Eigenaar Zuid-Koreaanse veerboot gearresteerd

Het hoofd van de rederij Chonghaejin, die eigenaar is van de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol, is vrijdag gearresteerd. Dat heeft een rechtbank in Mokpo bekendgemaakt. Kim Han-sik werd donderdag al in voorlopige hechtenis genomen.

De rechtbank zei Kim te hebben gearresteerd omdat gevreesd wordt dat hij bewijsmateriaal wilde vernietigen. Vier andere medewerkers van Chonghaejin werden al eerder gearresteerd. De rederij wordt beschuldigd van het te zwaar beladen van het schip.

Volgens onderzoekers is de scheepsramp mogelijk veroorzaakt door het onjuist en te zwaar beladen van de Sewol. Het ongeluk kostte aan meer dan driehonderd mensen het leven, onder wie een groot aantal tieners op schoolreis. Uit de documenten blijkt dat het schip op bijna al zijn tochten in de voorafgaande dertien maanden, 246 in totaal, te zwaar beladen werd.

Kim wordt ervan verdacht dat hij op de hoogte was dat de veerboot meer dan de maximumlast aan vracht vervoerde, zonder hier iets aan te doen "Ik voel heel veel spijt tegenover de slachtoffers en hun familieleden", zei Kim eerder in een detentiecentrum in Mokpo. "Ik heb een grote zonde begaan."

Alle vijftien overlevende bemanningsleden van de Sewol, inclusief de kapitein, zijn vorige maand gearresteerd. Zij worden beschuldigd van nalatigheid en het niet beschermen van de passagiers.