'Een vijfde senatoren geeft niet alle functies op'

Zeker vijftien van de 75 Eerste Kamerleden geeft tegen de regels in één of meerdere (neven)functies niet op. Vaak gaat het om werk bij kleine stichtingen en verenigingen, blijkt vrijdag uit eigen onderzoek van het tv-programma Nieuwsuur. Sommigen hebben echter ook functies bij grotere instellingen of commerciële bedrijven.

Zo is GroenLinks-senator Tineke Strik sinds 2011 toezichthouder bij een woningbouwcorporatie. VVD-senator Sybe Schaap is eigenaar van een adviesbureau, aldus Nieuwsuur.

Het lidmaatschap van de Eerste Kamer is een baan voor één dag in de week. Om de rekeningen te kunnen betalen hebben de meeste senatoren er meerdere betaalde en onbetaalde werkzaamheden naast. Die functies moeten met het oog op transparantie allemaal op de website van de Eerste Kamer worden vermeld, maar dat gebeurt niet altijd.

De Eerste Kamer moet dan ook zijn eigen integriteitsregels aanscherpen, adviseert een commissie van senatoren. De commissie pleit ervoor dat senatoren er halfjaarlijks aan worden herinnerd hun opgave van functies te actualiseren.

Daarnaast wordt alle fracties volgens Nieuwsuur gevraagd eigen integriteitsafspraken op te stellen en die publiek te maken. Ook zou er een geschenkenregister moeten komen. Reizen betaald door derden moeten voortaan ook worden opgegeven.