Jezus 'te knap' in nieuwe film

In de dit jaar te verschijnen film Son of God is Jezus simpelweg te knap. De 33-jarige Portugese acteur Diogo Morgado wordt 'knapper dan Brad Pitt' genoemd. De casting van Jezus Christus leidt ook ditmaal weer tot controverse.

Bij films is het wel vaker een heet hangijzer hoe de Messias er uit moest zien. Aan de ene kant moet het personage duidelijk een godenzoon zijn, aan de andere kant moet ook zijn menselijkheid zichtbaar zijn. En uiteindelijk moeten er simpelweg bioscoopkaartjes worden verkocht.

Oprah Winfrey beschreef Morgado al als 'niet alleen Jezus, maar een lekkere Jezus'. The Hollywood Reporter had het over 'Jezus als mooie knul' en vergeleek de acteur al met een jonge Marlon Brando. 'Een knappere Jezus dan noodzakelijk', oordeelde filmbad Variety.

"Luister, films zijn een miljoenenindustrie", zegt Steven Kraftchick, professor theologie aan de universiteit van Emory in Atlanta. "Ze zullen heus Jonah Hill niet als Jezus casten."

Kraftchick doelt op filmmakers als Roma Downey en Mark Burnett, het producentenechtpaar dat de serie The Bible maakte voor het Amerikaanse History Channel. De film Son of God is samengesteld uit fragmenten uit de serie.

Downey is ook in de serie te zien, als Maria Magdalena. Hoewel ze nooit zal ontkennen dat haar Jezus lekker wegkijkt, zocht ze wel degelijk ook naar andere kwaliteiten. "Hij moest kracht uitstralen, en geduld, charisma, tederheid en een natuurlijke nederigheid", zegt ze. "Hij moest de verpersoonlijking zijn van zowel de leeuw als het lam."

Alle zeilen moesten worden bijgezet om de juiste Jezus te vinden. 'Looking for Jesus', luidde de campagne. Uiteindelijk wist een van de crewleden zich nog een acteur te herinneren van een paar jaar geleden. Zo kwam Morgado bij het project.

Overigens is de acteur zelf nogal nuchter onder de hele heisa. "Lang nadat ik er niet meer ben, is deze film er nog", zegt Morgado. "Waarom zou ik me zorgen maken over mensen die me knap vinden? Ik ben ontzettend trots op deze film."

Het producentenstel lijkt vooralsnog gelijk te krijgen. Son of God bracht in de Amerikaanse bioscopen binnen een week ruim 25,6 miljoen dollar op. De film eindigde daarmee op een riante tweede plaats, net onder de actiefilm Non-Stop met Liam Neeson.

Filmposter Son of God