VN-medaille 'buitengewone moed' op komst

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag unaniem ingestemd met het voorstel om een speciale medaille uit te reiken voor 'buitengewone moed'. De medaille is vernoemd naar de ongewapende blauwhelm Mbaye Diagne die in 1994 tijdens de genocide in Rwanda honderden mensenlevens heeft gered.

De Rwandese VN-ambassadeur Eugène-Richard Gasana brak in tranen uit toen hij sprak over Diagne, die bevelen negeerde om levens te kunnen redden. "In het aangezicht van het kwaad weigerde hij een omstander te blijven", zei Gasana. "Slechts gewapend met moed en een gevoel van verantwoordelijkheid besloot kapitein Diagne diverse missies uit te voeren, waarbij hij tientallen controleposten, bemand door gewapende militiestrijders, passeerde om honderden en misschien zelfs duizend Rwandezen te redden."

Gasana zei te hopen dat de medaille leidt tot een zelfonderzoek binnen de VN dat ervoor moet zorgen dat in de toekomst de mensheid niet alleen wordt beschermd 'door de moed van buitengewone individuen'.

De medaille kan worden uitgereikt aan VN-militairen, agenten, burgers en ander VN-personeel 'die buitengewone moed hebben getoond in extreem gevaarlijke situaties'. Secretaris-generaal Ban Ki-moon is gevraagd om binnen zes maanden met een ontwerp voor de medaille te komen en kandidaten voor te stellen.