Timmermans: sancties EU zijn heel stevig signaal

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt de sancties die de Europese regeringsleiders donderdag afkondigden tegen Rusland 'heel stevig'. Volgens de minister zijn de aangekondigde maatregelen een belangrijk signaal dat de EU bereid is om verdere stappen te ondernemen als dat nodig is. Dat zei Timmermans vrijdag voorafgaand aan de ministerraad in Den Haag.

De kritiek dat de maatregelen niet ver genoeg gaan, wijst Timmermans van de hand. "Je hebt de Russen wel nodig om eruit te komen. Je moet ze dus openingen bieden om in gesprek te gaan en luisteren naar hun redenen om op te treden op de Krim." Timmermans onderstreepte nogmaals dat het optreden van Rusland in de 21e eeuw 'totaal onaanvaardbaar' is.

Donderdag beslisten de regeringsleiders van de EU op een ingelaste top in Brussel dat onderhandelingen over een economisch pact en een overeenkomst over visumvrij reizen worden opgeschort. Ook werd besloten een associatieverdrag met Oekraïne nog voor mei te ondertekenen. Als Rusland niet snel inbindt, volgen er verdere sancties. Volgens de EU is het optreden van Rusland op de Krim in strijd met internationale regels.

Timmermans is van mening dat de Europese Raad donderdag met één mond heeft gesproken. Wel begrijpt hij de verschillen in opvattingen tussen lidstaten. "Landen hebben nu eenmaal verschillende historische achtergronden. Een land als Nederland is sinds 1945 vrij en kijkt anders tegen de kwestie aan dan landen die tot 1989 onder het juk van Moskou hebben gezeten. Toch moet je er samen uitkomen en dat is donderdag gelukt", aldus de minister.