Poetin op Dag van Overwinning op Krim

De Russische president Vladimir Poetin is vrijdag aangekomen op de Krim, waar hij later op de dag een militaire parade bijwoont. Dat melden Russische media. Het is de eerste keer dat Poetin het schiereiland bezoekt sinds Rusland de Krim in maart annexeerde.

Vrijdag houdt de marine van de Zwarte Zeevloot bij de haven van Sebastopol een parade ter ere van de Dag van de Overwinning. Rusland viert op deze dag de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Ook zullen zeventig gevechtsvliegtuigen over de stad vliegen.

Eerder op de dag hield Poetin een toespraak in Moskou tijdens de jaarlijkse militaire parade op het Rode Plein. Hij repte hierbij met geen woord over de huidige crisis in Oekraïne. Poetin richtte zich op het historische belang van de Russische zege over dictator Adolf Hitler, bijna zeventig jaar geleden. De president stond stil bij het lijden van het Russische volk, dat miljoenen doden te betreuren had tijdens de oorlog.

De Dag van de Overwinning is de belangrijkste niet-religieuze Russische feestdag en is een belangrijk onderdeel van de nationale identiteit van de Russen. Nationalisme tiert welig op de dag, die Moskou ook de kans biedt zijn omvangrijke militaire arsenaal te tonen.