Asscher vreest D66 in Amsterdam

Vice-premier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) waarschuwt de Amsterdamse kiezer voor een stem op D66. "Het betekent dat jouw stem kan zorgen voor een rechtse meerderheid", zei hij vrijdag op de lokale zender AT5.

Asscher wees erop dat D66, in de hoofdstad de grootste concurrent van de PvdA, voor de gemeenteraadsverkiezingen een lijstverbinding is aangegaan met de VVD. Dit betekent dat de kans op het binnenhalen van restzetels wordt vergroot.

Deze samenwerking was vroeger ondenkbaar, stelde de minister die in het verleden wethouder was in Amsterdam. "Vroeger was D66 een progressieve partij die meer gemeen had met partijen als GroenLinks en de PvdA." Maar volgens Asscher is D66 de afgelopen jaren veel rechtser geworden.

Uit peilingen blijkt dat de PvdA het risico loopt om bij de gemeenteraadsverkiezingen ingehaald te worden door D66. Als dit gebeurt en de partij gaat samen met de VVD op het pluche zitten dan gaat dat ten koste van de armoedebestrijding en de zorg, aldus Asscher.

"Maar Amsterdammers maken hun eigen keuze. Mensen twijfelen, dat is waar", zei de vice-premier. "Ik heb veel vertrouwen in wat de PvdA te bieden heeft."