[PS] Sochi vandaag - vrijdag 7 maart

Vandaag gaan de Paralympische Winterspelen in Sochi van start. Twee weken na de Olympische Spelen zullen de paralympiërs aan de start komen van hun Spelen. Op het programma van vandaag staat alleen de openingsceremonie. Om 20:00 uur plaatselijke tijd (17:00 uur Nederlandse tijd) zal de ceremonie beginnen in het Fisht Olympic Stadium. 

Overzicht evenementen:

Tijd (NL) Sport
17:00 Openingsceremonie

Nederlanders in actie:

Vandaag zijn er nog geen wedstrijden en zullen er nog geen Nederlanders in actie komen. Tijdens de atletenparade zal de ploeg wel meelopen. Niet de gehele ploeg zal tijdens de ceremonie verschijnen, aangezien het alpineskiën met Kees-Jan van der Klooster, Anna Jochemsen en Bart Verbruggen de volgende dag al begint. Sporters die binnen 48 uur na de openingsceremonie moeten starten zullen niet mee lopen in de atletenparade. 

De ploeg zal dus met vier sporters en een aantal begeleiders het stadion binnenkomen. Het totale aantal sporters voor Nederland is wel het meeste aantal deelnemers ooit: zeven Nederlanders zullen onder de Nederlandse vlag uitkomen op deze Paralympische Spelen. 

Geschiedenis van de Paralympische Spelen:

In 1948 organiseerde Sir Ludwig Guttman een sportwedstrijd in Engeland voor veteranen uit de Tweede Wereldoorlog met een rugletsel. Vier jaar later deden ook sporters uit Nederland mee aan deze Spelen: het internationale evenement dat nu de Paralympische Spelen heet, was geboren.

Na verschillende zomeredities waren in 1976 de eerste Winterspelen in het Zweedse Örnsköldsvik, tijdens deze Spelen stonden alleen het alpineskiën en het langlaufen op het programma. In 1988 kwam daar biatlon bij, het ijssleehockey in 1994, rolstoelcurling sinds 2006. Op deze Spelen zal voor het eerst het snowboardcross op het programma staan. 

Nederland doet sinds de Paralympische Spelen van 2010 weer mee nadat Marjorie van de Bunt voor het laatst deelnam in 2002. Van de Bunt, die een handicap heeft aan haar linkerarm, is ook de enige Nederlander die medailles heeft weten te bemachtigen op de Winterspelen. Dat deed zij in het langlaufen en het biatlon waarmee ze uiteindelijk tien medailles in totaal heeft weten te behalen. In Lillehammer in 1994 behaalde ze goud in het biatlon en drie keer brons bij het langlaufen. Nagano 1998 was goed voor één zilver bij het langlaufen en één bronzen medaille in het biatlon. In Salt Lake City in 2002 sloot ze haar carrière af met één gouden medaille in het biatlon en drie zilveren medailles bij het langlaufen.