Brussel dubt nog over toekomst eurocenten

In Brussel zingen geen wetgevingsvoorstellen rond over het verplichte gebruik van muntjes van een en twee cent. Wel sprak een werkgroep van de Europese Commissie vorig jaar over de toekomst van de muntstukken. Die werkgroep moet in 2015 met een initiatiefvoorstel komen, maar is het nog lang niet eens over de invulling daarvan. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie vrijdag gemeld.

De werkgroep besprak in mei vorig jaar of de afrondingsregels in de lidstaten moesten worden aangepast. Ook kwam ter sprake of de muntjes van een en twee cent moesten verdwijnen uit het betalingsverkeer in de eurozone. Daarover werd toen geen consensus tussen lidstaten bereikt.

"Er zijn dus geen voorstellen gedaan", meldt de commissie vrijdag in een verklaring. "Nu al conclusies verbinden aan de inhoud van de uiteindelijke voorstellen zou erg prematuur zijn. De groep is pas één keer samengekomen."

Eerder op de dag meldde branchevereniging Detailhandel Nederland dat in Brussel voorstellen rondgaan over een wetgevingstraject rondom het gebruik van contant geld. De kans zou groot zijn dat Nederlandse winkeliers verplicht weer centen moeten gaan gebruiken, met als gevolg dat dit schade zou toebrengen aan het Nederlandse betalingsverkeer, zei de vereniging.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij niet van plan is de muntjes in ere te herstellen. Het huidige afrondsysteem 'bevalt heel goed en blijft zo', bezwoer de minister.

De afrondingsregels, waardoor de twee kleinste munten overbodig worden in het dagelijkse betalingsverkeer, gelden tot dusverre alleen in Nederland, Finland en sinds kort ook in België. De landen willen de munten niet meer maken vanwege de te hoge productiekosten ten opzichte van de lage waarde die ze vertegenwoordigen. De commissie liet vorig jaar al weten wel klachten van burgers te hebben ontvangen over het afronden.