Rampspoed duwt Malaysia Airlines verder in malaise

Malaysia Airlines heeft door het verdwijnen van de MH370 dieprode cijfers geschreven in de eerste zes maanden van het jaar. Het verlies liep op naar 750 miljoen ringitt (180 miljoen euro), bijna twee derde meer dan een jaar eerder. Topman Ahmad Jauhari Yahya voorspelt dat de tragedies met de MH370 in maart en de MH17 in juli in de tweede jaarhelft een nog grotere impact krijgen.

Het verlies van Malaysia Airlines liep in het tweede kwartaal wel iets terug ten opzichte van het eerste kwartaal: 307 miljoen om 443 miljoen ringitt. "Ons team heeft veel moeite gestoken om weer vertrouwen te krijgen van de markt", zegt Ahmad Jauhari. "Net toen we de eerste tekenen van herstel zagen in alle regio's, kregen we de klap van de MH17."

De luchtvaartmaatschappij zag haar omzet in het tweede kwartaal met vijf procent dalen tot 3,59 miljard ringitt. De bezettingsgraad van de vliegtuigen daalden naar 73,7 procent, van 80,4 procent een jaar eerder.

Malaysia Airlines wordt van de beurs gehaald door het Maleisische staatsfonds Khazanah Nasional, zo werd begin deze maand bekend. De maatschappij is al veel langer verlieslijdend.