Grote spelshows verleden tijd op publieke omroep

Grote spelshows zullen in de toekomst niet meer bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te zien zijn. Door minder geld te steken in met name amusement, human interest en sport wil de NPO volgend jaar vijftig miljoen euro besparen. "Grote spelshows behoren tot het verleden", sprak Frans Klein, directeur televisie donderdagmiddag op de najaarspresentatie van de NPO.

"Wij sparen onze speerpunten journalistiek, documentaires, drama, kinderprogrammering en kunst en cultuur", vervolgde Klein. NPO 2 wordt nog meer de kunst- en cultuurzender en NPO 3 wordt het platform van de 'vernieuwings- en verjongingsdrift' van de omroep. Laatstgenoemde zender gaat om jongeren nog beter te bereiken nauw samenwerken met NPO 3FM, onder leiding van nieuwe netmanager Suzanne Kunzeler.

NPO 1 behoudt zijn brede basisprogrammering waarop nieuws, actualiteit en nationale evenementen centraal staan. Onder anderen Jeroen Pauw is komend seizoen te zien op de zender, met een eigen latenighttalkshow. Hij gaat de concurrentie aan met Humberto Tan op RTL 4. "Het programma zoals wij dat willen maken heeft in ieder geval de ambitie om een stuk dichter bij het nieuws van de dag te staan dan dat Humberto dat als ambitie heeft", sprak Pauw.