FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 maart 2014

Vladimir Tsjizjov over sancties EU: ha ha ha

De sancties waarmee de Verenigde Staten en de Europese Unie Rusland willen straffen voor de Russische interventie op de Krim kunnen weleens averechts uitpakken. Dat dreigement heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov vrijdag geuit.

De Russische ambassadeur bij de EU dreef zelfs de spot met de voorzichtige strafmaatregelen van de Europese lidstaten. ''Als iemand denkt ons te kunnen afschrikken met zulke griezelverhalen dan hebben ze het ernstig mis'', schamperde ambassadeur Vladimir Tsjizjov.

De EU opereert in de Krim-crisis beduidend behoedzamer dan de Amerikaanse regering. Rusland is voor Europa een veel belangrijker handelspartner dan voor de Verenigde Staten.

De nieuwe machthebbers in Kiev ontvingen vrijdag wel goed nieuws van het Internationaal Monetair Fonds. Reza Moghadam toonde zich na een bezoek aan Oekraïne onder de indruk van de vorderingen van de nieuwe regering en verklaarde dat 'het IMF klaarstaat om het Oekraïense volk te helpen'.

Moody's: Nederland behoudt AAA-status

Nederland houdt de hoogste kredietstatus die er is bij beoordelaar Moody's (AAA). Volgens het bedrijf zijn de vooruitzichten beter geworden. Die waren negatief, maar zijn nu stabiel. Dat heeft Moody's vrijdagavond gemeld.

Volgens Moody's daalt het risico dat steun aan andere eurolanden slecht uitpakt voor de Nederlandse schatkist. Ook ziet de beoordelaar minder gevaar voor 'besmetting' binnen de eurozone. Verder gaat het de goede kant op met de "binnenlandse kwetsbaarheden" van Nederland, zoals huizenprijzen, de schulden van huishoudens en zwakke groeiverwachtingen. Ook is Nederland fiscaal stabiel.

Het grootste ratingbureau Standard& Poor's (S&P) verlaagde in november vorig jaar de kredietwaardering van Nederland van AAA naar AA+. Bij de kleinste beoordelaar, Fitch, is Nederland nog wel AAA.

Moody's: Nederland behoudt AAA-status
Moody's: Nederland behoudt AAA-status (Foto: ANP)

D66: test wietteelt eerst in 4 grote steden

Het kabinet zou Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de kans moeten geven om onder streng toezicht te experimenteren met wietteelt. Dat bepleitte D66-leider Alexander Pechtold vrijdagavond in het radioprogramma WNL Opiniemakers.

De vier steden kunnen dan als eerste uitvinden of de lokale teelt van hennep helpt om de georganiseerde misdaad te bestrijden en ook om het aantal branden door illegale teelt tegen te gaan. VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is tegen gereguleerde wietteelt en heeft daarvoor tot nu toe nog een meerderheid in de Tweede Kamer.

D66: test wietteelt eerst in 4 grote steden
D66: test wietteelt eerst in 4 grote steden (Foto: ANP)

[WK] De Witte gediskwalificeerd en niet naar de finale

Atlete Lisanne de Witte heeft vrijdagavond alsnog te horen gekregen dat ze is gediskwalificeerd op de 400 meter. Hierdoor gaat ze toch niet door naar de finale. Volgens de Nederlandse Atletiekunie heeft het Amerikaanse team protest aangetekend, waarna De Witte werd gediskwalificeerd.

Het zou gaan om het hinderen van een tegenstander. In haar halve finale leek het dat ze de Tsjechische Denisa Rosolová in de weg liep, maar in de herhaling bleek het een fout van Rosolová zelf te zijn. Het protest van de Amerikanen ging echter over de finish, waarbij Atkins snelheid verloor en De Witte niet meer achter zich kon houden.

Via de groene tafel lukte het Atkins dan toch om, zonder snel genoeg te lopen, zich te plaatsen voor de finale. Het feit dat er geen videobeelden zijn van het zogenaamd hinderen van De Witte was geen reden om het protest van de Amerikanen af te wijzen.

'Lindsay Lohan krijgt een miljoen voor memoires'

Lindsay Lohan heeft de deal voor haar memoires bijna rond. Een ingewijde zegt in de New York Post dat de actrice van uitgeverij Harper Collins een miljoen dollar krijgt voor haar boek. "Het is een soort autobiografie", zegt een bron.

De 27-jarige Lohan zou met verschillende uitgeverijen zijn gaan praten over haar boek. De actrice wilde naar verluidt in eerste instantie vijf miljoen dollar voor haar memoires, maar kreeg dat niet rond. Lohan zou nu genoegen nemen met een miljoen.

De actrice, die sinds 2007 geregeld in aanraking met justitie komt en meerdere malen in afkickklinieken verbleef, is afgelopen zomer tijdens haar meest recente afkickpoging begonnen met schrijven. Als therapie schreef de actrice over haar arrestaties, drugsgebruik, gesneuvelde acteercarrière en alle ruzies binnen haar familie. Dat dagboek moet de basis vormen voor haar onthullende pennenvrucht.

De geruchten dat Lohan bezig is met een boek gaan al langer. Haar moeder Dina Lohan ontkrachtte echter in januari dat haar dochter niet aan het schrijven was. Lohans woordvoerder reageert nu in de krant dat er 'gesprekken zijn geweest' maar dat er nog niets concreets is afgesproken.

[JL] Willem II neemt leiding over

Willem II is ten minste een dag koploper in de Eerste Divisie. De Tilburgers wonnen vrijdag met 2-1 van FC Oss en passeerden zo FC Dordrecht. Willem II heeft nu 57 punten, Dordt heeft er 55. De Zuid-Hollanders komen zaterdag echter pas in actie in deze speelronde.

Via Ali Messaoud kwam Willem II in eigen huis na negen minuten al op voorsprong. De 1-0 ruststand werd door Dries Wuytens verder uitgebouwd, maar in de slotfase werd het toch nog spannend. De thuisploeg gaf een penalty weg die door Marko Maletic werd benut.

Fortuna Sittard en nummer drie Excelsior speelden met 2-2 gelijk. Excelsior kwam via Jeff Stans en Jordan Botaka op 2-0 voor, maar de thuisploeg liet het er niet bij zitten. Twee minuten na de treffer van Botaka was het Patrick N'Koyi die de spanning terugbracht. Patrick Amoah redde twee minuten voor tijd een punt voor de Limburgers.

De Eindhovense derby tussen FC Eindhoven en Jong PSV eindigden in een 2-1 zege voor Jong PSV. Paul Beekmans zette Eindhoven in de eerste helft op 1-0, maar na rust kwamen de bezoekers terug. Clint Leemans en Aleksandar Boljevic scoorden voor Jong PSV dat Eindhoven tot op een punt nadert. Eindhoven staat vijfde, Jong PSV zesde.

FC Den Bosch verloor voor eigen publiek van Telstar. Jeffrey Buitenhuis was de schlemiel bij de thuisploeg. Hij maakte in de 34e minuut een eigen doelpunt. MVV, dat met 0-0 gelijkspeelde tegen Helmond Sport, kwam naast Den Bosch op de ranglijst. Net als Sparta, De Graafschap en Volendam hebben ze 42 punten. Die drie clubs speelden echter een duel minder.

[WK] Broersen: "Dit is onwerkelijk"

Nadine Broersen maakte vanavond haar droom werkelijkheid, het winnen van een medaille op een WK. Het werd zelfs de wereldtitel indoor op de meerkamp.

"Dat ik nu een wereldtitel heb, is nog steeds heel onwezenlijk. Het voelt heel raar. Ik weet nu nog beter dat ik heel ver kan komen als ik bij alle vijf onderdelen geen fouten maak. Dat heb ik vandaag kunnen doen," aldus de meerkampster. "Ik ging op weg voor de titel, maar ook voor het Nederlands record. Ik wist dat ik voor het record een tijd van 2.17 nodig had, maar ook dat ik daarmee onbereikbaar zou blijven voor de anderen. Daarom kon ik lekker mijn eigen race lopen."

Uiteindelijk won ze de titel met een puntentotaal van 4830, wat ook een Nederlands record betekende. Ook bij het hoogspringen kwam het met een hoogte van 1.93 tot een Nederlands record, maar dat noemde Broersen niet het sleutelmoment: "Dat was het verspringen, omdat ik daar niet te veel punten moest verliezen op de anderen. Toen ik daar 6,17 sprong, kwam de overwinning wel heel dichtbij."

Jezus 'te knap' in nieuwe film

In de dit jaar te verschijnen film Son of God is Jezus simpelweg te knap. De 33-jarige Portugese acteur Diogo Morgado wordt 'knapper dan Brad Pitt' genoemd. De casting van Jezus Christus leidt ook ditmaal weer tot controverse.

Bij films is het wel vaker een heet hangijzer hoe de Messias er uit moest zien. Aan de ene kant moet het personage duidelijk een godenzoon zijn, aan de andere kant moet ook zijn menselijkheid zichtbaar zijn. En uiteindelijk moeten er simpelweg bioscoopkaartjes worden verkocht.

Oprah Winfrey beschreef Morgado al als 'niet alleen Jezus, maar een lekkere Jezus'. The Hollywood Reporter had het over 'Jezus als mooie knul' en vergeleek de acteur al met een jonge Marlon Brando. 'Een knappere Jezus dan noodzakelijk', oordeelde filmbad Variety.

"Luister, films zijn een miljoenenindustrie", zegt Steven Kraftchick, professor theologie aan de universiteit van Emory in Atlanta. "Ze zullen heus Jonah Hill niet als Jezus casten."

Kraftchick doelt op filmmakers als Roma Downey en Mark Burnett, het producentenechtpaar dat de serie The Bible maakte voor het Amerikaanse History Channel. De film Son of God is samengesteld uit fragmenten uit de serie.

Downey is ook in de serie te zien, als Maria Magdalena. Hoewel ze nooit zal ontkennen dat haar Jezus lekker wegkijkt, zocht ze wel degelijk ook naar andere kwaliteiten. "Hij moest kracht uitstralen, en geduld, charisma, tederheid en een natuurlijke nederigheid", zegt ze. "Hij moest de verpersoonlijking zijn van zowel de leeuw als het lam."

Alle zeilen moesten worden bijgezet om de juiste Jezus te vinden. 'Looking for Jesus', luidde de campagne. Uiteindelijk wist een van de crewleden zich nog een acteur te herinneren van een paar jaar geleden. Zo kwam Morgado bij het project.

Overigens is de acteur zelf nogal nuchter onder de hele heisa. "Lang nadat ik er niet meer ben, is deze film er nog", zegt Morgado. "Waarom zou ik me zorgen maken over mensen die me knap vinden? Ik ben ontzettend trots op deze film."

Het producentenstel lijkt vooralsnog gelijk te krijgen. Son of God bracht in de Amerikaanse bioscopen binnen een week ruim 25,6 miljoen dollar op. De film eindigde daarmee op een riante tweede plaats, net onder de actiefilm Non-Stop met Liam Neeson.

Filmposter Son of God

[WK] Gaisah niet naar verspringfinale

Ignisious Gaisah is bij het WK indoor de verspringfinale misgelopen. De geboren Ghanees kwam in de kwalificatie tot 7,99 meter. Dat was twee centimeter te weinig om naar de eindstrijd te gaan. Vorig jaar haalde Gaisah in Moskou nog zilver op het WK in de buitenlucht.

Lisanne de Witte stuntte met een finaleplaats op de 400 meter. Ze werd in haar heat derde in 53,12 seconden en ging zo direct door naar de eindstrijd.

Het goud bij het kogelstoten was voor de Amerikaan Ryan Whiting. Hij liet de ruim zeven kilo zware kogel 22,05 meter van de ring neerkomen. De Duitser David Storl moest met een beste worp van 21,79 meter genoegen nemen met het zilver. Brons was er voor Thomas Walsh uit Nieuw-Zeeland. Hij kwam tot 21,26 meter.

Eelco Sintnicolaas heeft ook bij het hoogspringen op de zevenkamp geen potten kunnen breken. Hij sprong niet over 2,06 meter en bleef daardoor op 2,03 meter steken. Dat was goed voor de zesde plaats. De Wit-Rus Andrej Krautsjanka sprong over 2,21 meter en won het hoogspingen.

Na vier onderdelen op de zevenkamp staat Sintnicolaas nog steeds zevende van acht deelnemers. Hij heeft 3309 punten. Ashton Eaton uit de Verenigde Staten leidt met 3653 punten en zit daarmee zijn eigen wereldrecordschema op de hielen. Krautsjanka staat met 3583 punten tweede en Oleksi Kasjanov uit Oekraïne is met 3516 punten derde.

Rector Islamitische Universiteit belooft beschaafd te zijn

De rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam heeft beloofd dat hij geen uitspraken meer zal doen die voor commotie zorgen. Als hij dat wel doet treden ministers van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) daartegen op, schrijven ze vrijdag aan de Tweede Kamer.

Ahmet Akgündüz zorgde voor opschudding door uitspraken die hij vorig jaar deed over tegenstanders van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Hij noemde hen 'vijanden van hun religie en vaderland'. Ook zou hij hebben opgeroepen om 'negatieve krachten te verijdelen'.

De landelijke alevitische federatie Hak Der deed aangifte van belediging, smaad en het aanzetten tot haat. Justitie bepaalde onlangs die te seponeren.

De VVD wilde dat de accreditatie van de onderwijsinstelling werd ingetrokken vanwege de uitspraken. De onderwijsinspectie ziet echter geen reden tot sluiting omdat de onderwijskwaliteit niet in het geding is.

Lohan is beter mens dankzij Oprah

Lindsay Lohan heeft haar leven gebeterd dankzij Oprah Winfrey. "Ik heb een hele sterk band met haar", zei de actrice donderdag in de talkshow van Jimmy Fallon. Winfrey maakte een achtdelige serie over Lohan, waarvan de eerste aflevering zondag wordt uitgezonden in de Verenigde Staten.

"Ik prijs me gelukkig dat ik met iemand als Oprah heb mogen werken", aldus de 27-jarige Lohan. "Ik kan haar gewoon bellen en ze geeft me advies. Ze is echt een persoon naar wie ik luister en van wie ik kan leren in het leven." Volgens Lohan ligt de periode waarin ze zich misdroeg achter haar.

De actrice heeft de serie, genaamd Lindsay, nog niet gezien. "Het is een tv-show, dus het gaat om de kijkcijfers. Ze hebben me de eerste twee maanden gevolgd nadat ik uit een afkickkliniek kwam en terug verhuisde naar New York na acht jaar. Ik was veel bezig met spiritualiteit en probeerde rust te vinden, maar natuurlijk hebben ze me gefilmd in de chaos die de verhuizing met zich meebracht."

[PS] Sochi dag 1, de leukste tweets

Net als tijdens de Olympische Winterspelen verzamelen we elke dag hier op FOK!sport de leukste tweets over de Paralympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Vanavond werden de Paralympische Winterspelen geopend met wederom een prachtige openingsceremonie:

Er was uiteraard nog aandacht voor de kwestie rond de Krim:

Niet iedereen kon aanwezig zijn, de Nederlanders die morgen in actie moeten komen bleven in hun appartement:

In de aanloop naar de Spelen was er weer van alles te beleven in het olympisch dorp. Zo trainden de Canadese ijssleehockeyploeg op straat in plaats van het ijs:

Vladimir Putin blijkt een bijbaantje te hebben in Sochi:

Tijdens de Paralympische Spelen zijn er geen ringen om in te gaan hangen voor een mooie foto. Gelukkig voldoet het logo van IPC ook prima:

De problemen waar Johnny Quinn een paar weken geleden tegenaan liep lijken nog niet opgelost:

De Paralympics hebben hun eigen helden:

Het is altijd mooi om even de fakkel in de hand te mogen houden:

Er zijn problemen die je niet snel bij andere sporters tegenkomt:

En voor wie onze ploeg in Sochi nog niet kent, hier zijn ze:

Het koninklijk paar wenst onze sporters het allerbeste:

'Oekraïense legerbasis de Krim bestormd'

Een Oekraïense luchtmachtbasis op het door pro-Russische en vermoedelijk ook Russische militairen bezette schiereiland de Krim is vrijdagavond bestormd. Volgens Oekraïense media en tal van westerse verslaggevers ter plaatse zijn onbekenden in Russische uniformen basis A2355 binnengedrongen.

Ten tijde van de bestorming bevonden zich ongeveer honderd Oekraïense militairen op de basis in Joecharinoj Balkje, melden verslaggevers van onder meer de Amerikaanse nieuwszender ABC. Zij hebben zich in een bunker verschanst, meldt ABC-journalist Alexander Marquardt.

Minoes krijgt theaterversie

Minoes gaat naar het theater. Bos Theaterproducties maakt een familievoorstelling naar het boek van Annie M.G. Schmidt, die vanaf 6 december te zien is in het Delamar Theater in Amsterdam. Sytske van der Ster kruipt in de huid van poes en juffrouw Minoes.

"Ik heb juffrouw Minoes altijd al één van Annie M.G. Schmidts leukste personages gevonden en dat ik haar nu mag gaan spelen in het theater vind ik een grote eer", reageert de actrice in een verklaring. "Ik ben alvast begonnen met het oefenen van spinnen, blazen en kopjes geven."

Het boek Minoes dateert uit 1970. Het verhaal over poes Minoes die op een dag verandert in een mens, werd in 2001 verfilmd. Carice van Houten speelde de hoofdrol in die film.

'Prominenten' Kiev: EU, VS, help!

De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten samen optrekken tegen Rusland om de Russische inval op de Krim ongedaan te maken. Daartoe hebben de gewezen Oekraïense bokskampioen Vitali Klitsjko en zakenmagnaat Petro Porosjenko, die zich zouden warmlopen voor de Oekraïense presidentsverkiezingen, vrijdag opgeroepen. Het tweetal was te gast bij de Franse president François Hollande.

Europa en de VS zijn het niet eens over het beste antwoord op de spanningen rond het Oekraïense schiereiland. Washington kiest voor harde woorden en stevige sancties tegen Rusland. EU-lidstaten als Nederland opereren voorzichtiger, uit angst de handel met Rusland te schaden. Van een krachtig Europees antwoord kwam het daardoor vooralsnog niet.

Porosjenko hield de EU en de VS vrijdag voor dat Oekraïne wil dat zij 'met een mond spreken en op dezelfde golflengte zitten'. Klitsjko, een van de kopstukken van de protestbeweging die vorige maand president Viktor Janoekovitsj wist te verdrijven, hamerde eveneens op een eensgezind optreden van het Westen.

Klitsjko, die in mei een gooi doet naar het presidentschap van zijn land, zei dat het conflict rond de Krim niet 'op militair niveau' moet worden opgelost. Hij toonde zich 'natuurlijk' bang voor de Russische interventie, maar 'we moeten alles in het werk stellen om te voorkomen dat er ook maar een druppel bloed wordt verspild'.

Hollande veroordeelde na afloop van zijn onderhoud met Klitsko en Porosjenko het streven van het parlement van de autonome deelrepubliek van de Krim zich aan te sluiten bij Rusland. Maar hij blijft Moskou uitnodigen de kwestie door middel van onderhandelingen op te lossen, zei hij.

Canada hekelde vrijdag 'de onwettige militaire bezetting' van de Krim door Moskou. De regering van premier Stephen Harper trof vrijdag strafmaatregelen tegen personen die de territoriale integriteit van Oekraïne bedreigen. Voor hen geldt onder meer een inreisverbod.

Poetin waarschijnlijk niet naar nucleaire top

De Russische president Vladimir Poetin komt waarschijnlijk niet naar de nucleaire top later deze maand in Den Haag. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd. Volgens Rutte staat dat los van de huidige spanningen als gevolg van de Russische invasie van de Krim.

"Hij heeft me vorig jaar en opnieuw in februari al laten weten dat er een grote kans is dat hij niet kan", zei Rutte. Rusland zal vertegenwoordigd zijn door een andere hooggeplaatste functionaris, verwacht Rutte. Volgens de NOS is dat minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn komst eerder al bevestigd.

Sanne Vogel regisseert tweede film

Sanne Vogel gaat een tweede film regisseren. De actrice maakte haar regiedebuut met het donderdag te verschijnen Hartenstraat, maar verwacht in september al te beginnen met haar eigen interpretatie van de Belgische film Brasserie Romantiek uit 2012. Net als bij Hartenstraat schrijft Vogel het scenario weer met Judith Goudsmit. Dat laat distributeur Dutch Film Works vrijdagmiddag weten.

"Nog voor ik Hartenstraat had afgerond werd ik gevraagd om Brasserie Romantiek te regisseren", zegt Vogel in een verklaring. "Ik was meteen enthousiast. De Vlaamse versie van de film is een prachtig concept en een hele goede basis om een eigen unieke film van te kunnen maken. Mijn fantasie begon meteen te ratelen toen ik de film zag, ik kreeg tal van ideeën. Het is een echte acteursfilm, met scherpe dialogen en kleurrijke personages."

Brasserie Romantiek gaat over een gerenommeerd restaurant dat met succes wordt gerund door Pascalle en chef-kok Angelo. Het restaurant maakt zich op voor Valentijnsdag, één van de drukste avonden van het jaar. Angelo zorgt voor een passend liefdesmenu en Pascalle heeft de tafels tiptop gedekt. Er mag niets fout gaan, maar de komst van Pascalle's oude vlam Frank maakt dat lastig.

De hoofdrollen worden momenteel gecast en de opnames moeten in september van start gaan. Brasserie Romantiek gaat op volgend jaar op Valentijnsdag in première.


Sanne Vogel regisseert tweede film (Foto: Novum)

Topsalarissen publieke sector per 2015 gekort

Vanaf 1 januari 2015 mogen bestuurders in de publieke en semipublieke sector niet meer verdienen dan een minister, 177.410 euro. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel hiertoe van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Nu is het maximum vastgesteld op 130 procent van een ministersalaris.

De verlaging leidt niet tot kwaliteitsverlies in de publieke en semipublieke toplaag, zei Plasterk vrijdag na afloop van de ministerraad. "Sinds de vorige keer dat het maximum werd verlaagd hebben we goede mensen kunnen aannemen. Ministers verdienen ook een heel mooi salaris. Meer dan een hoogleraar en meer dan een burgemeester bijvoorbeeld."

Bestuurders die nu al boven de grens zitten, gaan er na vier jaar stapsgewijs op achteruit, zegt Plasterk. Het kabinet wil de inkomens in de sector meer maatschappelijk aanvaardbaar maken. Ook moeten met de maatregel 'onwenselijke salarisontwikkelingen uit het verleden worden gecorrigeerd'.

De nieuwe norm gaat gelden voor onder meer bestuurders van woningcorporaties en ziekenhuizen. Er zijn uitzonderingen mogelijk, maar daarvoor moet het kabinet goedkeuring geven. Plasterk verwacht niet dat er meer dan een 'handjevol' uitzonderingen komen.

Het maximuminkomen is vanaf 2015 vastgesteld op 144.108 euro. Onkosten en pensioenbijdrage meegerekend komt de maximale vergoeding uit ook 177.410 euro.

Advocaat verdachte Frank R. is vertrouwen in 'pedo' kwijt

Ontuchtverdachte Frank R. uit Cuijk moet op zoek naar een nieuwe advocaat. Robert van Haarst, die de Brabander de afgelopen maanden bijstond, heeft de verdediging neergelegd omdat R. meerdere keren belangrijke informatie heeft achtergehouden.

De advocaat heeft R. vorige week laten weten dat hij stopt, meldt Eenvandaag vrijdag. R. vertelde volgens Van Haarst bepaalde informatie wel aan justitie, maar niet aan hem. Het vertrouwen is daardoor weg, aldus de advocaat tegen het tv-programma.

De 48-jarige R. wordt verdacht van webcamseks met honderden minderjarige meisjes uit Nederland en België. Met in ieder geval acht meisjes had hij ook seks. Hij zit sinds mei vast.

Maleisië verbiedt stripboek om Allah-verwijzing

De Maleisische regering heeft een stripboek van de Japanse superheld Ultraman in de ban gedaan omdat naar de hoofdpersoon wordt verwezen als 'Allah'. Een Maleisische rechter bepaalde vorig jaar dat alleen moslims in Maleisië het woord Allah mogen gebruiken.

Het ministerie van binnenlandse zaken liet vrijdag weten dat Ultraman, The Ultra Power passages bevat die een bedreiging zijn voor de openbare veiligheid en de openbare zeden. 'Veel kinderen verafgoden Ultraman' en Koning Ultraman gelijkstellen aan Allah is 'verwarrend en schadelijk voor moslimkinderen', aldus het ministerie.

Het woord Allah is in het Maleisisch een algemene verwijzing naar God, ongeacht de religie, maar moslims in het land vinden dat alleen zij het woord mogen gebruiken. Een hof van beroep gaf hen daarin vorig jaar gelijk, nadat een lagere rechtbank zich tegen het verbod had uitgesproken. Aanleiding voor de kwestie was het weekblad van de katholieke kerk in Maleisië, dat het woord Allah wilde gebruiken.

Het verbod ligt momenteel bij het hooggerechtshof, dat zich nog over de zaak moet buigen.

[WK] De Witte naar finale 400 meter, Sintnicolaas valt tegen

Lisanne de Witte is er op het WK indoor in Sopot verrassend in geslaagd zich te plaatsen voor de finale op de 400 meter. De Nederlandse leek aanvankelijk een zeer lastige loting te hebben, maar wist zich er met wat geluk toch doorheen te worstelen. Op de zevenkamp moet Eelco Sintnicolaas zich nog verbeteren om richting de medailles te gaan.

Voor De Witte leek het overleven van de halve finale in eerste instantie een bijzonder lastige opgave. Ook nadat de Nigeriaanse Regina George, de snelste vrouw in de series, zich terugtrok leek het nog erg moeilijk te worden. Na de laatste bocht ging de Tsjechische Denisa Rosolová echter onderuit, waardoor De Witte vanuit de laatste positie op kon schuiven. Net als in de series viel de Amerikaanse Joanna Atkins in de laatste tien meter terug, waardoor De Witte er nog voorbij kon.

Eelco Sintnicolaas moest zich bij het hoogspringen, het vierde onderdeel van de zevenkamp, gewonnen geven op 2,03 meter. In de tussenstand staat Sintnicolaas na de eerste dag op de zevende plek, in de virtuele stand staat hij op plek vier. De Amerikaanse titelverdediger Ashton Eaton lijkt hard op weg naar prolongatie van zijn titel, en ligt slechts één punt achter op het schema van zijn wereldrecord.

'Computers stonden open door fout in netwerk Tele2'

Door een fout in het netwerk van Tele2 zouden computers van een onbekend aantal zakelijke klanten ruim een week van buitenaf te benaderen zijn geweest. Dat melden ict-vaksites ISPam en Webwereld.

Een Tele2-klant ontdekte het lek dat ervoor zorgde dat computer binnen zakelijke netwerken per ongeluk voor de buitenwereld open stonden. Volgens ISPam ging het om 32 duizend aansluitingen, onder meer bij het ministerie van Economische Zaken.

Een Tele2-woordvoerder ontkent de impact op andere klanten. Het probleem zou zijn beperkt tot de ontdekker van het lek. Tele2 doet nog onderzoek naar de impact op andere klanten. Dat zou 'technisch gezien niet mogelijk zijn'.

Eventuele toegang tot het netwerk van het ministerie van Economische Zaken zou volgens Tele2 niets met het geval te maken hebben. Experts van de Europese internetadresbeheerder RIPE hebben de provider ook om opheldering gevraagd.

Asscher vreest D66 in Amsterdam

Vice-premier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) waarschuwt de Amsterdamse kiezer voor een stem op D66. "Het betekent dat jouw stem kan zorgen voor een rechtse meerderheid", zei hij vrijdag op de lokale zender AT5.

Asscher wees erop dat D66, in de hoofdstad de grootste concurrent van de PvdA, voor de gemeenteraadsverkiezingen een lijstverbinding is aangegaan met de VVD. Dit betekent dat de kans op het binnenhalen van restzetels wordt vergroot.

Deze samenwerking was vroeger ondenkbaar, stelde de minister die in het verleden wethouder was in Amsterdam. "Vroeger was D66 een progressieve partij die meer gemeen had met partijen als GroenLinks en de PvdA." Maar volgens Asscher is D66 de afgelopen jaren veel rechtser geworden.

Uit peilingen blijkt dat de PvdA het risico loopt om bij de gemeenteraadsverkiezingen ingehaald te worden door D66. Als dit gebeurt en de partij gaat samen met de VVD op het pluche zitten dan gaat dat ten koste van de armoedebestrijding en de zorg, aldus Asscher.

"Maar Amsterdammers maken hun eigen keuze. Mensen twijfelen, dat is waar", zei de vice-premier. "Ik heb veel vertrouwen in wat de PvdA te bieden heeft."

Systeemvereisten Dark Souls 2 bekend

Menig gamer zit met een ongerust hart te wachten om vaker dood te gaan dan leuk is. Dark Souls 2 is bijna verkrijgbaar en dus vond Namco Bandai het tijd om de systeemvereisten voor de game bekend te maken.

Dark Souls 2 komt 14 maart naar PlayStation 3 en Xbox 360. De pc-versie verschijnt iets later op 25 april.

Minimale systeemvereisten:

OS: Windows XP SP3, Windows Vista SP2, Windows 7 SP1, Windows 8
Processor: AMD Phenom II X2 555 3.2Ghz or Intel Pentium Core 2 Duo E8500 3.17Ghz
Memory: 2 GB RAM
Graphics: NVIDIA GeForce 9600GT, ATI RadeonHD 5870
Hard Drive: 8 GB available space
Sound Card: Compatible with DirectX 9.0c or higher
Network: Internet connection required for online play and product activation

Aanbevolen systeemvereisten:

OS: Windows 7 SP1
Processor: Intel CoreTM i3 2100 3.10GHz or AMD A8 3870K 3.0GHz
Memory: 4 GB RAM
Graphics: NVIDIA GeForce GTX 465 or higher, ATI Radeon HD 6870 or higher
Hard Drive: 8 GB available space
Sound Card: Compatible with DirectX 9.0c or higher
Network: Internet connection required for online play and product Activation

Schwarzenegger doet Epic Meal Time

Epic Meal Time is de youtube hype waarin een groep kerels de meest bizarre gedrochten qua voedsel maken. Een burger van 80.000kcal bijvoorbeeld.

In deze episode zien we Schwarzenegger, die de mannen van EMT een Epic Meal laat bereiden op zijn persoonlijke tank. O, en je kunt ook nog een volledig verzorgde vlucht + hotelovernachting winnen als je meedoet en samen met de EMT mannen én Arnold Schwarzenegger een Epic Meal weet te bereiden én opeten.

No-brainer!


Ja ja, blablabla niet boeiend/geen nieuws/ga toch bloggen *yawn* het is vrijdagavond. Niet janken.

Heerenveen wil Ziyech van de hand doen

De geruchten over het vertrek van Hakim Ziyech bij sc Heerenveen nemen steeds serieuzere vormen aan. De middenvelder mag weg uit Friesland. De onderhandelingen tussen Ziyech en Heerenveen zijn deze week stukgelopen, dat bevestigt Nakhli Mondial, het managementbureau van Ziyech, in een persbericht. Daardoor is het aannemelijk dat de Friezen hem de komende zomer gaan verkopen.

"Hakim heeft absoluut en altijd de intentie gehad om zijn aflopende verbintenis bij de club onder de juiste voorwaarden te verlengen, dit is echter niet gelukt. Heerenveen heeft vervolgens aangegeven de optie in zijn contract te gaan lichten en hem de aankomende transferwindow te willen verkopen."

De toekomst is op dit moment nog ongewis voor de talentvolle middenvelder. "We zullen de ontwikkelingen op de markt rustig bekijken, daar er volop belangstelling vanuit binnen- en buitenland voor Hakim is", meldt het persbericht. "Wij zullen als management de gepaste mogelijkheden voor Hakim in kaart gaan brengen om zijn ontwikkeling te vervolgen."

Tot voor kort leek Ajax de voornaamste kandidaat om Ziyech in de zomer naar Amsterdam te halen. De koploper van de Eredivisie heeft nog geen concrete interesse gemeld in Heerenveen.

Ziyech is dit seizoen een van de smaakmakers bij Heerenveen. De 20-jarige Drontenaar speelde 25 wedstrijden en scoorde daarin acht keer.

Ziyech speelt misschien zijn laatste seizoen voor sc Heerenveen. (PROSHOTS/Peter Lous)

InHolland doet laf over pornostage

De Inholland-studente die stage wilde lopen bij het bedrijf van Kim Holland moet definitief op zoek naar een andere stageplaats. Een gesprek dat de twee vrijdag met de hogeschool hadden leverde niets op, laat de pornoster weten.

Karina Hagafiona Monica en Holland hoopten afspraken met de onderwijsinstelling te kunnen maken zodat de stage toch door kon gaan. "Maar de school stond daar helemaal niet voor open", zegt Holland. "We hebben eigenlijk nog steeds geen argumenten gekregen waarom de school de stage niet goedkeurt."

Inholland gaf in eerste instantie toestemming voor de stage. De 24-jarige studente was ook al een tijdje bezig met de voorbereidingen ervan. Donderdag krabbelde de school ineens lafjes terug 'naar aanleiding van de recent ontstane discussie over de stage'.

De studente, die de opleiding media- en entertainmentmanagement volgt, was volgens Holland zeer aangeslagen na het gesprek. "Haar droom valt in duigen. Ze moet nu een andere stage doen, maar dit is het enige wat ze wil. Haar toekomst wordt gewoon niet serieus genomen."

'Politieke midden moet eurosceptici trotseren'

Het politieke midden moet zich meer committeren aan het europroject en niet bang zijn voor de euroscepsis onder kiezers. Dat zei econoom Bart Jacobs vrijdag bij de presentatie van Het Crisisdiner, een boek van zeventien economen, journalisten en politici over de oorzaken, aspecten en mogelijke oplossingen van de crisis. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) nam het eerste exemplaar in ontvangst in Den Haag.

Volgens Jacobs is een meer onverschrokken en minder angstige benadering de manier om eurosceptische partijen de wind uit de zeilen te halen. Dijsselbloem beaamde de mening van Jacobs dat middenpartijen duidelijker voor de euro moeten gaan staan richting het electoraat. Hij voegde eraan toe dat de omgang met het overdragen van soevereiniteit een moeilijke opgave is voor de eurolanden.

"Een belangrijke vraag is hoe we met nationale vrijheid omgaan", aldus Dijsselbloem vrijdag. De minister had het 's-woord' soevereiniteitsoverdracht eerder deze week al een taboe genoemd. De Europese bankenunie, waarin toezicht op banken centraal wordt geregeld, is het voorbeeld van het overdragen van soevereiniteit, vindt Dijsselbloem.

Donderdag had de minister al aan de Tweede Kamer laten weten geen principiële bezwaren te hebben tegen het overdragen van macht aan de Europese Commissie. De Kamer uitte kritiek op Dijsselbloem omdat hij in een speech in Brussel had gezegd dat hij meer coördinatie in het economisch beleid van EU-landen wilde.

Het crisisdiner werd door zeventien auteurs geschreven. De schrijvers spraken sinds het begin van de crisis in 2008 jaarlijks enkele malen met elkaar af om tijdens een diner over de voortgang, de problemen en veranderingen te spreken. Consensus werd er nooit bereikt.

[WK] Broersen pakt wereldtitel vijfkamp

Nadine Broersen heeft voor een grote verrassing gezorgd door in Sopot de wereldtitel op de vijfkamp te pakken. Vanaf het eerste onderdeel leek ze al hard op weg naar een medaille, en op de afsluitende 800 meter wist ze haar koppositie te verdedigen.

Al vanaf het eerste onderdeel op vrijdagochtend, de 60 meter horden, leek er iets heel moois in te zitten voor de 23-jarige Broersen. Haar persoonlijk record van 8,32 seconden liet ze volgen door een nationaal record bij het hoogspringen van 1,93 meter. Bij het kogelstoten kwam ze tot een afstand van 14,59 meter, waarna ze 6,17 meter ver sprong bij het verspringen.

Op de afsluitende 800 meter kwam ze als zesde over de finish, in opnieuw een persoonlijk record van 2:14.97. Die tijd was ruimschoots voldoende voor de wereldtitel. De Canadese Brianne Theisen-Eaton deed vanaf de eerste meters een dappere poging om Broersen van het goud te houden, maar strandde uiteindelijk op de tweede plek. Alina Fodorova uit Oekraïne legde beslag op het brons.

De totaalscore van 4830 punten was ook een nationaal record voor Broersen. Het oude record was sinds maart 2007 in handen van Karin Ruckstuhl met 4801 punten. Het was de eerste Nederlandse medaille op het WK indoor sinds Ruckstuhl in 2006 het zilver pakte op de vijfkamp. De laatste Nederlandse wereldtitel was nog veel langer geleden. In 1989 wonnen Nelli Fiere-Cooman en Elly van Hulst goud op het WK. 

Broersen tijdens het WK in Moskou in 2013, waar ze door een val op de horden kansloos was (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Broersen tijdens het WK in Moskou in 2013, waar ze door een val op de horden kansloos was (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

Guardiola voorspelt rustige transferzomer

Met de komst van Robert Lewandowski is Bayern München al nagenoeg klaar voor komend seizoen. De Duitse grootmacht is niet van zins om in de zomer nog tientallen miljoenen uit te geven aan andere aanwinsten, zegt trainer Pep Guardiola. Sebastian Rode is de enige die mogelijk nog aan de selectie van Bayern wordt toegevoegd.

"De basis van het team zal volgend seizoen min of meer hetzelfde blijven", spreekt Guardiola zijn verwachting uit tegen Duitse pers. "Er komen voor de rest niet veel spelers bij."

Lewandowski komt in de zomer over van Borussia Dortmund. Bayern kan de spits transfervrij overnemen van de titelconcurrent. Lewandowski is dit seizoen de competitietopscorer en lost vermoedelijk na de zomer Mario Mandzukić af als vaste spits bij Bayern. Rode wordt gehaald met het zicht op de toekomst. De middenvelder staat nu nog onder contract van Eintracht Frankfurt.

Bayern speelt komend weekeinde tegen VfL Wolfsburg. Die club ging vorige week met 6-2 ten onder bij Hoffenheim en lijkt dus op papier geen partij voor de Duitse koploper, maar Guardiola denkt daar anders over. "Wolfsburg is alsnog een van de betere clubs uit onze competitie. Het wordt een grote uitdaging. Hopelijk kunnen we opnieuw drie punten pakken en een nieuwe stap richting de landstitel zetten."


Lewandowski speelt vanaf volgend seizoen in het shirt van Bayern München. (PROSHOTS/Witters)

Fernandez uit selectie PEC Zwolle gezet

Guyon Fernandez is door PEC Zwolle-trainer Ron Jans tijdelijk uit de selectie gezet. Volgens de coach is hij meer met zichzelf bezig dan met het team. Een scheldpartij woensdag op de training was de druppel, waarna hij vroegtijdig van het veld werd gestuurd. Fred Benson neemt morgenavond in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen de plaats van de topscorer in.

"Het is een optelsom van meerdere zaken. We verwachten op een aantal fronten wat meer van Fernandez. In het veld, in zijn gedrag. In wedstrijden begon hij vaak nog wel goed met druk zetten, maar in de loop van zo'n duel werd hij onzichtbaar. En tijdens trainingen leek het erop of hij te veel met Fernandez bezig was, terwijl wij met het team bezig zijn. Zondag is hij weer terug in de groep", aldus Jans, die ook vooruit keek op de wedstrijd van zaterdag.

De internationals van het team, Ryan Thomas en Mateusz Klich, zijn teruggekeerd van de oefenwedstrijd met hun land en zitten ook gewoon bij de selectie, waardoor alleen de basisplaats van Benson een verandering is.

Tussen 2010 en en 2012 werkte Jans voor Heerenveen, dus hij kent de spelers van de club goed. Volgens de 55-jarige oefenmeester hebben de Friezen het thuis de laatste tijd moeilijker dan uit. "Heerenveen is met uitbraken heel effectief, dat is vorige week tegen Heracles (2-1 winst) maar weer eens gebleken. In thuiswedstrijden moeten ze wat meer het spel maken, dat levert nog wel eens problemen op."


Fernandez tijdelijk uit de selectie gezet. (PROSHOTS/Ronald Bonestroo)

Moslims vernielen verkiezingsposters in Den Haag

Democratie is westers en dus haram. Gelukkig zijn er enkele weldenkende moslimbroeders die hun verantwoordelijkheid niet ontlopen en hebben zij in Den Haag verschillende verkiezingsposters verwijderd. Het betreft hier onder andere posters van de schijn-islamitische politieke partijen als Partij van de Eenheid en Islam Democraten.

Democratie zou de wet van de mens stellen boven die van God. En dat kan natuurlijk niet. Mensen die het wèl snappen aangevuld met teruggekeerde broeders die de heilige jihad voerden in Syrië hebben met de zegening van Allah (swt) dit schadelijke en lasterlijke campagnemateriaal vernietigd. Ook hebben de aanhangers van de ware religie mensen met een andere mening met klem ontraden om posters op te hangen.

Alles wat in tegenspraak is met de Islam, is namelijk aanstootgevend voor de oprechte moslim. Stemmen is haram (eigenlijk is bijna alles haram) en rechtspraak moet worden overgelaten aan de sharia.

De Partij van de Eenheid heeft de boodschap helaas niet helemaal goed begrepen en is zo asociaal geweest de kaffir-wetsdienaars attent te maken op deze vorm van vrijheid van religie.

Upskirts bij wet verboden in Massachusetts

Een stiekeme foto of video maken onder iemands rok is in de Amerikaanse staat Massachusetts voortaan bij wet verboden. De gouverneur heeft de wet vrijdag ondertekend, zo meldt CNN.

De wet werd opgesteld omdat bestaande wetgeving niet bleek te voorzien in deze 'upskirts', zoals de stiekeme foto's worden genoemd. Dat kwam aan het licht bij een zaak tegen een man die met zijn smartphone foto's en video's had gemaakt onder de rokken van vrouwen in een trolleybus. Ook de agente die hem daarvoor aanhield, kreeg zijn mobieltje onder haar jurk geschoven.

Bij de rechtszaak tegen de man bleek dat hij niet kon worden veroordeeld, omdat de wet alleen verbiedt foto's te maken van iemand die gedeeltelijk naakt is. Met het 'upskirt-wetje' is het arsenaal aan maatregelen uitgebreid.

Froome niet in Tirreno door rugblessure

Chris Froome heeft moeten afhaken voor de Tirreno - Adriatico, die komende woensdag van start zal gaan. De Brit heeft last van zijn rug en wil geen risico nemen met het oog op de rest van het seizoen, waarin hij zijn titel in de Tour de France wil verdedigen.

Richie Porte, die eigenlijk zondag zou starten in Parijs - Nice, zal als vervanger van Froome van start gaan voor Sky. Hij zal daar het kopmanschap delen met Bradley Wiggins, die op zijn beurt afzegde voor de Strade Bianche.

Paralympische Spelen van Sochi geopend

De Paralympische Spelen van Sochi zijn vrijdag officieel geopend. De opening was het slotstuk van een spectaculaire openingsceremonie. Het wintersportfestijn voor mindervalide sporters duurt tot en met volgende week zondag.

Snowboardster Bibian Mentel was de Nederlandse vlaggendraagster. In totaal doen er zeven Nederlandse atleten mee in Sochi. Zaterdag komen skiërs Anna Jochemsen, Bart Verbruggen en Kees-Jan van der Klooster als eersten in actie. Jochemsen en Verbruggen doen mee aan de staande afdaling. Van der Klooster doet mee aan de gezeten variant.

Behalve de drie skiërs zijn er vier snowboardcrossers in de Nederlandse equipe. Naast Mentel zijn dat Lisa Bunschoten, Merijn Koek en Chris Vos.

Luiten van slag in Amerika

Golfer Joost Luiten heeft een beroerde eerste ronde achter de rug in het Cadillac Championship, het aansprekende toernooi in Miami uit de World Golf Championships. De Nederlandse prof staat met een score van 76 slagen, 4 boven par, op de gedeelde 53e plaats. Hij verkeert overigens in goed gezelschap, want golficoon Tiger Woods had evenveel slagen nodig op de Blue Monster Course.

Luiten moest vrijdag nog negen holes voor zijn eerste ronde afmaken. Het toernooi was donderdag door het slechte weer voortijdig afgebroken. Het viel de nummer 45 van de wereld niet mee; hij maakte liefst vier bogeys en een double bogey, maar sloot dankzij een eagle nog met een redelijk gevoel af.

Leider na de eerste ronde is de Amerikaan Patrick Reed met 68 slagen (-4). De spelers zijn vrijdag direct met de tweede ronde begonnen.

[WK] Broersen houdt leiding, Hodde naar halve finale

Op het WK indoor in Sopot heeft Nadine Broersen ook na het vierde onderdeel de touwtjes op de vijfkamp stevig in handen. Bij het verspringen liet ze een indrukwekkende prestatie zien, waarmee ze onverwacht punten won op haar naaste concurrenten.

Broersen kwam tot een sprong van 6,17 meter, slechts drie centimeter onder haar persoonlijk record. De Poolse Karolina Tyminska kwam niet verder dan 6,07 meter, terwijl ook de Canadese Brian Theisen-Eaton niet aan de verwachtingen kon voldoen. Na twee foutpogingen sprong ze in haar laatste poging naar 6,13 meter, waar ze juist hoopte een flinke slag te kunnen slaan ten opzichte van Broersen. Om 20:10 volgt de afsluitende 800 meter.

Rosina Hodde heeft zich op de 60 meter horden weten te plaatsen voor de halve finales. De 31-jarige Hodde, debutante op een groot titeltoernooi, liep met 8,07 seconden een persoonlijk record. Daarmee werd ze vierde in haar serie, die werd gewonnen door topfavoriete Sally Pearson, maar ze hoorde wel bij de vier tijdsnelsten die mee mochten naar de halve finales.

Cocu denkt niet aan Champions League

PSV is aan een inhaalslag bezig in de Eredivisie. Na vijf zeges op rij komt voor de ploeg van Phillip Cocu de tweede plaats weer in beeld. PSV staat vijfde achter Ajax, FC Twente, Vitesse en Feyenoord. Het verschil met lijstaanvoerder Ajax is dertien punten. Het gat met Twente en Vitesse is vijf punten. Feyenoord heeft één punt voorsprong op de Eindhovenaren. De tweede plaats is met nog acht duels te gaan in zicht voor PSV.

Cocu is in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht niet bezig met een ticket voor de voorronde van de Champions League. "Daar moeten we niet over praten. Maar we moeten gewoon zorgen dat we zaterdag winnen voordat we naar de concurrentie gaan kijken", verklaart de trainer van PSV op een persconferentie.

"FC Utrecht moet ook vechten voor de punten, dus we moeten aan de bak. Ambitie hebben we zeker, maar we moeten bij onszelf beginnen en geen fouten maken", aldus Cocu. De voormalig international was vorige week niet gelukkig met het optreden van zijn team tegen Go Ahead Eagles.

In Deventer kwam PSV op een 2-0 achterstand. Treffers van Memphis Depay, Jürgen Locadia en Bryan Ruiz leverden alsnog drie punten op (2-3). "Voor rust werden we afgetroefd, maar erna hebben we toch karakter getoond. Dat toont aan dat het vertrouwen én de mentale weerbaarheid zijn gegroeid door de goede reeks van de laatste weken. We zijn stabieler geworden en naar elkaar toegegroeid."

Georginio Wijnaldum komt tegen FC Utrecht nog niet in actie vanwege een rugblessure. De aanvoerder van PSV is op de weg terug. "Wijnaldum heeft voluit meegetraind, maar we moeten voorkomen dat hij weer een terugslag krijgt. Daarom zijn we voorzichtig met Georginio."'

Cocu zag woensdag drie PSV'ers in actie komen voor het Nederlands elftal. Depay, Karim Rekik en Stijn Schaars vielen in tegen Frankrijk (2-0 nederlaag). De coach hoopt dat Schaars hetzelfde niveau haalt bij PSV als tegen Les Bleus. "Hij moet meer brengen en dat weet dat ook. Hij was goed met het Nederlands elftal tegen Frankrijk. Die lijn moet hij doortrekken."

Alonso: "Rijstijl zal niet veel veranderen"

Fernando Alonso verwacht dat de racebolides dit jaar langzamer zijn in de Formule 1. "Ik denk niet dat er veel verandert in de rijstijl, maar de auto's zijn absoluut langzamer", zegt de Spaanse autocoureur van Ferrari vrijdag op de website van vakmagazine Autosport.

De koningsklasse maakt zich op voor een seizoen met nieuwe turbomotoren. "Een echt groot verschil met vorig jaar is er niet. We moesten toen vanaf de eerste ronde al letten op de bandenslijtage en dat zal dit jaar niet anders zijn. De bolides hebben minder neerwaartse druk en de motor is ook minder krachtig. Al met al zal het langzamer gaan. Jammer, want wij houden juist van snelle auto's."

De Formule 1 begint volgend weekeinde met de Grand Prix van Australië.

Alonso: bolides Formule 1 zijn langzamer
Alonso: bolides Formule 1 zijn langzamer (Foto: ANP)

Schansspringer Bardal wint in Trondheim

Schansspringer Anders Bardal heeft in Trondheim zijn tweede overwinning van het seizoen geboekt. De Noor was voor eigen publiek de beste, voor de Oostenrijker Andreas Kofler en de Japanse veteraan Noriaki Kasai.

Na de eerste ronde ging Roman Koudelka zeer verrassend aan de leiding. De Tsjech leek drie jaar geleden een grote toekomst in het verschiet te hebben toen hij tiende werd in de eindstand van de World Cup, maar kampte vervolgens met vooral psychische problemen. Het was op één dag na al twee jaar geleden dat hij een World Cup afsloot bij de beste tien.

In de tweede ronde liet de oude Kasai opnieuw zien dat hij dit jaar helemaal terug is. Kofler wist vervolgens de leiding over te pakken, direct gevolgd door Bardal. Koudelka kon de druk niet helemaal aan, en slaagde er niet in zijn comeback in de top-10 te bekronen met zijn eerste zege. Hij kwam zelfs buiten het podium terecht en werd vierde. Kofler wist voor het eerst sinds december 2012 het podium te halen. Destijds was de Oostenrijker jarenlang één van de beste springers ter wereld, maar vervolgens viel hij ver terug.

Moyes: "Zo'n seizoen zag ik niet aankomen"

David Moyes kan er met zijn verstand niet bij dat Manchester United dit seizoen zo teleurstellend presteert. De oefenmeester staat sinds afgelopen zomer onder contract bij United. De zevende plaats en de 2-0 nederlaag in de Champions League tegen Olympiakos stellen de aanhang van de Engelse grootmacht niet tevreden. Iets wat Moyes kan begrijpen.

"Zelfs al wist ik dat het een enorme uitdaging zou worden om te slagen bij United, had ik zo'n seizoen als dit niet aan zien komen. Ik wil dat jullie weten dat mijn spelers, mijn staf en ikzelf er alles aan doen om de boel op orde te krijgen", schrijft Moyes aan de supporters van United.

"Laten we met z'n allen achter de club blijven staan. Wij gaan er in ieder geval alles aan doen om zo snel mogelijk met positieve resultaten op de proppen te komen. Daarmee hopen we jullie eindelijk weer eens een plezier te kunnen doen."

The Mancunians kunnen komende zaterdag gelijk schoon schip maken. Dan staat de competitiewedstrijd tegen West Bromwich Albion op het programma. Manchester United hoeft zich geen illusies meer te maken over het behalen van Champions League-voetbal. De club moet twaalf punten goedmaken op nummer vier Manchester City om nog aan het prestigieuze toernooi deel te kunnen nemen.

De ploeg van Moyes won van de laatste vier competitiewedstrijden slechts één keer. Alleen tegen Crystal Palace (0-2) werd de volle buit gepakt.

Van Basten wil in Nederland blijven

Marco van Basten kijkt uit naar een nieuwe Eredivisie-uitdaging, nu bekend is dat hij aan het einde van het seizoen vertrekt bij sc Heerenveen. De oefenmeester heeft door zijn verleden als voetballer een goede wereldwijde reputatie. Desalniettemin is hij voorlopig niet van zins om buiten de landsgrenzen te treden om zijn voetbalkennis op spelers over te brengen.

Van Basten wacht nog op geïnteresseerde clubs. "Er speelt niets", zegt hij tegen De Telegraaf. "Ik heb in ieder geval niet de ambitie om naar het buitenland te gaan en ik kan hoog en laag springen; als er zich geen club meldt, houdt het op."

Zo tast de coach nog in het duister over zijn toekomst als hoofdtrainer. Bij Heerenveen kent hij een dienstverband met hoge pieken en diepe dalen, zowel binnen als buiten het veld. Eerder dit seizoen kwam een grote bestuurlijke wanorde aan het licht bij de Friese club.

Heerenveen staat momenteel op de zesde plek in de Eredivisie. Van de laatste vier wedstrijden werden er twee gewonnen, van FC Groningen en Heracles Almelo. Met Alfred Finnbogason (22 doelpunten) heeft Van Basten de huidige competitietopscorer in huis.

Obama: R-S-P-E-C-T

Barack Obama ging donderdag de mist in toen hij tijdens een eerbetoon aan Aretha Franklin in het Witte Huis het woord respect verkeerd spelde. "Toen Aretha ons vertelde wat R-S-P-E-C-T voor haar betekende had ze geen idee dat het een strijdkreet zou worden", zei de Amerikaanse president in een toespraak. Na zijn poging het woord te spellen zoals Franklin doet in haar hit Respect, barstte de zaal in lachen uit.

Obama, die het woord voorzichtig spelde, liet zich niet uit het veld slaan en vervolgde zijn toespraak. "Het werd een strijdkreet voor Afro-Amerikanen, vrouwen en iedereen die zich benadeeld voelde vanwege zijn uiterlijk en van wie hij houdt. Ze wilden wat respect."

De 71-jarige Franklin beklom ook het podium tijdens het Women of Soul-concert, maar zong niet haar nummer Respect. Ook zangeressen als Patti LaBelle, Melissa Etheridge en Janelle Monae eerden Franklin met een optreden.

[WB] Wüst zegeviert op 1500 meter

Ireen Wüst heeft in Inzell bij de wereldbekerwedstrijden de 1500 meter op haar naam geschreven. De Nederlands kampioene snelde naar een tijd van 1.54,03 waarmee ze haar eigen baanrecord flink aanscherpte.

Jorien Voorhuis was de eerste Nederlandse die in actie kwam en met 1.56,74 een tijd neerzette waar een aantal vrouwen of net onder kwamen of net boven. Marrit Leenstra was een fractie langzamer en werd negende, terwijl Voorhuis uiteindelijk zevende zou worden.

Lotte van Beek was in de voorlaatste rit met 1.54,70 ruim sneller dan de rest van het veld en in een rechtstreeks duel met Yulia Skokova dook ze onder het oude baanrecord van Wüst. Zij dook in de laatste rit tegen Brittany Bowe onder de snelste tijd door, terwijl Bowe genoegen moest nemen met de derde plaats.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 1:54.03
2 Lotte van Beek Ned 1:54.70
3 Brittany Bowe VS 1:55.06
4 Yuliya Skokova Rus 1:55.16
5 Yekaterina Lobysheva Rus 1:56.58
6 Martina Sábliková Tsj 1:56.69
7 Jorien Voorhuis Ned 1:56.74
8 Olga Graf Rus 1:56.76
9 Marrit Leenstra Ned 1:56.79
10 Monique Angermüller Dui 1:57.12


Klassement

# Naam Land Punten
1 Ireen Wüst Ned 380
2 Brittany Bowe VS 314
3 Lotte van Beek Ned 310
4 Yuliya Skokova Rus 238
5 Yekaterina Lobysheva Rus 180
6 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 179
7 Marrit Leenstra Ned 152
8 Ida Njåtun Noo 149
9 Monique Angermüller Dui 139
10 Claudia Pechstein Dui 137
17 Jorien Voorhuis Ned 93
27 Annouk van der Weijden Ned 30
30 Diane Valkenburg Ned 25
31 Jorien ter Mors Ned 25
36 Laurine van Riessen Ned 15
43 Carlijn Achtereekte Ned 6

Actiefiles blijken nogal mee te vallen

De langzaamaanacties die vrijdagmiddag op snelwegen verspreid over het land werden gehouden zijn grotendeels voorbij. Alleen in het noorden zijn ze hardnekkig, meldt de ANWB rond 16.30 uur. Daar stond rond dat tijdstip op de A7 tussen Groningen en Hoogezand nog een file van zes kilometer.

Elders in het land waren de actiefiles rond dat tijdstip aan het oplossen. De acties zijn, al dan niet op aandringen van de politie, beëindigd, aldus een woordvoerder van de ANWB. De avondspits is vrijdag volgens hem vooralsnog niet noemenswaardig.

Behalve op de A7 stonden vrijdag ook files ten zuiden van Rotterdam op de A29, tussen Rotterdam en Gorinchem op de A15 en op de A50 van Apeldoorn naar Arnhem stonden files. In het noorden werd verder nog actiegevoerd op een verkeersplein bij Joure, wat tot vertraging leidde.

De langzaamaanacties tussen 15.00 en 16.00 uur zijn deel van een protest dat voor vrijdag werd aangekondigd door een organisatie die zich Landelijke Demonstraties 2013 noemt. Het doel van de acties werd door een woordvoerder donderdag nog omschreven als 'het terugdraaien van domme maatregelen waar niemand wat aan heeft'.

Boosheid om VVD-tweet Halina Reijn

Halina Reijn kreeg na een bericht dat ze donderdag op Twitter plaatste een hoop boze reacties. De actrice vroeg zich af wat de VVD bedoelde met de slogan 'In Rotterdam spreken we Nederlands'. Reijn plaatste ook een foto van de Rotterdamse verkiezingsposter en schreef erbij dat ze het 'walgelijk' vond. "Wat een gewelddadig taalgebruik en een golf aan bedreigingen naar aanleiding van mijn tweet van gisteren", twitterde de actrice vrijdag.

De 38-jarige Reijn pikte een negatieve reactie eruit van iemand die haar een 'faciste' en een 'landverraadster' noemde. Toch lijkt de actrice zich niet al te veel aan te trekken van de onaardige berichten. "Liefde voor alle kortzichtige haters."

Eindelijk trailer voor Sin City: A Dame to Kill For

Het langverwachte vervolg van het enorm succesvolle Sin City uit 2005 gaat dit jaar dan eindelijk komen. In de zomer verschijnt Sin City: A Dame to Kill For in de Nederlandse bioscopen. Om de boel een beetje aan te zwengelen is de eerste trailer uitgebracht.

De regie van Sin City: A Dame to Kill For is wederom in handen van Robert Rodriguez. De comics van Frank Miller lijken op het lijft geschreven van de regisseur, want de beelden zien er wederom verschrikkelijk strak uit en de soundtrack belooft ook al veel.

De cast is rijkelijk gevuld. Onder meer Bruce Willis, Jessica Alba en Rosario Dawson keren terug in hun bekende rollen, terwijl sterren als Eva Green, Joseph Gordon-Levitt en Josh Brolin voor het eerst te zien zijn in de comicverfilming. 

Beeld faraodochter gevonden in Egypte

Een groep Europese archeologen heeft in Egypte een bijna twee meter hoog beeld van een dochter van een farao gevonden. Dat heeft de Egyptische minister van oudheden, Mohammed Ibrahim, vrijdag bekendgemaakt.

De beeltenis van Iset, een dochter van Amenhotep III, maakte volgens Ibrahim deel uit van een veel groter beeld van zo'n veertien meter. Het beeld werd gevonden in de buurt van Luxor, naast de graftombe van Isets vader. Er zijn eerder beelden gevonden van de prinses, maar die waren samen met haar broers en zussen.

[WB] Bergsma wint 5000 meter in Inzell

Jorrit Bergsma heeft de 5000 meter op zijn naam geschreven tijdens de wereldbekerwedstrijden in Inzell. De olympisch kampioen op de tien kilometer won in een tijd van 6:14.08. Met deze zege pakt hij honderd punten voor het wereldbekerklassement en neemt de leidende positie over van Sven Kramer.

Kramer heeft vanwege een operatie aan zijn luchtwegen een punt achter het schaatsseizoen gezet. Het zilver ging naar Sverre Lunde Pedersen. De nummer vijf in Sochi noteerde nu 6:19.48. Het brons ging naar de Duitse Patrick Beckert (6:22.71).

De Nederlanders vinden we verder terug op plek vier, zes en acht. Douwe de Vries werd vierde, Bob de Jong zesde en Rob Hadders achtste. Frank Vreugdenhil won eerder op de dag de B-divisie in 6:24.90. Volgende week is de afsluitende 5000 meter tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen. 

Uitslag 5000 meter 

# Schaatser Land Tijd
1 Jorrit Bergsma Ned 6:14.08
2 Sverre Lunde Pedersen Noo 6:19.48
3 Patrick Beckert Dui 6:22.71
4 Douwe de Vries Ned 6:22.88
5 Denis Yuskov Rus 6:23.69
6 Bob de Jong Ned 6:23.84
7 Aleksandr Rumyantsev Rus 6:24.68
8 Rob Hadders Ned 6:28.14

Klassement 

# Schaatser Land Punten
1 Jorrit Bergsma Ned 350
2 Sven Kramer Ned 300
3 Seung-Hoon Lee ZKo 230
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 225
5 Patrick Beckert Dui 221
6 Bob de Jong Nd 206
7 Bart Swings Bel 170
8 Douwe de Vries Ned 169
11 Jan Blokhuijsen Ned 143
22 Rob Hadders Ned 58
26 Frank Vreugdenhil Ned 32

Voor straf naar school

Criminele jongeren kunnen in de toekomst worden verplicht om naar school te gaan. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel hiervoor van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA).

De rechter kan de maatregel opleggen. Het kabinet wil zo voorkomen dat jongeren opnieuw in de fout gaan en tegelijkertijd zorgen dat ze meer kans krijgen op werk. De zogeheten 'terbeschikkingstelling van het onderwijs' kan maximaal twee jaar duren. Wie zich er niet aan houdt, kan de cel in draaien.

Het plan was al aangekondigd in het regeerakkoord.

Tokkie flipt na veroordeling

Een 23-jarige tokkie is vrijdag in de rechtbank in Assen volledig door het lint gegaan toen hij door de politierechter werd veroordeeld. Tijdens het uitspreken van het vonnis sprong de man op en rende hij in blinde woede de deur uit. Hij bespuugde de ramen van de wachtruimte en trok alle planten uit de bakken. Toegesnelde agenten sloegen de wild geworden man in de boeien en voerden hem af naar het politiebureau.

De man was juist veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur voor een vernieling en het beledigen van een agent, die hij had bespuugd. "Hij zal ook voor deze vernielingen worden vervolgd", kondigde de officier van justitie aan, terwijl ze de chaos in de wachtruimte bekeek.

Files door actievoerders komen op gang

De voor vrijdagmiddag aangekondigde acties tegen het beleid van de regering hebben de eerste files opgeleverd. De ANWB meldde rond 15.30 uur een fikse file op de A7 tussen Winschoten en de Duitse grens. Ook ten zuiden van Rotterdam op de A29 en op de A50 van Apeldoorn naar Arnhem stonden files.

"We dachten aanvankelijk dat het wat langzaam op gang kwam, maar inmiddels hebben we hier een scherm vol met files", vertelt een woordvoerder van de ANWB. "Het merendeel daarvan komt door de langzaamaanacties."

De langste file stond rond 16.00 uur op de A15 tussen Rotterdam en Gorinchem. Daar stond het verkeer vast over een lengte van tien kilometer. Dat was tevens de enige actie op de weg die in de Randstad werd gevoerd.

Op de A7 tussen Winschoten en Bad Nieuweschans liepen automobilisten 45 minuten vertraging op. Eveneens in het noorden wordt actiegevoerd bij het Friese Joure, waar ruim twintig automobilisten stilstaan of juist rondjes blijven rijden op een verkeersplein, wat tot vertraging leidt.

De langzaamaanacties tussen 15.00 en 16.00 uur zijn deel van een protest dat voor vrijdag werd aangekondigd door een organisatie die zich Landelijke Demonstraties 2013 noemt. Het doel van de acties werd door een woordvoerder donderdag nog omschreven als 'het terugdraaien van domme maatregelen waar niemand wat aan heeft', zoals de aanschaf van de JSF, het strafbaar stellen van illegaliteit en aanscherping van de bijstand.

Een protestactie op het Plein in Den Haag trok vrijdagmiddag enkele tientallen mensen. Op de Dam in Amsterdam, waar eveneens een actie was aangekondigd, was tussen 15.30 uur en 16.00 uur weinig bijzonders te zien.

Potenrammende kinderen krijgen werkstraf

Twee jongens van 14 en 16 jaar zijn vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van twintig uur voor het in elkaar slaan en uitschelden van twee homoseksuele mannen in Utrecht. De rechtbank in Utrecht legde de oudste ook een leerstraf van veertig uur op. De jongste moet zich laten begeleiden door de jeugdreclassering.

De mishandeling vond in juli plaats in een winkelcentrum in de wijk Zuilen, waar de slachtoffers boodschappen aan het doen waren. Een van de mannen liep bij het geweld een blauw oog, schrammen en een scheve neusbrug op. De ander had een gekneusde ribbenboog.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen beide jongens een werkstraf van zestig uur en voorwaardelijke jeugddetentie van twee weken. De kinderrechter veroordeelde de 14-jarige tot een werkstraf van tachtig uur, waarvan zestig voorwaardelijk en de 16-jarige tot een werkstraf van zestig uur waarvan veertig voorwaardelijk.

Drie Franse jihadisten veroordeeld

Drie Franse jongeren die zonder succes naar Syrië probeerden te reizen om mee te vechten in de Syrische burgeroorlog zijn in Parijs veroordeeld. De rechter heeft hun celstraffen van twee tot vijf jaar opgelegd.

De mannen, die tussen de 21 en 26 jaar zijn, werden veroordeeld voor het beramen van terroristische daden. Ze werden in 2012 opgepakt voordat ze op het vliegtuig konden stappen.

De uitspraak toont aan dat de Franse rechterlijke macht streng optreedt tegen jongeren die worden aangetrokken tot deelname aan de Syrische burgeroorlog.

Alucard speelbaar in Castlevania 2: LoS-dlc

Konami heeft details van Revelations, dlc voor Castlevania: Lords of Shadow 2, bekendgemaakt. In de dlc zal Alucard, zoon van Gabriel, speelbaar zijn. De gebeurtenissen uit de dlc spelen zich af voor het verhaal uit de game zelf.

In de dlc speel je als Alucard, die zich voorbereidt op de terugkeer van zijn vader en het aankomende gevecht tegen Satan. In het verhaal leer je ook veel over Alucard en de band met Gabriel en de Belmont-clan. Alucard heeft zijn eigen krachten, waaronder de mogelijkheid om te veranderen in een wolf, een groep vleermuizen of het terugdraaien van tijd. Door het drinken van bloed kan hij nog sterker worden.

Revelations komt op 25 maart uit op Xbox Live en PlayStation Network.

Castlevania: LoS 2 Revelations

[upd] GroenPisLinks raadslid wil katten kruisigen

Het Amsterdamse GroenLinks raadslid Fjodor Molenaar is de tegen zijn voordeur pissende katten van zijn buren meer dan zat. Naar goed wilderiaans gebruik uitte hij zijn ongenoegen PisLinks in een tweet; “Weest niet boos of verdrietig als uw vierpotig huisdiertje binnenkort gekruisigd aan uw voordeur hangt” luidde het vriendelijke intro.

Na een nieuw voorraadje tolerantie te hebben aangeschaft, besefte het raadslid dat zulke tweets wel eens wat onhandig kunnen uitpakken met de verkiezingen voor de deur. IJlings deed hij dan ook aan zelfcensuur en sloot zijn account snel af.

Helaas voor het diervriendelijke gemeenteraadslid was zijn vergissing al gezien, gecaptured en getweet door de verschillige tweeter Johnas van Lammeren over wiens account Fjodor geen zeggenschap heeft.

Update 16.00 uur
Fjodor is zich het apezuur geschrokken van de impact van zijn tweet, bericht Het Parool. Geheel volgens traditie en zoals gebruikelijk heeft GroenLinks snel afscheid afstand genomen van de uitlatingen van het beste gemeenteraadslid van het jaar. Verder heeft de partij voorgesteld dat Molenaar zijn verkiezingszonden afkoopt met een (forse) donatie aan de dierenbescherming.

Op eigen initiatief is Fjodor ook al snel begonnen aan het herstellen van zijn imago met een sorry en het hardnekkig ontkennen dat hij eigenlijk een kortlontige dierenbeul is.

Speciale Titanfall-Xbox One voor ontwikkelaars

Onlangs wijzigde Microsoft de inhoud van de officiële Xbox One TitanFall-bundel. Eerst bevatte dit pakket namelijk TitanFall en een speciale Xbox One in de themakleuren van de game. Nu bevat het pakket, helaas, een standaard zwarte Xbox One, behalve voor de ontwikkelaars.

Er is namelijk een foto op een Twitter-account van één van de medewerkers bij Respawn Entertainment verschenen. De foto laat duidelijk zien dat Microsoft stiekem toch nog een paar van deze speciale versies op de plank heeft liggen.

[WB] Richardson kan nu wel winnen

Heather Richardson heeft haar revanche op de Olympische Spelen genomen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Inzell. De Amerikaanse won de 500 meter in een tijd van 37,85. Richardson wist in Sochi geen enkele medaille te winnen.

Richardson doet met haar zege goede zaken in het wereldbekerklassement. Ze staat nu tweede. Met nog één 500 meter in Inzell en twee bij de finale in Heerenveen op het programma heeft ze nog zicht om de wereldbeker te winnen. De nummer één in het klassement en olympisch kampioene Sang-Hwa Lee had al een punt achter haar seizoen gezet. 

Het zilver ging naar de Duitse Judith Hesse met 37,86. Het brons was ging naar de Russin Olga Fatkulina (37,89). Beste Nederlandse was Margot Boer. De winnares van olympisch brons werd zesde in 38,11. Morgen rijden de dames opnieuw een 500 meter. 

Uitslag 500 meter

# Naam Land Tijd
1 Heather Richardson VS 37,85
2 Judith Hesse Dui 37,86
3 Olga Fatkulina Rus 37,89
4 Nao Kodaira Jap 37,90
5 Jenny Wolf Dui 37,95
6 Margot Boer Ned 38,11
7 Laurine van Riessen Ned 38,13 (2)
8 Brittany Bowe VS 38,13 (5)
9 Thijsje Oenema Ned 38,17
13 Anice Das Ned 38,66
17 Annette Gerritsen Ned 38,99

 Klassement

# Naam Land Tijd
1 Sang-Hwa Lee ZKo 700
2 Heather Richardson VS 590
3 Olga Fatkulina Rus 580
4 Jenny Wolf Dui 523
5 Beixing Wang Chi 430
7 Margot Boer Ned 307
8 Thijsje Oenema Ned 290
13 Laurine van Riessen Ned 162
17 Anice Das Ned 140
31 Annette Gerritsen Ned 35

[PS] Eerste dopinggeval in Sochi

De Italiaanse ijshockeyspeler Igor Stella moet de openingsceremonie van de Paralympics vrijdagavond in Sochi aan zich voorbij laten gaan. Bij de 23-jarige sportman zijn tijdens een onaangekondigde dopingcontrole sporen van een verboden middel aangetroffen. In afwachting van de uitslag van de contra-expertise is Stella voorlopig geschorst.

De beoefenaar van het zogenoemde sledgehockey (op een slee) voelt zich niet schuldig. De verboden substantie zou in een zalf hebben gezeten die hij gebruikte tegen huidzweren.

Eerste dopinggeval in Sochi
Eerste dopinggeval in Sochi (Foto: ANP)

Negen kinderfilms naar festival Toronto

Negen Nederlandse jeugd- en familiefilms zijn geselecteerd voor het Toronto International Filmfestival. Het gaat volgens het Nederlands Filmfonds om drie lange speelfilms en zes korte. Het fonds zegt vol trots dat de verkiezing opnieuw bewijst dat Nederland internationaal een belangrijke rol speelt met jeugd- en familiefilms. De drie geselecteerde speelfilms zijn Finn van regisseur Frans Weisz, Spijt! van Dave Schram en Pim & Pom, Het Grote Avontuur van Gioia Smid.

Het filmfestival wordt gehouden van 8 tot 21 april. In totaal zijn er tijdens TIFF Kids 112 films te zien uit 31 landen. Het kinderfilmfestival is onderdeel van het gerenommeerde filmfestival in de Canadese stad.

Negen kinderfilms naar festival Toronto
Negen kinderfilms naar festival Toronto (Foto: ANP)

'Boevenbende Quantum mogelijk terug in nieuwe Bond'

De criminele organisatie Quantum keert misschien terug in de nieuwe James Bond-film. Dat zegt scenarist John Logan tegen het Britse filmblad Empire. De boevenbende, de officieuze opvolger van Spectre uit de eerdere Bond-films, kwam voor het eerst aan het licht in Casino Royale uit 2006.

"Ik werk zeer intensief samen met Sam, en de eerste versie van het script is nu bijna af", zegt Logan over Sam Mendes, die na Skyfall terugkeert als regisseur van het nog titelloze 24e Bond-film. "Het zou zomaar kunnen dat Quantum weer opduikt. Dat is geen ontwijkend antwoord, ik bedoel gewoon dat alle opties nog openstaan."

Casino Royale was de eerste film met Daniel Craig als 007. Twee jaar later was de organisatie weer, zoals de titel al deed vermoeden, te zien in Quantum of Solace. In het in 2012 verschenen Skyfall, de derde Bond-film met Craig, werd echter met geen woord over Quantum gerept.

"Één van de dingen die we bij Skyfall hebben gemerkt, is dat het publiek het fantastisch vindt om referenties naar eerdere Bond-films te zien", zegt Logan. "Zoals de Aston Martin. Daar zijn veel van de huidige kijkers mee opgegroeid."

Aangezien Logan ook voor het scenario van de 25e Bond-film heeft getekend, is het mogelijk dat die film een direct vervolg wordt op Bond 24. "Geen commentaar", zegt Logan echter kortaf. Ook wil hij niets verklappen over een eventuele terugkeer van superschurk Blofeld of de aanwezigheid van andere geheimagenten met een 00-status.

Wel durft hij te stellen dat Bond 24 nog groter wordt dan Skyfall, hoewel die film uitkwam met het vijftigjarig jubileum van Bond en de grootste promotiecampagne van alle Bond-films had. "Dat was nog niets", lacht Logan.

Bond 24 verschijnt volgend jaar oktober in de Nederlandse bioscoop.


'Boevenbende Quantum mogelijk terug in nieuwe Bond' (Foto: Novum)

[WK] Meerkampster Broersen blijft op koers

Meerkampster Nadine Broersen ligt na drie onderdelen op de vijfkamp nog altijd op koers voor een medaille op het wereldkampioenschap indoor in het Poolse Sopot. Na het kogelstoten staat Broersen aan de leiding.

De 23-jarige Broersen kwam al in de eerste poging tot een stoot van 14,59 meter. Hiermee leverde ze punten in op het schema van haar persoonlijk record, maar het was wel haar op één na beste afstand ooit. De zege bij het kogelstoten ging naar de Oekraïense Alina Fodorova met 15,05 meter. 

In de stand staat Broersen met 3035 punten aan de leiding, voor de Amerikaanse Sharon Day-Monroe met 2919 punten. Brianne Theisen-Eaton uit Canada staat op de derde plek met 2914 punten. Ook in de virtuele stand, waarin de beste vijfkampen van de atletes zijn verwerkt, staat Broersen aan de leiding. Met het verspringen en de 800 meter nog te gaan lijken Theisen-Eaton en de Poolse Karolina Tyminska de grootste uitdagers van Broersen.

Jury Korte Film Cannes bekend

De jury voor de categorie korte films voor het filmfestival van Cannes is bekendgemaakt. De Iraniër Abbas Kiarostami zit de jury voor. Hij wordt bijgestaan door de Noémie Lvovski uit Frankrijk, Daniela Thomas uit Brazilië, Mahamat-Saleh Haroun uit Tsjaad en Joachim Trier uit Noorwegen.

Het vijftal buigt zich daarnaast over de winnaars van de drie prijzen van de Cinéfondation. De organisatie van het festival stimuleert jonge filmmakers van over de hele wereld.

De jury maakt de Cinéfondation-prijzen op 22 mei bekend. Na de ceremonie worden de drie winnende films vertoond. Twee dagen later wordt de Gouden Palm voor beste korte film uitgereikt.

Het filmfestival van Cannes vindt dit jaar plaats van 14 tot en met 25 mei.


Jury Korte Film Cannes bekend (Foto: Novum)

DiCaprio krijgt Russische 'troost-Oscar'

Leonardo DiCaprio mag dan voor de vierde keer achter het net hebben gevist bij de Oscars, in Rusland wordt hij door zijn collega's op handen gedragen. Van het gezelschap van het Chamber Theater in Tsjeljabinsk krijgt de Hollywoodster een gietijzeren 'Russische Oscar' als opsteker met een knipoog. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"Deze stevige trofee moet Leonardo helpen herinneren dat hij niet bij de pakken neer moet zitten", laat woordvoerder Sacha Sokolov namens het theater weten. Het gezelschap wil het beeldje, dat lijkt op een Oscar maar met zo'n anderhalve kilo nog niet de helft van een echte weegt, per post naar DiCaprio's adres in Hollywood sturen.

Naast deze fikse troostprijs mag DiCaprio voortaan alle voorstellingen van het acteursensemble gratis bezoeken en staat het hem vrij om in elke productie mee te spelen. "Omdat Leonardo geen woord Russisch spreekt, mag hij vast beginnen met een tekstloze rol van een bediende in ons stuk School Voor Idioten", zegt Sokolov.

Daarna zou DiCaprio absoluut in aanmerking kunnen komen voor grotere rollen, stelt Sokolov. "Een stuk in een vreemde taal leren zou voor een groot acteur geen probleem moeten zijn."

Het management van DiCaprio heeft nog niet op de uitnodigingen gereageerd. Hoe dan ook heeft de acteur tijd, want er staan voorlopig geen films op het programma.


Leonardo DiCaprio krijgt Russische 'troost-Oscar' (Foto: Novum)

Tommy Wieringa vindt boekverfilmingen vaak onnodig

Tommy Wieringa vindt het verfilmen van een boek een in essentie nutteloze onderneming. "Een goed boek speelt zich immers al als een film af in de hoofden van de lezers", zegt de schrijver van het boekenweekgeschenk, Een Mooie Jonge Vrouw, tegen Novum Nieuws. "Het laatste wat ik wil is een eenn-op-eenverfilming. Die voegt niets toe."

De 46-jarige schrijver heeft over het algemeen geen hoge dunk van de boekverfilmingen die hij heeft gezien, al noemt hij uitzonderingen als Brokeback Mountain en The Unbearable Lightness of Being. Een regisseur moet volgens hem wat toevoegen, een slaafs volgen van het boek levert geen goede films op.

"Ik vond de boeken van Tolkien geweldig om te lezen, maar toen ik de verfilming van The Lord of the Rings begon te kijken, dacht ik alleen maar 'ja, zo had ik het me inderdaad voorgesteld", zegt Wieringa. "Dan is er voor mij dus geen reden om de film te kijken. Ik ben uiteindelijk al tijdens het eerste deel in slaap gevallen."

Opvallend is dat Wieringa's eigen werk vaak leest als een filmscenario. "Dat hoor ik vaker", zegt hij. "Het zal vast komen door mijn manier van sfeerschetsen. Kort, terzake. Ik probeer alle onnutte informatie weg te laten. Daardoor leest het soms wellicht als een filmscript."

Wieringa zou alleen voor een verfilming van een van zijn boeken te porren zijn als de regisseur een eigen verhaal weet te vertellen. "Alleen dan valt er iets uit te halen. Maar de meeste regisseurs zijn daar helemaal niet toe in staat. Vaak zijn het niet meer dan huurlingen in dienst van een producent, die gemakkelijk succes wil halen met de verfilming van een populair boek. Dan moet het natuurlijk niet te eigenzinnig zijn."

De Boekenweek wordt vrijdagavond afgetrapt met het boekenbal, dat traditiegetrouw plaatsvindt in de Stadsschouwburg in Amsterdam. De Boekenweek duurt tot en met 16 maart.


Tommy Wieringa vindt boekverfilmingen vaak onnodig (Foto: Novum)

Zellweger naast Craig in rechtbankthriller

Renee Zellweger heeft getekend voor de vrouwelijke hoofdrol in The Whole Truth. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Daniel Craig verbond zich in januari al aan de rechtbankthriller, waarin hij een officier van justitie speelt. Over de plot houden de makers de lippen stijf op elkaar.

Courtney Hunt, bekend van Frozen River, gaat de film regisseren. Nicholas Kazan, die eerder onder meer Matilda, Fallen en Bicentennial Man schreef, neemt het scenario voor zijn rekening.

Craig is eerst nog druk met de opnames van de nog titelloze 24e Bondfilm. Die verschijnt op 23 oktober in de Nederlandse bioscopen.


Zellweger naast Craig in rechtbankthriller (Foto: Novum)

Geef een dakloze eens een winnend lottokaartje

Daklozen zijn ook maar mensen. Vaak mensen met een ontzettend triest verhaal. Toch wordt door veel mensen op daklozen neergekeken alsof ze minderwaardig zijn.

De jongeman geeft een zwerver een lottokaartje en heeft de winkelbediende vooraf geld gegeven zodat de dakloze denkt de lotto te hebben gewonnen. En dan zie je hoe de man reageert en besef je weer dat ook daklozen mensen zijn die respect verdienen.

Seizoen Fischer zo goed als zeker voorbij

De kans is klein dat Viktor Fischer dit seizoen nog in actie komt voor Ajax. De Deen is nog zeker vier tot zes weken uit de roulatie met een hamstringblessure. "Voordat je dan weer kan aansluiten, wordt het wel heel krap", liet trainer Frank de Boer vrijdag weten.

De blessure van Fischer betekent goed nieuws voor de recent doorgebroken Ricardo Kishna, die het seizoen zeer waarschijnlijk afmaakt bij de A-selectie. Zondag staat voor de landskampioen het duel tegen SC Cambuur op het programma. De Boer eist scherpte van zijn spelers.

"We praten nu over het kampioenschap of het er al is, maar er zijn nog acht wedstrijden te gaan", zei de oefenmeester op een persconferentie. De Amsterdammers verdedigen een voorsprong van acht punten op naaste belagers FC Twente en Vitesse. "We beseffen dat we dit niet uit handen mogen geven, maar je krijgt het niet cadeau."

De tegenstander van zondag mag normaal gesproken geen problemen opleveren, beseft De Boer. Toch zette zijn ploeg de Friezen eerder dit seizoen pas in de slotfase opzij. "Cambuur is een leuk voetballend team dat het zeker in eigen huis veel topclubs lastig weet te maken." Cambuur staat momenteel op een verdienstelijke elfde plaats in de Eredivisie.

De Boer kan zondag zijn honderdste zege als trainer halen. "Het kampioens-duel tegen FC Twente was de mooiste. De derde ster en op mijn verjaardag", blikte de Noord-Hollander terug.

'Lastminutereis boeken niet meer lonend'

Reizigers die mikken op flinke kortingen door zo laat mogelijk te boeken, komen tegenwoordig van de koude kermis thuis. Veel 'lastminutereizen' vertrekken pas over enkele weken en zijn bovendien vaak niet voordeliger. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond vrijdag.

Volgens directeur Bart Combée is 'last minute' een holle marketingterm geworden. Vertrekdata liggen soms meer dan een maand na de boekingsdatum en de aangeboden reizen zijn vaak niet voordeliger dan andere aanbiedingen.

"Prijzen vergelijken blijft lonend, maar je doet er goed aan ook naar andere aanbiedingen, zoals bijvoorbeeld vroegboekkortingen, te kijken", tipt de voorman van de Consumentenbond. "Die aanbiedingen zijn vaak net zo aantrekkelijk, en een stuk flexibeler qua vertrekdata."

Met een koffer op goed geluk naar Schiphol reizen om daar een goedkope overgebleven ticket te scoren, loont volgens de Consumentenbond overigens ook niet meer. Er worden nog wel lastminutereizen aangeboden, maar die vertrekken vaak helemaal niet meteen en zijn ook niet goedkoper dan online aanbiedingen.

Abbas: geen erkenning van Israël als joodse staat

De Palestijnse president Mahmoud Abbas 'peinst er niet over' om Israël te erkennen als joodse staat en slechts een deel van Oost-Jeruzalem te accepteren als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Dat zei Abbas vrijdag tegen het Palestijnse persbureau WAFA.

De Palestijnen vrezen dat deze twee punten deel zullen uitmaken van een Amerikaans vredesvoorstel. Door Israël als joodse staat te erkennen zal het moeilijk worden voor Palestijnen om in de toekomst terug te keren naar hun oude woningen binnen Israël. Het zogenoemde 'recht op terugkeer' is een van de meest omstreden aspecten van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De erkenning zou volgens Abbas ook problemen opleveren voor Arabieren die momenteel nog in Israël wonen.

Abbas zei tegen WAFA dat hij de druk van de Verenigde Staten heeft weerstaan toen de Palestijnen de Verenigde Naties om erkenning vroegen en dat hij niet zal schuwen ook op deze punten tegen de Amerikanen in te gaan.

[WK] Meerkampers op medaillekoers, Kupers in finale

Op het WK indoor in het Poolse Sopot heeft Nadine Broersen bijzonder goede zaken gedaan bij het hoogspringen in vijfkamp. Met 1,93 meter sprong ze niet alleen een persoonlijk, maar ook een Nederlands record uit de boeken. Bij de mannen viel Eelco Sintnicolaas wat tegen bij het verspringen in de zevenkamp, terwijl 800 meter-loper Thijmen Kupers zich knap plaatste voor de finale.

Het oude record stond op naam van Remona Fransen, neergezet tijdens het EK indoor in maart 2011. Met 1,93 meter kwam Broersen één centimeter hoger dan Fransen destijds. Bovendien pakte ze met haar sprong zeer veel winst ten opzichte van de concurrentie. Na twee van de vijf onderdelen staat Broersen in de virtuele stand zelfs op de eerste positie. 

Bij de mannen lijkt de Amerikaan Ashton Eaton probleemloos op weg naar prolongatie van zijn wereldtitel op de zevenkamp. Bij het verspringen kwam hij tot 7,78 meter, waarmee hij wel ruim inleverde op het schema van zijn wereldrecord. Eelco Sintnicolaas kwam slechts tot 7,14 meter, waarmee ook hij veel inleverde op zijn beste prestatie. In de virtuele stand staat Sintnicolaas nog wel op plek twee, met de Belg Thomas van der Plaetsen vlak achter hem. Ook Andrei Krauchanka uit Wit-Rusland en de Canadees Damian Warner zijn niet ver weg.

Op de 800 meter bij de mannen wist Thijmen Kupers voor een verrassing te zorgen door zich te plaatsen voor de finale. De 22-jarige Nederlands kampioen moest zich in zijn heat gewonnen geven tegenover de Zuid-Afrikaan André Olivier en de Pool Marcin Lewandowski, maar mocht als laatste van de tijdsnelsten nog door naar de finale. De eindstrijd zal zondag gelopen worden.

Paralympics: Hoe en wat? Deel II

Vandaag beginnen de Paralympische Winterspelen in Sochi. Maar hoe werkt het op deze Spelen? In deze specialreeks op FOK!sport wordt uitgelegd welke sporten er zijn en in welke handicapklassen er gesport wordt. De Paralympische Winterspelen kennen zes sporten: alpineskiën, biatlon, langlaufen, rolstoelcurling, ijssleehockey en snowboarden. In deze special gaan we het hebben over de laatste drie sporten.

Kerkhove verliest in kwartfinale Preston

Lesley Kerkhove is in de kwartfinale van het ITF-toernooi in het Engelse Preston uitgeschakeld. De tennisster uit Zierikzee ging vrijdag met 6-4 en 6-2 onderuit tegen de Turkse Carla Buyukakcay, de nummer zes van de plaatsingslijst.

Kerkhove, de mondiale nummer 245, stond voor het eerst sinds september vorig jaar in de kwartfinale van een ITF-toernooi. De Zeeuwse haalde toen de laatste vier in Alphen aan den Rijn.

Manolev vindt onderdak bij Kuban Krasnodar

Voormalig PSV-verdediger Stanislav Manolev heeft een nieuwe club gevonden. De 28-jarige Bulgaar gaat spelen voor het Russische Kuban Krasnodar. Het contract van Manolev werd deze winter ontbonden bij PSV, waar hij op een zijspoor was beland.

De rechtsback kwam in 2009 over van Litex Lovetsj, maar raakte in Eindhoven na een redelijke start zijn basisplaats kwijt. Vorig seizoen werd hij verhuurd aan Fulham en sinds de zomer kwam hij enkel nog uit voor Jong PSV.

Kuban Krasnodar schakelde aan het begin van het seizoen Feyenoord uit in de voorronde van de Europa League. Volgens de club doorstond Manolev vrijdag de medische keuring, waarna hij zijn contract ondertekende.

RKC laat pastoor ballen inzegenen

RKC Waalwijk zoekt in de strijd tegen degradatie hulp van boven. De Brabantse club heeft alle ballen voor de laatste vier thuiswedstrijden door een pastoor laten inzegenen. Zondag ontvangt RKC, dat zestiende staat in de Eredivisie, nummer vijftien ADO Den Haag in het Mandemakers Stadion.

De pastoor realiseert zich dat goddelijke hulp alleen misschien niet genoeg is voor de ploeg van coach Erwin Koeman. "Dit is slechts een steuntje in de rug. Jullie moeten het uiteindelijk wel zelf doen", laat pastoor Martin van Zutphen weten op de website van de Rooms Katholieke Combinatie.

Groningen strikt doelman André Krul tot einde seizoen

FC Groningen heeft doelman André Krul tot het einde van het seizoen vastgelegd. De Groningse eredivisionist was op zoek naar een nieuwe keeper na het vertrek van de Braziliaan Luciano da Silva. De 26-jarige Krul was clubloos en kan per direct aan de slag in de Euroborg.

De Noord-Hollander stond in Nederland eerder onder contract bij AZ, FC Utrecht, Telstar, Sparta Rotterdam en AGOVV Apeldoorn. In de zomer van 2012 speelde hij kortstondig voor Valletta FC op Malta, voordat hij aan een avontuur bij het Colombiaanse Boyaca Chico begon.

Krul is de vierde keeper in de selectie van coach Erwin van de Looi, die verder kan beschikken over Marco Bizot en Stefan van der Lei. Joey Potveer is momenteel geblesseerd.

Sharapova wil einde aan vijfsetters op Grand Slams

Maria Sharapova vindt dat een mannenwedstrijd op een Grand Slam-toernooi maximaal drie sets zou moeten duren. Volgens Sharapova zijn wedstrijden van drie sets veel interessanter om te volgen en aantrekkelijker voor het publiek.

Dit zei ze in een interview met de BBC. "Bij een driesetter is er al meteen spanning omdat de eerste set belangrijk is. Terwijl bij best-of-five sets, de eerste set soms nauwelijks nog belang heeft", aldus Sharapova.

De huidige nummer vijf van de wereld is ook bezorgd om haar mannelijke collega's. De laatste jaren zijn er steeds meer marathonpartijen en die kunnen soms pijn doen. "Vijfsetters zijn extreem belastend. Het is niet voor niets dat heel wat mannen hun zorgen hebben geuit over de lengte van de partijen", aldus de Russin. Door minder belastende wedstrijden te spelen, zouden de tennissers ook hun carrière kunnen verlengen.

Eerder deed Victoria Azarenka al een gelijkaardige oproep tijdens WTA-finals in Istanbul. Andy Murray daarentegen is voorstander van het huidige systeem. "Je brengt meer tijd door in het krachthonk om je lichaam op een Grand Slam voor te bereiden. Grand Slams zijn de grootste evenementen en zouden het zwaarste moeten zijn. Dit geldt voor zowel fysiek als op mentaal gebied", aldus de winnaar van Wimbledon in 2013.

Murray zegt ook dat je met met vijfsetters geen vertekende resultaten krijgt. De internationale tennisfederatie ITF verkende in 2013 al de mogelijkheden om partijen in te korten in de beginfase van het Davis Cup-toernooi. Tot op heden zijn er nog geen wijzigingen doorgevoerd. 

Mars One Way

Er wordt al jaren gedacht over de kolonisatie van Mars en waar iedereen zeker van is, is dat de mensen die gaan, niet meer zullen terugkeren op aarde. Deze fictieve film speelt met het idee dat de mensen die gaan van te voren hun gedachten voor de camera over de missie uiten. Misschien niet ieders pakkie an, maar wel een interessant gegeven.

[PS] Sochi vandaag - vrijdag 7 maart

Vandaag gaan de Paralympische Winterspelen in Sochi van start. Twee weken na de Olympische Spelen zullen de paralympiërs aan de start komen van hun Spelen. Op het programma van vandaag staat alleen de openingsceremonie. Om 20:00 uur plaatselijke tijd (17:00 uur Nederlandse tijd) zal de ceremonie beginnen in het Fisht Olympic Stadium. 

Overzicht evenementen:

Tijd (NL) Sport
17:00 Openingsceremonie

Nederlanders in actie:

Vandaag zijn er nog geen wedstrijden en zullen er nog geen Nederlanders in actie komen. Tijdens de atletenparade zal de ploeg wel meelopen. Niet de gehele ploeg zal tijdens de ceremonie verschijnen, aangezien het alpineskiën met Kees-Jan van der Klooster, Anna Jochemsen en Bart Verbruggen de volgende dag al begint. Sporters die binnen 48 uur na de openingsceremonie moeten starten zullen niet mee lopen in de atletenparade. 

De ploeg zal dus met vier sporters en een aantal begeleiders het stadion binnenkomen. Het totale aantal sporters voor Nederland is wel het meeste aantal deelnemers ooit: zeven Nederlanders zullen onder de Nederlandse vlag uitkomen op deze Paralympische Spelen. 

Geschiedenis van de Paralympische Spelen:

In 1948 organiseerde Sir Ludwig Guttman een sportwedstrijd in Engeland voor veteranen uit de Tweede Wereldoorlog met een rugletsel. Vier jaar later deden ook sporters uit Nederland mee aan deze Spelen: het internationale evenement dat nu de Paralympische Spelen heet, was geboren.

Na verschillende zomeredities waren in 1976 de eerste Winterspelen in het Zweedse Örnsköldsvik, tijdens deze Spelen stonden alleen het alpineskiën en het langlaufen op het programma. In 1988 kwam daar biatlon bij, het ijssleehockey in 1994, rolstoelcurling sinds 2006. Op deze Spelen zal voor het eerst het snowboardcross op het programma staan. 

Nederland doet sinds de Paralympische Spelen van 2010 weer mee nadat Marjorie van de Bunt voor het laatst deelnam in 2002. Van de Bunt, die een handicap heeft aan haar linkerarm, is ook de enige Nederlander die medailles heeft weten te bemachtigen op de Winterspelen. Dat deed zij in het langlaufen en het biatlon waarmee ze uiteindelijk tien medailles in totaal heeft weten te behalen. In Lillehammer in 1994 behaalde ze goud in het biatlon en drie keer brons bij het langlaufen. Nagano 1998 was goed voor één zilver bij het langlaufen en één bronzen medaille in het biatlon. In Salt Lake City in 2002 sloot ze haar carrière af met één gouden medaille in het biatlon en drie zilveren medailles bij het langlaufen. 

Nederland plat! Revolutie!

Jerry wordt wakker en kijkt op de wekker die net was afgegaan. Het is half acht. Hij moet opstaan. vandaag is de grote dag. De dag van de revolutie. De dag waarover men in Nederland nog lang zal spreken. Hij heeft er zin in. Jerry is wel wat zenuwachtig. Zal het allemaal lukken? Doet iedereen mee die heeft aangegeven dat hij meedoet? Als dat zo is, dan wordt dit een prachtige dag. Voor hem, voor zijn maten en voor heel Nederland

'Artiest kan thuiskopieheffing claimen door onlogica Hoge Raad'

Artiesten en acteurs kunnen miljoenen claimen bij de Nederlandse staat omdat er jarenlang geen thuiskopieheffing is geheven op mp3-spelers en harddiskrecorders. Dat is een consequentie van een uitspraak van de Hoge Raad van vrijdag, schrijft belangenorganisatie Norma vrijdag.

De thuiskopieheffing had volgens de Hoge Raad al veel eerder niet alleen op lege cd's en dvd's, maar ook op audio- en videodragers moeten worden geheven. De raad bevestigde hiermee een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag van twee jaar geleden.

De heffing op lege cd's en dvd's geldt al jaren. Met die heffing worden rechthebbenden van gekopieerde muziek gecompenseerd voor gederfde inkomsten. Het kopiëren van cd's is echter inmiddels grotendeels vervangen door het downloaden op mp3-spelers en harddiskrecorders. Omdat daarop pas sinds 1 januari 2013 een heffing op moet worden betaald, zijn de inkomsten van artiesten jarenlang flink teruggelopen.

De Hoge Raad bevestigt nu dat de staat moet zorgen voor een fatsoenlijke vergoeding voor artiesten, zoals is bepaald door Europese richtlijnen en eigen Nederlandse regels. Door audio- en videospelers buiten de thuiskopieheffing te laten vallen, had de staat hiervoor jarenlang geen goed samenhangend systeem ingericht, bevestigt de hoogste rechter.

Door de uitspraak van de Hoge Raad moet de staat nu met terugwerkende kracht alsnog een vergoeding betalen voor de artiesten. Hierover loopt een aparte procedure. "Verwacht wordt dat de rechtbank in die zaak binnen een halfjaar uitspraak zal doen", licht Norma-directeur Wisso Wissing toe. Zijn organisatie schat de schade op miljoenen. Norma was samen met vakbonden en twee artiesten, bandoneonist Carel Kraayenhof en zangeres Ricky Koole, de klagende partij.

Naar aanleiding van de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag heeft de Nederlandse regering per 1 januari jongstleden alsnog een heffing op mp3-spelers en andere dragers ingevoerd. Afhankelijk van de opslagcapaciteit varieert die van een tot vijf euro.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, waaronder deze kwestie valt, kon niet direct reageren.

[pic] Schaarsgeklede vrouw op Marktplaats

'Jud' uit Teteringen heeft een opmerkelijke manier gevonden om haar bikini's te verkopen via Marktplaats. De rondborstige Brabantse trekt zelf de sexy kledingstukken aan en laat zich uitdagend op de foto zetten.

Zo verkoopt zij een hardroze bikini van Linda, in maat 36 tot 42. Niets bijzonders, tot je de foto's bekijkt. Waar een ieder slechts een kiekje neemt van de bikini op de eettafel, laat zij haar lichaam zien. Op een van de foto's toont ze haar kont. En op de foto van de voorkant, is duidelijk een camel toe zichtbaar.

In weer een andere advertentie verkoopt Jud een 'gele bikini met vlindertjes'. Op de bijgevoegde foto's is de blondine zelfs in vol ornaat te bewonderen. Zowel de voor- als de achterkant.

De mooiste advertentie is wellicht die van haar oranje bikini. "De bikini is ongevoerd dus best wel een beetje spannend, als deze nat wordt", zo prijst ze haar waar aan. "Misschien ook leuk bij een Hollandse avond of Nederlandse wedstrijd of zoiets", voegt ze eraan toe. Deze advertentie is nog gewaagder, want op bijgevoegde foto toont ze haar weelderige boezem:

Jud

Erdogan dreigt Facebook en YouTube te verbieden

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft gedreigd Facebook en YouTube te verbieden. Dat zei hij donderdagavond in een interview met televisiezender ATV.

"Wij staan achter ons besluit, ongeacht wat de wereld hierover zegt", zei Erdogan in het vraaggesprek. "Wij staan niet toe dat de bevolking verslonden wordt door YouTube, Facebook of wat dan ook. We zullen de benodigde stappen nemen." De premier zei dat de sociale media worden gebruikt voor spionage en immoreel gedrag.

De afgelopen weken lekten opnamen van gesprekken tussen de premier en zijn zoon over verduisterde contanten uit via de websites. Ook andere conversaties van Erdogan waaruit zou blijken dat het staatshoofd corrupt is werden online gezet. Erdogan ontkent in alle toonaarden dat de geluidsopnamen echt zijn en zegt dat de fragmenten vervalst zijn door 'verraders'. Hij kondigde aan de personen die de opnames gemaakt en verspreid hebben voor de rechter te dagen.

De grootste Turkse oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij, zegt de authenticiteit van de opnamen via 'drie of vier verschillende kanalen' te hebben bevestigd. De partij riep Erdogan op om zijn ontslag in te dienen of het land 'per helikopter te ontvluchten'. De nationalistische oppositievoorman Devlet Bahceli noemde de opnamen 'verbijsterend' en riep op tot gerechtelijke vervolging van de premier.

De Turkse politie pakte in december 24 mensen op in verband met corruptie. Ze worden beschuldigd van het aannemen of betalen van steekpenningen. Onder de verdachten zijn de zoons van drie ministers. De ministers zijn inmiddels opgestapt. Volgens Erdogan is het schandaal een internationaal complot van aanhangers van de islamitische beweging van Fethullah Gülen die in de politie en het juridisch apparaat zijn geïnfiltreerd. De beweging zou zich ten doel hebben gesteld de regering in een kwaad daglicht te plaatsen. De regering heeft diverse politiechefs die bij het onderzoek betrokken zijn ontslagen.

'Bieber is weer eens boos'

Justin Bieber is donderdag woedend weggestormd uit zijn verhoor. De 20-jarige zanger, die aan de tand werd gevoeld over een vechtpartij van zijn bodyguard, stapte op nadat zijn ex Selena Gomez meermaals ter sprake werd gebracht. Ook zijn advocaat verliet het verhoor, schrijft entertainmentwebsite TMZ op basis van ingewijden.

De advocaat van het slachtoffer, een paparazzo, wilde weten of Gomez ooit aanwezig was bij een ruzie tussen Biebers bodyguards en fotografen. De spierbundels die de zanger moeten beschermen, krijgen het geregeld aan de stok met de paparazzi. De advocaat vroeg tot drie maal toe naar Gomez. "Vraag me niet naar haar, vraag me niet naar haar", zou Bieber hebben geroepen toen hij de verhoorkamer uitstormde. De zanger en de 21-jarige Gomez zijn al jaren verwikkeld in een knipperlichtrelatie.

Vijf minuten later keerden Bieber en zijn advocaat terug voor de rest van het verhoor. Volgens TMZ verliep de ondervraging na de onderbreking echter nog moeizamer. Bieber zou op een van de vragen 'yeah' hebben geantwoord, waarna de zanger de vraag kreeg of hij daarmee ja bedoelde. "Wat is in godsnaam het verschil tussen yeah en ja?"

Bieber moest tekst en uitleg geven over de vechtpartij waarbij zijn bodyguard in juni betrokken was, omdat de bewaker in opdracht van de zanger gehandeld zou hebben. De Canadees krijgt de komende tijd met behoorlijk wat advocaten en rechters te maken. Tegen Bieber lopen nog twee rechtszaken, nadat hij in januari twee keer werd gearresteerd. Daarnaast onderzoekt justitie nog een aantal andere incidenten waarbij de zanger betrokken was.

In 64 Franse gemeenten valt niets te kiezen

In Frankrijk hebben bij de komende gemeenteraadsverkiezingen 64 gemeenten helemaal geen kandidaten om op te stemmen. De 'lage opkomst' bij kandidaten is mede een gevolg van het zeer grote aantal erg kleine gemeenten in Frankrijk. Franse media meldden dit vrijdag.

De verkiezingen zijn in twee rondes, op 23 en 30 maart. Om mee te doen in de eerste ronde had een kandidaat zich voor vrijdag moeten inschrijven.

Er zijn nog twee kansen voor 'kandidaatloze' gemeenten. Mensen kunnen zich kandidaat stellen voor de tweede ronde op 30 maart in gemeenten waar geen eerste ronde kan zijn. Als daar dan ook niemand verkiesbaar is, stuurt de prefect van het departement ambtenaren die het bestuur tijdelijk op zich nemen en nieuwe verkiezingen organiseren. Dat is dan de laatste kans voor de gemeente, want als daar geen kandidaten op afkomen, wordt de gemeente opgeheven.

[PS] Oekraïense paralympiërs blijven in Sochi

Het Oekraïense team doet ondanks alle spanningen met Rusland mee aan de Paralympics in Sochi. De Oekraïners dachten na over een boycot als protest tegen het Russische beleid op het schiereiland de Krim, maar enkele uren voor de openingsceremonie is besloten daar niet toe over te gaan.

"We zijn verheugd over deze beslissing. We wilden dat sport zou overwinnen", stelt voorzitter Philip Craven van het Internationaal Paralympisch Comité. "Nu de beslissing is genomen hoop ik dat de atleten en de sport centraal staan en dat ze de aandacht krijgen die ze verdienen."

De openingsceremonie van de Paralympics is vrijdagavond. Namens Nederland draagt snowboardster Bibian Mentel de vlag het olympisch stadion binnen. De Spelen duren tot en met volgende week zondag.

Kesha rondt behandeling eetstoornis af

Kesha is weer thuis na haar maandenlange verblijf in een kliniek. De 27-jarige zangeres liet zich begin januari opnemen vanwege een eetstoornis. Donderdagnacht liet Kesha via Twitter weten ontslagen te zijn. "Ik ben blij dat ik weer terug ben."

"Ik voel me gezond en werk aan heel veel nieuwe muziek. Ik kan mijn fans niet genoeg bedanken voor hun liefde en steun", schreef de zangeres, die ook een foto van zichzelf in een vliegtuig deelde. "Het leven is mooi. Ik voel me gezegend met mijn fans."

Kesha liet zich begin januari opnemen in een kliniek in Chicago. De zangeres, bekend van hits als Tik Tok, Die Young en Crazy Kids, zou aanvankelijk dertig dagen worden behandeld. Waarom ze toch ruim twee maanden opgenomen is geweest, is onduidelijk.

Tijdens haar verblijf in de kliniek werd gefluisterd dat Kesha ook kampte met een alcoholverslaving. Dat verhaal werd echter ontkend door haar moeder Pebe Sebert. Daags nadat Kesha haar intrek in een kliniek nam, liet ook haar moeder zich opnemen. De 57-jarige Sebert, een singer-songwriter, kampte naar eigen zeggen met een posttraumatische stresstoornis.

Oppositieleider Maleisië schuldig aan sodomie

Een gerechtshof heeft de Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim schuldig bevonden aan sodomie. Daarmee werd zijn eerdere vrijspraak teruggedraaid, meldt het Maleisische staatspersbureau vrijdag. Internationale mensenrechtengroepen spreken van een politiek gemotiveerd proces.

Anwar is de belangrijkste uitdager van de regering van premier Najib Razak, die zijn steun onder de bevolking de afgelopen twee verkiezingen zag afkalven. Nu Anwar in hoger beroep schuldig is bevonden, lijken zijn kansen op een goed resultaat in lokale verkiezingen deze maand afgenomen.

Volgens Maleisische media wordt binnenkort de strafmaat uitgesproken tegen Anwar. Eerder werd hij veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, maar in januari 2012 werd hij in hoger beroep vrijgesproken.

[WK] Broersen begint sterk aan meerkamp

Nadine Broersen is op het WK indoor in Sopot sterk begonnen aan de vijfkamp. Op het eerste onderdeel, de 60 meter horden, evenaarde de 23-jarige Broersen haar persoonlijk record van 8,32 seconden. Eelco Sintnicolaas had een meer moeizame start, maar staat wel vierde op de zevenkamp.

Met haar tijd neemt Broersen direct een voorsprong ten opzichte van haar persoonlijk record op de vijfkamp. Dit zette ze in januari in het Britse Sheffield op 4656 punten. Op het WK in Sopot staat ze na de horden op de derde plek, achter de Canadese Brianne Theisen-Eaton en de Oekraïense Ganna Melnichenko. Ook de overige vier onderdelen zullen vrijdag plaatsvinden.

Bij de mannen, die de zevenkamp afwerken, was het de beurt aan Eelco Sintnicolaas om zijn persoonlijk record op de 60 meter te benaderen. Dit lukte niet helemaal, met 7,01 seconden bleef hij 0,13 seconden boven zijn snelste tijd. Ondanks de wat tegenvallende tijd werd hij vierde. De winst op de openingsafstand ging naar de Amerikaanse wereldkampioen Ashton Eaton, die met 6,67 seconden nog beter begon dan tijdens zijn wereldrecord. Tweede staat Damian Warner uit Canada, voor de Oekraïener Oleksiy Kasyanov.

Child of Light krijgt fysieke versie

Child of Light, de kunstzinnige RPG van Ubisoft Montreal, krijgt een 'Deluxe Edition'. Deze fysieke versie van de digitale game komt onder andere met een artbook, een poster en een sleutelhanger. Helemaal fysiek is het niet, want de game komt in de vorm van een code.

De Deluxe-versie is alleen verkijgbaar voor pc en PlayStation-platformen. In het geval van de PlayStation-versie krijg je een code dat zowel de PS3- als de PS4-versie beschikbaar maakt. Het adviesprijs van deze versie is 25. Dat is een tientje meer dan wat de normale digitale versie gaat kosten.

Child of Light komt op 30 april uit. Hieronder hebben we ook nog een nieuwe coöp-trailer voor jullie. Zorg ervoor dat je de prachtige graphics van deze game ziet!

Dark Souls in een cartoon samengevat

Dark Souls heeft geen lange cut-scenes of dialogen, maar het heeft wel een uitgebreid verhaal. Het zit alleen verstopt in de omgevingen, de speler mag zelf weten of hij of zij geïnteresseerd genoeg is om het te onderzoeken.

Dark Souls II komt bijna uit, dus misschien is het voor veteranen handig om onderstaande recap te zien. Alleen fans kunnen ontcijferen waar het in hemelsnaam over gaat. Het is nog wel onduidelijk in hoeverre DSII doorgaat op het verhaal van het eerste deel.

Inafune werkt aan Azure Striker Gunvolt voor Nintendo 3DS

Keiji Inafune heeft zijn handen vol aan de ontwikkeling van Mighty no. 9. Toch heeft hij genoeg tijd voor andere projecten. Inafune kondigt aan te werken aan Azure Striker Gunvolt voor Nintendo 3DS.

De game wordt ontwikkeld door Inti Creates, bekend van Megaman 9, Megaman 10 en natuurlijk Mighty no. 9. Azure Striker Gunvolt is een side-scroller en doet sterk denken aan de gameplay van Megaman. In het spel speel je als Gunvolt en heb je de beschikking over elektrische aanvallen. Een trailer met de eerste gameplay-beelden en informatie over het verhaal is hieronder te bekijken.

Azure Striker Gunvolt komt in de zomer naar de Nintendo eShop in Japan. Over een release in het Westen is nog niets bekend.

China kwaad om biddende dalai lama in VS Senaat

China is boos dat de dalai lama donderdag te gast was in de Amerikaanse Senaat. Hij leidde daar het traditionele openingsgebed met een aantal boeddhistische gebeden. Peking tekende daarom officieel protest aan bij de Verenigde Staten, zo maakte het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend.

"Tibet is een heilig en onaantastbaar deel van het Chinese grondgebied", zei een woordvoerder. De dalai lama is de in ballingschap levende leider van Tibet, dat begin jaren 50 door China werd ingelijfd. Peking ziet de geestelijk leider als een separatist, omdat hij meer autonomie wil voor Tibet. Met een bezoek aan de Senaat krijgt hij wat China betreft ten onrechte een officiële status.

Vorige maand protesteerde China ook al na een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de dalai lama in het Witte Huis.

[WK] Nederlandse Hassan naar finale 3000 meter

De Nederlandse Sifan Hassan is er op het WK indoor zonder problemen in geslaagd zich te kwalificeren voor de finale op de 3000 meter. De geboren Ethiopische liep naar de tweede plek in haar serie, goed voor directe kwalificatie.

De opdracht voor de 21-jarige Hassan was om zich bij de beste vier te lopen, en dat kostte relatief weinig moeite. Het grootste deel van de race liep ze helemaal achteraan de groep, maar zodra wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba versnelde kwam Hassan naar voren. Zonder grote moeite pakte ze vervolgens de tweede plek achter de Ethiopische, om die niet meer af te staan.

Rechtspraak zwengelt discussie grondwet aan

Een rechterlijke toetsing van wetten aan de grondwet mag in geen enkel land ontbreken, zeker niet in een stabiele democratie als Nederland. Dat stelt de Raad voor de Rechtspraak vrijdag. Het zogeheten 'toetsingsverbod' zou moeten worden geschrapt 'als een passend geschenk voor de burgers van het tweehonderdjarig koninkrijk'.

Voorzitter Frits Bakker en Kees Sterk van de Raad voor de Rechtspraak schrijven in nrc.next dat geen wet is zo belangrijk als de grondwet, omdat die de meest fundamentele rechten en vrijheden van burgers beschermt. Dinsdag debatteert de Eerste Kamer over het functioneren van de rechtsstaat, reden voor de raad om de discussie nu aan te zwengelen.

Nederland is een van de weinige democratieën ter wereld waar een toetsingsverbod geldt. Hierdoor mogen Nederlandse rechters niet beoordelen of wetten in strijd zijn met de grondrechten. Bakker en Sterk stellen dat dit 'een relikwie uit 1848 is, waarvan de betekenis allang is achterhaald.

Nederlandse rechters mogen wetten wel toetsen aan internationale verdragen die Nederland heeft ondertekend en waarin grondrechten zijn vastgelegd, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN.

Om het toetsingsverbod te schrappen moet de grondwet worden gewijzigd. Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema diende in 2002 een initiatiefvoorstel om de rechter een beperkte bevoegdheid te geven om wetten aan de grondwet te toetsen. Het voorstel werd in 2004 aangenomen door de Tweede Kamer en in 2008 door de Eerste Kamer.

Voor een wijziging van de grondwet moet dit echter twee keer gebeuren. De tweede keer is in beide Kamers een tweederdemeerderheid nodig om de grondwetswijziging door te voeren. De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft naar verluidt aangegeven het voorstel in tweede lezing niet te steunen. Een meerderheid van twee derde lijkt daarom onhaalbaar.

Noah-regisseur vooral bang om niet-gelovigen

Darren Aronofsky maakt zich niet zozeer zorgen om gelovige bioscoopgangers als het gaat om zijn nieuwe film Noah. "Ik ben eerder bang dat atheïstische kijkers de film links laten liggen", zegt de regisseur van het controversiële bijbeldrama tegen het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De film raakte al tijdens de opnames in opspraak bij gelovigen omdat het verhaal niet bijbelgetrouw zou worden verteld. "De angel zit hem vooral in de angst voor het onbekende en voor mensen die bijbelverhalen zouden willen uitbuiten", zegt Aronofsky.

Noah laat zien hoe Noach, een rol van Russell Crowe, door bovennatuurlijke krachten wordt gewaarschuwd voor de zondvloed. Hij bouwt een enorme ark om met zijn vrouw en dochter, rollen van Jennifer Connelly en Emma Watson, te kunnen ontsnappen. Helaas heeft een nabijgelegen stam, waarvan het stamhoofd wordt gespeeld door Ray Winstone, zijn zinnen gezet op het gevaarte.

"De film is bedoeld voor zowel gelovigen als niet-gelovigen", zegt de 45-jarige filmmaker. "Maar ik vrees dat veel niet-gelovige mensen zullen denken 'ach, ik ben niet geïnteresseerd in een bijbelfilm'. Terwijl we het hele verhaal juist hebben opgeschud. Dat is precies de bedoeling van deze film."

Aronofsky is momenteel nog druk bezig met het nabewerken van Noah. De film, met ook Anthony Hopkins, Nick Nolte en Frank Langella, verschijnt op 10 april in de Nederlandse bioscopen.

Timmermans: sancties EU zijn heel stevig signaal

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt de sancties die de Europese regeringsleiders donderdag afkondigden tegen Rusland 'heel stevig'. Volgens de minister zijn de aangekondigde maatregelen een belangrijk signaal dat de EU bereid is om verdere stappen te ondernemen als dat nodig is. Dat zei Timmermans vrijdag voorafgaand aan de ministerraad in Den Haag.

De kritiek dat de maatregelen niet ver genoeg gaan, wijst Timmermans van de hand. "Je hebt de Russen wel nodig om eruit te komen. Je moet ze dus openingen bieden om in gesprek te gaan en luisteren naar hun redenen om op te treden op de Krim." Timmermans onderstreepte nogmaals dat het optreden van Rusland in de 21e eeuw 'totaal onaanvaardbaar' is.

Donderdag beslisten de regeringsleiders van de EU op een ingelaste top in Brussel dat onderhandelingen over een economisch pact en een overeenkomst over visumvrij reizen worden opgeschort. Ook werd besloten een associatieverdrag met Oekraïne nog voor mei te ondertekenen. Als Rusland niet snel inbindt, volgen er verdere sancties. Volgens de EU is het optreden van Rusland op de Krim in strijd met internationale regels.

Timmermans is van mening dat de Europese Raad donderdag met één mond heeft gesproken. Wel begrijpt hij de verschillen in opvattingen tussen lidstaten. "Landen hebben nu eenmaal verschillende historische achtergronden. Een land als Nederland is sinds 1945 vrij en kijkt anders tegen de kwestie aan dan landen die tot 1989 onder het juk van Moskou hebben gezeten. Toch moet je er samen uitkomen en dat is donderdag gelukt", aldus de minister.

Bos wint voor de vierde keer etappe in Langkawi

Voor de derde dag op rij heeft Theo Bos de dagzege opgeëist in de Ronde van Langkawi. Ook deze keer eindigde de Italiaan Andrea Guardini op de tweede plaats. Aidis Kruopis uit Litouwen eindigde als derde.

In de korte etappe van maar 111 kilometer waren er twee vluchters. Duber Quintero en Yonathan Monsalve hebben alleen nooit echt de ruimte gekregen van het peloton en al snel was het duidelijk dat er een massasprint zou komen. Bos won hier voor de vierde keer in deze ronde een etappe. 

Wüst niet op 1000 meter in Inzell

Ireen Wüst doet bij de wereldbekerwedstrijden in Inzell niet mee aan de 1000 meter. De schaatsster uit Goirle is vermoeid en wil niet te veel hooi op haar vork nemen met het oog op het WK allround, meldt De Telegraaf. Ze doet dit weekeinde daarom alleen mee aan de 1500 en 3000 meter.

Wüst verdedigt over twee weken in Thialf haar wereldtitel allround. De 27-jarige TVM'er kwam vorige week bij het NK in het Olympisch Stadion in Amsterdam nog ten val op de 1000 meter. Wüst veroverde op de Spelen in Sochi vijf medailles en is nu de succesvolste Nederlandse olympiër ooit.

[WK] De Witte naar halve finale 400 meter

Atlete Lisanne de Witte heeft zich bij de wereldkampioenschappen indoor in Sopot geplaatst voor de halve finales op de 400 meter. Nicky van Leuveren wist niet te overtuigen en haalde het niet. Bij de mannen slaagde ook Bram Peters er niet in zich te plaatsen voor de volgende ronde.

De 21-jarige De Witte liep in haar heat een tijd van 52,61 seconden, waarmee ze haar persoonlijk record met één honderdste van een seconde verbeterde. Na een inhaalslag op het laatste rechte stuk bleek ze na een fotofinish nipt sneller dan de Amerikaanse Joanna Atkins, waardoor ze zich direct kwalificeerde voor de halve finales, later op vrijdag. Nederlands kampioene Van Leuveren kwam met 53,34 niet in de buurt van haar persoonlijk record en sneuvelde in de heats.

Bij de mannen stond Bram Peters aan de start namens Nederland, maar het lukte hem niet zich te plaatsen voor de halve finales. De 22-jarige Nederlands kampioen kwam niet in de buurt van zijn persoonlijk record. Dat zette hij bij de nationale titelstrijd op 46,71 seconden, waarmee hij het stokoude record van Arjen Visserman uit 1987 verbeterde. In Sopot kwam hij echter slechts tot 47,50 seconden en de vijfde en laatste plek in de heat.

Canadese porno is heilig!

Werden in ons land enkele jaren geleden publieke radostations al gesommeerd meer Nederlandse muziek te draaien, in Canada gaan ze nog iets verder. Daar worden televisiezenders nu verplicht meer Canadese pornofilms te tonen.

Het is de Canadian Radio-television Telecommunications Commission (CRTC) een doorn in het oog dat er veel te weinig wordt gefapt op porno van eigen bodem. Drie zenders, te weten AOV Adult Movie Channel, XXX Action Clips en Maleflixxx, moeten vanaf heden meer Canadees rukvoer uitzenden.

Deze pornostations worden verplicht minimaal 35 procent eigen producties af te spelen. Deze natuurfilms dienen geheel of gedeeltelijk te zijn geschreven, gepresenteerd of geproduceerd in Canada of door een Canadees. Een Canadese snee of snikkel is dus niet verplicht.

Volgens Canadese media is porno 'in tegenstelling tot tv-reeksen of tv-films, die soms bijdragen tot de publieke conversatie, een algemeen product waarvan de oorsprong even weinig belang heeft als die van een vibrator'. Ook bij het maken van pornofilms komt ander personeel kijken, en 'werk is werk'.

Nieuw virus eist weer leven in Saudi-Arabië

Een man is in Saudi-Arabië overleden aan een luchtwegvirus dat verwant is aan SARS. Ook is er opnieuw iemand met ziekteverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft het Saudische ministerie voor volksgezondheid donderdag gezegd.

Het virus heeft in totaal al aan 62 mensen in Saudi-Arabië het leven gekost. In totaal zijn sinds september 2012 150 mensen met het virus geïnfecteerd geraakt.

'Acda en De Munnik uit elkaar om liefdesbaby'

Thomas Acda en Paul de Munnik zijn uit elkaar gegaan vanwege een zoon die De Munnik verwekte tijdens een slippertje. Dat beweert een ingewijde tegenover De Telegraaf. De Munnik zou van zijn vrouw hebben moeten stoppen met zijn aandachttrekkende leven in de schijnwerpers. Eerder deze week zeiden de zangers uit elkaar te gaan omdat De Munnik niet meer wil toeren.

Acda liet weten juist graag door te willen gaan met optreden en na de breuk solo verder te zullen gaan. "Maar dan gewoon als Acda", zei hij toen.

Acht jaar geleden dook De Munnik tussen de lakens met een minnares, Sandra. Pas in 2011 ontdekte hij dat hieruit een kind was voortgekomen. Meteen eiste zijn vriendin, en moeder van zijn twee andere kinderen, dat hij met haar trouwde.

"Paul zou straks, na het laatste concert, het liefst in de anonimiteit willen verdwijnen", zegt de bron over het laatste concert dat voor volgend jaar gepland staat. "Dat wil hijzelf het liefst, en dat wil zijn echtgenote al helemaal!"

De Munnik heeft overigens vrijwel meteen besloten de jongen samen met zijn moeder te onderhouden. De liefdesbaby betekende overigens wel het einde van Sandra's relatie met haar man, die samen al twee kinderen hadden.

Privacybewakers klagen over Whatsapp-deal

Twee Amerikaanse privacywaakhonden willen dat toezichthouder FTC een onderzoek instelt naar de miljardenovername van berichtendienst Whatsapp door Facebook. De partijen hebben daartoe een klacht ingediend bij de FTC, omdat ze vrezen dat het sociale netwerk de gegevens van Whatsapp-gebruikers inzet voor reclamedoeleinden. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg donderdagnacht.

De twee groepen - het Electronic Privacy Information Center (EPIC) en Center for Digital Democracy - schrijven in de klacht dat Facebook al eerder persoonsgegevens gebruikte bij de overname van fotodienst Instagram. De kans dat dit na aankoop van Whatsapp ook gebeurt, is groot denken ze. De organisaties spreken van 'oneerlijke en misleidende handelspraktijken'.

Volgens een woordvoerder van Facebook is de overname van Whatsapp, die het bedrijf negentien miljard dollar (13,8 miljard euro) kostte, echter bedoeld om 'de kerndiensten van het internet' samen te voegen tot een efficiënt en betaalbaar geheel. "Zoals we eerder al zeiden, blijft Whatsapp een apart bedrijf en houden we hun beloften op het gebied van privacy en beveiliging in stand", aldus de zegsvrouw.

[NBA] Grootste nederlaag ooit voor Los Angeles Lakers

Los Angeles is donderdag tegen een historische nederlaag aangelopen in de NBA. De Lakers gingen tegen stadgenoot Los Angeles Clippers met 94-142 onderuit. Nooit eerder in de Amerikaanse basketbalcompetitie verloor de ploeg met zo'n groot verschil.

Bij de Clippers eindigden acht spelers in de dubbele cijfers. Darren Collison was topscorer met 24 punten en Blake Griffin had met twintig punten, elf rebounds en zeven assists eveneens een groot aandeel in de overwinning. Het was voor de Lakers al de 41e nederlaag dit seizoen, waarmee het team laatste staan in de Western Conference.

San Antonio Spurs won de topper van Miami Heat. De nummer twee van de westelijke afdeling was met 111-87 te sterk voor de titelhouder, die tweede staat in de Eastern Conference. Tim Duncan was bij San Antonio goed voor 23 punten en elf rebounds.

Oklahoma City Thunder ging met 122-128 onderuit bij Phoenix Suns. Gerald Green was de grote man bij de thuisploeg met 41 punten. Voor de koploper van het westen maakte Russell Westbrook 36 punten.

Meer anuskanker bij homo's met hiv

Het aantal gevallen van anuskanker is de afgelopen twee decennia flink toegenomen. De ziekte neemt vooral toe onder homoseksuele mannen met hiv. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC in Amsterdam. De resultaten hiervan kwamen vrijdag naar buiten.

De ziekte is een gevolg van een besmetting met het seksueel overdraagbare humaan papillomavirus (HPV) dat bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaakt. Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van de mannen die seks hebben met mannen die besmet zijn met hiv, een voorstadium van anuskanker heeft. Bij 30 tot 50 procent van deze groep mannen gaat het om een matig tot ernstig voorstadium. Een voorstadium kan leiden tot anuskanker; behandeling ervan wordt wel aanbevolen.

Volgens onderzoeker Olivier Richel is het aantal gevallen van anuskanker toegenomen sinds hiv een chronische ziekte is geworden. Een HPV-infectie wordt meestal door het immuunsysteem van het lichaam bestreden. Bij hiv-patiënten is de afweer verzwakt, waardoor ze een groter risico lopen anuskanker of een voorstadium ervan te ontwikkelen, aldus Richel. Zo komt de ziekte ook vaker voor bij mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken omdat ze bijvoorbeeld een donornier hebben ontvangen.

Irakees uitgeleverd voor moord op Tilburgse

De vermoedelijk 21-jarige Irakees die wordt verdacht van de moord op de 20-jarige Rachel Brito Abelenda uit Tilburg, is donderdag door Zwitserland uitgeleverd aan Nederland. De man zit vast in Breda en wordt daar vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De verdachte was sinds de dood van zijn vriendin in september 2013 spoorloos. Op 6 december kon hij in Zwitserland worden aangehouden.

Abelenda overleed op 22 september vorig jaar. Ze was die avond rond 21.00 uur samen met haar vriend vertrokken van het huis van een vriendin aan de Schutsboomhof in Tilburg. De bedoeling was dat het stel naar het adres van de ouders van Abelenda in de Tilburgse wijk Reeshof zouden rijden. Daar kwamen ze echter nooit aan.

Een taxichauffeur die rond 23.50 uur over de Stokhasseltlaan reed, zag daar een auto met draaiende motor staan die half op de rijbaan en half op de busstrook stond. In de auto zag hij op de passagiersstoel Abelenda zitten die buiten bewustzijn was. De man sloeg hierop alarm. Van de 21-jarige Irakees was geen spoor te bekennen.

Toegesnelde hulpdiensten konden niets meer doen. De vrouw bleek te zijn overleden. Rechercheonderzoek heeft uitgewezen dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen.

Politie en Openbaar Ministerie doen onderzoek naar de identiteit van de vriend van Abelenda. Ze vermoeden dat hij 21 jaar is en afkomstig is uit Irak. Sinds zijn aankomst in Nederland in 2007 heeft hij echter verschillende namen gebruikt.

Stel opgepakt om te luide seks

De politie van Brisbane heeft vannacht een geil stel in de boeien geslagen. De Aussies hadden namelijk veel te luidruchtige seks.

Bij de politie van Brisbane rinkelde afgelopen nacht de telefoon. Volgens verontruste buren kwam er luid geschreeuw uit een woning aldaar. Hierna stapte Bromsnor in de auto en ging op pad.

Enmaal ter plaatse bleek Colin MacKenzie zijn vriendin Jessica Angel aan zijn paarsgepunte lans te hebben geregen. Het vrouwtje schreeuwde het letterlijk uit van genot. Tot grote ergernis van de buurt die hiervan heeft kunnen meegenieten.

De politie heeft het stel in de boeien geslagen. Zij kunnen een boete van maar liefst 4.000 Australische dollars verwachten.

"Wij zijn uit ons huis gerukt en gearresteerd wegens geluidsoverlast", aldus Angel. "Wij mogen geen seks meer hebben." "Dit is wel er overdreven", voegt haar vriend eraan toe. "Ik ben bekeurd voor seks in mijn eigen huis!"

'Janoekovitsj in ziekenhuis'

De 22 februari afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zou volgens een Russische krant na een hartaanval zijn opgenomen in een ziekenhuis. De krant Moskovski Komsomolets berichtte dat de 63-jarige Janoekovitsj volgens een anonieme bron een hartaanval leed en in zorgelijke toestand verkeert.

Moskovski Komsomolets is de krant met de grootste oplage van Rusland. Afgelopen dinsdag meldde de Russische president Vladimir Poetin dat Janoekovitsj niet dood is maar een uitstekende gezondheid geniet. Hij zei dat in een reactie op berichten dat Janoekovitsj zou zijn overleden.

'Janoekovitsj in ziekenhuis'
'Janoekovitsj: Hoi!' (Foto: ANP)

'Bedenker' bitcoin ontkent betrokkenheid

De vermeende uitvinder van de bitcoin, Satoshi Nakamoto, ontkent iets te maken te hebben met de digitale munteenheid. Nakamoto is naar eigen zeggen niet 'het gezicht achter bitcoin', zoals het Amerikaanse tijdschrift Newsweek donderdag schreef. Volgens de Amerikaanse Japanner heeft de schrijver van het stuk zijn uitspraken verkeerd begrepen.

Nakamoto zei in het verhaal 'niet langer betrokken te zijn'. Hij kon 'er verder niets over zeggen', zo tekende Newsweek op. Volgens Nakamoto doelde hij daarmee echter op zijn loopbaan in de techniek. "Het klonk alsof ik voorheen betrokken was bij bitcoin en nu niet meer", zegt hij vrijdag. "Maar dat is niet wat ik bedoelde."

Na het verhaal van Newsweek werd de techneut bedolven onder de telefoontjes, zegt hij. Amper enkele uren na publicatie stond er al een flink pak journalisten voor de ingang van Nakamoto's bescheiden woning in Temple City in Californië. Alleen in ruil voor een 'gratis lunch' wilde hij met een journalist spreken.

Met het artikel over Nakamoto leek even een einde te komen aan de zoektocht naar de mysterieuze bedenker van de bitcoin. De auteur van het Newsweek-verhaal blijft er echter bij dat Nakamoto de uitvinder van de muntsoort is.

'Brandon Howard verwekt door Jacksons vader'

Zanger Brandon Howard is niet de zoon van Michael Jackson, maar van diens vader Joe Jackson. Dat beweert een bron tegen de Amerikaanse krant New York Daily News. Daarmee zou de inmiddels 31-jarige Brandon dus niet Michaels zoon, maar zijn halfbroer zijn. Michael zou over de jongen gezongen hebben in zijn nummer Billie Jean uit 1982, waarin hij al ontkende dat hij zijn zoon was.

Donderdag werden tijdens een persconferentie de resultaten van een dna-test bekendgemaakt, waaruit zou blijken dat Michael de vader van Brandon was. De vermeende zoon distantieerde zich vrijwel meteen van de test, die zonder zijn toestemming zou zijn verricht. Het genetisch materiaal zou door Jacksons tandarts Joseph Goodman uit een gebitje zijn gehaald dat hij op een veiling kocht.

"Het zou dus de Jackson Six hebben kunnen zijn", grapt de krant. Howard, die Howard B. als artiestennaam hanteert, is al het onderwerp van een documentaire van filmmaatschappij FilmOn. Een topman van FilmOn beweert dat Howard vrijwel zeker de zoon van Michael Jackson is.

Obama en Japan bespreken situatie Oekraïne

De Amerikaanse president Barack Obama en de Japanse premier Shinzo Abe zijn het eens dat het handelen van Rusland in Oekraïne de internationale vrede en veiligheid bedreigt. Beide leiders spraken elkaar donderdagavond over de situatie in Oekraïne, liet het Witte Huis weten.

Obama en Abe benadrukten het belang van het waarborgen van de Oekraïense soevereiniteit en de territoriale integriteit. Volgens de leiders is er nog steeds een mogelijkheid voor Rusland om de situatie diplomatiek op te lossen.

De Verenigde Staten en Japan willen samen en met het Internationaal Monetair Fonds de regering in Kiev steunen bij het stabiliseren van de economie en de organisatie van verkiezingen in mei.

Obama sprak donderdag ook telefonisch met de Russische president Vladimir Poetin. Daarbij deelde hij de Russische leider mee dat Rusland met zijn optreden op de Krim de soevereiniteit van Oekraïne schendt.

'Frans Bauer sloopt Volendam'

Het nieuwe seizoen van Bananasplit wordt een stuk ruiger. Dat zei presentator Frans Bauer vrijdagochtend in het radioprogramma van Giel Beelen op 3FM. "Het nieuwe seizoen is wat meer 2014 en bevat veel humor op de rand van het toelaatbare", zei de volkszanger.

Zo wordt in de aflevering van zaterdag 'een groot deel van Volendam gesloopt', laat Bauer weten. "Toch geestig, al die Volendammers die angstig tussen hun gordijnen gluren", lacht hij. Hoewel hij met zijn team duidelijk de grens opzoekt, drukte hij Beelen op het hart dat de humor wel geschikt blijft voor het hele gezin.

In tegenstelling tot vorige seizoenen worden alle items nu op locatie opgenomen en niet meer in de studio. De volgende aflevering is zaterdag om 20.30 uur te zien op Nederland 1.

Poetin: Russisch optreden op Krim volgens de regels

De wijze van handelen door Rusland in Oekraïne is in lijn met internationale wetgeving. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zijn Amerikaanse collega Barack Obama donderdag in een telefoongesprek meegedeeld, meldt het Kremlin vrijdag.

De nieuwe regering in Kiev komt voort uit een 'antigrondwettelijke staatsgreep', zei Poetin. Rusland kon de verzoeken om de bescherming van het oostelijk en zuidelijk deel van Oekraïne, die op de hand van Rusland zijn, 'niet negeren'.

Poetin benadrukte het belang van de Russische banden met de Verenigde Staten en zei te hopen dat die niet het 'slachtoffer van onenigheid' over bepaalde kwesties zullen worden.

Het Witte Huis liet eerder weten dat Obama van Poetin een diplomatieke oplossing van de crisis in Oekraïne verlangt. Rusland moet zijn troepen terugtrekken van de Krim en internationale waarnemers in Oekraïne toestaan, vindt Washington.

Disney eindigt sprookje voor 700 medewerkers

Disney heeft uit 700 werknemers de laan uitgestuurd in de interactieve tak van het bedrijf, waar games worden gemaakt. Dat is meer dan een kwart van het totaal aantal medewerkers.

Een artikel in The New York Times meldt dat de bezuinigingen het gevolg zijn van een hernieuwde focus op het verkrijgen en behouden van de winstgevendheid, volgens Disney Interactive -baas James Pitaro. Disney Interactive wil zich meer richten op social games op Facebook en mobile games.

Disney is de gamesdivisie al jaren aan het terugschroeven, met als laatste strakke actie het sluiten van Lucas Arts in april 2013, terwijl ze de studio in 2012 gekocht hadden. Disney Interactive heeft sinds 2008 bijna geen enkel kwartaal winst gemaakt. Vorig kwartaal is wel beter geweest, mede dankzij Skylanders-kloon Disney Infinity.

Disney Interactive heeft bevestigd dat de herstructurering geen gevolgen heeft voor Disney Infinity en het nog uit te brengen muziekspel Fantasia: Music Evolved, dat gemaakt wordt door de makers van Guitar Hero. Disney Interactive is van plan toekomstige titels door andere ontwikkelstudio's te laten maken door middel van licenties.

Disney Infinity

[PS] Bibian Mentel draagt vlag tijdens openingsceremonie

Snowboardster Bibian Mentel zal vanavond tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Winterspelen de Nederlandse vlag naar dragen. Dat maakte NOS-verslaggever Herman van der Zandt vandaag bekend op Twitter

De 41-jarige Mentel heeft er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat het snowboarden dit jaar voor het eerst op het programma staat op de Paralympische Spelen. Daarnaast zorgt Mentel met haar foundation ervoor dat er meer mensen met een handicap kunnen gaan sporten. In deze special is er meer te lezen over Bibian Mentel. 

CD: Augustines - Augustines

Twee jaar geleden kwam Rise Ye Sunken Ships, de debuutplaat van We Are Augustines, uit. Dit was een prachtplaat vol met verdriet, hartenzeer, wanhoop en frustraties die frontman Billy McCarthy parten speelden. McCarthy leefde in een kweekvijver van misère en verwerkte de zelfmoorden van zijn schizofrene moeder en broer, de vele pleeggezinnen en het alcohol- en drugsmisbruik om hem heen waarschijnlijk deels door het muzikaal van zich af te schrijven en zingen. Een plaat die zijn pijlen recht op je ziel afvuurde. McCarthy en kompanen zullen toch niet nog zo'n zwartgallige plaat afleveren?

Omzet diesel en lpg aan grens opnieuw lager

De omzet van diesel en lpg in de grensstreek is als gevolg van de accijnsverhoging op autobrandstoffen verder teruggelopen. Nederlandse tankstations langs de grens met België en Duitsland verkochten in februari 39 procent minder diesel en 42 procent minder lpg dan dezelfde maand een jaar eerder. Bij benzine ging het om 18 procent. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van BOVAG en NOVE.

Beide brancheorganisaties onderzochten de cijfers van 469 tankstations in het hele land, waarvan 70 op maximaal 5 kilometer van de grens. In januari bedroeg de daling bij diesel al 24 procent, bij lpg 27 procent en bij benzine zo'n 20 procent. Automobilisten gaan massaal de grens over om te tanken.

In heel Nederland werd vorige maand 84 miljoen liter minder benzine, diesel en lpg getankt dan in februari 2013. Dat betekent voor februari zo’n 42,8 miljoen euro minder aan accijnsinkomsten voor de schatkist dan in dezelfde maand vorig jaar.

"Onze cijfers weerspreken de aanname van veel politici dat het grenseffect zal wegebben", zegt BOVAG-directeur Koos Burgman. "Met name vertegenwoordigers van de coalitiepartijen bagatelliseren de effecten en voorspellen dat het grensoverschrijdend tanken sterk zal verminderen. Het tegendeel blijkt waar. De afzetdaling van de grensstations wordt alleen maar erger."

Volgens Burgman moet de politiek de accijnsverhogingen terugdraaien. "Want de grensondernemers gaan er aan, de grensregio gaat er aan en de schatkist is lek. Die wordt leger in plaats van voller. Terwijl België en Duitsland in hun vuistje lachen."

Omzet diesel en lpg aan grens opnieuw lager
Omzet diesel en lpg aan grens opnieuw lager (Foto: ANP)

Cameratoezicht bij homokroegen in Utrecht

De gemeente Utrecht gaat met camera's toezien op de veiligheid bij twee homokroegen in de stad. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen volgens RTV Utrecht donderdagavond aan de gemeenteraad beloofd. De raad wilde maatregelen tegen de agressievelingen die het hadden voorzien op de klanten van de cafés.

Bezoekers van de zaken aan de Oudegracht hebben volgens de regionale omroep geregeld te maken met scheldpartijen, bedreigingen en mishandelingen. Ook komt het soms zelfs voor dat automobilisten dreigen om op rokende cafébezoekers in te rijden.

Behalve het cameratoezicht heeft de gemeenteraad het stadsbestuur ook gevraagd om na te denken over straatmeubilair dat de ingang van de kroegen veiliger zou moeten te maken. De maatregelen worden over een jaar geëvalueerd.

Honderden miljoenen Oekraïens geld bevroren

Nederland heeft beslag gelegd op 'meerdere honderden miljoenen' aan geld dat Oekraïeners probeerden weg te sluizen. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) donderdagavond gezegd in het tv-programma Pauw en Witteman.

Het geld is van de achttien personen uit de clan rond de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj tegen wie de Europese Unie sancties heeft ingesteld, omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor het stelen van geld uit de Oekraïense schatkist. De sancties zijn donderdag van kracht geworden.

Banken en andere financiële instellingen moeten controleren of zij geld in beheer hebben dat op naam staat van een van de achttien Oekraïeners, of op naam van bv's waarmee zij banden hebben. "In een aantal gevallen is er geld aangetroffen. Dat is onmiddellijk bevroren en er is beslag op gelegd", zei Dijsselbloem. Dit proces is nog gaande, waardoor het bedrag kan oplopen.

Dijsselbloem kon niet zeggen of er ook geld is bevroren van Janoekovitsj of diens zoon. De bedoeling is dat het in beslag genomen geld uiteindelijk teruggaat naar Oekraïne.

Sijsling geeft winst uit handen in Indian Wells

Igor Sijsling is al in de eerste ronde van het masterstoernooi van Indian Wells uitgeschakeld. De Amsterdammer verloor op het hardcourt in Californië met 6-3, 4-6 en 6-7 (1) van de Tsjech Jiri Vesely. Sijsling gaf in de derde en beslissende set een 5-2 voorsprong uit handen.

Nadat de eerste twee sets eerlijk waren verdeeld, leek Sijsling in de derde door te drukken. Op 5-3 serveerde hij voor de wedstrijd, kwam op twee punten van de overwinning, maar liet Vesely toch terugkomen. De Tsjech sleepte een tiebreak uit het vuur en was daarin heer en meester.

Door het verlies van Sijsling moet Robin Haase de Nederlandse eer in Indian Wells verdedigen. Voor hem staat vrijdag een partij tegen de Australiër John-Patrick Smith op het programma.

Hoeren boeren goed door nucleaire top

Met de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag eind maart breken gouden tijden aan voor escortbureaus. De bureaus, die vanaf zeshonderd euro dames aanbieden, verwachten grote drukte. Dat schrijft het AD vrijdag.

Bij Society Service zijn tien van de veertig dames al geboekt. "Dat is veel. Normaal gesproken reserveren onze klanten twee tot acht dagen van tevoren", zegt de eigenaar van het bureau tegen de krant.

Europeanen en Amerikanen blijken de voornaamste vroegboekers. Zo staan bij Vialet Escortservice al twee Fransen in de agenda. "Die heb ik al jaren niet in mijn bestand gehad", aldus Zoë Vialet.

Liefhebbers wordt geadviseerd om snel te boeken, want vol is vol. "Een goed restaurant met plek voor veertig man schuift ook geen extra tafels aan", stelt de eigenaar van de Society Service.

De nucleaire top wordt op 24 en 25 maart gehouden in het World Forum in Den Haag. De stad verwacht 58 wereldleiders, vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten.

'Borst kort voor dood in gesprek met verwarde man'

Els Borst zou een aantal dagen voor haar dood oog in oog hebben gestaan met een verwarde man die 'een sjofele indruk' maakte. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van het verhaal van de kapper van de oud-minister.

De onbekende man zou op 29 januari in de ochtend bij Borst hebben aangebeld en om het adres van voormalig minister-president Wim Kok hebben gevraagd. Borst zou het adres niet hebben gegeven. Een paar uur later deed ze het verhaal in de stoel van haar kapper in Bilthoven. Die heeft het verhaal aan de politie doorgegeven, zo schrijft de krant.

"Ze was verbaasd over het bezoek van 8.00 uur die ochtend, vond het echt heel vreemd. Ik vroeg aan haar of het een zwerver was. Dat niet, maar ze zei wel dat hij niet z'n beste pak aan had. Het zou volgens haar wel iemand uit een inrichting kunnen zijn hier uit de buurt", aldus de kapper.

Borst werd op 10 februari dood aangetroffen in de garage van haar huis aan de Ruysdaellaan in Bilthoven. Uit onderzoek is gebleken dat ze waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen.

Amerikaanse PlayStation-baas stapt op

Jack Tretton, CEO van de Noord-Amerikaanse tak van PlayStation, stapt op. Op 31 maart wordt er getrakteerd in het hoofdgebouw, want dat is zijn laatste werkdag bij het bedrijf.

Sony zei dat het vertrek van Tretton het "resultaat van een wederzijdse overeenkomst" is tussen hem en het bedrijf om Trettons contract niet te verlengen. Jack Tretton, vaak te zien bij PlayStation-evenementen en bekend om zijn podiumpresentaties, werkte voor het bedrijf sinds de oprichting in 1995 en hield toezicht op de lancering van alle PlayStation-platforms in Noord-Amerika.

"Werken bij SCEA voor de afgelopen 19 jaar is de meest lonende ervaringen van mijn carrière", zegt Tretton in het persbericht. "Hoewel ik het talentvolle team van SCEA en de dagelijkse passie van onze fans erg zal missen, ben ik erg enthousiast over het starten van het volgende hoofdstuk van mijn carrière."

"Ik wil de medewerkers, partners en klanten bedanken voor hun onvermoeibare inzet voor het PlayStation-merk en, natuurlijk, dank aan onze fans die ons naar nieuwe hoogtes van innovatie en entertainment in de afgelopen twee decennia hebben gebracht. Ik vertrek bij PlayStation terwijl het in een krachtige positie verkeert en de toekomst zal alleen maar beter worden voor PlayStation Nation."

Shawn Layden, die op dit moment executive vice president is bij Sony Network Entertainment International, neemt zijn plaats vanaf 1 april in. Hij werkt vijftien jaar voor het bedrijf. "Het is een eer en een voorrecht om lid te worden van Sony Computer Entertainment America en een deel te zijn van het team dat leiding geeft aan de volgende generatie van gaming en entertainment", aldus Layden. "SCEA is toegewijd aan het leveren van baanbrekende game-ervaringen die fans inspireren en hoger zijn dan hun stoutste verwachtingen. Zoals PlayStation 4 ons elke dag laat zien, is er nooit een betere tijd geweest om een deel van de PlayStation-community te zijn en ik kijk uit naar de samenwerking met onze retail, ontwikkeling, uitgevers en netwerkpartners om verder aan te tonen waarom de PlayStation de beste plek is om te spelen."

Adam Lambert gaat toeren met Queen

Adam Lambert gaat in de zomer toeren door Noord-Amerika met Queen. Dat kondigden Lambert, bekend van American Idol, en Queen-bandleden Brian May en Roger Taylor donderdag aan in het ABC-programma Good Morning America. De afgelopen tijd gingen al geruchten over een op handen zijnde toer van Lambert met Queen.

"Queen is een van de belangrijkste rockbands aller tijden", zei de 32-jarige Lambert, voor wie naar eigen zeggen 'een droom uitkomt', in Good Morning America. "Iedereen moet komen kijken, het wordt fantastisch." Queen verloor in 1991 zijn frontman Freddie Mercury aan aids.

Lambert en Queen deelden al vaker een podium. In 2009 brachten ze samen het nummer We Are the Champions bij de finale van American Idol, waar Lambert als tweede eindigde. In 2011 traden de artiesten samen op bij de MTV EMA in Belfast en in de zomer van 2012 gaven ze nog een aantal concerten. De zomertoer begint op 19 juni in Chicago en eindigt op 20 juli in Washington.

Obama belt Poetin over diplomatieke oplossing

De Amerikaanse president Barack Obama heeft er donderdag bij zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin op aangedrongen mee te werken aan een diplomatieke oplossing. Voor de tweede keer in zes dagen belden de twee wereldleiders elkaar over de crisis in Oekraïne, dit keer een uur lang.

Deze "diplomatieke afslag" is volgens het Witte Huis mogelijk als Moskou in overleg gaat met de nieuwe regering in Kiev. Bij een oplossing voor het conflict zou rekening worden gehouden met de belangen van zowel de Russen als de Oekraïners op het Krim-schiereiland.

Vrouw opgepakt bij huis Justin Bieber

De politie heeft woensdag een vrouw in de boeien geslagen in een huis dat wordt gehuurd door Justin Bieber. De 23-jarige dame, genaamd Qianying Zhao, lag te slapen in de woning in Atlanta.

Zhao vertelde agenten dat ze naar het huis, dat eigendom is van muziekproducent Dallas Austin, was gekomen voor het verjaardagsfeestje van Bieber. De zanger mocht zaterdag twintig kaarsjes uitblazen. Toen zij aankwam was er niemand thuis en de deur zat niet op slot, aldus Zhao. De politie liet haar vervolgens weten dat Biebers partijtje al eerder had plaatsgevonden, op een andere locatie.

Zhao beweert dat ze een bekende is van Bieber, maar de politie denkt dat ze een van de miljoenen fans is die de zanger volgen op Twitter. Mogelijk wordt de vrouw aangeklaagd wegens huisvredebreuk.

Ouwehands Dierenpark is girafje rijker

In Ouwehands Dierenpark is dinsdag een giraf geboren. Moeder Twiga en haar jonge merrie maken het goed, laat de dierentuin in Rhenen donderdag weten.

De moeder en het jong verblijven de eerste dagen nog op stal omdat giraffen sterk reageren op veranderingen. Vanaf vrijdag kunnen bezoekers het jong bekijken in de giraffenstal. Twiga en haar jong mogen misschien dit weekeinde naar buiten.

Ouwehands Dierenpark heeft nu vijf giraffen.

Marco Borsato had al twee keer eerder TIA

Marco Borsato heeft voor zijn kortdurende beroerte in januari al twee keer eerder een kleine TIA gehad. Dat bleek uit een CT-scan. "Da's is in de afgelopen drie jaar gebeurd", zei de zanger donderdag in RTL Boulevard. "Het is wel even schrikken en het maakt dat ik mijn conditie nu zeer serieus neem. Dat vergt aanpassingen."

"Je moet zorgen dat je bloeddruk niet te hoog is, dat je gezond leeft en ontspant na een stressvolle periode", somt de 47-jarige Borsato, die zich inmiddels weer kiplekker voelt, op. "En ik moet de rest van mijn leven bloedverdunners slikken. Nou ja, dat is dan maar zo."

De zanger prijst zich gelukkig met zijn vrouw Leontine, die dag en nacht voor hem klaarstond de afgelopen tijd. "Zonder Tien was ik hier niet doorheen gekomen. Dat heeft ze voortreffelijk gedaan."

De Vroome krijgt wildcard voor Miami

Indy de Vroome heeft een wildcard gekregen voor het prestigieuze WTA-toernooi van Miami. Dat meldde haar manager Olivier van Lindonk donderdag via Twitter. Het toernooi in de Amerikaanse plaats Key Biscayne wordt gehouden van 18 tot en met 29 maart.

De 17-jarige De Vroome ontving in 2012 al eens een uitnodiging voor het kwalificatietoernooi. Ze ging toen in twee sets onderuit tegen de Amerikaanse Sloane Stephens. Nu is de Brabantse, de huidige nummer 228 van de wereld, met haar wildcard zelfs direct tot het hoofdtoernooi toegelaten.

De Miami Masters is na de vier Grand Slams een van de belangrijkste toernooien van het jaar. Tegelijkertijd met het WTA-toernooi wordt op dezelfde locatie het ATP-toernooi voor de mannen gehouden.

Robben verwacht te spelen tegen Wolfsburg

Arjen Robben kan zaterdag gewoon met Bayern München meespelen tegen VfL Wolfsburg. De aanvaller maakt zich geen zorgen over de dijbeenblessure die hem woensdag in de interland van het Nederlands elftal tegen Frankrijk nog aan de kant hield. "Het gaat prima. Ik verwacht zaterdag gewoon te kunnen spelen", zegt hij op de website van zijn club.

Robben, die donderdag bij terugkeer in München al gewoon op het trainingsveld stond, scoorde dit seizoen voor de Duitse koploper tien keer in achttien duels. Vorige week maakte hij een hattrick in de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen Schalke 04.

Rafael van der Vaart komt dit weekeinde naar verwachting niet in actie. De aanvoerder van Hamburger SV ligt met koorts in bed en trainer Mirko Slomka verwacht zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt dan ook geen beroep op hem te kunnen doen. Van der Vaart verliet dinsdag het trainingskamp van het Nederlands elftal met griep.

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.