Koninklijke Bibliotheek niet brandveilig

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag voldoet niet aan de brandveiligheidseisen. Om een gedwongen sluiting te vermijden, worden daarom al meer dan een maand dag en nacht brandwachten ingezet om een brand te voorkomen.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst na berichtgeving hierover in De Telegraaf vrijdag. De kosten voor de brandwachten bedragen ruim 62 duizend euro per maand.

De misstanden kwamen begin maart aan het licht tijdens een controle door de brandweer. De oude sprinklerinstallatie werkt mogelijk niet goed genoeg en voldoet daarmee niet aan de moderne eisen. Om risico's op brand te voorkomen is nu besloten de collectie dag en nacht te bewaken.

Volgens de woordvoerder was het intern al bekend dat de sprinklerinstallaties niet allemaal meer aan de eisen voldeden. Er was daarom al een plan gemaakt voor vervanging.

Om geld te besparen wordt om op korte termijn nog gezocht naar een alternatieve manier om het ruim dertig jaar oude pand overdag te bewaken. Als dat lukt zijn de krachten alleen nog maar in de avond en nacht nodig. Uiterlijk moet er aan het einde van het jaar een andere oplossing zijn.

In de nationale bibliotheek liggen ruim tweeënhalf miljoen boeken opgeslagen.