Honderden miljoenen Oekraïens geld bevroren

Nederland heeft beslag gelegd op 'meerdere honderden miljoenen' aan geld dat Oekraïeners probeerden weg te sluizen. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) donderdagavond gezegd in het tv-programma Pauw en Witteman.

Het geld is van de achttien personen uit de clan rond de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj tegen wie de Europese Unie sancties heeft ingesteld, omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor het stelen van geld uit de Oekraïense schatkist. De sancties zijn donderdag van kracht geworden.

Banken en andere financiële instellingen moeten controleren of zij geld in beheer hebben dat op naam staat van een van de achttien Oekraïeners, of op naam van bv's waarmee zij banden hebben. "In een aantal gevallen is er geld aangetroffen. Dat is onmiddellijk bevroren en er is beslag op gelegd", zei Dijsselbloem. Dit proces is nog gaande, waardoor het bedrag kan oplopen.

Dijsselbloem kon niet zeggen of er ook geld is bevroren van Janoekovitsj of diens zoon. De bedoeling is dat het in beslag genomen geld uiteindelijk teruggaat naar Oekraïne.