het gaat bij de Russen vooral om sporters uit de atletiek. Daar zitten grote namen bij, zoals snelwandelaars Stanislav Emelyanov - Europees kampioen 2010 - en Elena Lashmanova, regerend olympisch- en wereldkampioene. De positieve test van topzwemster Yuliya Efimova was een van de bekendste dopingzaken wereldwijd in 2014. 

Ook India heeft de grens van vijftig zaken al gehaald. Ook hier gaat het vooral om atleten, maar in tegenstelling tot de Russen zijn er bij India niet echt grote namen bij. Weinig verrassend is atletiek wereldwijd de sport met de meeste zaken tot nu toe in 2014, 188. Gewichtheffen volgt met 79, wegwielrennen staat met 33 op de derde plek.

Ondanks het vaak aangedragen - en foutieve - argument dat voetbal een technische sport is en doping dus niet helpt staat de sport samen met worstelen op de vijfde plek. Onder meer de noordse combinatie, tafeltennis en veldhockey staan nog altijd op nul zaken.

[EL] Uitslag Sparta Praag - PEC Zwolle

Voor PEC Zwolle zit het Europese avontuur na twee wedstrijden erop. De Zwollenaren verloren met 3-1 in Praag van Sparta, nadat ze slechts 1-1 gelijk speelden in het IJsseldeltastadion.

In het begin leek er nog niets aan de hand. PEC kon twee keer scoren, maar de doelman redde twee keer knap. Na 10 minuten maakte Maikel van der Werff een fout waardoor het 1-0 werd. PEC kreeg voor rust nog een grote mogelijkheid maar scoorde niet. Vlak voor rust trof de thuisploeg wel doel met een van richting veranderd schot.

In de tweede helft leek PEC niet meer in een goede afloop te geloven. Na een uur werd het 3-0 door een afstandsschot. Tien minuten voor tijd werd Mustafa Saymak neergehaald in het strafschopgebied. De penalty werd benut, maar de thuisploeg kwam niet meer in grote problemen. Het werd nog bijna 4-1, maar de paal stond in de weg.

Hieronder staan de statistieken:

AC Sparta Praag

3 - 1

PEC Zwolle

 10' Krecji
 44' Dockal
 62' Brabec
   83' Nijland (pen) 
 
 Gele kaart: Majetovsky, Brabec, Nhaimonesu, (AC Sparta Praag), Sainsbury, (PEC Zwolle)
 
Stadion:  Generali Arena, Praag
Toeschouwers: 16.612
Arbiter: Bebek (Kro)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bicik
Kaderavek
Kovac
Brabec
Nhaimonesu
Dockal
Marecek
Vacek (Konate/84)
Matejovsky
Krejci (Bresnanik/90)
Lafata (Nespor/90)
  Boer
Van Polen
Van der Werff
Sainsbury
Van Hintum
Saymak
Drost
Rienstra
Lukoki (Dekker/77)
Necid (Nijland/54)
Thomas (Moro/69)

SKA maakt PS-exclusieve platformer

Ska Studios, ontwikkelaar van platform-toppers als The Dishwasher en Charlie Murder, komt met een nieuwe gothic-stijl side-scrollinggame. Dat maakten ze vandaag bekend op de PlayStation-blog. De nieuwe titel, genaamd Salt and Sanctuary, wordt exclusief uitgegeven voor PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Voor minder ingewijden, Ska Studios staat bekend om extreem gewelddadige cartoony arcade games met een gothic-achtig tintje. Zo draaide Charlie Murder om een garage punkrockband die tijdens de apocalyps een leger demonische sujetten moet afslachten, en draaide The Dishwasher om een afwasser met superpowers die zint op wraak nadat cyborgs zijn zusje hebben ontvoerd.

In Salt and Sanctuary speel je een schipbreuk geleden matroos die gestrand is op een eiland dat veel weg heeft van het vagevuur. De gameplay is zoals te verwachten van Ska: uitgebreide, ongebreidelde hack-n-slash side-scrolling actie. Dit keer is de stijl gebaseerd op games als Castlevania en, voornamelijk, Dark Souls.

In tegenstelling tot de voorgangers zit er enorme diepte en variatie in de combat: net als in Souls-games kunnen wapens met één of twee handen gebruikt worden, is er sprake van 'hang time' na een attack, dodge-rolls en hebben alle wapens/configuraties hun eigen unieke movesets. Verder zijn er offhand wapens als crossbows, staffs voor magic attacks, bows, en consumables als werpmessen en weapon buffs. Gewicht beïnvloedt je beweging en stamina-regen. Ska Studios: "Basically, it combines two things we love: fast, precise 2D combat and super strategic RPG depth. Also, there are curb stomps."

Salt and Sanctuary komt volgend jaar exclusief uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

[EL] Uitslag Feyenoord - Zorya Luhansk

Feyenoord is er in geslaagd de groepsfase van de Europa League te bereiken. tegen Zorya Luhanks was daar wel een klein mirakel voor nodig nadat er een 3-0 voorsprong werd weggeven, maar dankzij een doelpunt van Elvis Manu in de blessuretijd pakten de Rotterdammers toch nog de zege.

Feyenoord begon de wedstrijd in de wetenschap dat het met 1-1 van vorige week een gunstige uitgangspositie had. 0-0 zou al voldoende zijn maar het werd al snel duidelijk dat de thuisclub daar niet op wilde gokken. Al in de eerste vijf minuten kreeg het twee goede kansen, maar deze werden niet benut. 

Het kwam echter ook goed weg toen scheidsrechter Hansen een penalty aan de Oekrainers leek te geven, maar na overleg met zijn assistent herriep hij deze beslissing. Vervolgens was het toch te Vrede die zijn derde kans wel raak schot. Na een klein half uur zat Feyenoord helemaal op rozen toen Ruben Schaken de voorsprong verdubbelde.

Vlak na rust leek de wedstrijd helemaal gespeeld toen Bilye de bal na een voorzet van Schaken in zijn eigen doel kopte. Na bijna een uur spelen bracht Malinovskij de bezoekers terug in de wedstrijd door te scoren uit een indraaiende vrije trap. Vervolgens sloeg de angst bij Feyenoord toe, het slaagde er nauwelijks meer in de bal in de ploeg te houden. Bilyj kon daarna vrij de 3-2 inkoppen.

Daarna gebeurde hetgeen wat een half uur eerder niemand nog voor mogelijk had gehouden, Malinovski scoorde de 3-3 na een schot van afstand. Met de moed der wanhoop ging Feyenoord daarna op zoek naar een doelpunt, maar Zorya Luhansk kwam niet in de problemen. Althans, tot de 92e minuut. Invaller Elvis Manu slalomde door de verdediging en schoot Feyenoord naar de groepsfase van de Europa League.


Feyenoord-speler Bilal Basacikoglu in duel met Zorya Luhansk-speler Oleksandr Karavaev (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

4 - 3

Zorya Luhansk

 18' Te Vrede
 27' Schaken
 48' Bilye (e.d)
 90+2' Manu 
   56' Malynovskyj 
 71' Bilyj 
 80' Malynovskyj 
 
 Gele kaart: Basacikoglu, Te Vrede, Manu(Feyenoord),
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 32.500
Arbiter: Hansen (Den)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Wilkshire
v.Beek
Mathijsen (Manu/84)
Kongolo
Clasie (Achahbar/84)
Immers
Vilhena
Schaken
Te Vrede
Basacikoglu (Nelom/78)
  Sjevtsjenko
Kamenjoeka
Pyljavskji
Bilyj
Ignjatijevic (Pysko/72)
Karavajev
Segbefia (Ljubenovic/66)
Malynovskyj
Tsjaikovsky (Grytsaj/79)
Chomtsjenovsky
Boedkivskij

Patricia Paay beroofd tijdens etentje

Patricia Paay is tijdens een etentje in Amsterdam het slachtoffer geworden van een diefstal. Toen het tijd was om af te rekenen ontdekte ze dat haar tas weg was.

"Een man achter me vond ik al zo vreemd doen", laat Paay weten aan RTL Boulevard. "Het was een dure tas. Mijn rijbewijs, creditcard, auto- en huissleutels zaten er in, maar gelukkig geen cash geld."

Een korte zoektocht van politieagenten leverde niets op en van de dader ontbreekt elk spoor. Paay laat voor de zekerheid de sloten van haar huis vervangen.

[EL] Uitslag FC Twente - Qarabag FK

FC Twente is er niet in geslaagd om de groepsfase van de Europa League te bereiken. Tegen het Azerbeidjaanse Qarabag FK kwam het niet verder dan een gelijkspel: 1-1. Aangezien beide ploegen vorige week niet scoorden is Qarabag door op uitdoelpunten.

FC Twente kwam helemaal niet zo slecht uit de startblokken en kreeg verschillende kansen in de openingsfase. Toch duurde het tot de 37e minuut voor de eerste goal. Luc Castaignos werd door Kyle Ebecillio vrij voor de doelman gezet: 1-0.

Na rust was Qarabag iets beter en zwak verdedigen van de Tukkers zorgde voor de 1-1. Twente raakte hierna drie keer de paal en kreeg vele kansen op de winnende, maar hij kwam er niet. Zo kwalificeerden ze zich niet voor de groepsfase.

Hieronder de statistieken:

FC Twente

1 - 1

Qarabag FK

 37' Castaignos    51' Muarem 
 
 Gele kaart: , Gurayev, (Qarabag FK)
 
Stadion: Grolsch Veste
Toeschouwers: 20.200
Arbiter: Mazzoleni (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Martina
Lachman
Bjelland
Schilder
Ebecillio (Eghan/64)
Ziyech (Borven/79)
Mokotjo
Kusk
Castaignos
Mokhtar
  Sehic
Garayev
Medvedev
Sadygov
Agolli
Gusyenov
Chumbino (Yusifov/79)
Muarem (Danilo/71)
Richard
Nadirov (Teli/85)
Reynaldo

Schippers 'best of the rest' op 100 meter

Dafne Schippers heeft tijdens de Diamond League in Zürich niet voor een grote stunt kunnen zorgen. De Nederlandse kwam wel tot een mooie tijd van 11,10 seconden, slechts 0,07 boven haar nationale record.

Vooraf leek het vooral te gaan tussen de Nigeriaanse Blessing Okagbare, Veronica Campbell-Brown uit Jamaica en de Ivoriaanse Murielle Ahouré. Dat bleek ook bewaarheid te worden, want Campbell-Brown pakte in 11,04 de zege, zo bleek na een fotofinish. Ahouré werd met eveneens 11,04 tweede, 0,02 voor Okagbare. Schippers liep naar de vierde plek.

Hassan stort in en verliest strijd om Diamond League-titel

Sifan Hassan heeft het seizoen van haar grote doorbraak niet kunnen bekronen met de eindzege op de 1500 meter in de Diamond League. Tijdens de seizoensfinale in Zürich moest ze zich gewonnen geven in het stadion waar ze eerder in de maand nog de Europese titel pakte.

Hassan begon zoals altijd weer achterin en schoof na zo'n 900 meter naar voren. Dat ging hard en binnen no-time lag ze op de tweede plek achter de Amerikaanse Jennifer Simpson. De Nederlandse probeerde er nog wel voorbij te gaan, maar stortte in de laatste meters in en werd vierde.

Simpson werd nog bijna ingehaald door haar landgenote Shannon Rowbury en dook over de streep. Dat bleek haar redding, want met 3:59,92 minuten was ze precies één honderdste sneller dan Rowbury. Dat leverde haar ook de 50.000 dollar op die bij de eindzege in de Diamond League hoort. Hassan werd daarin derde, achter de Zweedse Abeba Aregawi.

[EL] Uitslag FC Shakhtyor Soligorsk - PSV

PSV heeft ook dit seizoen de groepsfase van de Europa League bereikt. In een tamme partij werd FC Shakhtyor Soligorsk met 2-0 opzij gezet. Memphis Depay maakte in de slotfase van de wedstrijd het verschil door twee keer het net te vinden.

PSV begon aan de wedstrijd tegen FC Shakhtyor Soligorsk met de wetenschap dat een brilstand voldoende was om voor de 41e opeenvolgende keer deel te nemen aan de groepsfase van een Europees hoofdtoernooi.

In de eerste helft gebeurde dan ook vrij weinig. Het tempo in Wit-Rusland lag erg laag, waardoor er voor de aanwezige fans nauwelijks wat te genieten viel. Buiten een afstandsschot voor de thuisploeg gebeurde er nauwelijks noemenswaardige dingen.

Na de thee lag het niveau van de wedstrijd iets hoger. Zowel PSV als FC Shakhtyor Soligorsk kregen wat kansen, maar doelpunten vielen er niet. Toch hoefden de Eindhovenaren daar niet wakker van te liggen, want zij hadden de beste uitgangspositie.

Er was nog wel even een opmerkelijk moment; Na vijf minuten in het tweede bedrijf voerde PSV via Depay een goede counter uit, maar hij werd in het strafschopgebied onderuit gehaald. Arbiter Evans was echter van mening dat het geen penalty was.

In de slotfase van de wedstrijd waren er nog wel een goede kansen voor Depay, Luuk de Jong en Luciano Narsingh, maar zij stuitten op de doelman. Uiteindelijk was het Depay, die het verschil in de slotfase en zijn marktwaarde verder opschroefde. De aanvaller was namelijk goed voor twee doelpunten.


FC Shakhtyor Soligorsk

0 - 2

PSV

    89' Depay 
90+3' Depay 
 
Gele kaart: Rios, Yanush (FC Shakhtyor Soligorsk), Brenet (PSV)
 
Stadion: Borisov Arena, Borisov
Toeschouwers: n.n.b.
Arbiter: Evans (Wal)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kotenko
Matveichyk
Kuzmianok
Yurivich
Yanushkevich
Galyuza (Yanush/62)
Stargorodskiy
Rios
Leonchik
Guruli (Wojciechowski/54)
Osipenko
  Zoet
Rekik
Brenet
Tamata
Bruma
Hendrix
Maher (Ritzmaier/78)
Hiljemark
Locadia (Narsingh/66)
de Jong
Depay

Ajax-coach De Boer: wordt lastig om verder te gaan

Ajax-trainer Frank de Boer beseft dat zijn ploeg een zware klus krijgt om de groepsfase van de Champions League te overleven. Zijn ploeg werd donderdag in Monaco gekoppeld aan FC Barcelona, Paris Saint-Germain en Apoel Nicosia. "Het is een moeilijke groep, het wordt lastig om de tweede ronde te behalen."

Vorig jaar trof Ajax ook Barcelona. Toen wisten de Amsterdammers thuis te winnen. "Wij hebben vorig jaar laten zien dat we kunnen stunten tegen grote teams. En we zijn nu verder", sprak De Boer hoopvol.

Naast groepshoofd Barcelona toonde De Boer zich ook onder de indruk van de Franse landskampioen. "Paris Saint-Germain is ook zeker een kanjer. Zij hebben de ambitie om de Champions League te winnen. Het is een goed team, maar wij zijn dat ook."

Proefkonijnen voor ebolavaccin gezocht

De Universiteit van Oxford is op zoek naar testpersonen voor een ebolavaccin. De instelling liet donderdag weten 60 gezonde personen tussen de 18 en 50 jaar nodig te hebben om een vaccin van leverancier GlaxoSmithKline te testen.

Midden september wil het Jenner Instituut van de universiteit met de experimenten beginnen, zo liet directeur Adrin Hill weten. De afgelopen weken hebben al diverse besmette mensen het experimentele ZMapp toegediend gekregen. Twee Amerikanen genazen daarna, maar minstens één patiënt die het middel kreeg, stierf.

Ronaldo troeft Robben af in uitverkiezing

Arjen Robben heeft donderdag in Monaco naast de titel van Europees voetballer van het jaar gegrepen. De speler van Bayern München dolf in een stemming het onderspit tegen Cristiano Ronaldo. Ook Manuel Neuer was genomineerd.

Voor Ronaldo was het de eerste keer dat hij tot Europees voetballer van het jaar werd gekozen. Hij was wel al driemaal derde. Ronaldo scoorde afgelopen seizoen liefst zeventien keer in de Champions League.

Robben kende ook een succesvol seizoen. Hij pakte de dubbel met Bayern en werd derde op het WK met Oranje. Ploeggenoot Manuel Neuer pakte op de mondiale titelstrijd de titel met Duitsland. Hij werd eerder al verkozen tot beste keeper van het WK en Duits voetballer van het jaar.

Vorig jaar ging in de vorm van Franck Ribéry wel een speler van Bayern met de uitverkiezing aan de haal. Robben, Neuer en Ronaldo waren als laatsten overgebleven van een shortlist van tien.

Lotus strikt sponsor voor drie races

Het Lotus Formule 1-team heeft het Chinese Hisense bereid gevonden om het team te sponsoren voor drie verschillende races dit seizoen.

Het logo van de elektronicafabrikant zal te zien zijn op de sidepods van de Lotus-bolide tijdens de aankomende Grand Prix van Italië en de Amerikaanse Grand Prix die later dit seizoen verreden wordt. Tijdens de slotrace in Abu Dhabi zal het logo terug te vinden zijn op de airbox van de E22.

Badmintonner Pang stunt en gaat naar kwartfinale WK

Badmintonner Eric Pang heeft donderdag voor een daverende verrassing gezorgd door zich te plaatsen voor de kwartfinale van het WK. In Kopenhagen had de Nederlander drie games nodig tegen Tanongsak Saensomboonsuk uit Thailand: 19-21, 21-18 en 21-16.

Pang neemt het bij de laatste acht op tegen de Indonesiër Tommy Sugiarto (5) of Yun Hu (9) uit Hong Kong. In de tweede ronde zorgde Pang al voor een sensatie door de als elfde geplaatste Houwei Tian uit China naar huis te slaan. Dat deed hij in twee games. Ook in de eerste ronde tegen de Zweed Mathias Borg leed Pang geen gameverlies.

[Vuelta] Valverde wint, Gesink stijgt in klassement

Alejandro Valverde heeft donderdag de leiderstrui heroverd in de Vuelta. De Spanjaard van Movistar won de zesde etappe met aankomst op de steile slotklim La Zubia. Chris Froome werd tweede en Alberto Contador derde. Valverde stond eerder in de week al een dag aan de leiding.

Valverde's zege was knap, aangezien hij op de slotklim kilometerslang beulswerk deed voor Nairo Quintana. Toen Joaquim Rodríguez op zevenhonderd meter van de meet aanging, moest zijn kopman echter passen en sprong Valverde wel mee.

Valverde versloeg vervolgens in de sprint Froome en Contador. Rodríguez, die instortte, werd op acht seconden vierde. Nummer vijf Quintana gaf twaalf seconden toe.

De Nederlander Pim Ligthart was voor de tweede dag op rij in de aanval. Hij maakte deel van een kopgroep van twee, die een maximale voorsprong van tien minuten kreeg. Ligthart werd op drie kilometer van de meet als laatste ingerekend.

De Nederlandse klassementsmannen moesten passen in de laatste kilometers. Robert Gesink was op de tiende plaats, met 33 seconden achterstand, de beste Nederlande en stijgt naar plek zeven in het klassement. Laurens ten Dam en Wilco Kelderman werden dertiende en veertiende op 44 seconden. In het klassement staan zij respectievelijk 21e en 10e.

Eventingamazone Pen vijfde na halve dressuur

Eventingamazone Elaine Pen staat na de halve dressuur bij de Wereldruiterspelen vijfde. Met haar paard Vira scoorde ze 71,78 procent, goed voor 42,3 punten in de tussenstand van de eventing. Andrew Heffernan was de tweede Nederlander die donderdag in actie kwam. Hij kwam tot een score van 63,34 procent, goed voor 55 punten, en staat gedeeld 22e. De leiding is in handen van de Brit William Fox-Pitt.

Namens Nederland komen vrijdag Merel Blom en Tim Lips nog in actie op de dressuur. De eventingruiters komen dan zaterdag in actie op de cross-country. Zondag staat het jachtspringen op het programma en kan het eindklassement worden opgemaakt.

Van Kessel en Dijks weg bij Ajax

Gino van Kessel vervolgt zijn voetballoopbaan in Frankrijk. De 21-jarige spits wordt door AC Arles Avignon overgenomen van Ajax. Van Kessel komt uit de Amsterdamse opleiding, maar brak nooit door. Hij werd eerder al uitgeleend aan Almere City en AS Trencin. Zijn nieuwe club komt uit op het tweede niveau in Frankrijk.

Ajax sleet ook een andere speler. Volgens De Telegraaf is Mitchell Dijks een contract voor twee seizoenen overeengekomen met Willem II. De linksachter, die vorig seizoen werd uitgeleend aan Heerenveen, heeft nog een eenjarig contract, maar mag transfervrij vertrekken.

[CL] Ajax treft Barça, PSG en APOEL

In Monaco is er geloot voor de groepsfase van de Champions League. Ajax is in de loting gekoppeld aan FC Barcelona, Paris St. Germain en APOEL FC. 

Landskampioen Ajax treft de nummer twee van Spanje, de kampioen van Frankrijk en de kampioen van Cyprus. De groepsfase begint op 16/17 september en de laatste groepswedstrijd is op 9/10 december. Het speelschema wordt later bekendgemaakt. De finale van het miljoenenbal is op 6 juni 2015 in het Olympiastadion te Berlijn. 

Groep A Groep B Groep C Groep D
Club Atlético de Madrid (Spa) Real Madrid CF (Spa)  SL Benfica (Por)  Arsenal (Eng) 
Juventus (Ita) FC Basel 1893 (Zwi)  FK Zenit Sint-Petersburg (Rus)  Borussia Dortmund (Dui) 
Olympiacos FC (Gri) Liverpool (Eng)  Bayer Leverkusen (Dui)  Galatasaray SK (Tur) 
Malmö FF (Zwe) PFC Ludogorets 1945 (Bul)  AS Monaco (Fra)  RSC Anderlecht (Bel) 
Groep E Groep F Groep G Groep H
Bayern München (Dui) FC Barcelona (Spa)  Chelsea (Eng)  FC Porto (Por) 
Manchester City FC (Eng) Paris Saint-Germain (Fra)  FC Schalke 04 (Dui)  Shakhtar Donetsk (Oek) 
CSKA Moskva (Rus) AFC Ajax (Ned)  Sporting Clube de Portugal (Por)  Athletic Club (Spa) 
AS Roma (Ita) APOEL FC (Cyp)  NK Maribor (Slo)  FC BATE Borisov (WRu) 

Grote spelshows verleden tijd op publieke omroep

Grote spelshows zullen in de toekomst niet meer bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te zien zijn. Door minder geld te steken in met name amusement, human interest en sport wil de NPO volgend jaar vijftig miljoen euro besparen. "Grote spelshows behoren tot het verleden", sprak Frans Klein, directeur televisie donderdagmiddag op de najaarspresentatie van de NPO.

"Wij sparen onze speerpunten journalistiek, documentaires, drama, kinderprogrammering en kunst en cultuur", vervolgde Klein. NPO 2 wordt nog meer de kunst- en cultuurzender en NPO 3 wordt het platform van de 'vernieuwings- en verjongingsdrift' van de omroep. Laatstgenoemde zender gaat om jongeren nog beter te bereiken nauw samenwerken met NPO 3FM, onder leiding van nieuwe netmanager Suzanne Kunzeler.

NPO 1 behoudt zijn brede basisprogrammering waarop nieuws, actualiteit en nationale evenementen centraal staan. Onder anderen Jeroen Pauw is komend seizoen te zien op de zender, met een eigen latenighttalkshow. Hij gaat de concurrentie aan met Humberto Tan op RTL 4. "Het programma zoals wij dat willen maken heeft in ieder geval de ambitie om een stuk dichter bij het nieuws van de dag te staan dan dat Humberto dat als ambitie heeft", sprak Pauw.

Assassin's Creed Unity duurt wat langer

Ubisoft kondigt aan dat Assassin’s Creed Unity een nieuwe releasedatum krijgt. De game is vanaf 13 november verkrijgbaar, twee weken later dan dat eerder aangekondigd is.

De twee extra weken worden gebruikt om de game te testen en te tweaken, om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de game voldoet aan de verwachtingen van de fans en het team zelf. De andere Assassin’s Creed-game, Assassin’s Creed Rogue, komt nu ook tegelijkertijd uit met Assassin’s Creed Unity op 13 november 2014.

"Het maken van een ware next-gen game vereist een leerproces met betrekking tot productieprocessen, in tegenstelling tot het normale productiewerk. Hoe meer het einde nadert, hoe meer wij realiseren dat we er bijna zijn, maar iets meer tijd nodig hebben om er zeker van te zijn dat Assassin’s Creed Unity bijzonder is", aldus Vincent Pontbriand, Senior Producer bij Ubisoft. "We waarderen de toewijding en het geduld van de gamers voor Assassin’s Creed Unity. Er zijn een paar extra weken bijgekomen, maar het is het wachten dubbel en dwars waard."

Assassin’s Creed Unity komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Assassin's Creed Unity

Russische voetbalbond op gesprek bij UEFA en FIFA

De Russische voetbalbond gaat volgende maand in gesprek met de UEFA, de FIFA en de Oekraïense voetbalbond over de regio de Krim. Dat heeft voorzitter Nikolaj Tolstych van de Russische voetbalbond althans tegen Russische media gezegd. Volgens hem worden de gesprekken op 18 september op het UEFA-hoofdkantoor in Nyon gehouden.

Een woordvoerder van de Oekraïense voetbalbond bestrijdt het verhaal echter. Volgens hem is de Oekraïense bond 'niet geïnteresseerd' in gesprekken met Rusland zolang dat land het zeggenschap over de clubs van de Krim blijft claimen. Gesprekken met de UEFA en FIFA over mogelijke sancties tegen Rusland blijven voor de Oekraïners de prioriteit.

Rusland annexeerde in maart het Oekraïense schiereiland de Krim. Vijf clubs uit dat gebied meldden zich bij de Russische voetbalbond waarvan er drie werden toegelaten tot het derde Russische niveau. De UEFA besloot uitslagen van die drie clubs niet te erkennen, maar bestrafte Rusland niet. De beslissing heeft vooralsnog alleen mogelijke gevolgen voor het Russische bekertoernooi.

Ethiopië wil Afrika Cup 2017 organiseren

Ethiopië doet een gooi naar de organisatie van het toernooi om de Afrika Cup in 2017. Dat heeft de voorzitter van de voetbalbond van het land donderdag gezegd. Volgens Junedin Basha staat de Ethiopische regering ook achter het plan. Voor het eind van deze week dient de Ethiopische bond de plannen in bij de Afrikaanse voetbalbond CAF.

De CAF is op zoek naar een nieuwe gastland nadat Libië de organisatie teruggaf vanwege de onveilige situatie in het land. Ook Ghana en Kenia hebben interesse getoond.

Ethiopië heeft de Afrika Cup drie keer eerder georganiseerd. Dat gebeurde in 1962, 1968 en 1976. Het land heeft nu echter slechts een basale sportinfrastructuur. Basha ziet geen problemen. "We willen en kunnen het toernooi organiseren." Volgens hem zijn er nieuwe faciliteiten gepland en wordt er al gebouwd door heel Ethiopië.

De organisator van het toernooi in 2017 wordt volgend jaar bekendgemaakt. Volgende maand wordt al gekozen wie de toernooien van 2019 en 2021 mogen organiseren. Algerije, Kameroen, Guinee, Ivoorkust en Zambia zijn in de race voor die toernooien. De eerstvolgende editie van de Afrika Cup wordt in januari in Marokko gehouden.

Muda's pakken enige finaleplaats roeiers

De Nederlandse roeiploeg heeft donderdag slechts een finaleplaats weten te bereiken. Vincent en Tycho Muda deden dat in de lichte mannendubbeltwee bij het WK op de Bosbaan in Amsterdam. De mannentwee, de lichte vrouwenskiff en de lichte mannentwee moesten genoegen nemen met de B-finale. De mannendubbelvier bereikte de C-finale.

De Muda's hadden een trage start van hun halve finale. Vanaf de zesde plaats na 500 meter stoomden ze op naar de vierde positie. In de laatste 500 meter passeerden ze Denemarken net. Het verschil was op de streep 0,37 seconden in het voordeel van de Nederlanders.

Bij de lichte vrouwenskiff was Nederland verder het dichtst bij een finaleplaats. Marie-Anne Frenken werd in haar halve finale vierde op anderhalve seconde van nummer drie Duitsland, dat wel naar de finale ging.

Ook de mannentwee werd vierde in de halve finale. Rogier Blink en Mitchel Steenman gaven echter meer dan drie seconden toe op de derde plaats. De lichte mannentwee, bestaande uit Tim Weerkamp en Ivo de Graaf werden pas vijfde in hun halve finale, terwijl zij ook bij de beste drie moesten eindigen.

De mannendubbelvier werd in de plaatsingswedstrijd voor de C- en D-finale derde van vier landen. Dat maakte niet uit, want de beste drie landen bereikten de C-finale.

Staking dreigt bij chloorfabriek AkzoNobel

Vakbonden hebben AkzoNobel donderdag met stakingsacties gedreigd. Als het verf- en chemieconcern niet voor woensdagochtend bereidheid toont om een aparte cao af te spreken voor het Membraam Elektrolyse Bedrijf (MEB) in de Botlek in Rotterdam, leggen de werknemers het werk neer. De 95 werknemers in de chloorfabriek willen er tien procent loon bij. De vakbonden meldden dat donderdag.

De bonden willen in een nieuwe cao afspreken dat de lonen na jaren van 'zeer gematigd loonbeleid' gaan stijgen. De loonontwikkeling bij MEB ligt volgens de bonden al jaren achter op de inflatie. Ook krijgen werknemers van andere bedrijven in de sector volgens FNV Bondgenoten meer. De werknemers bij MEB 'sneeuwen onder in het geheel van de AkzoNobel Nederland cao', vindt de bond. Naast inflatiecorrectie en de vergelijking met de concurrentie is ook de standaard looneis van drie procent in de eis van tien procent meegenomen.

"De maat is vol, ze gaan staken als AkzoNobel niet met een bevredigend antwoord komt", aldus bestuurder bij FNV Ron Vos in een verklaring. Bestuurder van CNV Vakmensen Jelle Loosman vindt dat het hoog tijd is dat de lonen worden herzien, omdat AkzoNobel 'bakken met geld verdient' aan de fabriek, zegt hij donderdag in een reactie.

Derde wereldrecord Hosszu in twee dagen, goud Dekker

Zwemster Katinka Hosszu weet van geen ophouden. Tijdens de World Cup kortebaan in Doha verbrak ze al haar derde wereldrecord in twee dagen. Woensdag pakte ze de beste tijd ooit op de 200 meter wisselslag, donderdagochtend deed de Hongaarse dat op de 100 meter wisselslag.

In de avondsessie van donderdag komt Hosszu in actie in zes finales. Haar eerste was de 400 meter wisselslag en ook daar moest het wereldrecord er al aan geloven. Met 4:20,83 minuten was Hosszu twee honderdsten sneller dan haar oude record, een jaar geleden gezwommen tijdens de World Cup in Berlijn.

Inge Dekker pakte de winst op de 100 meter vrije slag. Met 52,61 seconden was de Nederlandse een maat te groot voor Marieke d'Cruz uit Australië en Lena Kreundl uit Oostenrijk.

SP wil nu beschikken over miljoenennota

De begrotingsstukken die het kabinet op Prinsjesdag presenteert moeten per ommegaande worden verstuurd aan de oppositie in de Tweede Kamer. Dat heeft SP-Kamerlid Ronald van Raak donderdag geëist van premier Mark Rutte (VVD). "De plannen worden nu al gepresenteerd in de media, maar wij mogen ze pas op de vrijdag voor Prinsjesdag inzien."

Het SP-Kamerlid vindt het te gek voor woorden dat de coalitiepartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP de begroting al grotendeels tot zich hebben kunnen nemen, terwijl dat voor de andere partijen niet het geval is. De vijf partijen onderhandelden de afgelopen weken over de begroting voor volgend jaar.

"De plannen worden breeduit in de media gepresenteerd. De stukken zijn kennelijk klaar, dus kunnen ze ook naar de Kamer", zegt Van Raak. "Wij mogen ze pas op de vrijdag voor Prinsjesdag inzien, via een beveiligde usb-stick. Die honderden pagina's mag ik ook nog eens niet uitprinten. De premier probeert mij zo in de handboeien te slaan."

Kamerleden krijgen de Miljoenennota en de overige stukken dit jaar op vrijdag 12 september, vier dagen voor Prinsjesdag. De stukken worden aangeleverd op beveiligde usb-sticks, waarvan elke fractie er enkele krijgt.

Onderdeel van de afspraken is dat Kamerleden er niets over mogen zeggen totdat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de stukken officieel presenteert. De pers krijgt de stukken pas dinsdag.

Kiev: Russische tanks in Novoazovsk

Twee Russische tankcolonnes zijn donderdag het Oekraïense stadje Novoazovsk binnengereden. Dat zei Andrej Lysenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad.

Even voor het middaguur werden Oekraïense troepen vanuit Rusland met Grad-raketten onder vuur genomen. Anderhalf uur later werd een aanval ingezet met pantservoertuigen, waaronder tanks. De Oekraïense troepen in het gebied trokken zich terug, omdat ze niet over zwaar materieel beschikken, aldus Lysenko.

Het Westen en Oekraïne betichtten Rusland al maanden van het steunen van de rebellen. Moskou spreekt dit tegen, maar deze ontkenning beginnen steeds holler te klinken. De premier van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk zei donderdag dat er drie- à vierduizend Russische 'vrijwilligers' meevechten. De NAVO zei donderdag dat er duizend Russische militairen actief zijn in Oost-Oekraïne, verslaggevers van persbureau AP zagen afgelopen week Russische tanks de grens met Oekraïne oversteken.

De Oekraïense veiligheidsdienst zei zelf woensdag een Russische soldaat gevangen te hebben genomen, die toegaf met zijn kameraden wapens te hebben geleverd de separatisten.

Aldi bant boek Roald Dahl wegens het woord 'slet'

In de Aldi in Australië is nergens meer een exemplaar te krijgen van Revolting Rhymes van Roald Dahl. De supermarktketen besloot het meer dan dertig jaar oude boek uit de schappen te halen, nadat consumenten klaagden over het woord 'slet' dat in het boek voorkomt. Dat schrijft de Australische krant The Sydney Morning Herald.

Nadat klanten boos werden om de verkoop van het boek, heeft de Aldi met het terugtrekken van Revolting Rhymes uit 1982 andere klanten op de kast gejaagd. Op Facebook reageren klanten verbolgen.

In de dichtbundel, die in het Nederlands is vertaald als Gruwelijke Rijmen, staan versjes over bestaande sprookjes. Het omstreden woord komt voor in een rijm over Assepoester. De prins ziet Assepoester in haar verfomfaaide kleding en vraagt zich af wie die 'vuile slet' is.

RKC Waalwijk hoopt op financiële steun gemeente

Sinds de degradatie naar de Jupiler League verkeert RKC Waalwijk in de financiële problemen. De gemeenteraad van Waalwijk komt vanavond en volgende week dinsdag bij elkaar om over de situatie te praten. Dat meldt Omroep Brabant vandaag.

Volgens een woordvoerder van de gemeente maakt men zich zorgen over RKC Waalwijk. Het college in Waalwijk heeft daarom een voorstel gemaakt over de financiële handel en wandel binnen de Waalwijkse club. De gemeente wilde niet zeggen hoe het voorstel eruit ziet.

De gemeenteraad krijgt vanavond een vertrouwelijke toelichting, waarna aanstaande dinsdag een extra raadsvergadering is ingelast. Dan zal vermoedelijk opnieuw over het voorstel worden gesproken.

RKC Waalwijk werd begin 2010 voor het laatst door de gemeente van een faillissement gered. Destijds werd de huur van het stadion verlaagd en werd bekeken wat de financiële gevolgen bij een eventuele degradatie zouden zijn.

Cambuur gelooft in transfervrije Slijngard

Donovan Slijngard gaat op amateurbasis voetballen voor SC Cambuur. De 27-jarige linksback was transfervrij en wordt door de Friezen opgepikt. Omdat hij lang zonder club zat is Slijngard nog niet wedstrijdfit. Zodra hij dat wel is komt hij in aanmerking voor een profcontract bij de eredivisionist.

Slijngard komt uit de jeugdopleiding van Ajax, maar debuteerde als huurling bij FC Groningen in het betaald voetbal. Daarna werd hij een seizoen aan Sparta Rotterdam verhuurd en die club nam hem in 2009 over van Ajax. Na zes seizoenen op het Kasteel vertrok Slijngard echter.

Volgens technisch manager Marcel Keizer past Slijngard prima bij Cambuur. "We hebben weinig linksbenige spelers in de selectie. Daarnaast heeft Donovan ondanks zijn leeftijd al veel ervaring en past hij als voetballende verdediger uitstekend bij onze club."

[WK Judo] Titels voor Abegnenou en Tchrikishivili

Clarisse Abegnenou (Fra) en Avtandili Tchrikishivili (Geo) zijn in het Russiche Chelyabinsk wereldkampioen judo geworden. Abegnenou won in de klasse tot 63 kilogram en Tchrikishivili pakte de zege in de categorie -81kg. Beide judoka's moesten vorig jaar nog genoegen nemen met zilver.

Abegnenou stond in de finale tegenover Yarden Gerbi, een herhaling van de finale van vorig jaar. Toen liet de Francaise zich na 43 seconden verrassen door een onconventionele verwurging. Nu was het de beurt aan Abegnenou om te winnen. Anikca van Emden was de enige Nederlandse in deze klasse. Zij werd in de derde ronde uitgeschakeld door de Japanse Miku Tashiro, die in de halve finale verloor van Gerbi.

Tchrikishivili won in zijn finale de wedstrijd tegen de Canadees Antoine Valois-Fortier. De Georgiër was met waza-ari te sterk voor Valois-Fortier, die in de halve finale nog won van titelverdediger Loïc Pietri. In de ze klasse deed geen Nederlander mee.

Vrijdag is het de beurt aan Kim Polling in de klasse tot 70 kilogram. Ook Guusje Steenhuis (-78 kg), Noel van 't End en Guillaume Elmont (beiden -90 kg) zullen de tatami betreden.

Rampspoed duwt Malaysia Airlines verder in malaise

Malaysia Airlines heeft door het verdwijnen van de MH370 dieprode cijfers geschreven in de eerste zes maanden van het jaar. Het verlies liep op naar 750 miljoen ringitt (180 miljoen euro), bijna twee derde meer dan een jaar eerder. Topman Ahmad Jauhari Yahya voorspelt dat de tragedies met de MH370 in maart en de MH17 in juli in de tweede jaarhelft een nog grotere impact krijgen.

Het verlies van Malaysia Airlines liep in het tweede kwartaal wel iets terug ten opzichte van het eerste kwartaal: 307 miljoen om 443 miljoen ringitt. "Ons team heeft veel moeite gestoken om weer vertrouwen te krijgen van de markt", zegt Ahmad Jauhari. "Net toen we de eerste tekenen van herstel zagen in alle regio's, kregen we de klap van de MH17."

De luchtvaartmaatschappij zag haar omzet in het tweede kwartaal met vijf procent dalen tot 3,59 miljard ringitt. De bezettingsgraad van de vliegtuigen daalden naar 73,7 procent, van 80,4 procent een jaar eerder.

Malaysia Airlines wordt van de beurs gehaald door het Maleisische staatsfonds Khazanah Nasional, zo werd begin deze maand bekend. De maatschappij is al veel langer verlieslijdend.

[jOS] Olympische vlam gedoofd na succesvolle Spelen Nederland

In het Chinese Nanjing is met de sluitingsceremonie een definitief einde gekomen aan de Jeugd Olympische Spelen 2014. IOC-president Thomas Bach verklaarde de Spelen gesloten, waarna een korte maar indrukwekkende vuurwerkshow volgde. De ceremonie bestond verder, zoals gebruikelijk, uit veel zang en andere culturele momenten, met terugblikken op de hoogtepunten van de Spelen.

In zijn toespraak riep Bach alle aanwezigen op om nu geen 'selfie' te maken - '#YOGSelfie' was een van de woorden van deze Spelen - maar om van de buurman- of vrouw een foto te maken en hem of haar te bedanken.

De tweede editie van de Spelen verliep prima voor de Nederlandse ploeg van chef de mission Mark Huizinga. Tijdens de eerste editie, vier jaar geleden in Singapore, ging Nederland naar huis met één keer goud, twee keer zilver en één bronzen medaille. Nanjing wordt verlaten met eveneens één gouden medaille, maar ook vier keer zilver en vijf keer brons.

In de onofficiële medaillespiegel - op de Jeugdspelen wordt die niet officieel bijgehouden - is Nederland op de 38e plaats uitgekomen. Dat komt met name door het feit dat er 'slechts' één keer goud is gewonnen. Er zijn namelijk maar liefst 23 landen die minder medailles hebben gewonnen dan Nederland, maar wel vaker goud.

De Waard is uitzinnig van vreugde na haar gouden race op de 50 meter rugslag (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Maaike de Waard is uitzinnig van vreugde na haar gouden race op de 50 meter rugslag (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Nederland pakte medailles in zeven verschillende sporten. De eerste was judoka Frank de Wit, die brons won in de klasse tot 81 kilogram. Voor taekwondoka Nabil Ennadiri was er eveneens brons en wel in de klasse tot 63 kilogram. Ook op en in het water was er succes: Odile van Aanholt won zilver in de Byte CII, terwijl windsurfer Lars van Someren het brons mee naar huis neemt.

Mathys Goosen won brons op de 50 meter vlinderslag, Kyle Stolk pakte op de 200 meter vrije slag het zilver. De enige gouden medaille die namens Nederland werd gewonnen staat op naam van Maaike de Waard. Zij was niet te kloppen op de 50 meter rugslag. 

In teamverband werd ook goed gepresteerd. Wiebe Scholten en Niek Kimmann namen het brons mee naar huis in het wielerevenement bij de mannen. De hockeydames leken niet te kloppen, maar moesten na een zinderende finale toch hun meerderen erkennen in China: Zilver. De Nederlandse 3x3-basketbalvrouwen deden het verrassend goed en moesten in de finale alleen het hoofd buigen voor de Amerikaanse vrouwen.

Buiten de medailles die voor Nederland gewonnen werden deden Nederlanders ook mee aan gemengde wedstrijden, met sporters uit verschillende landen. Daar werd nog meer succes geboekt. Amazone Lisa Nooren hielp haar team naar de gouden medaille in de springwedstrijd, terwijl judoka Lisa Mullenberg een grote bijdrage leverde aan het goud van haar 'Team Rougé'.

Esther Fokke - de absolute ster van Nederland tijdens het toernooi - in de finale in gevecht met de Amerikaanse Katie Lou Samuelson (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Esther Fokke was de absolute ster van Nederland tijdens het 3x3-basketbaltoernooi. Hier is ze in de verloren finale in gevecht met de Amerikaanse Katie Lou Samuelson (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Er waren natuurlijk ook sporters die de medailles niet haalden. Boogschutter Jan van Tongeren kwam tot de kwartfinales, terwijl turnster Isa Maassen zich niet door de kwalificaties heen kon werken. Badmintonster Alida Chen haalde de kwartfinale in het gemengd dubbel, maar Alex Vlaar stelde zwaar teleur en verloor in het enkelspel al zijn wedstrijden.

Bij het vrouwenwielrennen deed Viviana van Hees het goed, maar door een blessure moest ze een cruciaal onderdeel missen. Daardoor, en door het mindere optreden van Lotte Eikelenboom, liepen de Nederlandse dames een medaille mis. Amazone Nooren kon individueel geen potten breken en werd twintigste. Ook het golf verliep niet al te best voor Nederland. Lars Keunen werd gedeeld zestiende, Marit Harryavan werd negentiende. Het duo werd dertiende in de gemengde landenwedstrijd.

Zeiler Scipio Houtman (Blyte CII) kwam met de 21e plek niet in de buurt van het podium, maar windsurfster Aimee van 't Hoff liep de medailles met plek vier net mis. Kirsten Nuyes werd knap zesde in de triatlon, terwijl taekwondoka's Machario Patti en Fahd Zaoui zich niet in de strijd om de medailles konden mengen. 

Naast de zwemmedailles voor De Waard, Stolk en Goosen deden er nog vier Nederlanders mee. Laurent Bams greep op de 50 meter rugslag net naast de medailles en werd vierde. Esmee Bos, Kim Busch en Robin Neumann haalden individueel geen finales. Samen met De Waard werden ze wel net vierde op de 4x100 meter vrije slag, een afstand waarop ook het gemengde team de finale haalden.

De volgende editie van de Jeugd Olympische Zomerspelen zal in 2018 in Buenos Aires gehouden worden. In 2016 vinden de Winterspelen plaats in het Noorse Lillehammer.

[Sportblog] Neymar rapt & Belgen vergeten duur 'vrouwenhotel'

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Vergeten 'vrouwenhotel' kost Belgische voetbalbond tonnen
De KBVB, de Belgische voetbalbond, dacht het goed voor elkaar te hebben. Voor de spelersvrouwen was tijdens het WK een speciaal hotel geboekt zodat ze in de buurt van hun mannen konden verblijven in Brazilië. In aanloop naar het WK besloot bondscoach Marc Wilmots echter dat de vrouwen en vriendinnen van de spelers thuis moesten blijven zodat de Rode Duivels zich volledig op het toernooi konden focussen. De KBVB vergat alleen het reeds geboekte hotel voor de dames te annuleren. Die vergissing kost de bond uiteindelijk 300.000 euro omdat de kamers die leeg bleven nog wel betaald moesten worden.

Neymar als rapper? Doe maar niet!
Goede voetballers denken soms dat ze overal goed in zijn, zo ook Neymar. Hij denkt dat er ook een goede rapper in hem schuilt. Maar helaas. Ondanks het enthousiasme waarmee hij het brengt, blijkt de voetballer niet bepaald een getalenteerde rapper.


Neymar als rapper (Bron: YouTube)

Murray wil niet dat zijn moeder danst, maar ze doet het toch
Andy Murray hoopte dat zijn moeder Judy nee zou zeggen tegen de uitnodiging van Strictly Come Dancing (een soort Dancing with the Stars) om mee te doen. Maar helaas, ze heeft tegen zijn zin in haar ja-woord gegeven aan het BBC-programma. Aanvankelijk beloofde ze haar zoon dat ze zich niet op het dansavontuur zou storten, maar uiteindelijk kon ze de lokroep van de dansvloer niet weerstaan.

Schrale troost voor Murray is dat zijn vrienden Kim Sears wel een aanbod van het programma afsloeg. Ondanks dat de tennisser weinig moet hebben van het avontuur van zijn moeder zal hij waarschijnlijk wel naar de capriolen van zijn moeder gaan kijken. "Hij heeft echt geen zin om naar de liveshows gesleept te worden. Hij zal uiteindelijk wel naar haar gedans op tv kijken, al is het maar met zijn handen voor zijn ogen door zijn vingers heen", aldus ingewijden tegen The Sun.

Commentatoren in de vuurlinie
Cricket lijkt bij uitstek de sport waar je als commentator rustig je werk kan doen. Maar niets is minder waar, je kan zomaar ineens onder schot komen te liggen. Dat ervaarden de verslaggevers bij de wedstrijd tussen Zimbabwe en Australië. Mitchell Johnson batte de bal niet zomaar het veld uit; hij mikte de bal zelfs vol op het 'hok' waar de reporters verslag deden van de wedstrijd. Het raam moest eraan geloven en de mannen in het hokje eindigden onder het glas.


En daar ging het glas (Bron: Youtube)

Willem II telt niet mee volgens Burger King
Burger King heeft als sponsor van de Eredivisie een wel heel erg domme fout gemaakt. Een paar supporters ontdekten dat het logo van Willem II ontbrak op een dienblad-inlegvel van de hamburgerketen. Hierop waren wel de andere zeventien Eredivisie-ploegen te vinden, aldus BN DeStem. Via Twitter en e-mail vroegen de fans en Willem II om opheldering bij Burger King. Het bedrijf erkende direct de slordigheid en beloofde de fout zo snel mogelijk te herstellen.

Balotelli heeft weer problemen met hesje
De beelden waarin Mario Balotelli zijn hesje maar niet aangetrokken krijgt tijdens de warming up van de Champions League-wedstrijd van Manchester City tegen Dinamo Kiev zijn wereldberoemd. De arme Italiaan kon maar niet ontdekken hoe zo'n hesje aangetrokken moest worden. Je zou denken dat hij sindsdien genoeg tijd heeft gehad om te oefenen. Maar helaas, tijdens de training van zijn nieuwe club Liverpool ging het weer mis, zo legde een fotograaf van de Daily Mail vast. Super Mario was nog druk bezig met zijn hesje terwijl zijn teamgenoten al bezig waren met hun oefeningen. De foto's zijn te zien op de site van de Daily Mail.

En waarom zouden we ook niet weer even het legendarische filmpje van stal halen:


Het blijft ingewikkeld, zo'n hesje aantrekken (Bron: YouTube)

Ronald Koeman verkoopt landhuis met dik verlies
Het landhuis van Ronald Koeman in Bussum stond al lang te koop, maar nu is hij er dan eindelijk van verlost. Afgelopen vrijdag wisselde het huis officieel van eigenaar weet bekendeburen.nl te melden. Voor de verkoop moest de trainer van Southampton wel even door een zure appel heen bijten. In 2008 kocht hij het huis voor 1,7 miljoen euro en oorspronkelijk kwam het huis voor 1.725.000 euro op de markt. Er diende zich echter geen koper aan waardoor Koeman zich genoodzaakt zag de vraagprijs te verlagen naar 1.545.000 euro. De uiteindelijke koper wist er vervolgens nog ruim een ton af te pingelen en betaalde 1.437.500 euro voor het riante optrekje van de familie Koeman.

De ALS Ice Bucket Challenge-hype gaat verder in de sportwereld
Vorige week schreven we hier in het Sportblog al over de de ALS Ice Bucket Challenge in de sportwereld. Ook in de afgelopen week waren er weer talloze sporters aan de beurt. Zo losten PSV en Team Kuipers de uitdaging door Ajax in. In België was wielergrootheid Eddy Merckx aan de beurt.


Ook Eddy Merckx moet eraan geloven (Bron: YouTube)


Na een bewogen weekend kon Nico Rosberg wel wat verkoeling gebruiken (Bron: YouTube)


PSV pakte het groots aan (Bron: YouTube)

KNVB betreurt besluit Platini

De KNVB is teleurgesteld dat Michel Platini heeft besloten zich niet verkiesbaar te stellen voor het voorzitterschap van de FIFA. "De KNVB vond Platini de meest logische kandidaat om de nieuwe voorzitter van de FIFA te worden, maar respecteert zijn keuze zich niet verkiesbaar te stellen", klinkt het vanuit Zeist.

De voetbalbond blijft van mening dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter na vier termijnen vervangen moet worden. "Ons speerpunt is een transparantere en geloofwaardigere FIFA." De KNVB blijft zich naar eigen zeggen dan ook inspannen om andere bonden te overtuigen 'dat het voor het mondiale voetbal het beste is als de wereldvoetbalbond na het congres in mei 2015 een nieuwe voorzitter heeft'.

Dat de andere Europese bonden geen gezamenlijke tegenkandidaat voor Blatter willen presenteren, steekt de KNVB. In juni nam Michael van Praag nog het voortouw met stevige kritiek op Blatter. "Als Nederland staken wij toen onze nek uit, omdat wij het belangrijk vinden dat er binnen FIFA hervormingen doorgevoerd worden", verklaart de voorzitter van de KNVB. "Wij kregen toen veel steunbetuigingen van andere bonden. Die steun krijgt nu geen concreet vervolg en dat is teleurstellend."

Wat wel positief is is dat er is afgesproken dat er een gezamenlijke UEFA-kandidaat komt voor de FIFA-verkiezingen van 2019. "Natuurlijk steunt de KNVB deze intenties, maar wat ons betreft moeten er ook op korte termijn veranderingen komen. De hervormingen binnen FIFA moeten we op de agenda houden", bezweert Van Praag.

Pokémon remakes krijgen LE Steelbook

Ook Nintendo heeft de weg naar Limited Editions gevonden. Veel grote titels krijgen een speciale versie met leuke extra's. Zo ook de remakes van Pokémon Ruby en Sapphire. Deze games krijgen een Limited Edition Steelbook, zo heeft Nintendo vandaag aangekondigd.

Het leukste nieuws is dat de versie in Europa beschikbaar zal zijn. Wij kunnen dus ook genieten van deze strakke versies van Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire. Wel moeten we nog even wachten: 18 november komen de games naar Nintendo 3DS.

Geen vervolging GeenStijl na Van Aartsen-foto

Het Openbaar Ministerie doet geen verder onderzoek naar een door GeenStijl geknutselde foto van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Justitie gaat GeenStijl dan ook niet strafrechtelijk vervolgen. Dat heeft het OM donderdag laten weten.

Op de foto die GeenStijl vorige week publiceerde, is het gezicht van Van Aartsen over het gezicht van James Foley geplakt. De foto van de Amerikaan Foley werd genomen vlak voor zijn onthoofding door een strijder van Islamitische Staat (IS).

Onder meer minister Ivo Opstelten (Justitie) noemde de foto "walgelijk" en vond het logisch dat het OM ging kijken of de afbeelding mogelijk strafbaar was. Het OM heeft inmiddels gekeken naar de totale context en naar jurisprudentie. Uit niets blijkt dat er opzet was tot bedreiging van een bestuurder met geweld, stelt de officier van justitie. Daar wordt in de tekst ook niet naar verwezen. Justitie vindt wel dat de foto bedreigend kan overkomen, maar er is geen sprake van een strafbare bedreiging.

Op zijn website reageert GeenStijl onder meer met: "Niet verrassend, maar desalniettemin: mooi!"

Stoepneukertje dood door honkbal

In Meppel is afgelopen vrijdag een bizar ongeluk gebeurd met een chihuahua en een honkbal. Een speler sloeg een homerun en de bal vloog over het hek precies op het mormeltje. De chidinges heeft het niet overleefd. Dit meldt de Meppeler Courant.

Het incident gebeurde tijdens de training van afgelopen vrijdag. De persoon die op het hontje paste meldde zich met het dode beestje bij de club. Er zijn inmiddels gesprekken gaande tussen het bestuur en de eigenaar van het hontje. De club wil de schade vergoeden en het leed verzachten.

Ondanks waarschuwingsborden om niet tijdens trainingen en wedstrijden te dichtbij de hekken langs te lopen, willen mensen die waarschuwingen weleens in de wind slaan. Er is wel eens een auto beschadigd, maar persoonlijke ongelukken hadden zich nog nooit voorgedaan.

Ik schijt op badminton

Zelfs dat je het door mieren geannexeerde plastic serviesgoed liever handmatig afwast in een teil met ijskoud water dan dat je de monotoon spinnende vaatwasser het vuile werk laat opknappen, zie ik nog door de vingers. Maar er zijn grenzen. En die grens wordt gevormd door twee nichterige rackets in combinatie met een ondefinieerbaar sullig slap aftreksel van een bal. Men noemt het ook wel badminton. 

Betogers tegen beroep Zwarte Piet

Ongeveer 125 mensen hebben zich donderdag verzameld bij het Amsterdamse stadhuis om te protesteren tegen het hoger beroep dat de gemeente heeft aangetekend tegen een rechtelijke uitspraak over Zwarte Piet. De demonstranten vinden dat burgemeester Eberhard van der Laan zich niet bekommert om het leed van zwarte burgers in Amsterdam en de rest van het land.

De sfeer bij de betoging is fanatiek, maar gemoedelijk. Veel betogers hebben spandoeken mee met leuzen erop als 'Zwarte Piet is racisme'.

Een burgervader hoort racisme en discriminatie vanaf de wortel te bestrijden, mensenrechten van alle burgers te respecteren en er te zijn voor alle burgers, wit en zwart, stelt het organiserende actiecomité D'Hero. "Voor het gedogen van racisme en discriminatie is geen plaats."

Van der Laan moest de vergunning voor de Sinterklaasintocht van vorig jaar opnieuw bekijken nadat de Amsterdamse rechtbank vorige maand bepaalde dat Zwarte Piet discriminerend is voor zwarte mensen. De Amsterdamse burgemeester meldde twee weken geleden in beroep te gaan. De Raad van State behandelt dat op 16 oktober. De uitspraak volgt in november.

[upd] PVV int ook volledige kantoorkostenvergoeding

PVV-leider Geert Wilders was altijd fel tegen de riante 'kantoorkostenvergoeding' die Europarlementariërs ontvangen bovenop hun salaris, maar nu blijkt dat zijn eigen partijgenoten de volledige mep innen. Het AD schrijft donderdag dat nieuwe PVV'ers in Brussel ruim tien keer meer geld voor onkosten incasseren dan hun voorgangers.

Europarlementariër Olaf Stuger bevestigt het bericht tegenover de krant. De nieuwe PVV-fractie is volgens hem tot de conclusie gekomen dat hun voorgangers te sober waren. "Achteraf bleek 400 euro voor kantoorkosten te weinig." De PVV'er incasseert nu maandelijks het volledige bedrag van 4299 euro belastingvrij bovenop een maandsalaris van 8000 euro.

Alleen als na een jaar blijkt dat niet alles wordt gebruikt, wordt het geld teruggeven, stelt Stuger tegenover het AD.

Update 12:43
Het is een 'suggestie' dat PVV'ers in het Europees Parlement de 'maximale kantoorkostenvergoeding' van bijna 4300 euro per maand gebruiken. Dat zegt fractievoorzitter Marcel de Graaff donderdag in een 'kwade' reactie op berichtgeving in het AD. Volgens hem blijft de PVV de EU 'keihard bestrijden' over de vergoeding.

"Het geld moet worden besteed volgens de regels van het Europees Parlement om effectief te kunnen werken als parlementslid", laat De Graaff in een schriftelijke reactie weten. "Daar gaan wij zorgvuldig mee om. Wij laten dit jaarlijks controleren door een accountant die tevens erop toeziet dat het onbestede bedrag wordt teruggestort.

Nerd gepijpt na vinden naaktfoto's klant

Liam James Purcell uit Christchurch had op handige wijze een pijpbeurt versierd. De Nieuw-Zeelandse nerd werd oraal verwend nadat hij tijdens de reparatie van de laptop van een vriendin naaktfoto's van haar op de harde schijf aantrof. Hierop vroeg de beste man haar om hem te pijpen, anders zou hij de expliciete kiekjes openbaar maken.

Deze week moest de 43-jarige it'er voorkomen. Volgens het 'amateurnaaktmodel' had Purcell haar gedwongen zijn sabbelsabel in de mond te nemen. Het vrouwtje uit de Filippijnen besloot dan ook aangifte te doen wegens chantage.

Volgens de Filippijnse had de computerkenner haar aangeboden haar kapotte laptop te repareren. Toen Purcell op de harde schijf van de computer pikante naaktfoto's van het vrouwtje ontdekte, bedacht hij zich niet. Hij confronteerde de dame met zijn vondst.

De beste man wilde eens lekker worden afgezogen, anders zouden de plaatjes worden verspreid. De vrouw ging akkkoord, waarna de pc-reparateur tijdens twee daaropvolgende ontmoetingen oraal werd bevredigd.

Volgens de vrouw werd zij echter gedwongen, waarna zij aangifte deed van chantage. De rechter sprak Purcell echter gisteren vrij. Volgens de magistraat heeft de vrouw namelijk ingestemd met de pijpbeurt.

Duits van RKC naar Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft zich donderdag versterkt met Sander Duits. De 30-jarige middenvelder wordt overgenomen van RKC Waalwijk en tekent een contract voor twee seizoenen in Deventer. Duits speelde sinds 2010 bij RKC en was aanvoerder van de Brabantse club die vorig seizoen degradeerde naar de Eerste Divisie.

Trainer Foeke Booy ziet in Duits een welkome ervaren speler in zijn selectie. "Met hem krijgen we nog meer gezonde concurrentie en hij is hoe dan ook een buitenkansje. Zo vaak is een club als Go Ahead niet in staat zo'n ervaren speler binnen te halen. Sander weet donders goed wat er gevraagd wordt op het hoogste niveau."

Duits debuteerde in 2002 bij De Graafschap in het betaald voetbal. In 2006 stapte hij over naar FC Omniworld, inmiddels Almere City FC, en weer vier jaar later vertrok hij naar RKC. Daar speelde hij 129 duels en scoorde hij zestien keer.

Opnieuw meer kinderen opgevangen in pleeggezin

Het aantal kinderen dat voor korte of langere tijd bij een pleeggezin wordt ondergebracht is vorig jaar opnieuw gestegen. Het ging om 21.606 kinderen, een toename van ruim drie procent, meldt Pleegzorg Nederland donderdag.

De groei van de pleegzorg was mogelijk door een toename van het aantal pleegouders. Vorig jaar zijn meer dan 3300 nieuwe pleegouders geaccepteerd. Dat is acht procent meer dan in 2012.

Hoewel het aantal pleegouders stijgt, zijn er nog meer nodig. Voor de groep kinderen van 10 jaar en ouder is er zelfs een groot tekort, stelt Pleegzorg Nederland. Ook voor kinderen met problemen blijft het moeilijk om een pleeggezin te vinden.

Het aantal pleegkinderen stijgt sinds 2000. Toen hadden ruim achtduizend kinderen een tijdelijke of vaste plek gekregen bij een ander gezin.

Frankrijk sluit Assad uit als partner in strijd

De Franse president François Hollande sluit de Syrische president Bashar Assad uit als partner in de strijd tegen de Islamitische Staat. Dat is precies wat de extremisten willen, zei Hollande donderdag tegen diplomaten in Parijs.

"Je kunt niet tussen twee barbaarsheden kiezen, omdat ze elkaar voeden", zei Hollande. Eerder lieten de Verenigde Staten en Groot-Brittannië al weten niet met Assad te zullen samenwerken tegen IS.

De Franse president drong aan op een internationale conferentie om het gevaar van de Islamitische Staat te bespreken.

Hollande zei ook dat hij Libië ziet als het volgende cruciale front voor terrorisme, omdat daar te midden van de chaos een militante groep ontstaat.

Katherine Heigl sluit akkoord met apotheekketen

Katherine Heigl heeft een schikking getroffen met apotheekketen Duane Reade. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De 35-jarige actrice eiste zes miljoen omdat het bedrijf haar foto zonder toestemming had gebruikt om reclame te maken.

Wat de schikking precies behelst is niet bekendgemaakt. "Mevrouw Heigl heeft de zaak vrijwillig ingetrokken en Duane Reade doet een donatie aan de Jason Debus Heigl Foundation", wilde haar advocaat wel kwijt. Heigl is bekend van Grey's Anatomy en de films Knocked Up en 27 Dresses.

Gemeenten willen overleg over aanpak jihadisme

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil zo snel mogelijk met de ministers van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in gesprek over het aanpakken van jihadisme. De gemeenten vinden dat er veel meer op lokaal niveau moet gebeuren.

Volgens de VNG is jihadisme niet alleen een probleem voor een paar grote steden in de Randstad. Jihadstrijders komen ook uit dorpen in het Gooi en andere delen van het land, stelt de vereniging.

"We moeten met een lokale aanpak zo veel mogelijk proberen te voorkomen dat er ruimte ontstaat voor polarisatie en radicalisering", zegt voorzitter Annemarie Jorritsma in een verklaring. "Daarom moeten meer gemeenten met preventie aan de slag. Rijk en gemeenten moeten daarbij samen optrekken."

De VNG vindt dat Plasterk een coördinerende rol moet spelen bij de gezamenlijke en integrale aanpak. Zijn ministerie is immers verantwoordelijk voor een slagvaardig openbaar bestuur, de democratische rechtsstaat en de nationale veiligheid (AIVD), aldus de gemeenten.

Brabander opgepakt voor mishandelen baby

De politie heeft woensdag een 26-jarige man uit het Brabantse Asten opgepakt voor het mishandelen van zijn zeven maanden oude zoontje. Het jongetje zou onder meer zijn geslagen. Hoe hij eraan toe is, is niet bekendgemaakt.

Het incident gebeurde in de woning van de vriendin van de Brabander in Helmond. De vrouw sloeg vervolgens alarm. De politie onderzoekt wat zich precies heeft afgespeeld. De man blijft voorlopig vastzitten.

'MH370 veranderde eerder van koers dan aangenomen'

Het gebied waar gezocht wordt naar sporen van vlucht MH370 van Malaysia Airlines wordt lichtelijk aangepast. De op 8 maart verdwenen Boeing 777 lijkt op basis van een nieuwe analyse van een mislukte satelliettelefoonverbinding 'iets eerder' naar het zuiden te zijn gekeerd dan tot nog toe werd aangenomen. Dat heeft de Australische vicepremier Warren Truss donderdag in Canberra gezegd.

Truss ondertekende donderdag met de Maleisische minister van verkeer Liow Tiong Lai een samenwerkingsovereenkomst voor de zoektocht naar het passagiersvliegtuig die nu een nieuwe fase ingaat. In de overeenkomst hebben de landen afspraken over de verdeling van de kosten gemaakt. Maleisië is als land waar het vliegtuig geregistreerd was verantwoordelijk voor het onderzoek naar het ongeluk, terwijl Australië verantwoordelijk is voor zoekoperaties in het gebied waar het vermoedelijk in zee is gestort.

Het toestel verdween met 239 mensen aan boord nadat het op een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing ver van zijn geplande koers was afgeweken. Waarom dit is gebeurd blijft een raadsel. Liow zei dat dit pas kan worden opgelost als de zwarte dozen met cockpitgesprekken en technische vluchtgegevens worden gevonden en uitgelezen.

Het vliegtuig is waarschijnlijk op zo'n 1800 kilometer ten westen van Australië in de Indische Oceaan verdwenen. Het Nederlandse bedrijf Fugro begint in september met het systematisch afspeuren van zestigduizend vierkante kilometer zeebodem. De zoekactie kan een jaar duren en zo'n 36 miljoen euro kosten.

De Chinese onderminister van transport He Jianzhong was eveneens op het overleg in Canberra. Hij zei dat de ministers hebben afgesproken dat de zoekactie niet wordt onderbroken of opgegeven. De meeste passagiers aan boord van het verdwenen toestel waren Chinezen, namelijk 153.

Hosszu breekt weer wereldrecord en komt dicht bij tweede

Zwemster Katinka Hosszu heeft tijdens de World Cup in Doha alweer haar tweede wereldrecord kortebaan in twee dagen verbroken. Nadat ze het een dag eerder op de 200 meter wisselslag deed, liet ze nu de beste tijd ooit noteren op de 100 meter wisselslag.

Tijdens de series kwam de Hongaarse tot 57,25 seconden, waarmee ze precies twee tienden sneller was dan het oude record. Dat zwom Hosszu zelf in augustus vorig jaar tijdens de World Cup in Berlijn. 

Het record van Hosszu kwam krap een kwartier nadat ze op de 100 meter rugslag al zeer dicht in de buurt van de mondiale toptijd kwam. Ze liet daar 55,38 seconden noteren, waar het wereldrecord al vijf jaar lang op 55,23 staat. 

Later op donderdag zijn de finales, waarin Hosszu opnieuw op recordjacht gaat. Ze komt in zeer korte tijd in actie op maar liefst zes afstanden: De 400 en 100 meter wisselslag, 50 en 200 meter vlinderslag, 400 meter vrije slag en 100 meter rugslag. Ze had zich - voor Inge Dekker - ook als snelste geplaatst op de 100 meter vrije slag, maar die laat de Hongaarse wijselijk schieten.

Ook Van Huêt, Minis en Corton in Hazes-film

Naast Martijn Fischer zijn ook Fedja van Huêt, Hadewych Minis en Eric Corton te zien in Bloed, Zweet & Tranen. Dat heeft distributeur A-Film Benelux donderdag bekendgemaakt. Daarnaast maken Marcel Hensema, Loek Peters en Raymond Thiry hun opwachting in de Hazes-film.

Van Huêt kruipt in de huid van Hazes' producer Tim Griek, terwijl Minis zijn vrouw Rachel speelt. Corton speelt een marktkoopman. "Ik ben op zoek gegaan naar de allerbeste acteurs voor deze film", zegt regisseur Diederick Koopal in een reactie. "En die heb ik gevonden."

Fischer en Minis hebben zich al enigszins kunnen voorbereiden op hun rol in de film dankzij de musical Hij Gelooft in Mij, waarin Fischer Hazes speelt en Minis te zien was als zijn vrouw. Bloed, Zweet & Tranen moet in het voorjaar in de bioscopen verschijnen.

Minardi: "Honda wil wereldkampioen aantrekken"

Volgens voormalig Formule 1-teambaas Giancarlo Minardi wil Honda bij haar terugkeer in de sport meteen groot uitpakken. Het Japanse bedrijf heeft voor het team McLaren haar zinnen gezet op het aantrekken van regerend wereldkampioen Sebastian Vettel of die van 2008 Lewis Hamilton.

McLaren-Honda heeft voor het seizoen 2015 nog geen coureur vastgelegd, zo erkent racebaas Eric Boullier. "We werken aan de strategie voor de rijders line-up voor de komende jaren. Voor mij is het belangrijk om jaren te zeggen, want we kijken naar de komende drie tot vijf jaar." Dit zorgt met name voor onrust bij Jenson Button die begin volgend seizoen al 35 jaar is en op leeftijd begint te geraken. Teamgenoot Kevin Magnussen is met zijn 22 jaar nog een rookie.

Minardi claimt op zijn website dat Honda niet alleen aan Vettel of Hamilton trekt, maar ook aan Adrian Newey. Over de Britse aerodynamicaspecialist werd juist eerder dit jaar bekend dat hij de positie van technisch directeur bij Red Bull Racing opgeeft om bij Red Bull Technology een hoge positie in te gaan nemen. Zo kan hij zich behalve op Formule 1 ook op andere projecten richten.

Acteur Chris O'Dowd wordt vader

Acteur Chris O'Dowd en zijn echtgenote Dawn O'Porter verwachten een kind. Dat verklapte de 34-jarige acteur, vooral bekend van The IT Crowd, nadat hij de Ice Bucket Challenge had gedaan.

O'Dowd daagde na zijn koude douche 'baby O'Porter' uit. Vervolgens goot de Schotse schrijfster een bekertje water over haar babybuik. De acteur plaatste op social media een filmpje van de waterpret.

Wanneer O'Dowd en O'Porter hun kleine krijgen is onduidelijk. De twee trouwden in augustus 2012. Na de bruiloft veranderde de bruid haar naam van Porter naar O'Porter.

'Platini ziet af van presidentschap FIFA'

Michel Platini wil voorzitter van de UEFA blijven en ziet af van een gooi naar het FIFA-presidentschap. Dat heeft de Fransman volgens onder meer de BBC en Sky Sports donderdag aan de afgevaardigden van de Europese voetbalbonden verteld. Later op de ochtend maakt hij zijn plannen wereldkundig tijdens een persconferentie.

Algemeen werd verwacht dat de 59-jarige Platini de belangrijkste uitdager zou worden voor FIFA-baas Sepp Blatter. De Franse voormalige middenvelder is sinds 2007 voorzitter van de UEFA.

'Xabi Alonso verhuist naar Bayern München'

Xabi Alonso speelt de komende twee seizoenen bij Bayern München. De doorgaans goed ingelichte Duitse krant Bild schrijft donderdag dat de 32-jarige Spanjaard tot het einde van zijn contract wordt gehuurd van Real Madrid. Bayern en Alonso zouden al tot een akkoord zijn gekomen. De Spaanse middenvelder krijgt volgens Bild tien miljoen euro per jaar.

Alonso, die eerder voor Real Sociedad en Liverpool speelde, moet bij Bayern een door blessures gevallen gat op het middenveld opvullen. Javi Martinez ontbreekt nog met een gescheurde kruisband, terwijl Thiago met een enkelblessure afwezig is. De rentree van Bastian Schweinsteiger laat ook nog even op zich wachten.

[US Open] Wawrinka heeft handen vol aan Bellucci

Stan Wawrinka heeft woensdag met de nodige moeite de derde ronde van de US Open bereikt. De Zwitser, als derde geplaatst in New York, had vier sets nodig om zich van Thomaz Bellucci te ontdoen. De Braziliaan kwam na een 2-0 achterstand in sets terug, maar Wawrinka rondde de partij nipt in de vierde af: 6-3, 6-4, 3-6 en 7-6 (1).

Onderweg kreeg Wawrinka het nog met een luidruchtige fan aan de stok. Diep in de spannende wedstrijd, toen het al na middernacht was, had Wawrinka genoeg van de fan. "Hou je kop man. Serieus, hou je kop", snauwde hij richting de tribune. Tijdens de persconferentie na afloop kon de Zwitser om het voorval lachen. "Aan het eind van de dag worden ze een beetje dronken. Iedereen zat helemaal in de wedstrijd. Dit kan dan gebeuren."

Venus Williams had geen problemen met Timea Baczinszky. De Zwitserse, die in de eerste ronde nog profiteerde van de opgave van Kiki Bertens, kwam er tegen de als negentiende geplaatste Amerikaanse alleen in de tweede set aan te pas: 6-1 en 6-4.

Van Basten mist duel met FC Dordrecht

Marco van Basten zal zaterdag niet plaatsnemen op de bank tijdens het uitduel met FC Dordrecht. Vanwege privézaken kampt Van Basten al enige tijd met fysieke ongemakken. De klachten zijn nu dermate ernstig dat hij zijn werk nu niet optimaal kan uitvoeren, zo laat de club uit Alkmaar weten. 

De afwezigheid van Van Basten pakt onverhoopt langer uit dan eerst werd verwacht. Van Basten liet deze week al enige trainingen schieten. De oud-bondscoach zal de komende dagen en zaterdag in Dordrecht worden vervangen door zijn assistenten Dennis Haar en Alex Pastoor.

Van Basten trad deze zomer in dienst bij AZ. Met zijn nieuwe club staat hij voorlopig veertiende, na één zege en twee nederlagen.

BioShock op iOS wordt duur

Begin deze maand werd bekend dat BioShock naar iOS komt. De game moet een directe poort worden met wat grafische downgrade.

Nu heeft Take-Two bekend gemaakt dat de prijs van dit spel op $18.99 gaat komen. Het lijkt er op dat ze gaan gokken bij Take-Two want CEO Strauss Zelnick  zei dat het afwachten is of het spel aanslaat met deze prijs. Misschien dat ze dus hopen dat mensen de game toch kopen voor deze prijs en anders misschien de prijs gaan verlagen.

Kortingen Xbox Live Games deze week

Deze week is er weer uitverkoop op Xbox Live voor zowel Xbox One als Xbox 360. Er zijn een aantal afgeprijsde titels (waarvan veel add-ons) die alleen voor mensen met een Xbox Live Gold-abonnement te verkrijgen zijn, maar ook een aantal voor mensen met een Silver-account.

Xbox One (gold):

 • Killer Instinct - Sabrewulf - 60% korting
 • Need for Speed Rivals Complete Movie Pack - 33% korting
 • Need for Speed Rivals Timesaver Pack - 33% korting
 • Need for Speed Rivals Ferrari Edizioni Speciali Complete Pack - 33% korting
 • Need for Speed Rivals Concept Lamborghini Complete Pack - 33% korting
 • Need for Speed Rivals Simply Jaguar Complete Pack - 33% korting

Xbox 360 (gold):

 • Need for Speed Rivals Complete Movie Pack - 33% korting
 • Need for Speed Rivals Timesaver Pack - 33% korting
 • Need for Speed Rivals Ferrari Edizioni Speciali Complete Pack - 33% korting
 • Need for Speed Rivals Concept Lamborghini Complete Pack - 33% korting
 • Need for Speed Rivals Simply Jaguar Complete Pack - 33% korting
 • Shadow Complex - 67% korting
 • Crysis 3 - 85% korting
 • Fallout 3 - 60% korting
 • Fallout: New Vegas - 60% korting
 • Skyrim - 60% korting
 • Transformers Rise of the Dark Spark - 33% korting
 • Watch_Dogs - 28% korting
 • Guacamelee - 50% korting

Xbox 360 (gold & silver):

 • Walking Dead 2 Season Pass - 33% korting
 • The Wolf Among Us Season Pass - 33% korting
 • NFL Blitz - 67% korting
 • Rayman Legends - 67% korting
 • State of Decay Lifeline- 50% korting
 • State of Decay Breakdown - 50% korting
 • Plants vs Zombies Garden Warfare - 33% korting
 • Lego Star Wars The Complete Saga - 50% korting
 • Star Trek - 75% korting
 • Ridge Racer Unbounded - 75% korting
 • Left 4 Dead - 75% korting
 • Spec Ops: The Line - 85% korting
 • Mafia II - 80% korting
 • Banjo Kazooie Nuts & Bolts - 67% korting
 • Forza Horizon - 67% korting
 • Bioshock Infinite Season Pass - 15% korting
 • Dishonored Brigmore Witches - 50% korting
 • Dishonored Void Walkers Arsenal - 50% korting
 • Dishonored Knife of Dunwall - 50% korting
 • Dishonored Dunwall City Trials - 50% korting
 • Twisted Pixel Games Bundle - 67% korting
 • Soulcalibur V - 75% korting
 • Sniper Elite 3 - 33% korting
 • Far Cry 3 - 50% korting
 • Far Cry 3 Blood Dragon - 67% korting
 • Plants vs Zombies - 67% korting
 • Need for Speed Rivals - 67% korting
 • TMNT OOTS - 67% korting
 • Dead Island - 75% korting
 • Murdered Soul Suspect - 40% korting
 • Guardians of the Middle Earth - 67% korting
 • LEGO The Lord of the Rings - 75% korting

Splatoon was bijna Mario Paintball

Splatoon is één van de nieuwste Nintendo IP's. Het had echter helemaal geen nieuwe IP hoeven zijn. Binnen het ontwikkelteam heeft enige tijd de discussie plaatsgevonden of Mario niet de hoofdrol moest krijgen. Door de wens een nieuwe IP te creëren, is hier uiteindelijk van afgestapt.

Miyamoto: ''There were heated debates over who the main player character should be. Whether it should be Mario, or a squid. When we talked about the possibility of it being Mario, of course we could think of the advantages: anybody would be willing to touch it as soon as we announced that we had the new Mario game. But at the same time, we had some worries. If it were Mario, we wouldn’t be able to create any new IP.''

Splatoon komt volgend jaar naar Wii U.

Splatoon (Foto: Nintendo)

EA gaat weer Skate 3 produceren

EA gaat weer Skate 3 disks produceren nadat de game door YouTube weer zeer populair aan het worden is. De vier jaar oude game werd al een tijd niet meer gemaakt, maar door de toenemende vraag heeft EA weer besloten de game te produceren.

De Britse winkelketen Game had aangegeven dat de vraag groter was dan het aanbod. De game verkocht 32.9 procent meer dan vorig jaar. YouTube user Pewdiepie heeft een video van Skate die al meer dan 12.5 miljoen keer bekeken is.

Marokkaanse hoer krijgt zweepslagen

Een rechtbank in Saoedi-Arabië heeft een vrouw uit Marokko veroordeeld tot vijftig zweepslagen. Ook moet zij vier maanden zitten. De vrouw in kwestie heeft namelijk geld gevraagd voor seks.

De gescheiden Marokkaanse had via WhatsApp contact gezocht met een Saoedinees. Zij vroeg hem naar haar appartement in de stad Taif te komen. Voor 500 Saudi riyal, omgerekend 100 euro, mocht hij erop.

In plaats van op het aanbod in te gaan, liep de beste man naar de politie. El Bromsnor vroeg de man net de doen of hij wel zin had in een verzetje. Toen de hoer bij de vrome kerel in zijn auto stapte om het geld in ontvangst te nemen, stond de politie al klaar om de Marokkaanse in de boeien te slaan.

De politie heeft de telefoon van de vrouw in beslaggenomen, waarop intieme kiekjes werden aangetroffen. Zij zal nu niet alleen zweepslagen krijgen en moeten brommen, maar wordt ook na haar straf het land uitgezet.

Piloten dreigen met staking bij dochter Lufthansa

De Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit heeft donderdag gedreigd met een staking van piloten van Germanwings, een dochterbedrijf van Lufthansa. De werknemers leggen vrijdag het werk neer als er geen vooruitgang is geboekt in een dispuut over lonen en pensioenvoorwaarden.

Volgens de vakbond worden alle vluchten van Germanwings die vanaf Duitse luchthavens vertrekken door de staking getroffen, die vrijdag om 6.00 uur van start gaat. Zes uur later pakken de piloten het werk weer op.

Een woordvoerder van Lufthansa zegt dat het bedrijf betreurt dat de onenigheid met werkgevers mogelijk klanten dupeert. De onderneming beoordeelt momenteel of het de gesprekken met de vakbond voortzet.

In april vond een driedaagse pilotenstaking plaats. Daardoor bleven meerdere vluchten van Lufthansa en Germanwings aan de grond.

Terminale patiënt vaak onnodig opgenomen

Terminale patiënten worden in de laatste drie maanden die zij nog te leven hebben vaak onnodig opgenomen in het ziekenhuis. Een kwart van de opnames had achteraf kunnen worden voorkomen, zeggen huisartsen. Dat blijkt uit een onderzoek van gezondheidswetenschapper Ria de Korte-VerHoef waarover het VUmc donderdag bericht.

Ongeveer de helft van de ernstig zieke mensen die overlijden, belandt vlak daarvoor in een ziekenhuis. Een derde sterft daar ook. Benauwdheid, misselijkheid, braken, darmproblemen en pijn op de borst zijn vaak redenen voor opname. Patiënten krijgen daarvoor medicijnen of een infuus toegediend, handelingen die een huisarts ook thuis kan toepassen.

Dat mensen toch in het ziekenhuis belanden, heeft volgens De Korte-Verhoef te maken met stress. "De patiënt en zijn naasten willen een oplossing en denken dat ze die alleen in het ziekenhuis kunnen vinden", zegt de onderzoeker donderdag in dagblad Trouw. Daarnaast ontbreekt het huisartsen soms aan kennis over hoe om te gaan met benauwdheid en andere klachten waarmee patiënten te maken krijgen.

Volgens De Korte-Verhoef doen huisartsen er goed aan om in een vroeg stadium met patiënten en naasten te praten over het verloop van de ziekte, de te verwachten klachten en hoe die thuis kunnen worden behandeld. Ook scheelt het volgens de onderzoeker als de huisarts zijn patiënt vaker bezoekt en de huisartsenpost goed informeert. Daarnaast moet hij duidelijk maken dat er in een ziekenhuis in de laatste levensfase niet veel meer te verrichten is.

De Korte-Verhoef promoveert volgende week op haar onderzoek aan het VU medisch centrum in Amsterdam.

Vluchtende plofkrakers rammen politieauto

Verdachten die op de vlucht waren na een plofkraak hebben donderdagochtend in het Limburgse Obbicht een politieauto geramd. Ze wisten daardoor in eerste instantie te ontkomen. Later werd alsnog een arrestatie verricht, meldt de politie.

De daders bliezen iets voor 04.00 uur een pinautomaat op in het centrum van het plaatsje. Een politieauto die op weg was naar de melding werd vervolgens van de weg gebeukt door de verdachten. De wagen raakte zwaar beschadigd en kon niet meer meedoen aan de achtervolging.

Een uur na de kraak wisten agenten een van de verdachten alsnog op te sporen in het nabijgelegen Roosteren. Een tweede man wist te ontkomen. Hij is nog altijd voortvluchtig.

De politie weet nog niet of de daders iets hebben buitgemaakt. Er wordt onderzoek verricht.

Docenten krijgen persoonlijk budget voor ontwikkeling

Docenten krijgen een persoonlijk budget om zich te ontwikkelen. Basisschooldocenten kunnen rekenen op 500 euro per jaar en docenten in het voortgezet onderwijs op 600 euro. Voor leraren in het mbo is geen budget vastgelegd, maar wel het aantal uren dat ze mogen besteden aan bijscholing, namelijk 59 uur. Leraren die op een basisschool voor de klas staan, krijgen twee uur per week.

Daarover schrijven minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer. De persoonlijke budgetten zijn vastgelegd in de zogenoemde sectorakkoorden en de cao's voor leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs en het mbo.

Leraren krijgen daarmee meer tijd, geld en de ruimte om zich te ontwikkelen. Ook krijgen leraren meer mogelijkheden om te leren van elkaar en komt er goede begeleiding voor beginnende docenten. Zij krijgen een coach en extra tijd om zich in het vak te bekwamen, schrijven de bewindslieden.

"Op scholen gebeurt al veel om het onderwijs te verbeteren, maar de beweging om over de volle breedte de stap te zetten van goed naar excellent onderwijs komt nog niet voldoende op gang", aldus Bussemaker en Dekker. De twee maken daarom een investering die oploopt tot structureel 1,2 miljard zodat het onderwijs vernieuwd en verbeterd kan worden.

Een belangrijk deel van het geld gaat naar de ontwikkeling van leraren. Een ander deel gaat naar het behoud van werkgelegenheid en vermindering van de werk- en lastendruk. Zo kunnen met het geld drieduizend jonge docenten aan het werk worden gehouden en 1200 conciërges en klassenassistenten worden aangesteld.

De scholen gaan zelf over de besteding van het geld. Een 'grote verantwoordelijkheid', stelt Bussemaker. Het ministerie gaat er dan ook op toezien dat het goed gebeurt. In 2017 wordt vervolgens bekeken of er voldoende vooruitgang is geboekt. "Zo nodig wordt dan bijgestuurd", schrijft de minister. "Het is nu aan leraren en schoolleiders om te laten zien dat er resultaten worden geboekt", stelt Dekker.

'Laag btw-tarief voor verbouwingen verlengd'

Het lage btw-tarief op verbouwingen en renovaties wordt met zes maanden verlengd tot 1 juli 2015. Dat hebben het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP afgesproken in het begrotingsakkoord, meldt Nieuwsuur op basis van Haagse bronnen.

In februari 2013 werd afgesproken het tarief te verlagen van 21 procent naar 6 procent. De maatregel was als steuntje in de rug bedoeld voor de kwakkelende bouwsector. Het lage btw-tarief gold in eerste instantie voor een jaar, maar werd eerder al verlengd tot januari 2015.

De onderhandelaars zijn volgens Nieuwsuur de afgelopen dagen overeen gekomen om de periode opnieuw te verlengen.

Ook zou er minder worden bezuinigd op het Openbaar Ministerie. Dat meldt De Telegraaf donderdag. Het gaat om een bedrag van 20 miljoen euro, schrijft de krant. Het geld moet vooral gaan naar de opsporing van bijvoorbeeld jihadstrijders. Verder zou de oppositie hebben bedongen dat er 40 miljoen euro extra komt voor het begeleiden van de overheveling van de zorgtaken van het rijk naar de gemeenten.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte woensdagavond bekend dat er een akkoord is gesloten over de begroting van volgend jaar. De details daarvan worden op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Doden bij aardverschuiving China

Een aardverschuiving heeft in de nacht van woensdag op donderdag in het Chinese dorp Yingping aan zeker zes mensen het leven gekost. Dat meldt staatspersbureau Xinhua. Er worden nog 21 mensen vermist.

Zeker 77 huizen zegen ineen door het natuurgeweld of raakten bedolven onder de dikke modderstromen. De aardverschuiving vond plaats in de zuidwestelijke provincie Guizhou. Naast de doden raakten 21 mensen gewond.

Staatstelevisiezender CCTV meldde verder dat een waterreservoir beschadigd raakte. Daardoor kregen de inwoners naast de aardverschuiving ook nog een overstroming te verduren, wat tot nog meer schade leidde.

Schippers en Hassan weer in actie op 'gouden baan' Zürich

Dafne Schippers en Sifan Hassan komen donderdagavond weer in actie op de baan waar ze hun gouden medailles wonnen tijdens het EK atletiek. De Diamond League strijkt neer in Zürich, voor de eerste van twee grote finales.

Schippers gaat de 100 meter lopen en neemt het daarin op tegen de nummers twee, vier en zes van 2014. Blessing Okagbare uit Nigeria (10,85), de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown (10,86) en Murielle Ahouré uit Ivoorkust (10,97) liepen allemaal al onder de 11 seconden. Schippers heeft het Nederlands record van 11,03 als snelste tijd staan van dit jaar.

Hassan komt in actie op de 1500 meter, waarop ze eerder deze maand in hetzelfde stadion de Europese titel won. Abeba Aregawi, de Zweedse wereldkampioene, is ook aanwezig en zal azen op revanche. Bij de vorige Diamond League-wedstrijd, een week geleden in Stockholm, viel Aregawi echter zwaar tegen met een tiende plek. Hassan werd er derde, achter Jenny Simpson - ook in Zürich aanwezig - en Genzebe Dibaba. 

De Nederlandse estafetteploeg zal de 4x100 meter lopen bij de vrouwen. Buiten Nederland lijkt vooral de 800 meter bij de mannen spectaculair te worden. Olympisch kampioen en wereldrecordhouder David Rudisha neemt het op tegen wereldkampioen Mohammed Aman, Nijel Amos - dit seizoen de beste op de 800 meter -, Ayanleh Souleiman en 1500 metertopper Asbel Kiprop.

Schippers pakt de Europese titel op de 100 meter in het Letzigrundstadion waar donderdag gelopen wordt (Foto: Getty)

PSN gaat weer in een onderhoudsbeurt

Door de recentelijke DDoS-aanval van dit weekend konden PlayStation bezitters niet meer online gamen. Daarom had daarom de voor aangekondigde onderhoudsbeurt uitgesteld tot nadere orde. Sony laat nu weten dat het onderhoud alsnog vandaag plaats gaat vinden.

Op de Facebookpagina van PlayStation Nederland is te lezen dat de het onderhoud begint om 18:40 en zal eindigen rond 01:50. Gedurende het onderhoud blijft online gaming voor de meeste games mogelijk, maar heb je geen toegang tot de volgende services:

 • PlayStation Store op je PS4, PS3, PS Vita, PSP en pc
 • Sony Entertainment Network Accountbeheer
 • Sony Entertainment Network Account registreren
 • PlayStation Home

Met een beetje mazzel kan je vanavond nog wel inloggen op PSN als je sinds 23 augustus een keer hebt ingelogd op PSN.

[WK Judo] Van Emden redt het niet tegen Tashiro

Anicka van Emden is er niet in geslaagd om de kwartfinale van het wereldkampioenschap judo in Chelyabinsk te bereiken. In de derde ronde verloor ze in de golden score van de Japanse Miku Tashiro. 

Het ging in de partij gelijk op, maar geen enkele dame kon een score op het bord neerzetten. Beide dames kregen wel een shido. Na een minuut in de golden score kon de Japanse een beenworp maken en legde Van Emden op haar rug.  

De twee voorgaande ontmoetingen werden ook al gewonnen door Tashiro. Voor Van Emden zit het WK erop. Ze kreeg een bye in de eerste ronde en won in de tweede ronde van Zuhra Madraimova uit Turkmenistan. Vorig jaar won Van Emden nog brons op het WK. 

Siemerink: "Betere voorbereiding tennissers"

De Nederlandse tennissers moeten zich beter voorbereiden op de omstandigheden bij toernooien. Dit zei Jan Siemerink na de vroegtijdige uitschakeling van Igor Sijsling, Robin Haase en Kiki Bertens bij de US Open. De Daviscupcaptain en directeur sportief van de tennisbond doelde hiermee vooral op Sijsling die vanwege de hitte een 6-2 4-1 voorsprong uit handen gaf.

"Hij moet er achteraan hoe hij het kan voorkomen", aldus Siemerink. "Het kan niet zo zijn dat dit hem volgend jaar weer overkomt. Hij moet dit meenemen en nagaan of hij er alles aan doet om te zon uit te schakelen. Zorgen voor mineralen, goed insmeren en vooral goed drinken en met een pet op beginnen. Dat zijn zaken die je zelf in de hand hebt. Hij verliest nu van iemand van wie hij niet hoeft te verliezen, hij verliest van de zon."

Volgens Siemerink ligt de verantwoordelijkheid ook bij de coach van Sijsling. "Als je weet dat je er meer last van hebt, dan zal je er ook meer voor moeten doen. Je kunt er voor kiezen om eerder af te reizen om te wennen aan de hitte, ook in Australië. Maar ik zit niet in de voorbereiding. Ze moeten heel goed op een rijtje hebben hoe ze zich voorbereiden op een toernooi. Ze komen hier om te presteren en krijgen een dreun. Belangrijk is: wat doe ik met wat ik hier geleerd heb? Doe je er genoeg voor om dit te voorkomen. Je mag er van uitgaan dat je alles voorbereidt wat je zelf in de hand hebt."

Brits koppel viert 80-jarig huwelijk

Een echtpaar uit het Britse Bournemouth heeft een bijzondere mijlpaal bereikt: Helen (101) en Maurice Kaye (102) zijn 80 jaar getrouwd.

De twee raakten als tieners verliefd en traden op 27 augustus 1934 in het huwelijk. Ze hadden nooit gedacht dat hun relatie zo lang stand zou houden, vertellen ze in een interview met de BBC woensdag. 'Ik dacht dat het hooguit een week zou duren', vertelt Maurice Kaye. Een groot deel van hun leven werkte het koppel samen in een kledingzaak. Als geheim voor hun zogeheten eiken huwelijk noemen ze 'trouw, liefde en tolerantie'.

Het duo heeft vier kinderen, van wie er een op jonge leeftijd is overleden, en zes kleinkinderen.

Brits koppel viert 80-jarig huwelijk
Brits koppel viert 80-jarig huwelijk (Foto: ANP)

'Prijsverschil zorgpolissen fiks groter'

Het prijsverschil tussen de gewone zorgpolis en de goedkopere, selectieve variant loopt de komende jaren op tot enkele tientjes per maand. Dat zegt Ab Klink, lid van de raad van bestuur van zorgverzekeraar VGZ in een interview met de Volkskrant.

Nu nog is het prijsverschil bij VGZ 4 euro. Maar volgens Klink wordt dat gat straks veel groter, vooral omdat de selectieve polis goedkoper wordt. Om dat te bereiken gaat VGZ vanaf volgend jaar strengere kwaliteitseisen opleggen aan ziekenhuizen. Het aantal complicaties en herstelbehandelingen gaat zo omlaag, verwacht de voormalig minister. Ziekenhuizen die bijvoorbeeld op een vergelijkbare populatie meer hersteloperaties nodig hebben of hogere doses dure medicijnen voorschrijven, krijgen geen contract meer. ,,In de zorg leidt hogere kwaliteit tot lagere kosten", zegt Klink.

'Betaald parkeren in natuurgebieden'

Natuurorganisaties werken aan een plan om betaald parkeren in te voeren in hun grootste recreatiegebieden. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. De krant heeft een rapport in handen dat in opdracht van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en De12Landschappen is opgesteld.

Uit het document blijkt dat de natuurorganisaties 7 tot 10 miljoen euro per jaar kunnen verdienen als zij parkeerautomaten neerzetten. Het geld kan gebruikt worden om gaten in de budgetten van de organisaties te dichten die zijn ontstaan sinds de overheid minder subsidie verstrekt.

Het loont vooral om in grote natuurgebieden zoals op de Veluwe of de Loonse en Drunense Duinen parkeerautomaten neer te zetten, schrijft de krant. Bezoekers van die parken zouden 1 euro per uur moeten betalen. Leden, vrijwilligers en donateurs kunnen gratis parkeren.

Een woordvoerder van Natuurmonumenten laat aan De Telegraaf weten dat het plan een 'reële optie' is waar naar wordt gekeken.

Releasedatum voor LEGO Batman 3

Warner Bros. Games heeft de releasedatum en de boxart bekendgemaakt voor LEGO Batman 3: Beyond Gotham. Vanaf 12 november kunnen gamers losgaan en Gotham City redden in LEGO-stijl met behulp van de gemaskerde held.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham bundelt the ‘Caped Crusader' zijn krachten met de superhelden van het DC Comics Universe en schieten ze naar de ruimte om de kwaadwaardige Brainiac te stoppen van het vernietigen van de aarde. Met behulp van de kracht van de 'Lantern Rings' laat Brainiac werelden inkrimpen om deze aan zijn gestoorde collectie van miniatuur steden van het gehele universum toe te voegen. De grootste superhelden en de meest sluwe schurken moeten zich verenigen en afreizen naar verschillende Lantern Worlds om de 'Lantern Rings' te verzamelen en Brainiac te stoppen voor het te laat is.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham komt uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Wii U, Nintendo 3DS,PlayStation Vita en pc.

[US Open] Moeizame zege Sharapova

Maria Sharapova heeft met de nodige moeite de derde ronde bereikt op de US Open. De vijfvoudig grandslamwinnares verloor tegen de Roemeense Alexandra Dulgheru de eerste set, maar knokte zich uiteindelijk toch naar een 4-6, 6-3 en 6-2 overwinning.

Sharapova had problemen met haar service, getuige de negen dubbele fouten die ze maakte in de ruim 2,5 uur durende partij. Het totale aantal onnodige fouten kwam zelfs uit op 46. Tegen de Duitse Sabine Lisicki (26), die met 6-4 en 6-1 overtuigend won van Madison Brengle, kan ze zich in de volgende ronde waarschijnlijk minder missers permitteren.

Ook Jelena Jankovic en Caroline Wozniacki haalden de derde ronde. De Servische (9) won met 7-5 en 6-4 van Tsvetana Pironkova. De Deense (10) was Aliaksandra Sasnovitsj met 6-3 en 6-4 de baas.

Bij de mannen wist Lleyton Hewitt niet voor een verrassing te zorgen. De winnaar van 2001, inmiddels met 33 jaar een van de oudgedienden, verloor in straight sets van Tomas Berdych (6): 3-6, 4-6 en 3-6. Grigor Dimitrov, een plaatsje lager ingeschaald dan Berdych, versloeg de Amerikaan Ryan Harrison met 6-2, 7-6 (4) en  6-2.

[CL] Ajax definitief in pot 3 bij loting

Ajax zit donderdag bij de loting voor de groepsfase van de Champions League zoals verwacht in pot 3. Dat blijkt uit de indeling die de UEFA op basis van de clubcoëfficiënten heeft gemaakt. De loting in Monaco begint om 17.45 uur.

In totaal doen er 32 clubs mee aan het hoofdtoernooi, verdeeld over acht poules. Om ervoor te zorgen dat de poules allemaal ongeveer even zwaar zijn, wordt er bij de loting gewerkt met vier potten. De sterkste teams zitten in pot 1, de zwakste in pot 4. Clubs uit hetzelfde land ontlopen elkaar automatisch in de groepsfase.

Landskampioen Ajax is de enige Nederlandse club in het hoofdtoernooi. Feyenoord probeerde zich via de play-offs te plaatsen, maar werd uitgeschakeld door Besiktas.

Pot 1: Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München, Chelsea, Benfica, Atlético Madrid, Arsenal, FC Porto.

Pot 2: Schalke 04, Borussia Dortmund, Juventus, Paris Saint-Germain, Shakhtar  Donetsk, FC Basel, Zenit Sint-Petersburg, Manchester City.

Pot 3: Bayer Leverkusen, Olympiakos Piraeus, CSKA Moskou, Ajax, Liverpool, Sporting Portugal, Galatasaray, Athletic Bilbao.

Pot 4: Anderlecht, AS Roma, Apoel Nicosia, BATE Borisov, Loedogorets, Maribor, AS Monaco, Malmö FF.

[US Open] Haase en Sijsling wel verder in dubbelspel

Robin Haase en Igor Sijlsing zijn er op de US Open wel in geslaagd om de tweede ronde van het dubbelspel te bereiken. Het Nederlandse koppel versloeg het Russisch/Duitse duo Michail Elgin/Philipp Marx eenvoudig met 6-1 en 6-3. In het enkelspel verloren Haase en Sijsling in de eerste ronde van respectievelijk Andy Murray en Victor Estrella Burgos.

Haase en Sijsling behaalden vorig jaar nog de finale van het dubbelspel op de Australian Open. Ze spelen in New York in de tweede ronde tegen Nick Kyrgios en Bernard Tomic of tegen Marcel Granollers en Marc Lopez.

Willem II huurt Armenteros van Anderlecht

Samuel Armenteros voetbalt de rest van het seizoen voor Willem II. De 24-jarige aanvaller wordt door de Tilburgse eredivisionist gehuurd van Anderlecht. Trainer en technisch manager Jurgen Streppel liet woensdag aan Voetbal International weten dat daarover een akkoord is bereikt.

Willem II had aanvankelijk de keuze laten vallen op Género Zeefuik, maar nadat de spits niet door de medische keuring kwam moest er snel worden gezocht naar een alternatief. Armenteros werd vorig seizoen al door Anderlecht verhuurd aan Feyenoord en speelde in de Eredivisie eerder voor Heracles Almelo.

Ook Mitchell Dijks lijkt op het punt te staan om bij Willem II aan de slag gegaan. Volgens VI wordt de verdediger vermoedelijk voor een jaar gehuurd van Ajax.

'Syriëganger beraamde overval voor het geld'

De 21-jarige Mohamed A. moet donderdag voor de rechtbank in Dordrecht verschijnen, op verdenking van het beramen van een terroristische aanslag. Concreet kwamen die plannen neer op het plegen van een gewapende overval op niet nader gedefinieerd doel in de haven van Scheveningen. Met de opbrengst van dat misdrijf had A. de jihad in Syrië hebben willen steunen, meent het Openbaar Ministerie (OM).

A., afkomstig uit Delft, genoot al geruime tijd de belangstelling van inlichtingendienst AIVD en justitie, nadat hij in 2013 een half jaar in Syrië zou hebben doorgebracht. Volgens de AIVD zocht hij na zijn terugkeer in Nederland naar wegen om veel geld bij elkaar te krijgen voor de strijd in Syrië. Vorig jaar september seinde de dienst het OM in, waarop een onderzoek werd gestart.

Dat onderzoek bestond onder meer uit een undercoveractie, waardoor duidelijk werd dat A. over vuurwapens kon beschikken. De politie greep in toen A. in mei op weg was naar de haven van Scheveningen, waar hij zou hebben willen toeslaan. Volgens het OM had A. een zogeheten shotgun, een klein model pistool en een revolver plus bijbehorende munitie geregeld.

De zitting donderdag is pro forma. De zaak zal pas later inhoudelijk worden behandeld.

'Syriëganger beraamde overval voor het geld'
'Syriëganger beraamde overval voor het geld' (Foto: ANP)

Streamer door "prank" opgepakt door SWAT-team

Kootra, een streamer op Twitch en oprichter van de populaire Youtubegroep The Creatures, heeft vandaag pijnlijk kennis gemaakt met het fenomeen 'swatting'. Tijdens zijn stream op Twitch, waar hij Counterstrike Global Offensive aan het spelen was, kreeg hij ongewenst bezoek van een SWAT-team.

Swatting is het fenomeen van het bellen van de politie en een streamer midden in zijn stream laten oppakken voor een misdrijf wat hij niet heeft gedaan. Vaak zijn de gevolgen vrij klein; een SWAT-team komt, doorzoekt het hele huis, vindt niets en vertrekt weer. Soms moet de streamer mee naar het bureau om een uitleg te geven en dan mag hij of zij weer naar huis.

Vandaag ging het echter anders, midden in zijn stream werd Jordan 'Kootra' Mathewson hardhandig onderbroken door een SWAT-team dat een telefoontje had ontvangen. In het telefoontje werd gezegd dat Jordan een aantal collega's had vermoord, een aantal collega's gegijzeld hield en dat hij bommen had geplaatst in het gebouw waar hij zat. Iedereen die het gebouw binnen zou komen zou daarnaast worden doodgeschoten.

Het lokale politiestation nam deze bedreiging, natuurlijk, serieus en besloot in de directe omgeving alles te evacueren. Onder andere diverse scholen werden compleet afgesloten, zodat kinderen niet naar buiten konden en niet neergeschoten zouden kunnen worden.

De politie van Littleton, waar het allemaal gebeurde, heeft al een statement naar buiten gebracht. In dit statement zeggen zij dat ze bekend zijn met schietpartijen en dat daarom zo snel mogelijk werd gehandeld. Zij zijn getraind om deze situaties zo snel mogelijk te neutraliseren en nemen het zekere voor het onzekere. Deze acties kosten echter veel geld en als bekend is dat dit allemaal een hoax is, dan zal de schade verhaald worden op de dader(s). Twitch heeft laten weten dat zij niets kunnen doen aan dit soort situaties maar wel mee zal werken aan een eventueel onderzoek.

Stream leidt tot sluiten school

Stream leidt tot sluiten school

Britse jeugdsoos overleeft door verkoop werk Banksy

Een jeugdsoos in het Britse Bristol heeft zijn eigen toekomst veiliggesteld door een werk van de kunstenaar Banksy te verkopen. Het schilderij, Mobile Lovers, was op een deur nabij de soos geschilderd en werd in het gebouw tentoongesteld. Een privéverzamelaar heeft het voor ruim een half miljoen euro gekocht.

Op de deur staat een koppel dat elkaar omarmt, terwijl ze allebei naar hun mobiele telefoons kijken, hun gezichten verlicht door de schermen van de telefoons. Vaststellen van wie het schilderij was heeft nog een tijd geduurd. In de tussentijd werd het onder meer tentoongesteld in een museum in Bristol. Aan wie het is verkocht is niet bekendgemaakt.

Laatste reviews en specials
special
Interview: 'in The Boys zijn de superhelden de schurken'
review
The Elder Scrolls Online: Elsweyr
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
©FOK.nl e.a.