Duo krijgt taakstraf voor uitschelden rechter

Een man van 35 uit Warnsveld en een 28-jarige vrouw uit Zutphen zijn vrijdag veroordeeld tot een werkstraf voor het beledigen van een rechter. Die kreeg vorig jaar op een zitting de woorden 'kankerlijers' en 'kankerhoer' naar het hoofd geslingerd.

De man en vrouw moesten in december voor de politierechter verschijnen omdat ze werden verdacht van openlijke geweldpleging. Voor de belediging krijgt de man een werkstraf van twintig uur en de vrouw van dertig uur. Beiden kregen ook een voorwaardelijke werkstraf van tien uur met een proeftijd van twee jaar.

De straf van de mannelijke verdachte is lager omdat zijn aandeel geringer was. Volgens justitie werd hij 'erin meegezogen door de medeverdachte'. Hij was vrijdag op de zitting aanwezig om spijt te betuigen. De Zutphense was er niet.

Justitie had tegen de vrouw een werkstraf van vijftig uur en tegen de mannelijke verdachte een werkstraf van dertig uur geëist. Justitie tilt zwaar aan het beledigen van mensen die hun werk doen in het maatschappelijk belang, zoals een rechter.