Helft burgemeesters steunt ruimer kinderpardon

De helft van de burgemeesters vindt dat het kinderpardon moet worden verruimd. Vrijdagavond hadden iets meer dan tweehonderd burgemeesters de oproep van burgemeester van Bunnik Hans Martijn Ostendorp ondertekend. Nederland telt 403 gemeenten.

Ostendorp wil dat ook asielkinderen die al vijf jaar onder toezicht van een gemeente staan onder het pardon vallen. Nu geldt dit alleen voor kinderen die al vijf jaar onder rijkstoezicht staan, iets wat Kinderombudsman Marc Dullaert woensdag 'idioot' noemde.

De regels voor het kinderpardon worden echter niet versoepeld bleek eerder op vrijdag. Wel wordt bekeken of bij een specifieke groep kinderen de verblijfsvergunning alsnog kan worden toegekend als er sprake is van een schrijnende situatie, zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) na afloop van de wekelijkse ministerraad.

"Voor een bepaalde groep kinderen zal ik kijken of ik op enigerlei wijze, misschien, gebruik kan maken van mijn discretionaire bevoegdheid," zei Teeven. "De regeling voor het kinderpardon is bijna afgewerkt. Er zitten een aantal mensen in de bezwaarfase, een aantal zaken ligt nog onder de rechter en pas als dat is afgerond kom ik weer in beeld. Over een aantal weken kan ik meer uitsluitsel geven."