Alflen coach Utrecht, Adriaanse technisch adviseur

Robby Alflen is komend seizoen de hoofdtrainer van FC Utrecht. Hij volgt Jan Wouters op en tekent voor een jaar. Hij wordt onder meer gesteund door Co Adriaanse. De oud-trainer gaat als technisch adviseur aan de slag en werd voor drie seizoenen vastgelegd. Beide mannen, die vrijdag werden gepresenteerd, moeten een nieuwe, aantrekkelijke speelstijl introduceren bij het eerste elftal.

De 46-jarige Alflen, die de afgelopen jaren assistent was van Wouters, was de enige kandidaat, liet algemeen directeur Wilco van Schaik weten. "Als trainer van de beloften heeft hij al ervaring met de aanvallende speelstijl die we voorstaan. Hij kan spelers beter maken", karakteriseerde Van Schaik de nieuwe trainer. Wie Alflens assistenten worden, is nog niet duidelijk. "We nemen onze tijd om de juiste mensen te vinden."

Ook de 66-jarige Adriaanse was direct in beeld voor de nieuwe functie van technisch adviseur. Hij moet de technische staf bijstaan en uitdagen, helpen de nieuwe speelstijl te ontwikkelen en de directie en raad van commissarissen op de hoogte houden van het technisch beleid. Adriaanse, die ook nog analist is en trainers gaat opleiden voor de KNVB, wuifde kritiek dat hij het te druk heeft weg. "Het is een duidelijke functie en ook bezoldigd, dus zeker niet vrijblijvend."

De nieuwe speelstijl van dwingend, aanvallend voetbal is al enkele jaren in de jeugd doorgevoerd, maar het eerste elftal onttrok zich daar nog aan. Dat moet nu veranderen. "We moeten het veld ingaan met de wil om doelpunten te maken en niet met de angst om te verliezen", vatte Adriaanse samen. "Het is mogelijk om dat te ontwikkelen, maar dat kost tijd. De spelers moeten fit zijn."

Ook Alflen weet dat het niet meteen goed zal gaan. "Het is niet de makkelijkste speelstijl, maar wel de mooiste en de leukste. Het zal met horten en stoten gaan", verwacht hij. Het eerste dat hij wil bewerkstelligen is een nieuwe instelling bij de spelers. "De mindset moet veranderen dat we de bal zo spoedig mogelijk willen hebben."

Co Adriaanse, FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik en Robby Alflen tijdens de persconferentie eerder vandaag (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)
Co Adriaanse, FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik en Robby Alflen tijdens de persconferentie eerder vandaag (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)