FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 februari 2014

Depay twijfelgeval voor PSV

Memphis Depay is komend weekend mogelijk niet inzetbaar voor PSV. De 20-jarige speler is licht geblesseerd. Volgens het Eindhovens Dagblad liep Depay deze week op de training een teenblessure op.

De komende dagen bekijkt PSV de situatie van dag tot dag. Hoe ernstig de kwetsuur is, is niet bekend. Foto's die zijn gemaakt in het ziekenhuis toonden in ieder geval geen ernstige problemen aan. PSV gaat zaterdagavond op bezoek bij Go Ahead Eagles in Deventer. De Eindhovenaren staan vijfde op de ranglijst, Go Ahead is de nummer veertien.

Memphis Depay speelde dit seizoen tot nu toe 24 wedstrijden in het eerste elftal van PSV. Daarin was hij goed voor acht doelpunten en zes assists. Geen enkele PSV'er heeft momenteel meer goals of assists achter zijn naam staan.

Bij PSV is Depay nu aan zijn derde profjaar bezig. De Brabantse club nam hem in 2006 over vanuit de jeugd van Sparta Rotterdam. Daarvoor leerde de 20-jarige aanvaller voetballen in zijn geboorteplaats Moordrecht.

De Boer: "Salzburg gewoon mannelijker"

Frank de Boer stuurde al niet zijn sterkste elf het veld in, en constateerde dat Ajax weer niet was opgewassen tegen Red Bull Salzburg. Ook de return ging kansloos verloren (3-1). Ajax was vanaf het beginsignaal de onderliggende partij en had geluk dat er in de rust nog 0-0 op het scorebord stond.

"Salzburg was gretiger dan Ajax. Ze waren bijvoorbeeld telkens eerder bij de bal. In alle opzichten zijn ze terecht door naar de volgende ronde", zegt de trainer op de persconferentie.

"Ze waren gewoon mannelijker dan wij", luidde het harde oordeel van de Ajax-trainer. Net als een week geleden maakte Ajax op geen enkel moment aanspraak op de overwinning. De Boer had voor het duel in Oostenrijk zijn centrale duo Niklas Moisander/Joël Veltman vrijaf gegeven.

Komende zondag staat De Klassieker op het programma. "Het is nu belangrijk om snel de knop om te zetten richting Feyenoord", vervolgt De Boer, die vooral niet te lang wil blijven hangen bij de nederlaag. "We kunnen heel dramatisch doen over deze uitschakeling, maar Salzburg is gewoon een heel goed team. Hier moeten we van leren."

Voor de derde keer op rij is Ajax direct na de winterstop klaar in Europa. De voorgaande jaren waren Manchester United en Steaua Boekarest te sterk voor de Amsterdammers.

[EL] Uitslagen returns tweede ronde 27/02/2014

Naast Red Bull Salzburg - Ajax  en AZ - Slovan Liberec werden er nog veertien wedstrijden gespeeld in de tweede ronde van de Europa League. Tussen de blokhaken staat de uitslag over twee wedstrijden. AZ zal in de achtste finales spelen tegen Anzhi Makhachkala. 

Rubin Kazan (Rus) - Real Betis (Spa) 0-2 [1-3 agg.]
 45' Nono 0-2
 64' Rubén Castro 0-1

FC Basel (Zwi) - Maccabi Tel Aviv (Isr) 3-0 [3-0 agg.]
 17' Stocker 1-0
 60' Streller 2-0
 71' Streller 3-0 

Red Bull Salzburg (Oos) - Ajax (Ned) 3-1 [6-1 agg.]
 56' v.d. Hoorn (e.d.) 1-0
 66' Mané 2-0
 77' Soriano 3-0
 82' Klaasen 3-1

Eintracht Frankfurt (Dui) - FC Porto (Por) 3-3 [5-5 agg.] (Porto door op uitdoelpunten)
 37' Aigner 1-0
 52' Meier 1-1
 58' Mangala 2-1
 71' Mangala 2-2
 76' Meier 3-2
 86' Ghilas 3-3

Napoli (Ita) - Swansea City (Wal) 3-1 [3-1 agg.]
 16' Isigne 1-0
 30' De Guzman 1-1
 78' Higuaín 2-1
 90+3' Inler 3-1

Shakhtar Donetsk (Oek) - Viktoria Plzen (Tsj) 1-2 [2-3 agg.]
 29' Kolár 0-1
 33' Petrzela 0-2
 88' Adriano 1-2 

Sevilla (Spa) - NK Maribor (Slo) 2-1 [4-3 agg.]
 42' Reyes 1-0
 59' Gameiro 2-0
 90+2' Vršic 2-1

Ludogorets (Bul) - Lazio (Ita) 3-3 [4-3 agg.]
 1' Keita 0-1
 54' Perea 0-2
 67' Bezjak 1-2
 78' Zlatinski 2-2
 82' Klose 3-2
 88' Quixada 3-3 

AZ (Ned) - Slovan Liberec (Tsj) 1-1 [2-1 agg.]
 19' Viergever 1-0
 72' Budnik 1-1

Benfica (Por) - PAOK Saloniki (Gri) 3-0 [4-0 agg.]
 69' Katsouranis (PAOK)
 70' Gaitán 1-0
 78' Lima (pen) 2-0
 79' Markovic 3-0

Fiorentina (Ita) - Esbjerg (Den) 1-1 [4-2 agg.]
 47' Ilicic 1-0
 90+1' Vestergaard 1-1 

Tottenham Hotspur (Eng) - Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) 3-1 [3-2 agg.]
 47' Zozulya 0-1
 56' Eriksen 1-1
 62' Zozulya (Dnipro)
 65' Adebayor 2-1
 68' Adebayor 3-1

Trabzonspor (Tur) - Juventus (Ita) 0-2 [0-4 agg.]
 18' Vidal 0-1
 33' Osvaldo 0-2

Valencia CF (Spa) - Dinamo Kiev (Oek) 0-0 [2-0 agg.]

Olympique Lyon (Fra) - FK Chornomorets Odesa (Oek) 1-0 [1-0 agg.]
 76 Zubeyko (Chornomorets/2g)
 80' Lacazette 1-0 

Racing Genk (Bel) - Anzhi Makhachkala (Rus) 0-2 [0-2 agg.]
 68'  Tshimanga (e.d.) 0-1
 74' Aliyev 0-2 
 82' Tagirbekov (Anzhi)

Achtste finales 

Thuis Uit
AZ Anzhi Makhachkala
Ludogorets Valencia
FC Porto Napoli
Olympique Lyon Viktoria Plzeň
Sevilla Real Betis
Tottenham Hotspur Benfica
FC Basel Red Bull Salzburg
Juventus Fiorentina

[EL] Uitslag AZ - Slovan Liberec

AZ heeft met veel moeite de laatste zestien van de Europa League bereikt. De Alkmaarders speelden vanavond thuis tegen Slovan Liberec met 1-1 gelijk, maar gaan op basis van de 0-1 uitzege door. In de volgende ronde is Anzhi Makhachkala de tegenstander.

Liberec hanteerde in het begin van de wedstrijd dezelfde tactiek als in het vorige duel. De Tsjechen gingen massaal voor de eigen goal hangen en AZ mocht het spel maken. De Alkmaarders wisten in het eerste duel slechts eenmaal te scoren, maar in eigen huis waren er al snel goede mogelijkheden. Zo schoot Aron Jóhannsson na een kwartier spelen over, maar vier minuten later was het wel raak toen Niek Viergever een hoekschop van Nemanja Gudelj tegen de touwen kopte.

De wedstrijd leek hierna gespeeld, maar Liberec kreeg via Jan Rajnoch na 25 minuten toch een goede mogelijkheid die door Esteban goed onschadelijk werd gemaakt. De 1-0 werd over de rust heen getild, waarna bij de ploeg van Dick Advocaat wat gemakzucht op leek te duiken. Esteban zou het in het vervolg van de wedstrijd dan ook nog druk krijgen met pogingen van de Tsjechen.

Yevhen Budnik zette het duel in de 72e minuut op scherp door de gelijkmaker aan te tekenen. Omdat Liberec met deze stand maar eenmaal hoefde te scoren om nog door te mogen gaan geloofden de Tsjechen er plots weer in. Esteban hield zijn ploeg met fraaie reddingen in de strijd, op onder meer een goede inzetten van Josef Sural en Douglas Djika. Daarnaast had AZ niet te klagen dat de arbitrage een handsbal van Jeffrey Gouweleeuw over het hoofd zag en de bal niet op de stip legde. Hierdoor werd met hangen en wurgen de 1-1 eindstand over de streep getrokken.

AZ

1 - 1
( 1 - 0 )

Slovan Liberec

 19' Viergever    72' Budnik
 
 Gele kaart: Gouweleeuw, Viergever, Lewis (AZ), Sural, Coufal, Budnik (Slovan Liberec)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 10.272
Arbiter: Boiko (Oek)
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Reijnen
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortíz
Elm
Beerens (Poulsen/87)
A.Jóhannsson (Lewis/75)
Gudmundsson
  Hrosso
Coufal
Kovác
Rajnoch
Fleisman
Sural
Pavelka
Jarolím (Pimpara/70)
Rybalka
Frydek (Djika/31)
Budnik (Kolar/83)

Merkel: binnen EU is een sterk Groot-Brittannië nodig

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil een sterk verenigd Europa met Groot-Brittannië in het hart. Dat zei ze donderdag tegen het Britse parlement tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië.

De Britse premier David Cameron heeft, onder druk van eurosceptici binnen en buiten zijn Conservatieve Partij, beloofd een referendum uit te schrijven over de vraag of Groot-Brittannië wel of niet in de Europese Unie moet blijven als hij de volgende verkiezingen wint.

Merkel steunt het idee van een nauwere economische samenwerking en minder bureaucratie, maar deed Cameron weinig handreikingen. Ze benadrukte het belang van de EU-principes van vrije handel, vrije beweging en 'een Europa zonder grenzen'.

"We hebben binnen de Europese Unie een sterk Verenigd Koninkrijk met een sterke stem nodig", aldus Merkel.

Kremlin wil Krim te hulp schieten

Rusland wil de Krim humanitaire hulp bieden. Met het Westen moet voorts worden gesproken over noodleningen aan Oekraïne. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin in een eerste reactie op de Oekraïense crisis laten weten, meldden Russische media. Meer details waren nog niet bekend.

Westerse landen hebben er bij het Kremlin op aangedrongen gezamenlijk te voorkomen dat Oekraïne op een bankroet afstevent. Poetin heeft zijn regering gevraagd met het Internationaal Monetair Fonds en andere kredietvertrekkers contact op te nemen over financiële hulp aan Oekraïne.

Lagere straffen voor Roemeense kunstrovers

De twee Roemenen die in 2012 zeven kunstwerken uit de Rotterdamse Kunsthal roofden hebben in hoger beroep lagere celstraffen gekregen. Hoofdverdachte Radu Dogaru kreeg zes jaar cel en medeverdachte Eugen Dari vijf jaar en vier maanden, schrijven Roemeense media donderdag.

De rechtbank veroordeelde ze vorig jaar tot celstraffen van zes jaar en acht maanden. Zowel de rovers als het Roemeense openbaar ministerie gingen in beroep tegen het vonnis van de rechtbank. De aanklager had achttien jaar tegen de twee geëist.

Dat de straffen lager uitvallen heeft volgens Roemeense media te maken met een nieuwe strafwet die sinds dit jaar in Roemenië van kracht is.

De zeven schilderijen van onder meer Picasso en Monet werden in oktober 2012 uit de Kunsthal ontvreemd. De werken hebben gezamenlijk een verzekerde waarde van achttien miljoen euro en werden nooit teruggevonden. Ze zijn vermoedelijk verbrand.

Zoeken naar Whatsapp-opvolger Naïve

Een van de leukere Nederlandse websites na FOK! is DeSpeld. Een satirische website met fakenews dat regelmatig wordt overgenomen door landelijke pers.

Eerder deze week kwam er een bericht over een nieuwe opvolger voor Whatsapp. Whatsapp was immers overgenomen door FaceBook en ging nog minder privacy bieden. Het antwoord op Whatsap was Naïve meldde DeSpeld. Een app waar naïviteit, privacy en geld hoog in het vaandel staan. Maar het leukste is dat er dus echt mensen gaan zoeken in de app-store. Lees hier sommige reacties en heb een leuke twee minuten.

Terug naar 1998 met Bioshock Infinite

Op 25 maart verschijnt de derde en laatste uitbreiding voor Bioshock Infinite. In Burial at Sea aflevering 2 kun je ervoor kiezen om de gehele game te spelen zonder vijanden te vermoorden. De hele dlc kent een flinke nadruk op stealth gameplay en de gameplaymode krijgt de naam '1998'.

In 1998 verscheen de game Thief: The Dark Project, een game waar stealth een belangrijk element was. Ken Levine, bedenker van Bioshock, was één van de designers van Thief. Toeval?

In Burial at Sea aflevering 2 speel je als Elizabeth, niet als Booker, en eigenlijk is dat het enige dat er bekend is op dit moment.

Man moet nog 324.487 euro aan boetes betalen

Een 42-jarige man uit Enschede die nog ruim drie ton aan boetes had openstaan is donderdag aangehouden. Hij liep tegen de lamp bij een controle van de politie en de marechaussee in de buurt van Glanerbrug, bij de grens met Duitsland.

De man was justitie om precies te zijn nog 324.487 euro verschuldigd. Hij wordt zo lang hij niet betaalt 540 dagen vastgehouden.

De marechaussee hield eerder deze week op Schiphol al een man aan die nog ruim 279 duizend euro aan boetes had openstaan. Deze 51-jarige man wilde op het vliegtuig naar Noord-Afrika stappen.

Kleibeuker wint marathon op Coolste Baan

Carien Kleibeuker heeft donderdagavond in Amsterdam de zestiende en laatste marathon op de KPN Cup op haar naam gebracht. De schaatsster uit Heerenveen, die in Sochi olympisch brons pakte op de 5000 meter, versloeg op de Coolste Baan van Nederland medevluchtster Lisa van der Geest.

Mariska Huisman, de aanvoerster van het algemeen klassement, won de sprint van het peloton vóór Foske Tamar van der Wal. Haar enige overgebleven concurrente voor de eindzege Janneke Ensing werd zevende.

Kleibeuker wint marathon op Coolste Baan
Kleibeuker wint marathon op Coolste Baan (Foto: ANP)

Darksiders II keert terug naar Wii U eShop

Na bijna een jaar afwezigheid keert Darksiders II terug naar de eShop voor Wii U. Vorig jaar werd de game zonder uitleg uit de online winkel gehaald door Nintendo maar nu is de game dus weer te downloaden.

Darksiders II volgt het verhaal van een van de vier Horsemen of the Apocalypse; Death. Hij is op wraak uit nadat zijn broer, War, aan het eind van het eerste deel gevangen genomen werd. Ook de dlc-packs Argul's Tomb, Death Rides, Angel of Death, Shadow of Death en Deadly Despair zijn weer beschikbaar.

Darksiders II voor Wii U scoorde een 8 op FOK!games.

Kerk aangevallen in Gazastrook

Onverlaten hebben woensdag in de Gazastrook een katholieke kerk aangevallen. Dat heeft het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten donderdag gezegd.

Op het terrein van de kerk ontplofte een explosief, op de muur van het godshuis werden beledigende leuzen gekalkt. Verder werd er geen melding gemaakt van schade of slachtoffers.

De drieduizend christenen in Gaza vormen maar een klein deel van de 1,7 miljoen inwoners van het kustgebied. De afgelopen jaren zijn hun aantallen echter sterk afgenomen als gevolg van de onrust in Gaza. Christenen zijn geregeld doelwit van islamitische extremisten.

Inter-preses: "Ik bewonder De Boer"

Erick Thohir laat weten dat hij een groot bewonderaar is van Frank de Boer. De eigenaar en voorzitter van Internazionale heeft echter vertrouwen in Walter Mazzarri. Thohir nam de Italiaanse club eerder dit seizoen over van Massimo Moratti.

De Indonesische zakenman heeft grootse plannen met de Nerazzurri, maar gaat niet halsoverkop van start. Het aanstellen van een nieuwe trainer heeft dan ook niet zijn prioriteit, alhoewel hij wel een nieuwe naam laat vallen.

"Ik ben een groot bewonderaar van De Boer bij Ajax", zegt Thohir tegen Rai Sport. "Maar ik heb eveneens vertrouwen in wat Walter Mazzarri momenteel bij de club doet. Ik praat veel met hem en dat is een goede zaak."

Of Mazzarri iemand is voor de lange termijn, liet de zakenman in het midden. "We moeten het stap voor stap bekijken. Het gaat natuurlijk ook om de spelersgroep. Ik vind Messi bijvoorbeeld een goede voetballer, maar hij maakt je geen kampioen. Het gaat om cohesie binnen een groep."

Internazionale staat momenteel vijfde in de Serie A. "We hebben een prima team, maar Mazzarri moet bepalen wie er speelt. Het gaat er nu om dat we vierde of vijfde worden. We moeten namelijk wel Europees voetbal spelen volgend seizoen."

Vakantie naar Sinaï is stom plan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Egypte aangescherpt. Vanaf donderdag worden alle reizen naar de Sinaï ontraden. Het geweld is daar de afgelopen maanden geëscaleerd en er is een reële dreiging van terroristische aanslagen, aldus het ministerie.

Nederlanders die in Sharm el-Sheikh of een van de andere badplaatsen in de Sinaï verblijven, wordt geadviseerd het gebied te verlaten en daarover contact op te nemen met hun reisorganisatie.

Voor de overige delen van Egypte worden alle niet-essentiële reizen ontraden. Uitzonderingen daarop zijn hotelresorts in de gebieden aan de Afrikaanse kust van de Rode Zee en de Golf van Suez en de steden Luxor, Aswan en Abu Simbel. Mensen die daarheen gaan moeten wel 'extra waakzaamheid betrachten'.

Pokémon naar Netflix

Vanaf komende zaterdag kunnen we Pokémon kijken op Netflix. Dit maakt Netflix vandaag bekend via hun Twitter-account. Onze collega's bij Insidegamer weten daarnaast te melden dat het de films en het seizoen gebaseerd op Pokémon Black & White zijn.

De films zijn Pokémon the Movie: Black – Victini and Reshiram en Pokémon the Movie: White – Victini and Zekrom. In de serie zien we Ash in Unova Region in zijn avontuur om de beste Pokémon-trainer te worden. Uiteraard wordt hij bijgestaan door Pikachu.

Netflix is ondere beschikbaar op Wii U, PlayStation 3, tablets en smart-tv's.

[EL] Uitslag Red Bull Salzburg - AFC Ajax

Ajax is er vanavond wederom niet in geslaagd om van Red Bull Salzburg te winnen en is uitgeschakeld in de Europa League. In Oostenrijk was de thuisploeg met 3-1 te sterk, waar het vorige week met 3-0 in Amsterdam wist te winnen.

Voor rust had Red Bull Salzburg al op een ruime voorsprong kunnen staan. De Oostenrijkers passeerden de verdediging van Ajax met regelmaat zonder grote problemen, waardoor onder andere Alan, Kampl, Soriano, Mané en Ulmer grote kansen kregen. Zij slaagden er echter niet in om doelman Cillessen in de eerste helft te passeren.

Ajax zette daar wat kleine kansjes voor De Sa en Sigthórsson tegenover, maar daar was het wel mee gezegd. Na de pauze hielp Van der Hoorn Red Bull Salzburg in het zadel door zijn eigen doelman te passeren. Dit was voor de thuisploeg het sein om de mouwen op te stropen en de score wat verder op te hogen.

Via Mané en Soriano slaagde de Oostenrijkse formatie hier vervolgens glansrijk in, waardoor het opnieuw 3-0 stond. In de slotfase wist Klaassen nog wel te scoren, al had hij hier een been van een tegenstander voor nodig.

Door deze nederlaag evenaart Ajax een negatief record in de knock-outfase van het Europees voetbal. Ook in 1981 werden de Amsterdammers na een tweeluik met 6-1 uitgeschakeld. Destijds was Tottenham Hotspur de opponent.


Red Bull Salzburg

3 - 1
( 3 - 0 )

Ajax

 56' van der Hoorn (e.d.)
 66' Mané
 77' Jonathan Soriano
   81' Klaassen
 
 Gele kaart: Ramalho (Red Bull Salzburg), Poulsen Denswil, (Ajax)
 
Stadion: Stadion Wals-Siezenheim, Salzburg
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Tagliavento (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Gluacsi
Schwegler (Klein/89)
Ramalho
Hinteregger
Ulmer (Svento/78)
Kampl
Leitgeb
Ilsanker
Mané
Jonathan Soriano
Alan (Zulj/73)
  Cillessen
van Rhijn
van der Hoorn
Denswil
Blind
Klaassen
Poulsen (Riedewald/63)
S. de Jong (Krkic/63)
De Sa
Sigthórsson
Duarte (Andersen/78)

Ronimo kondigt Swords & Soldiers II aan voor Wii U

Ronimo, bekend van onder andere Awesomenauts, heeft vandaag Swords & Soldiers II aangekondigd. Deze side-scrolling strategy game komt voorlopig exclusief naar de eShop van Nintendo's Wii U. Het eerste deel verscheen voor Wii, PlayStation 3, Android en pc.

Vooralsnog is er enkel een teaser vrijgegeven met de belofte dat tijdens de aankomende Game Developers Conference, welke 17 maart begint, meer bekendgemaakt zal worden.

Lenferink wilde liever open zijn over Benno L.

Burgemeester van Leiden Henri Lenferink had het liefst meteen open kaart gespeeld over de nieuwe woonplaats van pedoseksueel Benno L. Dat zei Lenferink donderdag op een extra raadsvergadering over de voormalige zwemleraar. "Zo'n benadering past beter bij mij."

Lenferink denkt dat zijn gemeente zo'n 'open aanpak' ook had aangekund. Hij besloot toch niet zelf naar buiten te treden over zijn besluit om huisvesting te verlenen aan de veroordeelde kindermisbruiker, omdat 'het risico te groot' was. "Ook durf ik niet te zeggen dat dat dezelfde uitkomst had gehad."

De burgemeester legde aan het begin van de vergadering nogmaals uit waarom hij besloot Benno L. onderdak te geven in zijn gemeente. Hij benadrukte dat veroordeelde ontuchtplegers juist moeten worden opgevangen. "Iemand die nergens meer terechtkan en wordt uitgekotst vervalt veel eerder in herhaling."

Voor Lenferink waren de afgelopen weken 'zeer emotioneel'. "Maar ik ben geweldig geholpen." Hij zei trots te zijn op de inwoners van de buurt waar L. nu woont. "Leiden is een stad waar recht en mededogen hoog in het vaandel staan. Ik ben dankbaar dat ik van die stad burgemeester mag zijn."

Shell sluit pijpleiding Nigeria

Olieconcern Shell heeft een zesduizend kilometer lange oliepijpleiding in Nigeria voorlopig gesloten voor reparaties. De lekken in de leiding zijn volgens Shell veroorzaakt door oliedieven.

Shell dreigde eerder al het transport van olie door de leiding stil te leggen. Er gaat dagelijks voor zo'n 150.000 vaten aan olie doorheen.

De diefstal van olie wordt vaak toegeschreven aan Nigerianen die hun vruchtbare grond en visgebieden zijn kwijtgeraakt door olielekken, of aan opstandelingen die een eerlijker verdeling van de olieopbrengsten eisen. De belangrijkste boosdoeners zouden echter criminele organisaties zijn, die de gestolen olie doorverkopen.

Smog China 'nucleaire winter'

Dat veel Chinese steden kampen met ernstige smog is geen nieuws. Helaas wordt het probleem steeds erger. De afgelopen week bereikte men een dieptepunt: wetenschappers waarschuwen dat het weleens op een nucleaire winter kan gaan lijken.

Boven liefst zes Zuid-Chinese provincies hangt al dagen een dikke laag giftige smog. Peking meet 505 microgram per kubieke meter, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie een veiligheidsmaximum hanteert van 25 microgram. 18 andere steden kampen met vergelijkbare, zelfs voor China extreme niveaus.

Zoals in een nucleaire winter komt er nauwelijks nog zonlicht door de kunstmatige bewolking heen. Uit Chinese tests blijkt dat tomaten- en chilizaadjes twee maanden nodig hebben om te ontkiemen. Normaal duurt dat 20 dagen.

De Chinese smog houdt zich helaas niet aan de landsgrenzen en vervuilt inmiddels ook de buurlanden. Zo gaf het Japanse prefectuur Kumamoto woensdag een gezondheidswaarschuwing af na een dramatische toename van de luchtvervuiling. Inwoners worden geadviseerd binnen te blijven en lichaamsbeweging buiten de deur voorlopig te laten.

In mei staat een overleg over de grensoverstijgende smogproblematiek gepland tussen ministers uit China, Japan en Zuid-Korea. De laatste twee hebben kritiek op hun buurland vanwege China's enorme aantal kolencentrales.

Dagelijkse update TwitchPlaysPokemon

Het lijkt erop dat er eindelijk het einde van TwitchPlaysPokemon gaan zien! Gisteren is de achtste badge behaald en we gaan nu richting Victory Road. Gelukkig zijn er geen wissels geweest in het Pokemonteam, dus we kunnen op volle kracht vooruit!

De weg naar Victory Road is lang, dus red neemt volledig zijn tijd om eens flink te grinden. Ondertussen zijn er al hele plannen uitgewerkt hoe Red dit het beste kan aanpakken. Of we ook nog ooit Gastly gaan oppikken uit de daycare, die waarschijnlijk nu een level heeft van meer dan 9000, hangt helemaal af of we nog überhaupt bij hem in de buurt komen.

Wil je live meekijken, dan kan dat hier. Uitgebreid erover discussiëren kan natuurlijk op ons forum!

OPERATION DETOUR!

[NK Allround] Kramer al in openingsrit in actie

Sven Kramer komt morgen bij het Nederland kampioenschap allround schaatsen al in de openingsrit van de 500 meter in actie. Hij neemt het daarin op tegen Luuc Bugter.

Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, die samen met Kramer olympisch goud wonnen op het onderdeel ploegachtervolging, komen pas aan het eind in actie. Verweij rijdt in de tiende rit tegen Renz Rotteveel terwijl Blokhuijsen het in de elfde rit moet opnemen tegen Lucas van Alphen. De 5.000 meter zal pas zaterdag verreden worden. Dan treft Kramer Ted-Jan Bloemen in de tiende rit. Daarna nemen Blokhuijsen en Verweij het tegen elkaar op. In de slotrit van de vijf kilometer schaatst Bob de Jong tegen Douwe de Vries.

Bij de dames ontbreken Jorien ter Mors en Ireen Wüst. Ter Mors zich de rest van het seizoen uitsluitend richten op het shorttrack terwijl Wüst in Amsterdam het NK sprint zal rijden. Diane Valkenburg, die vorig seizoen derde werd maar zich dit seizoen niet wist te kwalificeren voor de internationale wedstrijden, start in de negende rit tegen Irene Schouten. Daarna start Annouk van der Weijden tegen Carlijn Achtereekte.

Op de 3.000 meter van zaterdag staan Valkenburg en Schouten wederom tegenover elkaar, nu in  de achtste rit. In de slotrit neemt Van der Weijden het op tegen Yvonne Nauta.

Boko Haram slacht verder

De gewelddadige islamitische extremisten van Boko Haram hebben in het noordoosten van Nigeria zeker 33 mensen om het leven gebracht en een seminarie in brand gestoken. Militairen van het Nigeriaanse leger waren even tevoren op de vlucht geslagen, daarbij controleposten onbemand latend.

Dinsdag vonden 59 mensen, onder wie veel kinderen, de dood bij een aanval op een school in de deelstaat Yobe. Ook toen bleken controleposten plotseling niet meer bemand door soldaten.

Volgens de gouverneur van Yobe, Murtala Hammanyero Nyako, moeten soldaten en leden van de religieuze beweging Boko Haram het heimelijk op een akkoordje hebben gegooid. Het Nigeriaanse leger heeft eerder erkend dat sommige militairen op de hand van de extremisten zijn.

[NK Sprint] Broers Mulder treffen elkaar op 500 meter

Broers Michel en Ronald Mulder schaatsen vrijdag op het NK sprint in het Olympisch Stadion in de elfde en laatste rit tegen elkaar. Dat heeft de loting donderdag uitgewezen. In de rit daarvoor rijdt Jan Smeekens tegen Jesper Hospes. Titelverdediger Stefan Groothuis komt al in de zesde rit in actie en neemt het daarin op tegen Sjoerd de Vries.

De mannen rijden vrijdag ook de 1000 meter. Ronald Mulder neemt het in de zevende rit op tegen Gerben Jorritsma, Michel Mulder treft Thomas Krol in rit tien. De afstand wordt afgesloten door Groothuis en Lennart Velema.

Ook de vrouwen rijden vrijdag hun twee eerste omlopen. Marrit Leenstra, de winnares van vorig jaar, rijdt in de zevende rit van de 500 meter tegen Manon Kamminga. Ireen Wüst, die het sprinten boven het allrounden verkoos, is gekoppeld aan Bo van der Werff en Thijsje Oenema rijdt in de tiende en laatste rit tegen Janine Smit.

Op de 1000 meter rijdt Wüst de laatste afstand tegen Kamminga. In de rit daarvoor komen Margot Boer en Lotte van Beek in actie. Leenstra rijdt in de rit acht tegen Laurine van Riessen.

De ontknoping van het sprinttoernooi vindt zaterdag plaats. Dan rijden zowel de mannen als vrouwen nogmaals de 500 en 1000 meter.

Djokovic neemt het op tegen Federer in Dubai

Novak Đoković en Roger Federer staan bij het tennistoernooi van Dubai tegenover elkaar in de halve finale. De als eerste geplaatste Đoković hoefde donderdag niet in actie te komen. Michail Joezjny gaf op. Federer (4) had geen moeite met Lukas Rosol uit Tsjechië: 6-2 en 6-2.

De andere halve eindstrijd gaat tussen Tomáš Berdych (3) en Philipp Kohlschreiber (7). De Tsjech Berdych was in de kwartfinale met 6-4 en 6-3 Jo-Wilfried Tsonga (5) uit Frankrijk de baas. Kohlschreiber klopte de Tunesiër Malek Jaziri, die in de eerste ronde Igor Sijsling versloeg, met 6-2 en 6-3. Voor de Duitser was dat zijn driehonderdste profzege.

'Pas op voor dieven uit een doos!'

Dieven hebben een nieuwe manier gevonden om vrachtwagens leeg te roven. Daarvoor waarschuwt politieorganisatie Europol donderdag. De criminelen verstoppen zich in houten kisten en roven vervolgens van binnenuit vrachtauto's leeg. De methode lijkt sterk op het paard van Troje uit de Griekse mythologie.

De dieven kruipen in de distributiecentra in kisten met daarop de waarschuwing 'breekbaar'. Die worden vervolgens in de vrachtwagens geladen. Eenmaal onderweg, komen de dieven uit de dozen en roven de waardevolle lading zoals juwelen, telefoontjes en elektronica.

Europol kreeg de afgelopen tijd verschillende meldingen van Spaanse autoriteiten.

FA schorst Anelka vijf duels voor quenelle

De Engelse voetbalbond heeft West Bromwich Albion-spits Nicolas Anelka een schorsing van vijf duels opgelegd. Die kreeg de Fransman omdat hij eind vorig jaar een doelpunt had gevierd met het zogeheten quenelle-gebaar. Die 'omgekeerde nazigroet' werd door de Franse komiek Dieudonné M'Bala M'Bala verzonnen en is volgens de FA racistisch.

Behalve de uitsluiting van vijf wedstrijden moet Anelka ook de portemonnee trekken. Hij krijgt een boete van tachtigduizend pond, ongeveer 97 duizend euro.

De FA was een onderzoek begonnen na klachten dat het gebaar antisemitisch zou zijn. Anelka ontkende dat, maar M'Bala M'Bala is in Frankrijk meerdere keren veroordeeld voor het aanzetten tot rassenhaat en antisemitisme. Anelka en West Bromwich Albion hebben nog niet gereageerd op de straf.

Kaley Cuoco 'niet sletterig'

Kaley Cuoco, voor de meesten vooral bekend als Penny uit The Big Bang Theory, is niet sletterig. Dat zei ze deze week in de Late Night Show tegen David Letterman.

Ze verloofde zich namelijk al na drie maanden met haar vriendje Ryan Sweeting. Cuoco trouwde manlief afgelopen Oudejaarsavond.

Al een dag na hun blind date trok Sweeting bij haar in, om nooit meer te vertrekken. Penny: "Het klinkt zó sletterig, maar dat was het niet."

In de talkshow verdedigde ze haar snelle keuze tegenover de doorgaans vrij puriteinse Amerikanen. "Op papier ging het allemaal heel snel, maar we wisten het echt zeker."

Hoewel de twee elkaar beloofden de aanstaande trouwerij geheim te houden, stelde Kaley alsnog iedereen van haar manicurist tot tankstationmedewerkers op de hoogte: "Er waren allerlei artikelen en mijn man vroeg: 'Hoe weet iedereen dat we gaan trouwen?' Ik zei: 'Ik heb geen idee. Ik heb geen idee.'"

Hoewel huwelijken in de showbizz lang niet altijd een lang leven beschoren zijn, genieten de twee volop van elkaar en zijn ze inmiddels maar liefst twee maanden gelukkig getrouwd. 

Spacey enthousiast over nieuwe Superman-schurk

Kevin Spacey denkt dat Jesse Eisenberg het fantastisch gaat doen als Supermans aartsvijand Lex Luthor. Spacey speelde de rol al in Superman Returns uit 2006. De keus voor Eisenberg als zijn officieuze opvolger schoot menig fan in het verkeerde keelgat. "Hij gaat iedereen wegblazen", zegt Spacey echter tegen het Britse filmblad Empire.

"Ten eerste vind ik Jesse een geweldige acteur", gaat de 54-jarige Spacey verder. Hij ziet geen enkel probleem in de 30-jarige Eisenberg als de jongste versie van Luthor ooit. "Ik vind het een geweldig idee en wens hem alle goeds."

Eisenberg maakt zijn opwachting als de megalomane miljardair in de officieus getitelde Batman vs. Superman, met Ben Affleck en Henry Cavill in de titelrollen. Hoewel Luthor in de strips van DC Comics soms een mechanisch pak aantrekt waarmee hij supersterk wordt, beschikt hij niet over bovenmenselijke gaven.

De film wordt geregisseerd door Zack Snyder, die ook de vorige Superman-film Man of Steel maakte. Amy Adams neemt haar rol van Lois Lane weer op zich en Diane Lane is weer te zien als Supermans peetmoeder Martha Kent. Jeremy Irons heeft getekend voor de rol van Batmans butler Alfred, Gal Gadot speelt Wonder Woman. Batman vs. Superman wordt in mei 2016 in de bioscoop verwacht.

Spacey: tv-industrie moet meegroeien of sterven (Foto: Novum)

Eerste testdag Bahrein (27/2/2014)

Sergio Perez heeft tijdens de eerste dag van de laatste wintertestweek de snelste tijd neergezet op het circuit van Bahrein. De Mexicaan was bijna negen tienden sneller dan Valtteri Bottas. Kimi Räikkönen reed de derde tijd, gevolgd door Nico Rosberg en Adrian Sutil.

Pos. Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Perez Force India 1:35.290 -.--- 105
2 V. Bottas Williams 1:36.184 +0.894 128
3 K. Räikkönen Ferrari 1:36.432 +1.142 54
4 N. Rosberg Mercedes 1:36.624 +1.334 89
5 A. Sutil Sauber 1:37.700 +2.410 89
6 K. Magnussen McLaren-Mercedes 1:37.825 +2.535 109
7 D. Ricciardo Red Bull Racing 1:37.908 +2.618 39
8 M. Chilton Marussia 1:38.610 +3.320 44
9 D. Kwjat Toro Rosso 1:39.242 +3.952 55
10 P. Maldonado Lotus 1:40.599 +5.309 31
11 K. Kobayashi Caterham 1:42.285 +6.995 19

Russische vlag op parlementsgebouw Krim

De situatie in Simferopol, de hoofdstad van de Krim, is gespannen maar rustig. Woensdagavond bezetten gewapende mannen het gebouw van het regionale parlement in de stad. Ze hesen de Russische vlag op het dak.

De politie heeft in opdracht van de autoriteiten in Kiev de wegen richting het parlementsgebouw voor iedereen afgesloten. De nieuwe regering wil mensen zover mogelijk van het pand weghouden, om mogelijk bloedvergieten te voorkomen. Wel slaagde een groep Russen erin door het politiekordon heen te breken. Ze droegen een reusachtige Russische vlag naar het parlementsgebouw.

Nog steeds is niet bekend wie de bezetters zijn, maar van verschillende kanten is op te maken dat het om getrainde militairen gaat. Ooggetuigen vertelden mannen met zware wapens te hebben gezien. Op de Oekraïense tv zei een man: "Dit waren niet zomaar jongens, dit was een 'landing'", doelend op eventuele Russische inmenging. Ook anderen noemden de bezetting een actie van 'Russische commando's'.

Winkels in het centrum van de hoofdstad van het schiereiland in de Zwarte Zee zijn grotendeels gesloten. De meningen onder de mensen op straat over de bezetting van het gebouw zijn verdeeld. Een Russische vrouw zei: "Dit had al veel eerder moeten gebeuren. Ons leven, ons werk, alles is een chaos. Deze jongens pakken tenminste aan."

Bang voor geweldsescalatie op de Krim, waar het sinds de afzetting van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj onrustig is, is ze niet. "Er staat een Russische vlag op het parlement. Hoe kan ik dan bang zijn?"

Oekraïners en Krimtataren zijn vanzelfsprekend bezorgd over de situatie. "Waar is dit nou toch voor nodig. We hebben hier toch altijd goed samengeleefd? Russen, Oekraïners en Tataren, zo kan dat toch gewoon blijven?" zei een man van Oekraïens-Wit-Russische afkomst. Een Krimtataar noemt de overname van het parlement 'een puinhoop'.

't Hart wil naamswijzinging Pieterburen

Lenie 't Hart wil dat zeehondencrèche Pieterburen zijn naam wijzigt omdat het volgens de oprichtster te veel een attractiepark is geworden. Dat zegt 't Hart donderdagavond tegen Novum Nieuws. Daarom heeft 't Hart ook haar ontslag ingediend. Ze wil dat haar naam niet meer verbonden is aan de opvang.

Haar advocaat is sinds twee weken in gesprek met de zeehondenopvang, zegt ze. Die onderhandelingen gaan niet om geld, benadrukt de oprichter van de crèche. "Mensen roepen nu: 'Lenie wil een afkoopsom, Lenie wil geld', maar ik wil gewoon dat mijn naam eraf gaat."

Wel wil ze blijven zorgen voor zeehonden. "In het wild en over de hele wereld. Ik blijf gewoon zeehondenbeschermer." Als een nieuw gestarte crèche haar advies nodig heeft, staat ze daar zeker voor open, aldus 't Hart.

't Hart trad in 2012 terug als directeur van de zeehondencrèche, maar oefende nog wel invloed uit op het beleid via de raad van bestuur. Het personeel van de crèche ging eerder deze maand in staking omdat ze door willen gaan met hun eigen beleid, waarin de crèche zeehonden eerder terug zet in de natuur.

De raad van toezicht, die het oude beleid verdedigde, is eerder deze maand opgestapt. Oud-staatssecretaris Henk Bleker is voorzitter van de nieuwe raad van toezicht.

Mansveld: één compensatieregeling treinvertraging

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wil één regeling voor waarmee treinreizigers geld terug kunnen krijgen na vertraging. Dat schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer in reactie op een rapport van het OV Loket, de ombudsman voor het openbaar vervoer.

Het loket had vorige maand voor een uniforme regeling gepleit. Bijna alle spoorvervoerders hebben wel een regeling waarmee reizigers geld terug kunnen krijgen bij vertraging, maar die zijn allemaal anders. Voor mensen die vertraging hebben op een reis met meerdere vervoerders is dat erg lastig, bleek uit klachten die het loket kreeg.

De bewindsvrouw denkt dat 'uniformering en afstemming van verschillende regelingen' zoals het OV Loket voorstelt, zeker het reizigersbelang kan dienen. "Ik ben voornemens om samen met de mede-opdrachtgevende overheden te bezien op welke wijze een uniforme aanpak mogelijk is voor geld terug bij vertraging op het spoor.

FC Dordrecht applaudisseert voor Theo Bos

FC Dordrecht herdenkt vrijdag in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard de vorig jaar overleden Theo Bos. Bos, die zijn hele loopbaan met rugnummer vier speelde, krijgt tijdens de vierde minuut van de wedstrijd een staande ovatie, meldt de koploper in de Eerste Divisie donderdag.

Het is vrijdag precies een jaar geleden dat Bos op 47-jarige leeftijd bezweek aan alvleesklierkanker. Met het applaus wil Dordrecht laten zien dat de club hem nog niet vergeten is. De Zuid-Hollandse club was de laatste waar Bos trainer was.

Dordrecht noemt de oud-verdediger de grondlegger van de huidige goede prestaties. De club leidt in de Eerste Divisie en heeft al een periodetitel op zak.

En de beste bestuurder is...

Burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog is door de lezers en redactie van Binnenlands Bestuur verkozen tot beste lokale bestuurder van 2013. De CDA'er viel op vanwege zijn inzet om de aardbevingsproblematiek van zijn gemeente op de Haagse agenda te krijgen.

Om aandacht te krijgen woonde Rodenboog vorig jaar onder meer hoorzittingen in de Tweede Kamer over gaswinning bij en bezocht hij het ministerie van Economische Zaken. Hij betoogde dat niet alleen gebouwen schade ondervinden door aardbevingen, maar ook de veiligheid van de bevolking in het geding was.

Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht, eindigde als tweede. Derde werd burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone. Vorig jaar won burgemeester van Bronckhorst Henk Aalderink.

Tientallen doden bij aanslagen in Irak

Een reeks aanslagen in en rondom de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft donderdag aan zeker 31 mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de autoriteiten gezegd.

De dodelijkste aanslag werd gepleegd in Sadr City, een voorstad van Bagdad. Een bom op een motorfiets ontplofte op een drukke vlooienmarkt en kostte aan zeker 22 mensen het leven. Nog eens 45 raakten gewond. Elders in Sadr City werd een busje met forensen getroffen door een bom. Vijf mensen werden gedood.

Ook in Shaab, in het noorden van Bagdad, was een forensenbusje het doelwit, met vier doden tot gevolg.

Major League wil seizoensstart feestdag maken

De Amerikaanse honkbalcompetitie wil van de seizoensstart een nationale feestdag maken. De Major League is daartoe een petitie begonnen. Als er honderduizend handtekeningen zijn verzameld, worden die bij het Witte Huis ingeleverd. President Barack Obama is dan verplicht te reageren.

De teller staat donderdag al op ruim 32 duizend handtekeningen. Er zijn nog 27 dagen om de resterende 68 duizend handtekeningen te verzamelen. Opening Day, zoals de seizoensstart bekendstaat, valt dit jaar op maandag 31 maart. Daarvoor zijn al wel een aantal wedstrijden. Arizona Diamondbacks en Los Angeles Dodgers spelen op 22 en 23 maart al tegen elkaar in het Australische Sydney.

AEX sluit nipt lager

Het Damrak is donderdag vlak gesloten. De AEX sloot 0,1 procent lager op 398,28 punten. Het beeld op de Amsterdamse beurs was hetzelfde als elders in Europa, waar de meeste beurzen weinig bewogen.

Van de 25 fondsen in de AEX sloot een krappe meerderheid lager. Ahold was met een winst van vier procent juist een hoogvlieger. Ahold rapporteerde een hoger dan verwacht onderliggend bedrijfsresultaat. Verder maakten ook Imtech en Wolters Kluwer deel uit van de kopgroep met winsten van respectievelijk 1,2 en 0,9 procent.

Reed Elsevier rapporteerde een winstgroei conform verwachting. Beleggers zetten het aandeel een half procent hoger. Ook Gemalto wist aan de lijst met dalers te ontkomen met een winst van 0,3 procent. Het Franse digitale beveiligingsbedrijf maakte donderdag bekend een opdracht van de Nederlandse online bank Knab te hebben ontvangen.

De rode lantaarn werd donderdag gedragen door DSM, dat 2,6 procent lager sloot. Ook oliegerelateerde aandelen kregen de wind van voren. Zo verloor Fugro 2,5 procent en kleurde SBM Offshore 1,2 procent rood.

De Midkap sloot 0,4 procent hoger. ASM International nam de leiding met een winst van 4,6 procent nadat het de boeken opende over het het vierde kwartaal. Daarop volgde Heijmans, dat 3,1 procent bijschreef. De bouwer boekte afgelopen jaar, bij een terugkeer naar zwarte cijfers, een lager onderliggend operationeel resultaat dan over 2012. In het kielzog van Heijmans sloot sectorgenoot BAM 1,2 procent hoger.

Daarentegen zetten beleggers het aandeel TenCate, dat 1,4 procent goedkoper werd, juist lager naar aanleiding van de jaarcijfers. De resultaten vielen slechter uit dan verwacht. De grootste daler in de AMX was Pharming, dat 2,5 procent in de min sloot.

Bij de kleinere fondsen profiteerden zowel Besi als Kendrion van de bekendmaking van de kwartaalcijfers. De winst van Besi liep gedurende de dag zelfs op tot ruim negen procent, waar Kendrion bijna vijf procent won.

Tot vijftien jaar cel voor fatale ripdeal

Twee mannen van 21 en 22 die vorig jaar een Belg doodschoten bij een ripdeal in Rotterdam zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen van dertien en vijftien jaar. Justitie wilde voor beide mannen drie jaar meer.

De twee Rotterdammers hadden in januari vorig jaar op de Essenburgsingel een afspraak met het 37-jarige slachtoffer, dat daarvoor uit België was gekomen. Een van hen schoot de Belg in het gezicht, waarop de ander de speed uit de auto pakte en ze ervandoor gingen.

De straffen vallen iets lager uit dan justitie had geëist omdat de rechtbank in Rotterdam rekening heeft gehouden met straffen die in soortgelijke zaken zijn opgelegd. Ook heeft de rechtbank de 'nog zeer jeugdige leeftijd' van de daders meegewogen.

De twee moeten aan de weduwe van het slachtoffer een schadevergoeding van ruim vijfduizend euro betalen. Degene die het wapen leverde is veroordeeld tot 449 dagen jeugddetentie, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Hij was toen minderjarig. Tegen hem was anderhalf jaar cel geëist.

Drievoudige moord gereconstrueerd

Op verzoek van de Noord-Hollandse rechtbank wordt een drievoudige moord in Purmerland en Landsmeer nagespeeld. Zo wordt donderdagavond gekeken of verklaringen van de vier verdachten betrouwbaar zijn. De reconstructie moet meer duidelijkheid bieden over wat zich heeft afgespeeld op twee verschillende plekken waar drie dode mannen zijn gevonden.

De 42-jarige Arjan Kools en de 40-jarige Maurice Bouhuijs werden op 20 december doodgeschoten gevonden naast hun auto's op het Burgtpad in Purmerland. Ruim vier weken later werd het lichaam van de 34-jarige Mohamed Benbouker gevonden in het Noordhollands Kanaal in het nabijgelegen Landsmeer. Vermoedelijk ging het om afrekeningen in het criminele circuit.

Op dit moment zitten nog vier verdachten vast op verdenking van betrokkenheid bij de moorden. Dat zijn een 47-jarige man uit Purmerend, een 42-jarige plaatsgenoot, een 25-jarige man uit Amsterdam en een 38-jarige man uit Suriname. In totaal hebben elf verdachten vastgezeten in de zaak.

Vanaf 28 april komt de zaak voor de rechter.

Aurora-schutter in oktober voor de rechter

Het proces tegen de Amerikaan die in 2012 een bloedbad aanrichtte in een bioscoop in Colorado gaat op 14 oktober van start. Dat heeft een rechter donderdag bepaald.

James Holmes opende in juli 2012 het vuur in een volle bioscoopzaal. Twaalf mensen kwamen om en zeventig raakten gewond. De zaak werd eerder al uitgesteld om verder psychiatrisch onderzoek naar Holmes, die volgens zijn advocaten ontoerekeningsvatbaar is, te laten doen. De rechter zei donderdag dat verder uitstel niet uitgesloten is.

EP: visumvrij reizen voor Moldaviërs

Inwoners van Moldavië kunnen binnenkort zonder visum het Schengengebied in Europa bezoeken. Het Europees Parlement heeft donderdag in Straatsburg een wet hierover aangenomen.

Moldaviërs met een biometrisch paspoort mogen 90 dagen per half jaar zonder visum verblijven in de Schengenzone, het Europese gebied waar vrij personenverkeer geldt. De afspraak kan nog voor de zomer ingaan na formele goedkeuring door de EU-lidstaten.

Op dit moment brengen elk jaar circa vijftigduizend Moldaviërs per jaar een kort bezoek aan de Schengenzone. Voordat de visumplicht werd afgeschaft moest Moldavië allerlei hervormingen doorvoeren op het vlak van juridische samenwerking, grensbewaking en mensenrechten.

De maatregel volgt nadat Moldavië het in november met de Europese Unie eens was geworden over de tekst van een associatieverdrag. De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj weigerde toen op het laatste moment zo'n akkoord met de EU te tekenen, waarmee hij de huidige crisis in zijn land ontketende.

[EL] Denswil en Van der Hoorn in defensie omgegooid Ajax

Stefano Denswil en Mike van der Hoorn vormen het centrale verdedigingsduo bij Ajax tegen Red Bull Salzburg. Dat blijkt uit de door de Amsterdammers vrijgegeven opstelling. De voorste linie is ook volledig veranderd ten opzichte van het duel zondag tegen AZ. Lesley de Sa, Kolbeinn Sigthórsson en Lerin Duarte, vorige wedstrijd tegen de Oostenrijkers nog gelegenheidslinksback, moeten de aanval verzorgen.

Ajax moet in Oostenrijk de thuis opgelopen 3-0 achterstand goedmaken om de kwartfinale van de Europa League te bereiken. Trainer Frank de Boer gaf eerder aan dat zijn ploeg erop gebrand is beter voor de dag te komen dan vorige week. Hij houdt echter ook rekening met de klassieker van zondag tegen Feyenoord.

De volledige opstelling van Ajax:

Doel: Jasper Cillesen. Verdediging: Ricardo van Rhijn, Mike van den Hoorn, Stefano Denswil, Daley Blind. Middenveld: Davy Klaassen, Christian Poulsen, Siem de Jong. Aanval: Lesley de Sa, Kolbeinn Sigthórsson, Lerin Duarte.

Minuut stilte voorafgaand aan Omloop Het Nieuwsblad

Voor aanvang van de wielerwedstrijd Omloop Het Nieuwsblad wordt zaterdag een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Kristof Goddaert en Jan Hoet. De 27-jarige wielrenner Goddaert verongelukte vorige week dinsdag bij het trainen. Kunstkenner Hoet stierf donderdag op 77-jarige leeftijd.

"De Omloop Het Nieuwsblad is de eerste koers van het jaar", zegt organisator Wim Van Herreweghe op de website van de wielerronde. "Het is logisch dat we even stil blijven staan bij het overlijden van een jong renner als Kristof Goddaert, die normaal gesproken hier van start zou zijn gegaan."

Kunstkenner Hoet blies zijn laatste adem uit in een ziekenhuis in Gent, waar hij eerder deze maand in kritieke toestand werd opgenomen. "Hoet was een fervent wielerliefhebber, was zelfs meermaals volger in de karavaan. Wij houden dan ook één minuut stilte voor de start ter nagedachtenis aan deze twee mensen die ons te vroeg ontnomen werden."

Politie gaat op jihadistenjacht

Nederland wil samen met Frankrijk en België meer agenten inzetten tegen grensoverschrijdende criminaliteit en jihadisme. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag. De drie landen willen vooral drugscriminaliteit tegengaan en voorkomen dat meer jongeren afreizen naar conflictgebieden zoals Syrië.

Hoeveel agenten precies ingezet gaan worden tegen grensmisdaad, is nog niet bekend, laat een woordvoerder desgevraagd weten. "Alle details van de samenwerking worden op dit moment nog uitgewerkt."

De landen willen het reizen van jongeren naar jihadistische strijdgebieden, zoals Syrië, tegengaan. Het aantal terugkerende strijders naar het westen moet worden ingedamd, stelt Opstelten. Inmiddels zijn zo'n twintig jihadisten uit Syrië teruggekeerd naar Nederland. De vrees bestaat dat ze hier radicaliseren.

Ook willen de landen extra streng optreden tegen de handel en kweek van hennep, net als de productie van synthetische drugs, aldus het ministerie.

'Voedselverspilling zorgt voor honger'

De verspilling van enorme hoeveelheden voedsel in de wereld betekent in veel arme landen het verschil tussen genoeg eten of ondervoeding. Van al het geproduceerde voedsel gaat naar schatting een kwart tot een derde verloren. Dat stelt de Wereldbank donderdag in een rapport.

"De hoeveelheid voedsel die wereldwijd wordt verspild is beschamend", aldus president van de Wereldbank Jim Yong Kim. "Miljoenen mensen gaan iedere avond hongerig naar bed, en toch verdwijnen honderden miljoenen tonnen voedsel in afvalbakken."

In landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië verspilt een familie van vier mensen jaarlijks voor zo'n 1100 tot 1600 dollar (ruim 800 tot bijna 1200 euro) aan voedsel. In Noord-Amerika gaat ruim 60 procent van het verspilde voedsel verloren in het 'consumptiestadium'. Het eten wordt dan bijvoorbeeld gekocht in de winkel, maar verrot in de koelkast.

Illegale brandstofbelasting in Spanje

Enkele Spaanse regio's hebben tussen 2002 en 2013 ten onrechte belasting geheven op brandstof om zo de gezondheidszorg te financieren. Het Europese Hof van Justitie besliste donderdag dat de heffing in strijd was met Europese regels. Er dreigen nu miljoenen euro's aan schadevergoedingen. De belasting leverde dertien miljard euro op voor de Spaanse schatkist.

Iedereen die bijdroeg aan de belasting, kan nu een schadevergoeding eisen. Een transportorganisatie had de zaak aangespannen omdat het bedrijf in drie jaar 45 duizend euro kwijt was aan belasting op benzine en diesel in een periode van drie jaar.

Het hof nam in de uitspraak mee dat de Spaanse autoriteiten al in 2001, dus nog voor de invoering van de belasting, was gewaarschuwd door de Europese Commissie. De belasting had onvoldoende juridische basis, zei de Europese Commissie destijds.

De Spaanse overheid zal lang niet alles moeten terugbetalen, omdat gedupeerden alleen geld terugkrijgen als ze kwitanties kunnen laten zien als bewijs.

Plasvrouwaanrander hoort vier jaar eisen

Justitie in Leeuwarden heeft vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk geëist voor de festivalaanrander uit Sneek. De 27-jarige Fries heeft gedurende ruim twee jaar plassende vrouwen aangerand tijdens evenementen als Lowlands, de Sneekweek en de Harlinger Visserijdagen.

Naast de de gevangenisstraf eiste de officier van justitie dat de man gedurende de extra lange proeftijd van vijf jaar een locatieverbod krijgt voor buitenfestiviteiten met livemuziek. Verder wil Justitie dat de man verplicht behandeld wordt en dat hij gedurende het eerste jaar van de proeftijd elektronisch toezicht krijgt in de vorm van een enkelband.

De Sneker heeft tegenover de politie bekend dat hij zeventien tot achttien vrouwen heeft aangerand. Dertien zaken kwamen op de dagvaarding terecht, de andere slachtoffers hebben geen aangifte gedaan. In negen zaken is er sprake geweest van het binnendringen van de vagina en dus verkrachting.

De man ging altijd op dezelfde manier te werk: hij benaderde vrouwen die in een steegje of in de bosjes zaten te plassen van achteren, duwde ze om en streek bliksemsnel met zijn hand enkele malen over de vagina. Binnen een paar seconden was het voorbij en zette de aanrander het op een lopen.

De man heeft tijdens de laatste editie van Lowlands in twee nachten vijf vrouwen aangerand. In augustus vorig jaar liep hij tegen de lamp, toen hij tijdens de Sneekweek een plassende vrouw aanrandde. De vrouw herkende haar plaatsgenoot en speurde hem via internet op.

De Sneker kan zelf niet uitleggen waarom hij zo gefixeerd was op plassende vrouwen. Zelf noemde hij het 'een boost waardoor ik werd getriggerd' als hij een plassende vrouw zag. De man lijdt volgens een psycholoog aan een psycho-seksuele stoornis, die behandeld moet worden. Vier slachtoffers dienden schadevergoedingen in die variëren van tachtig tot ruim duizend euro.

De rechtbank in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.

Katy Perry helpt baren

Katy Perry heeft geassisteerd bij het ter wereld brengen van een baby. "Eindelijk kan ik 'geholpen bij geboorte baby in woonkamer' op mijn cv zetten!", jubelt de zangeres via Twitter. "Het was een wonderbaarlijke dag."

Wie de 29-jarige Perry heeft bijgestaan bij de bevalling is onduidelijk. De zangeres noemt zichzelf in haar tweet 'tante Katy'. Volgens entertainmentzender E! gaat het om haar oudere zus Angela Hudson.

Babygeluk lijkt voor Katy Perry zelf nog ver weg. Eerder deze week dook het bericht op dat ze heeft gebroken met John Mayer. De twee vormden sinds de zomer van 2012 een stel. Ze hebben nog niet gereageerd op de vermoedelijke breuk.

Titanfall is gold

Respawn Entertainment laat via hun Twitter weten dat Titanfall gold is gegaan. Dat betekent dat de ontwikkeling klaar is en de massaproductie begint.

De game wordt dus nu gedrukt en verspreid naar winkels voor de release op 11 maart in Amerika. Hier in Europa zullen we tot 13 maart moeten wachten op de multiplayer shooter van Respwan.

De game komt naar Xbox One, pc en Xbox 360. De Xbox 360 versie komt op 25 maart uit.

Doden bij mortieraanval op ziekenhuis Syrië

Een ziekenhuis in de Syrische stad Homs is donderdag getroffen door een mortiergranaat. Zeker vijf mensen kwamen om, meldde de Syrische staatstelevisie. Dertien mensen raakten gewond.

Het getroffen ziekenhuis staat in Akrama, een wijk die in handen is van het regeringsleger. De meeste inwoners van Akrama zijn net als president Bashar Assad alawieten, een zijtak van de sjiitische islam. Het is dan ook aannemelijk dat de aanval het werk was van de rebellen die tegen het Syrische regime strijden.

Cubaanse spion vrijgekomen in VS

Uit een Amerikaanse gevangenis is donderdag een tweede lid van het spionagenetwerk Cuban Five vrijgelaten. Het gaat om de 50-jarige Fernando Gonzalez, die meer dan vijftien jaar gevangenzat.

De vijf Cubanen werden in 2001 in Miami veroordeeld voor samenzwering. Ze waren door toenmalig Cubaans leider Fidel Castro naar het zuiden van Florida gestuurd voor spionagewerkzaamheden. Ze zouden onder andere legerbases hebben willen infiltreren en gingen de gangen na van Cubaanse bannelingen die zich tegen het Castro-bewind hadden gekeerd.

Gonzalez zat zijn tijd uit, waardoor hij donderdag de gevangenis als vrij man mocht verlaten. Hij werd direct overgedragen aan de immigratiedienst, die hem zo snel mogelijk zal uitzetten naar Cuba.

Een ander lid van de Cuban Five, Antonio Guerrero (55), komt naar verwachting in 2017 vrij.

Janoekovitsj spreekt vrijdag vanuit Rusland

De gevluchte Oekraïense (ex-)president Viktor Janoekovitsj houdt vrijdag een persconferentie vanuit Rusland. Dat meldden Russische persbureaus. Janoekovitsj ontvluchtte Kiev vorige week, maar claimt nog steeds het rechtmatige staatshoofd van Oekraïne te zijn.

Volgens de persbureaus houdt Janoekovitsj de persconferentie in Rostov-aan-de-Don. Russische media meldden eerder donderdag al dat Janoekovitsj zijn toevlucht in Rusland had gezocht.

Demonstratie havenarbeiders tegen verkoop HES

Honderd havenarbeiders voeren vrijdag actie in Amsterdam en Rotterdam tegen de verkoopplannen van HES beheer. Dat meldt vakbond FNV Havens donderdag. De directie van het havenbedrijf speelt met de gedachte om HES te verkopen aan investeringsfonds Hestya Energy. De werknemers vrezen dat dat leidt tot banenverlies.

De werknemers houden tussen 14.30 uur en 15.30 uur een demonstratie bij de havens. Ze willen dat de directie afziet van de plannen. Als dat niet gebeurt, beraden de werknemers zich op verdere actie.

HES Beheer had eerder deze week nog gezegd dat er geen ontslagen zouden vallen bij een eventuele overname. Volgens de bond zijn de werknemers echter nog steeds in onwetendheid over hun toekomst als HES de aandelen verkoopt.

Onder HES vallen acht havenbedrijven, waar in totaal twaalfhonderd mensen werken. De bedrijven houden zich bezig met logistieke diensten in havens. Bij alle acht staan vrijdagmiddag werknemers te protesteren.

Zeldzame wolaap geboren in Limburgse dierentuin

In Gaiazoo in Kerkrade is woensdagnacht een wolaap geboren. Het is het tweede jong van moeder Quinda en vader Netto, laat de Limburgse dierentuin donderdag weten.

Wolapen zijn zeldzaam. In hun natuurlijke leefgebied, het regenwoud van het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied, worden ze bedreigd door houtkap, landbouw en jacht.

Ook in dierentuinen komen ze weinig voor. In Europese dierentuinen leven er nog geen veertig. Dat komt omdat het moeilijk is een goed dieet voor ze samen te stellen door hun gevarieerde menu. Ze eten onder meer zaden, bloemen, noten en vruchten van wel 225 verschillende soorten bomen en planten.

In Gaiazoo werd in 2007 voor het laatst een wolaap geboren. Dat was Quinda, de moeder van het woensdagnacht geboren jong. Het geslacht van het aapje is nog niet bekend omdat het jong zich vastklampt aan de moeder.

Volkswagen roept tienduizend Caddy's terug

Volkswagen roept in Nederland ongeveer tienduizend Caddy's terug omdat de achterklep los kan raken. Dat heeft een woordvoerder van het autobedrijf donderdag gemeld. Er zijn tot nu toe geen gevallen bekend waar het mis is gegaan. Wereldwijd moeten bijna zeshonderdduizend auto's van dit type voor controle terug naar de garage.

De doorgaans als bedrijfswagen gebruikte auto is mogelijk toegerust met een beschadigde pin. Die pin moet het mechanisme bijeenhouden dat ervoor zorgt dat de achterklep niet te hard dichtklapt. Als de pin kapot is, kan de deur van de wagen vallen.

De woordvoerder benadrukt dat het slechts om een 'check', gaat. Alleen Caddy's met een enkele achterklep, gemaakt tussen november 2003 en januari 2013, moeten voor controle terugkomen. Bij Caddy's met een dubbele achterklep is geen gevaar, meldt Volkswagen.

Groningen verlengt contract verdediger Kappelhof

FC Groningen heeft het contract met Johan Kappelhof met drie jaar verlengd. Dat meldt de Groningse club donderdag. De verbintenis van de 23-jarige verdediger, die in 2011 overkwam van Ajax, liep komende zomer af. Kappelhof kwam in totaal 75 keer in actie voor de Groningers.

Dit seizoen miste de mandekker slechts een competitieduel. "Kappelhof heeft ondanks zijn nog relatief jonge leeftijd al de nodige ervaring en is ook dit seizoen een belangrijke schakel binnen de ploeg", zegt manager technische zaken Henk Veldmate op de website van nummer negen van de Eredivisie. "Wij zien nog voldoende mogelijkheden voor hem om zich nog verder door te ontwikkelen."

Kappelhof, die in Amsterdam niet door wist te breken, is blij dat hij eruit is gekomen met Groningen. "Ik verheug me erop de komende drie jaar hier in Euroborg te spelen. Ik ben er ook trots op dat FC Groningen graag met mij verder wil. Mijn nabije toekomst ligt bij deze club en dat geeft me een heel goed gevoel."

[vid] V1-bom met succes ontploft

De V1-bom in Kruisland is donderdag rond 16.00 uur met succes tot ontploffing gebracht. Dat laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant weten. Het gebied moet nu uitwasemen, zodat alle chemische stoffen straks uit de lucht zijn verdwenen. De bewoners kunnen donderdagavond weer naar huis.

Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie is erg tevreden, zegt de woordvoerder. "Het was geen spektakel om te zien, maar het gaat dan ook om de veiligheid. Het had ook anders kunnen aflopen." Als alle chemische stoffen van de bom uit het gebied zijn verdwenen, gaat de EOD controleren of de bom helemaal is ontploft.

De omgeving blijft donderdag tot het begin van de avond hermetisch afgesloten. Ook is tot dan nog een noodverordening van kracht, laat de woordvoerder weten. Bewoners die nu bij vrienden, familie of in een opvanghuis zijn, mogen in de loop van de avond weer naar huis.

Woensdagavond legde de EOD een berg zand van bijna negen meter hoog neer om de trillingen van de klap op te vangen. Explosieven werden donderdagochtend aangebracht om de bom gecontroleerd te laten ontploffen.

De vliegende bom, die de grootte heeft van een forse regenton, werd eind vorige maand gevonden op een akker in het Brabantse Kruisland. Omdat het niet kon worden gedemonteerd door de EOD, moest de bom op zijn vindplaats tot ontploffing worden gebracht.


Plof

Script Citizen Kane te koop in Londen

Het Britse veilinghuis Sotheby's biedt Orson Welles' werkexemplaar van het filmscenario van Citizen Kane te koop aan. Boven aan het getypte manuscript, compleet met aantekeningen van de regisseur, hoofdrolspeler, coproducent en coscenarist, valt 'Working copy of Mr. Welles' te lezen. De verkoopprijs wordt geschat op vijftien- tot twintigduizend pond.

Het drama uit 1941 was Welles' speelfilmdebuut en wordt algemeen beschouwd als zijn belangrijkste film, hoewel de Amerikaanse acteur nog tot ver in de jaren tachtig films bleef maken. Volgens sommigen is de film zelfs de beste ooit gemaakt. Het was de enige film waarvoor Welles ooit een Oscar won, voor beste scenario.

Citizen Kane toont hoe de laatste opmerking van een mediamagnaat voor grote verwarring zorgt bij een paar journalisten. De film toont met flashbacks ook aan hoe een idealistische krantenuitgever op zoek naar de waarheid steeds verder afdrijft in de wereld van het grote geld.

De veiling vindt plaats op 5 en 6 maart in Londen. Het scenario is één van ongeveer duizend veilingstukken afkomstig uit de collectie van Amerikaan Stanley Seeger, een fervent verzamelaar van voorwerpen variërend van kunstwerken van de oude meesters tot aan historische curiosa. Zo worden ook een dinosaurusei, de stoel van Winston Churchill en een cocktailshaker van Al Capone te koop aangeboden.

Citizen Kane 2

Hagel waarschuwt Russen voor verkeerde beslissingen

Rusland moet ervoor waken maatregelen te treffen tegen Oekraïne die verkeerd uitgelegd kunnen worden. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel donderdag na een vergadering met zijn collegaministers van andere NAVO-lidstaten gezegd.

In deze 'precaire tijd' kan Rusland op een manier handelen die kan leiden tot verkeerde interpretaties, aldus Hagel. De minister zei dat de Verenigde Staten de stappen van Rusland langs de grens met Oekraïne nauwlettend in de gaten houden en dat zijn land de territoriale integriteit van Oekraïne hoog in het vaandel heeft. De Oekraïense soevereiniteit moet gewaarborgd blijven en provocaties moeten worden vermeden.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen drong er bij Rusland op aan de situatie op de Krim niet door inmenging op de spits te drijven. De strijd om de toekomst van Oekraïne, of toenadering tot Europa of tot Rusland moet worden gezocht, verplaatste zich de afgelopen dagen van Kiev naar het schiereiland Krim. Etnische Russen en Krimtataren zijn verdeeld over het vraagstuk, terwijl Rusland zich langs de grens militair roert.

Hagel liet weten te willen overleggen met zijn Russische ambtgenoot Sergej Sjoigoe en dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry van plan is contact te leggen met diens Russische collega Sergej Lavrov.

Europa wil geld voor Oekraïne

De Europese Unie moet het voortouw nemen voor een internationale donorconferentie voor Oekraïne. Dat staat in een motie die het Europees Parlement donderdag in Straatsburg heeft aangenomen.

Kiev moet onmiddellijke financiële steun krijgen, alsook ondersteuning voor de langere termijn, menen de Europarlementariërs. Ook moet de EU verhinderen dat geld dat de vroegere machthebbers en hun bondgenoten hebben verduisterd het land uit wordt gesluisd.

De nieuwe leiders in Kiev moeten afstand nemen van extremisten en provocaties voorkomen die separatisme zouden kunnen aanwakkeren, aldus de motie. Ook moeten ze de rechten van minderheden respecteren, inclusief het recht om Russisch en andere talen te gebruiken. Rusland is opgeroepen de territoriale integriteit van Oekraïne niet te schenden.

De EU is nog steeds bereid een associatieverdrag met Oekraïne te tekenen, maar de samenwerking kan volgens het parlement nog verder reiken. De resolutie herinnert eraan dat elk Europees land tot de Europese Unie kan toetreden mits het de democratie, mensenrechten, en de rechtsstaat naleeft.

De Nederlandse Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) gaat dat een brug te ver. "Het is onverstandig om nu concreet over EU-lidmaatschap te spreken, omdat dit verwachtingen wekt die niet kunnen worden waargemaakt."

Ook De Graafschap en Willem II hebben last van top

Er zal nog een Jupiler League-wedstrijd moeten wijken voor de nucleaire top in Den Haag. De Graafschap - Willem II is van vrijdag 21 maart verplaatst naar woensdag 9 april. Dat meldt de KNVB donderdag. Door de top zijn er onvoldoende agenten beschikbaar.

Eerder werden Almere City FC - Excelsior en MVV Maastricht - FC Den Bosch al verplaatst. Ook vijf eredivisiewedstrijden kunnen niet op de geplande datum doorgaan.

Borstimplantaten teruggeroepen

In heel Europa worden borstimplantaten van het merk Cereform teruggeroepen. Tot die actie is de Franse fabrikant Cereplas overgegaan na een opdracht van de Franse toezichthouder voor medische hulpmiddelen. Protheses die al zijn geïmplanteerd, hoeven echter niet vervangen te worden, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg donderdag.

De implantaten worden teruggeroepen omdat de fabrikant te laat was met de tweejaarlijkse test van de sterilisatieprocedures. Daarom mogen de implantaten tijdelijk niet in de handel worden gebracht. Met de veiligheid van de implantaten zelf is niets mis, benadrukt de inspectie.

In Nederland is de voorraad van de implantaten zeer beperkt. De protheses die er waren verspreid, zijn al teruggestuurd naar de importeur. De inspectie laat desondanks weten in 'nauw' contact te staan met de Franse toezichthouder over de kwestie.

Het is niet de eerste keer dat een Franse fabrikant van borstimplantaten in opspraak raakt. Eerder was er een incident rond implantaten van PIP. Daarin waren industriële siliconen verwerkt in plaats van duurdere siliconen voor medisch gebruik. De kans op lekken zou daardoor veel groter zijn. Veel vrouwen kampten inderdaad met lekkende implantaten en kregen daardoor last van ontstekingen.

Het inmiddels failliete PIP exporteerde implantaten naar meer dan zestig landen en was een van de grootste borstimplantatenmakers ter wereld. Zo'n 125 duizend vrouwen hebben de implantaten gekregen.

Webcammers bespied door geheime dienst

De Britse geheime dienst GCHQ heeft jarenlang webcambeelden van miljoenen internetgebruikers verzameld en opgeslagen. Daaronder zou een behoorlijke hoeveelheid seksueel getint materiaal zijn. Dat meldde de Britse krant The Guardian donderdag.

De Britten verzamelden het materiaal in samenwerking met de Amerikaanse NSA via webcamchats van internetbedrijf Yahoo. Dat gebeurde met een programma met de codenaam Optic Nerve van 2008 tot 2010.

In een tijd van 6 maanden in 2008 ging het alleen al om webcambeelden van 1,8 miljoen willekeurige Yahoo-gebruikers wereldwijd.

The Guardian baseert zich op documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Webcammers bespied door geheime dienst
Webcammers bespied door geheime dienst (Foto: ANP)

Sterftecijfers Erasmus MC blijven geheim

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is niet van plan om sterftecijfers op zijn website te gaan publiceren, ook al is het daartoe verplicht. Dat zegt het academische ziekenhuis donderdag in een verklaring. De huidige sterftecijfers zijn onbetrouwbaar en geven geen goed beeld van de kwaliteit van de zorg, stelt het ziekenhuis.

Het Erasmus MC is het enige academische ziekenhuis dat de sterftecijfers niet openbaar zal maken, staat te lezen in de verklaring. Het maakt al jaren bezwaren tegen openbaring, omdat de vergelijking tussen ziekenhuizen mank zou lopen.

Dat zou onder meer komen doordat onvoldoende rekening wordt gehouden met de patiëntenpopulatie per ziekenhuis en doordat de kans groter is dat een patiënt overlijdt in een academisch ziekenhuis. Omliggende ziekenhuizen sturen patiënten die er slecht aan toe zijn namelijk eerder naar een academisch ziekenhuis vanwege de aanwezigheid van bijzondere instrumenten en medicatie.

Volgens hoofd medische informatie Jan Hazelzet vindt het Rotterdamse ziekenhuis openheid en transparantie belangrijk. "Maar er moet wel goed vergeleken kunnen worden."

Vanaf zaterdag moeten alle Nederlands ziekenhuizen de sterftecijfers op hun website hebben staan. Dat moet consumenten helpen bij het maken van een keuze voor een bepaald ziekenhuis, stelde minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in juni.

Doden door explosie in Qatar

Een ogenschijnlijke gasexplosie in Doha, de hoofdstad van Qatar, heeft aan zeker twaalf mensen het leven gekost. Ook raakten 31 mensen gewond. Dat hebben Qatarese hulpverleners gezegd. De explosie vond plaats in een restaurant, vlak bij een tankstation.

De oorzaak van de explosie lijkt te liggen bij een tank met aardgas, die op het dak van het getroffen Turkse restaurant lag. Door de kracht van de explosie zeeg een deel van het etablissement ineen. De autoriteiten gaan vooralsnog uit van een ongeluk.

Medvedev schenkt Russische medaillewinnaars auto

De Russische medaillewinnaars op de Winterspelen in Sochi hebben van premier Dmitri Medvedev een auto gekregen. In totaal gaf hij meer dan 45 atleten een witte Mercedes met het Russische teamlogo cadeau. Rusland eindigde bij de Spelen in eigen land bovenaan in de medaillespiegel.

Sommige atleten, zoals de 15-jarige kunstrijdster Joelia Lipnitskaja, zijn te jong of hebben nog geen rijbewijs. Medvedev loste dat probleem op door die sporters van een door de overheid betaalde chauffeur te voorzien. De Russische premier zei verder nog dat het belangrijk is dat de regering de sporters financieel blijft ondersteunen.

[Foto] Sochi in beeld, de mooiste foto's

Tijdens de Olympische Winterspelen kon je hier op FOK!sport regelmatig de mooiste foto's uit Sochi vinden. Vandaag zetten we de allermooiste nog een keertje voor je op een rij.

De openingsceremonie werd afgesloten met een spectaculair vuurwerk (PRO SHOTS/GEPA)
De openingsceremonie werd afgesloten met spectaculair vuurwerk (PRO SHOTS/GEPA)

Het Franse paar Vanessa James en Morgan Cipres tijdens de landenwedstrijd bij het kunstrijden (PRO SHOTS/Witters)
Het Franse paar Vanessa James en Morgan Cipres tijdens de landenwedstrijd bij het kunstrijden (PRO SHOTS/Witters)

De kopgroep passeert de olympische ringen tijdens de skiathlon voor dames (PRO SHOTS/Witters)
De kopgroep passeert de olympische ringen tijdens de skiatlon voor dames (PRO SHOTS/Witters)

Onder het kunstlicht vliegt Kamil Stoch naar de olympische titel (PRO SHOTS/GEPA)
Onder het kunstlicht vliegt Kamil Stoch naar de olympische titel (PRO SHOTS/GEPA)

Tina Maze kust de sneeuw waarop ze zojuist de gouden medaille op de afdaling heeft gewonnen (PRO SHOTS/GEPA)
Tina Maze kust de sneeuw waarop ze zojuist de gouden medaille op de afdaling heeft gewonnen (PRO SHOTS/GEPA)

Met de neus slechts enkele centimeters boven het ijs denderen de dames tijdens de skeleton naar beneden (PRO SHOTS/GEPA)
Met de neus slechts enkele centimeters boven het ijs denderen de dames tijdens de skeleton naar beneden (PRO SHOTS/GEPA)

Veel spektakel tijdens de slopestyle, hier zie je Oscar Wester in actie (PRO SHOTS/Bildbyran)
Veel spektakel tijdens de slopestyle, hier zie je Oscar Wester in actie (PRO SHOTS/Bildbyran)

Vallen hoort bij het shorttrack. Tijdens de relay bij de heren gingen Zuid-Korea en de Verenigde Staten onderuit waardoor Nederland onbedreigd de finale haalde (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Vallen hoort bij het shorttrack. Tijdens de relay bij de heren gingen Zuid-Korea en de Verenigde Staten onderuit waardoor Nederland onbedreigd de finale haalde (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Spektakel tijdens de snowboardcross (PRO SHOTS/GEPA pictures)
Spektakel tijdens de snowboardcross (PRO SHOTS/GEPA pictures)

De tweemansbob van Edwin van Calker in de bobbaan (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
De tweemansbob van Edwin van Calker in de bobbaan (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Een mooie fotocompilatie van de sprong van Qi Guangpu, bij de aerials (PRO SHOTS/Bildbyran)
Een mooie fotocompilatie van de sprong van Qi Guangpu, bij de aerials (PRO SHOTS/Bildbyran)

Fabian Riessle springt met een grote sprong op het podium van de noordse combinatie grote schans (PRO SHOTS/GEPA)
Fabian Riessle springt met een grote sprong op het podium van de noordse combinatie grote schans (PRO SHOTS/GEPA)

Carien Kleibeuker viert haar bronzen medaille op de 5000 meter met haar dochtertje (PRO SHOTS/ANP)
Carien Kleibeuker viert haar bronzen medaille op de 5000 meter met haar dochtertje (PRO SHOTS/ANP)

Precisie is vereist bij het curling, de Zweden zouden uiteindelijk tekort komen in de finale tegen Canada (PRO SHOTS/Bildbyran)
Precisie is vereist bij het curling, de Zweden zouden uiteindelijk de bronzen medaille veroveren (PRO SHOTS/Bildbyran)

De arbiter zoekt een veilig heenkomen tijdens de ijshockeyfinale tussen Zweden en Canada (PRO SHOTS/Bildbyran)
De arbiter zoekt een veilig heenkomen tijdens de ijshockeyfinale tussen Zweden en Canada (PRO SHOTS/Bildbyran)

Met een spectaculaire vuurwerkshow komt er definitief een einde aan de Olympische Winterspelen van Sochi (PRO SHOTS/GEPA)
Met een spectaculaire vuurwerkshow komt er definitief een einde aan de Olympische Winterspelen van Sochi (PRO SHOTS/GEPA)

Bokser met raar hoofd naar de Krim

Net als de Oekraïense oppositie, die de ex-bokser Vitali Klitsjko als boegbeeld heeft, zoekt de Russische president Vladimir Poetin zijn heil bij de vuistvechters. Niemand minder dan de boksreus Nikolaj Valoejev is door het Kremlin uitverkoren om de Russische gemeenschap in de Krim te steunen. Dat melden diverse media, zoals het Duitse blad Bild.

Valoejev is door Poetin naar Sebastopol gestuurd waar de Russen hun Zwarte Zeevloot hebben gestationeerd. Wat de vroegere wereldkampioen daar precies gaat doen, is niet duidelijk.

In het verleden kwam het nooit tot een officieel gevecht tussen Klitsjko en de bokser met het rare hoofd die de Oekraïeners "de Russische Klitsjko" noemen.

Poetin stuurt bokser naar de Krim
Poetin stuurt bokser met raar hoofd naar de Krim (Foto: ANP)

Griezmann kan tegen Oranje debuteren voor Frankrijk

Antoine Griezmann is opgenomen in de Franse selectie voor de oefeninterland tegen Nederland volgende week woensdag. De 22-jarige vleugelspeler maakte dit seizoen al vijftien competitiegoals voor Real Sociedad. Door een schorsing kon hij tot eind vorig jaar niet voor Frankrijk uitkomen.

De nationale bond had hem een straf opgelegd voor een incident bij Jong Frankrijk. Met een paar ploeggenoten ging Griezmann in het najaar van 2012 stappen, terwijl de technische staf dat had verboden.

De Fransen treden verder onder meer aan met sterspeler Franck Ribéry van Bayern München en Real Madrid-aanvaller Karim Benzema. De geblesseerde Samir Nasri is er net als verdedigers Eric Abidal en Gaël Clichy niet bij.

Het duel tegen Oranje wordt in Parijs gespeeld. Bondscoach Louis van Gaal maakt vrijdag rond 12.00 uur zijn selectie bekend.

De Franse selectie:

Doelmannen: Hugo Lloris (Tottenham Hotspur), Steve Mandanda (Olympique Marseille) en Stéphane Ruffier (Saint-Étienne).

Verdedigers: Mathieu Debuchy (Newcastle United), Patrice Evra (Manchester United), Laurent Koscielny (Arsenal), Bacary Sagna (Arsenal), Mamadou Sakho (Liverpool), Raphaël Varane (Real Madrid), Eliaquim Mangala (FC Porto) en Lucas Digne (Paris Saint-Germain).

Middenvelders: Blaise Matuidi (Paris Saint-Germain), Paul Pogba (Juventus), Moussa Sissoko (Newcastle United), Clément Grenier (Olympique Lyon), Yohan Cabaye (Paris Saint-Germain), Rio Mavuba (Lille), Geoffrey Kondogbia (AS Monaco) en Mathieu Valbuena (Olympique Marseille).

Aanvallers: Karim Benzema (Real Madrid), Olivier Giroud (Arsenal), Dimitri Payet (Olympique Marseille), Franck Ribéry (Bayern München), Loïc Rémy (Newcastle United) en Antoine Griezmann (Real Sociedad).

[Roddelcorner] Gouden auto's & gratis zuipen bij Genk

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Gratis uur zuipen als Genk doorgaat
Afgelopen donderdag bezorgde KRC Genk zich met een 0-0 bij Anzhi Makhachkala een goede uitgangspositie in de Europa League. De club kan zich voor het eerst in zijn bestaan plaatsten bij de laatste zestien van het Europacuptoernooi. Om zich te verzekeren van de steun van de fans heeft de clubleiding een hele goede beloning in het vooruitzicht gesteld: gratis drank!

"Mochten we ons donderdag bij de laatste zestien scharen, zou dat de eerste keer in de clubgeschiedenis zijn. En dus zou een zou een feestje op zijn plaats zijn! Daarom dat KRC alle aanwezige supporters trakteert op 1 uur gratis drank tijdens een Happy Hour!", laat de club weten op haar website. Hup Genk!

Bellende grensrechter
De vierde (en vijfde en zesde) man wordt vaak belachelijk gemaakt om zijn baantje. Maar een Bulgaarse grensrechter heeft zijn eigen beroepsgroep flink voor lul gezet. Georgi Tabakov was vlaggenist bij de wedstrijd tussen PSFC Chernomorets Burgas en Cherno More Varna op het hoogste Bulgaarse niveau toen hij telefoon kreeg. En wat doe je dan? Gewoon opnemen, een gesprekje voeren en de wedstrijd even laten voor wat het is. Tabakov denkt waarschijnlijk dat zijn gedrag zonder gevolgen blijft aangezien zijn vader bij de nationale bond werkt. Maar scheidsrechter van dienst, Tihomir Bobolov, dacht daar heel anders over: "Dit kan gewoon niet, ongeacht wie zijn vader is."


De bellende grensrechter (Bron: YouTube)

Gouden auto voor Wüst en Ter Mors
Vandaag werd Ireen Wüst verrast met een wel heel bijzonder cadeau. De vijfvoudig medaillewinnares van Sochi kreeg bezoek van collega olympisch kampioen Epke Zonderland. De turner had een nieuwe auto voor Wüst bij zich, eentje in een kleur die haar inmiddels wel heel bekend voorkomt:

Ook voor Jorien ter Mors was er zo'n bijzondere verrassing. Al moest ze het zo te zien wel met een kleiner model doen:


Elia wordt weer vader
Voetballer Eljero Elia wordt voor de derde keer vader. Via Facebook deelden Elia en zijn vriendin Sanne Hoogkamer het blijde nieuws mede aan de wereld. "We mogen het eindelijk verklappen Sael en Heavenly krijgen een broertje of zusje erbij. We are pregnant Love you Eljero Elia", aldus het stel op de bekende site. De twee kregen vierenhalfjaar geleden hun eerste kind: dochter Sael. In november 2012 werd de tweede geboren: Heavenly Aaliyah Danielle.

FOX Sports Nominations, voetballers en analisten gooien de trukendoos open
Eerst hadden we de beruchte NEK-nominations waarbij vaak gevaarlijke hoeveelheden drank genuttigd werden. Nu zijn er de FOX Sports Nominations. Voetballiefhebber Ruben introduceerde de voetbalversie van de NEK-nominations. Hij deed een trucje en daagde Kenneth Perez uit ook een trucje te doen. Daarna ging de bal rollen en diverse spelers en analisten zijn uitgedaagd en hebben hun trucjes laten zien.


Zo ging het balletje rollen bij de FOX Sports Nominations (Bron: YouTube)


En dit was één van de vervolgfilmpjes van de FOX Sports Nominations (Bron: YouTube)

De laatste olympische tweets
De afgelopen olympische weken hebben jullie hier op FOK!sport dagelijks kunnen genieten van de leukste olympische tweets. De thuiskomst en huldigingen van de olympiërs leverde nog wat leuke tweets op die we jullie niet willen onthouden:


Voetballers in actie tegen roken
Vroeger was het heel normaal dat voetballers na de training een sigaretje opstaken. Tegenwoordig is dat wel anders. Sterker nog, spelers zetten zich middels een spotje van KWF in voor de actie 'Roken is zo.....'. In deze serie spotjes is nu de slagzin 'Roken is zooo... schwalbe maken' aan de beurt. Spelers van vele voetbalclubs duiken op in het spotje:


De reclame van KWF onder het motto 'Roken is zooo... schwalbe maken' (Bron: YouTube)

Blessurezorgen Schalke in aanloop naar Bayern

Schalke 04-verdediger Felipe Santana is niet ongeschonden uit het Champions League-duel tegen Real Madrid gekomen. De 27-jarige Braziliaan liep woensdagavond een hamstringblessure op en is enkele weken uitgeschakeld, meldt de club uit Gelsenkirchen donderdag. Hij maakte tijdens de zware 6-1 thuisnederlaag wel de negentig minuten vol.

Het is voor Schalke bovendien de vraag of Kevin-Prince Boateng zaterdag kan spelen tegen koploper Bayern München. De Ghanese middenvelder kampt met spierklachten. Ook Sead Kolasinac (kaak) en Roman Neustädter (knie) zijn nog onzeker. Marco Höger, Dennis Aogo, Jan Kirchhoff, Atsuto Uchida en Christian Clemens zitten al langer in de lappenmand.

Schalke moest in eigen huis diep buigen voor Real Madrid. Klaas-Jan Huntelaar nam kort voor tijd op schitterende wijze de enige Duitse treffer voor zijn rekening. Schalke staat momenteel vierde in de Bundesliga.

'Japanse spijt moet blijven'

De verontschuldigingen van Japan voor misstanden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn een internationale schuldbelijdenis die de huidige conservatieve regering niet moet willen veranderen. Dat heeft voormalig premier van Japan Tomiichi Murayama donderdag gezegd. Murayama sprak de verontschuldigingen in 1995 uit.

Ook een ander boetekleed, over gedwongen prostitutie van vrouwen voor en tijdens de oorlog, moet niet worden afgelegd, aldus Murayama. Hij drong er bij huidig premier Shinzo Abe op aan achter beide verklaringen te blijven staan.

"Niemand kan de Murayama-verklaring ontkennen", zei de oud-premier in een toespraak in Tokyo. "Het is een internationale toezegging en nationaal Japans beleid. Het is onmogelijk haar te ontkennen en om die reden vertrouw ik erop dat premier Abe zich eraan houdt."

Sinds hij de premierszetel in 2012 besteeg heeft Abe China en Zuid-Korea van zich vervreemdt door de schuldverklaring te willen afzwakken. Hij liet weten dat zijn kabinet niet per se de hele verklaring steunt, ook al benadrukte hij later achter de tekst te staan.

De premier wil volgend jaar, tijdens de zeventigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog, een nieuwe verklaring over de Japanse schuldvraag afleggen.

Vogelgriep in Flevoland

Bij een pluimveebedrijf in Swifterbant in de provincie Flevoland is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om de milde H5-variant. Veertigduizend kippen worden afgemaakt. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken donderdag.

De reden voor de ruiming is dat een milde variant kan uitgroeien tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant van de vogelgriep. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit neemt het afmaken van de vogels voor haar rekening.

In een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf geldt sinds donderdagmiddag een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen het gebied liggen geen andere pluimveebedrijven.

Militair India schiet kameraden dood

Een Indiase militair in Kashmir heeft donderdag het vuur geopend op zijn collega's. De man schoot vijf mensen dood, voor hij de hand aan zichzelf sloeg, zei een legerwoordvoerder.

De militair was net teruggekeerd van een wachtpost toen hij ruzie kreeg met zijn kameraden in een legerkamp en begon te schieten, zei een bron. Vijf militairen waren op slag dood, een zesde raakte gewond. Uiteindelijk pleegde hij zelfmoord.

Man overleeft veertien kogels

Een man uit de Amerikaanse staat Ohio overleeft naar verwachting een schietpartij waarbij hij veertien keer werd geraakt. Dat heeft de politie van Ohio tegen de krant The Cincinnati Enquirer gezegd.

De 35-jarige man werd woensdagnacht in zijn armen, benen en romp geschoten. Zijn vriendin bracht hem met de auto naar het ziekenhuis. Enkele uren later werd de vermoedelijke dader opgepakt. De 32-jarige man moet waarschijnlijk donderdag voorkomen. Het motief voor de schietpartij was niet bekend.

PSV'er Bakkali niet bij selectie Rode Duivels

PSV'er Zakaria Bakkali ontbreekt volgende week woensdag in de oefenwedstrijd van België tegen Ivoorkust. De 18-jarige aanvaller maakte deel uit van de voorlopige selectie, maar schopte het niet tot de 23-koppige groep van bondscoach Marc Wilmots. Dat meldt de Belgische voetbalbond donderdag.

Bakkali, die de Rode Duivels begin dit seizoen verkoos boven Marokko, verloor na de winterstop zijn basisplaats bij PSV. Hij speelde de afgelopen twee maanden pas twintig minuten. De buitenspeler mag echter niet meer voor Jong PSV uitkomen, omdat hij al te vaak in actie kwam namens de hoofdmacht.

De Belgische selectie kent veel spelers met een verleden in de Eredivisie. Verdedigers Sébastien Pocognoli (AZ) Toby Alderweireld en Jan Vertonghen (beiden Ajax), de middenvelders Nacer Chadli (FC Twente), Moussa Dembélé (AZ, Willem II) en Timmy Simons (PSV) en aanvaller Dries Mertens (PSV, FC Utrecht) speelden in het verleden in de Eredivisie.

Anthony Vanden Borre kreeg voor het eerst sinds november 2011 een uitnodiging. Verder moeten onder anderen Eden Hazard, Vincent Kompany, Marouane Fellaini en doelman Thibaut Courtois de ploeg komende zomer bij de hand nemen op het WK. De Belgen ontvangen Ivoorkust volgende week in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

Israël doodt Palestijn

Israëlische troepen hebben donderdag het vuur geopend op een Palestijn die zij wilden arresteren. De militairen hadden een huis omsingeld waarin de man zich schuilhield, maar hij weigerde naar buiten te komen, zeiden het Israëlische leger en getuigen. De man overleefde het voorval niet.

Het incident komt op een dag dat Amnesty International felle kritiek leverde op het Israëlische leger. Militairen zouden vaak onnodig dodelijk geweld gebruiken tegen Palestijnse burgers op de Westelijke Jordaanoever. De mensenrechtenorganisatie zegt over bewijzen te beschikken van moedwillige moorden, daden die zouden neerkomen op oorlogsmisdrijven.

Het leger van Israël verwerpt de bevindingen van Amnesty en zegt dat zijn militairen juist proberen Palestijns geweld in te dammen. Er zou pas in laatste instantie met scherp worden geschoten.

De inval in het stadje Bir Zeit begon donderdagochtend, zeiden getuigen. Militairen eisten van twee broers en een neef dat ze zich zouden overgeven. Twee van hen gaven gehoor aan het bevel, maar de derde, de 24-jarige Moataz Washaha, bleef binnen.

Met een bulldozer werden vervolgens de buitenmuren van de woning gesloopt, terwijl er volgens getuigen projectielen naar binnen werden geschoten. Daarop brak brand uit. Enkele uren later werd het lichaam van Washaha geborgen. Zijn schedel bleek gespleten door een van de afgevuurde projectielen, zei een arts in Ramallah.

Volgens het leger werd Washaha gezocht voor geweldsdelicten, maar meer details werden niet gegeven. In de woning zou een vuurwapen zijn aangetroffen.

Titanfall niet in 1080p op Xbox One

Het komt niet helemaal als een verrassing, maar Vince Zampella, medeoprichter van Respawn Entertainment, heeft via zijn Twitter-account laten weten dat Titanfall op Xbox One in iederval niet in 1080p zal zijn.

Tijdens de bèta, die draaide op 720p, werd er aangegeven dat de uiteindlijke resolutie mogelijk hoger is bij de officiële release van Titanfall. Nu weten we het in iedergeval zeker, dat dit niet 1080p zal zijn. Wat de uiteindelijke resolutie, volgens geruchten 900p, zal zijn is nog niet bekend.

Titanfall komt uit op 13 maart voor pc en Xbox One en op 28 maart voor Xbox 360.

Gesigneerde Mein Kampf kopen?

In de Verenigde Staten gaan donderdag twee zeldzame exemplaren van Adolf Hitlers manifest Mein Kampf onder de hamer. Beide boeken zijn door Hitler gesigneerd.

Nate Sanders, de eigenaar van het veilinghuis waar de boeken worden verkocht, erkent dat de veiling van de twee boeken, uit 1925 en 1926, tot veel kritiek zal leiden. Maar dat weerhoudt hem er niet van door te gaan met de verkoop. "Het is een stukje geschiedenis. Het is een zeer zeldzaam stuk", aldus Sanders.

De exemplaren van Mein Kampf zijn niet de enige nazivoorwerpen waar Sanders over beschikt. Hij wil ook een leren regenjas veilen die van Albert Speer, Hitlers favoriete architect en een minister in het naziregime, zou zijn geweest.

'Moderne vrouwen zijn bitches'

Sarah Jessica Parker vindt dat vrouwen een stuk gemener zijn dan tien, vijftien jaar geleden. "De vrouwen die de hedendaagse cultuur domineren zijn behoorlijk onvriendelijk tegen elkaar", zegt de actrice in het Amerikaanse tijdschrift Harper's Bazaar. "Hun taalgebruik is heel verwerpelijk en gemeen."

Parker vond de tijd dat zij in de tv-serie Sex and the City, die van 1998 tot en met 2004 werd uitgezonden, een stuk vriendelijker. "Het is verrassend maar dat was een onschuldigere tijd", zegt de actrice. "Ik vind het fijn om te bedenken dat Carrie en de andere vrouwen in Sex and the City heel aardig tegen elkaar waren."

De 48-jarige Parker leest mede doordat ze vrouwen, en trouwens ook mannen, tegenwoordig zo onaardig vindt, niet graag stukken over zichzelf. "Dat is vaak wreed en dat begrijp ik niet zo goed."

De actrice zou graag teruggaan naar een tijd waarin mensen minder onaardig tegen elkaar zijn. "Het is niet goed voor ons." Parker vindt het sowieso niet interessant wat over haar wordt geschreven. "Ik lees helemaal niets en ik googel mezelf ook niet", zegt ze. "Ik wil altijd alles weten, behalve wat ze over mij schrijven."

Kapitein Costa Concordia terug aan boord

Francesco Schettino, de voormalige kapitein van het luxe cruiseschip dat twee jaar geleden voor het Italiaanse eiland Giglio kapseisde, is donderdag voor het eerst weer aan boord gegaan van het wrak. De scheepsramp kostte aan 32 mensen het leven.

Schettino, die wordt beschuldigd van doodslag en het verlaten van de Costa Concordia, is aan boord om deskundigen te helpen bij de inspectie van de generatoren. Schettino is de enige verdachte in de zaak en beweert dat niet goed functionerende generatoren en een slecht getrainde crew aan de tragedie hebben bijgedragen.

De inspectie wordt gedaan op verzoek van advocaten van consumentenorganisaties die van mening zijn dat het cruisebedrijf deels aansprakelijk kan worden gesteld. Volgens de aanklagers ligt alle schuld bij Schettino.

Sochi, de allerleukste tweets van de Winterspelen

De afgelopen olympische weken kon je dagelijks genieten van de leukste tweets uit Sochi. Nu de Spelen voorbij zijn zetten we de allerleukste tweets nog één keer voor jullie op een rijtje.

De tweetrubriek had een aantal vaste gasten. Zdeno Chara was met zijn lengte een opvallende verschijning in Sochi, iedereen wilde met hem op de foto:

Deze tweet was het grootste succes van Havard Bøkko deze Spelen:

Een andere vaste gast in deze rubriek was Johnny Quinn. En zijn heldenstatus kom zo tot stand:

De oranje fietsen van de Nederlandse ploeg waren een opvallende verschijning. En ook het bezoek van onze koning en koningin bleef niet onopgemerkt:

Voorbereidingen voor de Olympische Spelen zijn niet overal even goed geregeld:

De Spelen hebben naast de sportieve hoogtepunten ook andere bijzondere momenten:

De gebroeders Mulder hebben ons op en naast de ijsbaan vermaakt met hun grappen en grollen:

De shorttrackdames hadden naast medailles ook een ander doel tijdens hun verblijf in Sochi:

Het weer was hoofdzakelijk zomers tijdens de Spelen in Sochi:

Zo maak je dus geen goede foto's:

De Canadezen ontdekte een bijzondere zender op de televisie:

In de sneeuw gingen velen hard onderuit. Rowan Cheshire kwam erg slecht terecht tijdens haar training:

De bergen van Sochi boden een prachtig uitzicht:

Expressie is een belangrijk onderdeel van het kunstschaatsen:

De teleurstelling was groot bij Vladimir Putin en Dmitri Medvedev na de uitschakeling van Rusland in het ijshockeytoernooi:

Eén van de beroemde mascottes van de Winterpelen was onder de indruk van de Nederlanders op de ijsbaan:

Gut is goed:

Als je veel medailles wint dan kan dat ook problemen geven, want welke medaille is van wie?:

De complete Nederlandse medialleoogst op een rij:

En dit was waarschijnlijk het appartement met de meeste medailles:

Laten we proosten op de mooie Spelen van Sochi:

Woningcorporaties krijgen steun EU-hof

De Europese rechter moet zich opnieuw beraden over de vraag of Brussel de inkomensgrens voor sociale huurwoningen mag bepalen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg donderdag in beroep bepaald. Daardoor ligt een zaak die Nederlandse woningcorporaties hadden aangespannen na enkele jaren opnieuw open.

De Europese Commissie ligt al jaren in de clinch met Nederland over de overheidssteun aan de woningcorporaties. Brussel ziet dit als staatssteun en stelde een inkomensgrens vast als drempel voor toewijzing van een sociale woning. Daardoor zou ondersteuning niet ten goede komen aan corporaties, maar rechtstreeks aan mensen met lage inkomens.

De woningcorporaties vinden het niet aan Brussel om te bepalen wie in Nederland in aanmerking komt voor een sociale woning. Zij vochten het commissiebesluit aan bij het Gerecht van de Europese Unie, maar dat verklaarde de zaak in 2011 niet-ontvankelijk.

De rechters van het hof hebben deze uitspraak van het gerecht donderdag teruggedraaid. Corporaties worden volgens de rechters wel degelijk individueel geraakt door het besluit van de Europese Commissie. Het gerecht moet zich nu opnieuw over de zaak buigen en een oordeel vellen. Dat kan nog wel enkele jaren duren.

Noord-Korea lanceert vier raketten

Noord-Korea heeft donderdag tijdens een test vier korteafstandraketten van zijn oostkust gelanceerd. Dat heeft een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie volgens het het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld.

Volgens de woordvoerder hebben de raketten een bereik van meer dan tweehonderd kilometer. Hoewel Noord-Korea vaker korteafstandraketten test, is de timing opmerkelijk. Maandag begonnen de Verenigde Staten en Zuid-Korea aan hun jaarlijkse legeroefeningen. Washington en Seoul noemen dit defensieve routine-oefeningen, maar Noord-Korea ziet de trainingen als oorlogsvoorbereidingen om Noord-Korea binnen te vallen. Pyongyang dreigde eerder om familiereünies niet door te laten gaan als de oefeningen niet werden afgezegd.

Het is niet de eerste opvallende militaire actie van Noord-Korea sinds de oefeningen in het zuiden van start gingen. In de nacht van maandag op dinsdag schond een Noord-Koreaanse patrouilleboot Zuid-Koreaanse wateren. Ondanks herhaalde waarschuwingen van de Zuid-Koreaanse autoriteiten, voer de boot enkele uren door en naderde het een Zuid-Koreaans eiland tot op 23 kilometer. Noord-Korea erkent andere zeegrenzen dan het zuiden.

Vorig jaar dreigde Noord-Korea uit woede over de oefeningen om Seoul in een vlammenzee te veranderen en om Zuid-Korea en de VS met een kernwapen aan te vallen. Noord-Korea testte voor het laatst een kernwapen in februari 2013 en een langeafstandraket in december 2012. Het communistische land testte meerdere korteafstandraketten in 2013.

Nijland: "Plezierige gesprekken met Ajax"

FC Groningen is met Ajax in gesprek over een overgang van Richairo Zivkovic (17) naar Amsterdam. Er is nog geen groen licht voor de transfer.

Zivkovic heeft bij FC Groningen nog een contract tot 2015. De Trots van het Noorden hoopte het talent langer in De Euroborg te houden. "We wilden zijn contract openbreken en verlengen, maar Richairo heeft aangegeven ambities te hebben", zegt algemeen directeur Hans Nijland tegen het Algemeen Dagblad.

"Hij wil hogerop. Dat is zijn goed recht. Er is zeker nog geen groen licht. Na het weekend praten we verder. De gesprekken met Ajax verlopen zeer plezierig", aldus Nijland over de onderhandelingen met de koploper in de Eredivisie. FC Groningen vraagt naar verluidt 2,5 miljoen euro voor Zivkovic.

Bij een eventuele doorverkoop krijgt FC Groningen tien procent van de transfersom. Zivkovic kwam dit seizoen vooralsnog tot twintig optredens in de Eredivisie. De jeugdinternational begon vijf keer in de basis en scoorde vijf keer voor de ploeg van trainer Erwin van de Looi.

Filip Kostic (21) lijkt de volgende speler te zijn die FC Groningen verlaat. De Serviër speelt sinds de zomer van 2012 in Groningen. Dit seizoen was hij goed voor zes goals en vier assists in 25 competitiewedstrijden. Kostic zou inmiddels worden gevolgd door verschillende clubs. Ajax-coach Frank de Boer noemde hem dit seizoen een interessante speler.

FC Groningen staat na 25 wedstrijden op een negende plek in de Eredivisie. De formatie van Van de Looi krijgt dit weekend SC Cambuur op bezoek. Groningen won slechts één van de laatste zeven wedstrijden. SC Cambuur pakte zeven punten uit de laatste drie duels.

Kruisland klaar voor ontploffing bom

In het Brabantse Kruisland wordt donderdag halverwege de middag een V1-bom tot ontploffing gebracht. De omgeving is in een straal van zeshonderd meter hermetisch afgesloten en bewoners van dertien huizen zijn naar vrienden, familie of worden elders opgevangen. Ruim honderd hulpverleners moeten de detonatie in goede banen leiden.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) brengt momenteel explosieven aan om de bom gecontroleerd te laten ontploffen, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Woensdagavond is al een berg zand van bijna negen meter hoog neergelegd om de trillingen van de klap op te vangen.

Tot donderdagavond is een noodverordening van kracht en mag niemand in het gebied rond de bom zijn. Bewoners van de ontruimde huizen zijn niet gespannen over de ontploffing, zegt de woordvoerder. "Ze zijn goed voorgelicht en naar bewonersavonden geweest. Ze weten precies wat er gaat gebeuren."

De bom, die de grootte heeft van een forse regenton, werd eind vorige maand gevonden op een akker in Kruisland. Omdat de EOD het explosief niet kon demonteren, moet de bom op zijn vindplaats tot ontploffing worden gebracht. De bom bevat duizend kilo springstof.

De V1 was een onbemand Duits straalvliegtuig met een explosieve lading. De vliegtuigen werden vanaf het najaar van 1944 ingezet. Waarschijnlijk was het exemplaar gevonden in Kruisland onderweg naar de inmiddels bevrijde havenstad Antwerpen.

Proces tegen Morsi opgeschort

Het Strafhof van Caïro heeft een rechtszaak tegen de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi donderdag opgeschort. Dat maakte het strafhof bekend. Er werd geen datum bekendgemaakt waarop het proces wordt hervat.

Het proces werd opgeschort, omdat de advocaten van Morsi eisen dat er andere rechters in de rechtszaak worden aangesteld. Morsi en zijn advocaten hebben al eerder geklaagd over de manier waarop de rechtszaak wordt gevoerd. Morsi vindt het bijvoorbeeld onterecht dat hij tijdens de rechtszitting in een geluidsdichte kooi moet zitten.

Morsi staat met 35 andere leden van de Moslimbroederschap terecht voor het vormen van een internationaal terroristisch netwerk met jihadistische groepen in de regio. Behalve de Moslimbroederschap van Morsi zouden daar ook de Palestijnse Hamas, de Libanese Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde deel van uitmaken. Ze worden beticht van deals om de macht te veroveren en die te behouden, van samenzwering om tijdens de opstand tegen Hosni Mubarak in 2011 het politieapparaat in elkaar te laten storten en gevangen medestanders uit de gevangenis te laten ontsnappen, alsook het organiseren van rebellie in de Sinaï.

Toen in december werd besloten de zaak voor de rechter te brengen, sprak het openbaar ministerie van 'de grootste samenzweringszaak uit de Egyptische geschiedenis'.

Zwarte zaterdag op komst in Franse Alpen

De ANWB verwacht zaterdag lange files van en naar de wintersportgebieden in de Franse Alpen. Volgens de verkeersdienst spreken de Franse autoriteiten zelfs van een zwarte zaterdag, omdat het de drukste dag van deze winter wordt. Dat meldt de ANWB donderdag.

In de Frankrijk krijgen vooral de smallere toegangsroutes naar de wintersportplaatsen veel verkeer te verwerken. De wegen rond Albertville, Grenoble, Genève en Moûtiers zijn volgens de ANWB 'beruchte' knelpunten.

De verkeersdienst raadt wintersporters die naar huis gaan aan om voor 10.00 uur de Alpen te verlaten. Zaterdag na 16.00 uur is de grootste drukte na verwachting voorbij.

Ook in het zuiden van Duitsland en in andere Alpenlanden moeten wintersporters rekening houden met lange files en oponthoud. En omdat in Nederland komend weekend het carnaval begint, kan het ook in het zuiden van ons land druk zijn op de weg.

De ANWB meldt dat wintersporters voorgaande jaren zo'n twee uur in de file stonden op zwarte zaterdag.

Ancelotti: "Dit was de perfecte wedstrijd"

Carlo Ancelotti genoot woensdag van het optreden van Real Madrid. De Italiaanse coach zag zijn team met liefst 1-6 winnen op bezoek bij Schalke 04. Real Madrid heeft zich daarmee verzekerd van een plaats in de kwartfinale.

Er staat nog een return in Madrid op het programma, maar bij Schalke 04 rekenen ze niet meer op een wonder. Daarvoor was Real Madrid woensdag veel te sterk voor Die Königsblauen, voor wie Klaas-Jan Huntelaar vlak voor tijd scoorde.

Namens de Spaanse topclub scoorden zowel Karim Benzema, Gareth Bale als Cristiano Ronaldo twee keer in de Veltins Arena. "Dit was de perfecte wedstrijd. We speelden geweldig samen. Het team was één. Eigenlijk verliep alles goed in deze wedstrijd, van voor naar achter. De aanval was telkens enorm gevaarlijk", aldus Ancelotti op een persconferentie na afloop.

"Ik denk dat we zeker zijn van de kwartfinale. We speelden een hele goede wedstrijd en lieten Schalke 04 geen moment hun normale spel spelen. Het hele team speelde geweldig, van de keeper tot de spits", zei de Italiaan, die vorig jaar zomer overkwam van Paris Saint-Germain. Ancelotti volgde José Mourinho op.

Voor doelman Iker Casillas had de mooie avond nog een vervelend staartje. De goal van Huntelaar betekende het einde van een serie zonder tegendoelpunten. Casillas had tot de treffer van zijn oud-teamgenoot 952 minuten geen treffers geïncasseerd. Dat is de langste serie in de geschiedenis van het Spaanse voetbal.

Real Madrid kan met veel vertrouwen toewerken naar de derby tegen Atlético Madrid. De derby staat gepland voor zondag 17.00 uur in Vicente Calderon. De Koninklijke staat in de Primera Division aan kop. Het verschil met Barcelona en Atlético is drie punten. In de Copa del Rey was Real twee keer te sterk voor Atleti. Eerder dit seizoen won de ploeg van Diego Simeone in Santiago Bernabeu.

Beckinsale in Monty Python-film

Kate Beckinsale heeft een rol te pakken in Absolutely Anything. De 40-jarige Underworld-actrice is in de film van het Britse komediegezelschap Monty Python te zien naast Simon Pegg, schrijft de Amerikaanse film- en tv-website Deadline.

Absolutely Anything gaat over een leraar die weinig voor te leven heeft, totdat hij ontdekt dat hij over een gave beschikt: alles wat hij wil doen, lukt hem. De speciale kracht blijkt hem te zijn geschonken door een groepje buitenaardse wezens. Monty Python-leden John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Terry Gilliam en Terry Jones voorzien de aliens van hun stem. Laatstgenoemde tekent bovendien voor de regie en het script.

Pegg kruipt in de huid van de uitgebluste leraar. Beckinsale vertolkt de vrouw waar hij voor valt. Ook Robin Williams is te horen in Absolutely Anything. Hij spreekt de stem van de hond van Peggs personage in. De opnamen van de film beginnen eind maart in Londen. In de zomer geeft Monty Python daar ook een reeks theatervoorstellingen, de grootse show van het vijftal in dertig jaar tijd.

Makers Total Recall willen Beckinsale (Novum)

Fans Roda eisen via spandoeken vertrek directeur

Supporters van Roda JC zijn niet blij dat Marcel van den Bunder aanblijft als algemeen directeur. Aanhangers van de Limburgse club hingen in de nacht van woensdag op donderdag spandoeken op aan het stadion van de club in Kerkrade, waarop het vertrek van Van den Bunder wordt geëist. De directeur kreeg dinsdag de steun van de raad van commissarissen.

"Met Marcel van den Bunder aan het roer gaan wij naar Telstar on Tour, oprotten", staat op een van de spandoeken, meldt L1. "Vrouw en club bezeiken en zichzelf verrijken", luidt een andere tekst. Van den Bunder ligt onder vuur door zijn naar verluidt harde en autoritaire aanpak. Hij overleefde dinsdag een crisisberaad bij de club, die momenteel laatste staat in de Eredivisie.

FOK!toen: De Slag in de Javazee

Op 27 februari 1942 verloren meer dan 2300 marinemensen hun leven bij de slag in de Javazee. Een geallieerd eskader, bestaande uit schepen uit Amerika, Groot-Brittannië, Nederland en Australië, moesten zien te voorkomen dat een Japanse vloot de aanval in zou zetten op Java. In FOK!toen vandaag een terugblik op die donkere dag in de Tweede Wereldoorlog.

Hr. Ms. De Ruyter (Foto: Valka)
Hr. Ms. De Ruyter (Foto: Valka)

De aanloop
Na de Tweede Chinees-Japanse oorlog hadden de Amerikaanse, Britse, Nederlandse en Australische regeringen in september 1940 besloten dat er een embargo uitgeroepen zou worden tegen Japan. Dit hield in dat er geen olie, ijzererts, staal en andere materialen meer geleverd mochten worden aan Japan. Daar Japan zelf geen natuurlijke bronnen bezat kwam het land al snel in problemen. De Japanse regering sprak van 'een daad van agressie tegen het Japanse Keizerrijk' en ging naarstig op zoek naar een nieuwe bron om haar oliereserves weer aan te kunnen vullen.

Al snel werd er een plan gemaakt om met een oorlog Siam (Thailand), Maleisië, Singapore, de Filippijnen en Nederlands-Indië over te nemen. Vooral Maleisië (Brits grondgebied) en Nederlands-Indië waren rijk aan natuurlijke grondstoffen en vormden zo het hoofddoel van de Japanners. De Japanners voorzagen dat ook de Amerikanen een bondgenootschap zouden aangaan met de Britten en moesten zodoende twee oorlogsplannen ontwikkelen. Plan 1 (het Oostelijke Plan) richtte zich op de aanval op Pearl Harbour en de daaropvolgende invasie van de Filipijnen. Plan 2 (het Zuidelijke Plan) was het hoofddoel en richtte zich op de inname van Maleisië, Borneo, Java, Sumatra en andere gebieden.

Schout bij nacht Karel Doorman (Foto: Wikipedia)
Schout-bij-nacht Karel Doorman (Foto: Wikipedia)

Op 15 januari 1942 was ABDACOM (American-British-Dutch-Australian Command) in het leven geroepen. De bedoeling was om een opperbevelhebber voor alle strijdkrachten in Zuidoost-Azië in te stellen. Al snel waren er problemen omdat de landen allemaal hun eigen prioriteiten hadden en ook niet geoefend waren in het samenwerken met elkaar. Op 2 februari werd een Allied Striking Force in het leven geroepen, een eskader geallieerde oorlogsschepen die de taak kregen de Japanse invasievloten te stoppen. Dit aanvalseskader werd onder commando gesteld van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman en Hr. Ms. De Ruyter werd vlaggeschip van de internationale vloot.

De Zware Japanse kruiser Nachi (Foto: Navypedia)
De Zware Japanse kruiser Nachi (Foto: Navypedia)

De Japanse invasie
In januari 1942 waren de Filippijnen, Siam en Hongkong al in Japanse handen gevallen. Op 18 februari begon de Japanse overmacht aan de invasie van Bali. Schout-bij-nacht Karel Doorman sloeg groot alarm en gaf alle schepen de opdracht om naar de straat van Bandoeng te varen. Op het eiland lagen een aantal vliegvelden waarmee Japanse luchtmacht de geallieerde marinebasis bij Soerabaja kon bereiken. Op 16 februari was heel Sumatra al door de Japanners bezet en op 19 februari volgde Bali. Vanaf dat moment was alleen nog Java in handen van de geallieerden. Vier dagen later zou de Japanse invasievloot Oost-Borneo verlaten om koers te zetten naar Java.

De torpedobootjager Amatsukaze (Foto: Wikipedia)
De torpedobootjager Amatsukaze (Foto: Wikipedia)

Het Japanse eskader, bestaande uit de zware kruisers Nachi en Haguro, de lichte kruisers Naka en Jintsu en de torpedobootjagers Yudachi, Samidare, Murasame, Harusame, Minegumo, Asagumo, Yukikaze, Tokitsukaze, Amatsukaze, Hatsukaze, Yamakaze, Kawakaze, Sazanami en Ushio, besloot om op 27 februari het eiland Java van twee kanten aan te vallen. Doormans eskader, bestaande uit de zware kruisers HMS Exeter en USS Houston, de lichte kruisers Hr. Ms. de Ruyter, Hr. Ms. Java en HMAS Perth en de torpedobootjagers HMS Electra, HMS Encounter, HMS Jupiter, Hr. Ms. Kortenaer, Hr. Ms. Witte de With, USS Alden, USS John D. Edwards, USS John D. Ford en USS Paul Jones, was op zoek naar de Japanse vloot maar kon deze door gebrek aan luchtverkenning niet vinden.

De slag in de Javazee
Rond 17.30 uur kregen de schepen elkaar in zicht. De Japanse transportschepen kregen opdracht om zich terug te trekken zodat de oorlogsschepen zich klaar konden maken voor de zeeslag. Bij de eerste aanval op de Japanners werden de Nederlandse torpedobootjager Hr. Ms. Kortenaer en de Britse torpedojager HMS Electra tot zinken gebracht. Ook raakte de Britse kruiser Exeter zwaar beschadigd bij deze aanval en moest onder escorte van de Nederlandse torpedobootjager Witte de With naar Soerabaja terugkeren. Aan Japanse zijde was alleen de torpedobootjager Asagumo door een granaat geraakt.

De Amerikaanse kruiser USS Houston (Foto: Wikipedia)
De Amerikaanse kruiser USS Houston (Foto: Wikipedia)

Nadat ook de HMS Encounter het eskader had verlaten om opvarenden van de Hr. Ms. Kortenaer uit zee op te pikken bestond de vloot van Doorman nog maar uit een viertal kruisers. Doorman liet de schepen terugtrekken en besloot te wachten tot de nacht was ingevallen. De schout-bij-nacht was van plan om in het donker om de Japanse escorte heen te varen om dan rechtstreeks de transportschepen aan te vallen. Om 01:06 uur werd in de donkere nacht plotseling de kruiser Hr. Ms. Java midscheeps getroffen door een torpedo. Vier minuten later werd er nog een explosie in de geallieerde linie waargenomen. De Hr. Ms. De Ruyter was eveneens getroffen door een torpedo en brandde als een fakkel.

Een deel van de bemanning kon worden gered maar schout-bij-nacht Karel Doorman besloot, geheel naar traditie, om met zijn schip ten onder te gaan. Ook zijn chef-staf De Gelder en Lacomblé, de commandant van de De Ruyter, verkozen om tot het einde op het schip te blijven. Anderhalf uur nadat de Japanse torpedo zijn schadelijke werk had gedaan verdween het vlaggenschip in de golven.

Uit de Leeuwarder Courant van 27 februari 1947
Uit de Leeuwarder Courant van 27 februari 1947

De nasleep van de slag
Alleen de Amerikaanse zware kruiser USS Houston en de lichte Australische kruiser HMAS Perth hadden weten te ontkomen aan het Japanse oorlogsgeweld. Op 1 maart werd vlak na middernacht door de Japanse torpedobootjager Fubuki twee niet geïdentificeerde schepen zo'n 10 kilometer ten oosten van Babi Eiland. De Houston en de Perth hadden urenlang op de Javazee gevochten en hadden daarna zo'n 500 zeemijl afgelegd, waardoor ze zowel bijna zonder brandstof als munitie zaten. Groot was dan ook de schrik toen ze een konvooi van 56 Japanse schepen in de Bantam Baai opmerkten die klaarlagen om de invasie op Java te beginnen.

De zinkende HMS Exeter (Foto: Wikipedia)
De zinkende HMS Exeter (Foto: Wikipedia)

De twee geallieerde schepen deden nog een moedige aanval, maar hadden geen schijn van kans tegen de Japanse overmacht. Binnen een uur waren de beide geallieerde kruisers tot zinken gebracht. Terwijl de oostelijke transportschepen hun landingen in de buurt van Soerabaja uitvoerden, hadden de kruisers Nachi en Haguro het nog even druk. Rond het middaguur werden de gehavende Britse kruiser HMS Exeter en een aantal torpedojagers door de Japanse marine ontdekt. Nadat eerst dit schip door een viertal Japanse kruisers naar de bodem was gejaagd werden ook de Amerikaanse torpedojagers HMS Encounter en USS Pope tot zinken gebracht. Slechts vier oude Amerikaanse schepen wisten aan de Japanners te ontkomen.

Uit de Leeuwarder Courant van 4 maart 1942
Uit de Leeuwarder Courant van 4 maart 1942

Voor de Japanners lag de weg nu open. Op 12 maart capituleerde het KNIL op Java, waardoor alle grote eilanden in Japanse handen waren gevallen. Hiermee kwam eveneens een einde aan de strijd in Nederlands-Indië. De Japanners hadden zich oppermachtig getoond en dat zou zo blijven tot de slag om Guadalcanal op 30 november 1942. Maar daarover hebben we het een andere keer in FOK!toen.

'Allah' deels verboden in Brunei

Veel mensen vatten het slecht op als woorden verboden worden. Het doet ze denken aan Newspeak, een term uit het boek Nineteen Eighty-Four. Ondanks die negatieve associaties proberen sommige landen alsnog invloed uit te oefenen op taalkundige wijze. Deze keer aan de beurt aan Brunei.

Het nietige Aziatische staatje - ongeveer even groot als Luxemburg - gaat namelijk het gebruik van een aantal woorden verbieden, maar alleen voor niet-moslims. Zij mogen straks termen als 'Allah', 'Koran', 'imam' en negentien andere religieuze woorden niet langer bezigen.

Het verbod is niet simpelweg een poging om te voorkomen dat niet-moslims islamitische termen gebruiken. Verschillende van de woorden worden er namelijk al lang gebruikt om ook niet-islamitische dingen aan te geven. 'Allah' is bijvoorbeeld het standaardwoord voor om het even welke god.

Ook wordt het ongehuwde stelletjes verboden samen te zijn op een manier die ook maar insinueert dat ze een 'immorele daad' doen, op straffe van een boete van omgerekend 3000 euro of één jaar gevangenisstraf. Overspel tussen een moslim en een niet-moslim wordt bestraft met de dood door steniging.

De nieuwe wetten zijn onderdeel van de shariahwetgeving die Brunei per 1 april zal doorvoeren. Ze lopen daarmee achter Maleisië aan, waar het gebruik van sommige religieuze termen al langer verboden is.

'Janoekovitsj is in Moskou'

De gevluchte Oekraïense president Viktor Janoekovitsj bevindt zich in een sanatorium van het Kremlin net buiten Moskou. Dat heeft de Russische mediagroep RBK donderdag gezegd.

Janoekovitsj is sinds zaterdag niet meer in het openbaar gezien. Hoewel het Westen de nieuwe Oekraïense regering, wiens aanhangers de president uit Kiev verdreven, heeft erkend, beschouwt Rusland Janoekovitsj nog altijd als de legitieme president van Oekraïne.

Janoekovitsj zou in het Barvicha-sanatorium verblijven. Volgens RBK komt de informatie van een van Ruslands rijkste zakenmannen en is het bevestigd door een bron bij de regering. De Russische autoriteiten wilden het bericht niet bevestigen.

Israël geeft Anne Frank-boeken aan Tokyo

De Israëlische ambassade heeft driehonderd Anne Frank-boeken aan bibliotheken in Tokyo geschonken. Vertegenwoordigers van de ambassade en van de joodse gemeenschap in Japan hebben de boeken donderdag aangeboden.

De boeken zijn ter vervanging van de meer dan driehonderd boeken die onlangs in openbare bibliotheken in Tokyo werden vernield. De gedoneerde boeken zullen onder de getroffen bibliotheken worden verdeeld.

"Door dit incident denk ik dat mensen ook de vreselijke feiten van de geschiedenis en van racisme hebben leren kennen", zei Ryo Tanaka, burgemeester van Suginami, de wijk waarvan de bibliotheek het zwaarst werd getroffen. "Met deze kennis hoop ik dat ons volk een kans krijgt te reflecteren op de kostbaarheid van vrede."

Peleg Lewi van de Israëlische ambassade denkt dat het om een op zichzelf staand geval gaat en dat het niet de gevoelens van de Japanse bevolking weerspiegelt. "Het dagboek van Anne Frank betekent voor ons een boodschap van tolerantie tussen mensen", zei hij. "We vertrouwen er volledig op dat de Japanse autoriteiten de plegers van deze laffe daden voor de rechter brengen."

Overvallers vergeten te tanken

Een overval op een tabakszaak in Bergen op Zoom bleek woensdag enige finesse in de planning te missen. De overvallers hadden nog wel bedacht dat ze moeilijker te vinden waren als ze onderweg overstapten op een tweede vluchtauto, maar ze waren vergeten die vol te tanken. De politie kon het viertal in de kraag vatten toen ze zonder benzine kwamen te zitten.

Een man met bivakmuts stapte aan het einde van de middag een winkel aan de Antwerpsestraat binnen. Met een nepvuurwapen eiste hij geld. De eigenaar gooide echter een barkruk naar hem, waarop nog twee mannen zijn zaak binnenkwamen en hij klappen in zijn gezicht kreeg.

Vervolgens vluchtten de overvallers zonder buit in een klaarstaande auto. Een halfuur later zagen getuigen de overvallers overstappen in een andere auto aan de Rijtuigweg. De politie zette de achtervolging in. Die eindigde zo'n tien kilometer verderop op de A58 bij Wouw, toen de wagen van de overvallers zonder benzine kwam te staan. Het viertal tussen de 18 en 21 jaar uit Bergen op Zoom is aangehouden. De vluchtwagens zijn meegenomen voor onderzoek.

[Upd] 2 doden op Krim, parlement bezet

Gewapende mannen hebben twee overheidsgebouwen in de stad Simferopol op de Krim bezet. Dat heeft een lokale leider van de Tataarse gemeenschap donderdag gezegd.

Refat Tsjoebarov schreef donderdagochtend op zijn Facebookpagina dat de gebouwen woensdagnacht zijn ingenomen door mannen in uniform. Persbureau Interfax meldt dat de persvoorlichting van de lokale autoriteiten heeft bevestigd dat de gebouwen zijn bezet.

Update 10.40 uur:
Op de ingenomen gebouwen zijn Russische vlaggen gehesen. De inname lijkt dus het werk van pro-Russische groepen. Die gingen gisteren al op de vuist met anti-Russische groepen. De relatie tussen de twee is op scherp gezet door de protesten en regeringscrisis die Oekraïne teisteren.

Update 11.05 uur:
Volgens persbureau Interfax zijn er bij de inname van het parlementsgebouw op de Krim al 35 gewonden gevallen. Ze krijgen gelukkig wel medische zorg. Tevens zijn er inmiddels al twee doden te betreuren volgens het Ministerie van de Autonome Republiek van de Krim.

De pro-Russische infiltranten zijn gewapend met raketwerpers en sluipschuttersgeweren.

Update 12.30 uur:
De hierboven genoemde doden zijn niet bij de inname van het parlementsgebouw gevallen, schrijft The Guardian. Ze zouden zijn overleden bij de gewelddadigheden die losbarstten bij de heftige demonstraties op de Krim tussen pro- en anti-Russische groepen.

FOK.nl houdt je op de hoogte van de situatie met periodieke updates.

Fernando Santos na WK weg als coach Griekenland

Fernando Santos vertrekt na het WK in Brazilië als bondscoach van Griekenland. Dat heeft de Griekse voetbalbond donderdag bekendgemaakt. De 59-jarige Portugees volgde in 2010 Otto Rehhagel op als keuzeheer van het Griekse nationale elftal.

Onder Santos steeg Griekenland, dat in 2004 Europees kampioen werd, naar de twaalfde plaats op de FIFA-wereldranglijst. Santos leidde het land naar het EK van 2012, waarin Duitsland in de kwartfinale een maatje te groot was. In Brazilië stuiten de Grieken in de groepsfase op Colombia, Japan en Ivoorkust.

Santos was eerder onder meer werkzaam bij de Portugese topclubs FC Porto, Benfica en Sporting Portugal en de Griekse teams AEK Athene, Panathinaikos en PAOK. Hij nam als bondscoach afstand van de defensieve speelstijl die onder zijn voorganger Rehhagel werd gehanteerd.

RKC Waalwijk moet fiscus tonnen betalen

RKC Waalwijk heeft een grote financiële tegenvaller te verwerken gekregen. De club moet van het gerechtshof in Den Bosch 771 duizend euro aan de fiscus betalen. RKC is het bedrag verschuldigd vanwege niet betaalde loonbelasting voor de oud-spelers Dejan Govedarica en Joeri Petrov.

RKC kampt al jaren met financiële problemen. "Dat geld hebben we niet tot onze beschikking, nee", liet algemeen directeur van de Waalwijkers Remco Oversier weten aan Voetbal International. "Maar ik verwacht ook niet dat we het bedrag per direct moeten betalen, als het zover komt."

Govedarica en Petrov kwamen net voor de eeuwwisseling naar Waalwijk. De rechtszaak tegen RKC begon in 2003. Drie jaar later werd uitspraak gedaan en pas onlangs diende het hoger beroep. De eredivisieclub kan nog in cassatie gaan.

Oversier gaat vrijdag in gesprek met de fiscus. Hij verwacht niet dat RKC gaat worden tegengewerkt. "De Belastingdienst is er niet om mensen kapot te maken."

Trainer Erwin Koeman gaf woensdag aan na het seizoen te vertrekken bij de club. De ambities van de coach en de mogelijkheden van de Brabanders strookten niet met elkaar.

Examendief gaat niet betalen

De Rotterdamse Safae K., veroordeeld in de examenfraude bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, gaat de rekening van het ministerie van Onderwijs niet betalen. Dat zei donderdag haar advocaat Guy Weski. Het ministerie wil in totaal 86.000 euro terugzien omdat onder meer 17.000 nieuwe vwo-examens Frans moesten worden gemaakt.

"Of die rekening ook daadwerkelijk komt, moeten we nog maar afwachten, maar we gaan die niet betalen", benadrukt Weski. Hij zegt geen causaal verband te zien tussen de diefstal en de verspreiding van het examen via internet, waardoor er een nieuwe moest worden gedrukt en verspreid. "Mijn cliënt heeft het examen niet op internet geplaatst. Dat heeft een ander gedaan", licht Weski toe.

'Wij gaan de rekening niet betalen'
'Wij gaan de rekening niet betalen' (Foto: ANP)

Rabobank wil beter imago

De Rabobank gaat er alles aan doen om zijn door de Libor-affaire geschonden imago te herstellen. Dat heeft bestuursvoorzitter Rinus Minderhoud donderdag gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers. De fraude, waarvoor de bank een boete kreeg van 774 miljoen euro, domineerde heeft volgens Minderhoud de afgelopen maanden 'het leven bij de bank gedomineerd'. "Het is ons niet in de koude kleren gaan zitten."

De bank heeft onder maatschappelijke druk besloten de boete niet fiscaal te verrekenen, zo werd donderdag bekend. "Die rekening komt hierdoor bij ons, en niet bij de belastingbetaler terecht."

De boete had een flinke invloed gehad op het resultaat van de coöperatieve bank, bleek uit de voorbeurs gepubliceerde cijfers. Ook verschillende andere eenmalige baten en lasten beïnvloedden het resultaat. De bank zag vorig jaar de winst met twee procent dalen tot 2,01 miljard euro. Zonder incidentele posten kwam het resultaat echter ook rond dat bedrag uit, lichtte financieel topman Bert Bruggink tijdens de persconferentie toe. Hij is daarmee 'ronduit tevreden'. "De commerciële resultaten waren redelijk."

De bank zag meer klanten aflossen op hun hypotheken. Het aantal gedwongen verkopen ligt ongeveer op hetzelfde niveau als voor de crisis. Het marktaandeel op de hypotheekmarkt liep terug tot 26 procent, maar daarvoor was het ook 'onnatuurlijk hoog', aldus Bruggink. De vraag naar krediet, van particulieren en van bedrijven, nam in de laatste maanden van 2013 en in januari en februari toe, ziet de bank. "Dat zijn toch wel tekenen van economisch herstel."

De meeste zorgen heeft de bank over de vastgoedportefeuille. In het verleden kocht de bank flinke lappen grond, om hier woningen op te kunnen bouwen. Ook op de middellange termijn denkt de bank nu echter dat er weinig nieuwe woningen in Nederland worden bijgebouwd. De grond is hierdoor minder waard geworden. Door de flinke afboeking werd in 2013 een verlies geleden van 817 miljoen euro op de vastgoedtak. "Dat is historisch hoog", zei Bruggink.

Wie maakt de dienst uit op de Krim?

Het schiereiland de Krim is al meer dan een halve eeuw Oekraïens grondgebied. Maar de eeuwen dat de regio in Russische handen was, hebben hun sporen nagelaten die tijdens het huidige Oekraïense conflict extra zichtbaar worden. Wat is er aan de hand in dit gebied waar de Oekraïners en Tataren met de Russen in strijd zijn?

De Krim ligt in het oosten van Oekraïne, waar veel etnische Russen wonen. De vorige week verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj geniet hier veel steun. Veel mensen in de regio beschouwen hem nog steeds als hun wettige president en zijn voor hechtere betrekkingen met Moskou. Sommigen zijn zelfs voor afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland.

De afgelopen dagen is er veel onrust op de Krim. Zowel Tataren als Russen hielden demonstraties voor respectievelijk Oekraïense onafhankelijkheid en toenadering tot Rusland. Woensdag braken er gevechten uit tussen beide groepen. Woensdagnacht bezetten tientallen gewapende mannen twee overheidsgebouwen op de Krim en hesen daar de Russische vlag. Rusland heeft gezegd dat Russen die op de Krim in levensgevaar komen op de steun van Moskou kunnen rekenen.

Het schiereiland is sinds de vroege middeleeuwen het thuisland van de Turkse Krimtataren. Hoewel ze officieel onder gezag stonden van het Ottomaanse Rijk (de voorloper van het huidige Turkije), waren ze grotendeels onafhankelijk. Vanaf de achttiende eeuw kwamen ze onder Russisch gezag te staan. De Krim was tot 1954 Russisch grondgebied, waarna Sovjet-leider Nikita Chroetsjov het schiereiland aan Oekraïne schonk. In 1991 viel de Sovjet-Unie en werd Oekraïne onafhankelijk, maar ook daarna hield Rusland een flinke vinger in de pap op de Krim.

De regio is van strategisch belang voor zowel Oekraïne als Rusland. Rusland heeft er zijn Zwarte Zeevloot gestationeerd, die veel moderne marineschepen bevat. De regio heeft een grote symbolische waarde voor Rusland en bijna zestig procent van de bevolking op de Krim is van etnische origine Russisch. Voor Oekraïne is de Krim een aanzienlijk deel van zijn grondgebied en een belangrijke bron van landbouw- en toerisme-inkomsten.

De etnische Russen op de Krim hebben de recente gebeurtenissen in Kiev met argusogen aangezien. Zij bestempelen de betogers als 'radicale fascisten' en zijn tegen de koers van de nieuwe regering om meer samenwerking met de Europese Unie en de Verenigde Staten aan te gaan. Ze vrezen dat het beleid van de regering van Toertsjinov nadelig zal uitpakken voor de Russische bevolking en roepen hierom de hulp van Moskou in. In 2009 demonstreerden Russen ook al tegen de Oekraïense regering in de hoop dat het Russische leger op de Krim zou ingrijpen.

De islamitische Tataren moeten juist niets hebben van bemoeienis van Rusland, waarmee zij een lastige geschiedenis hebben. In 1944 werden alle Tataren door de Russen van de Krim verbannen, waarbij velen van hen het leven lieten. Pas in de jaren tachtig mochten zij weer terugkeren. Zij zijn samen met de Oekraïense inwoners van de regio meer gesteld op een onafhankelijk Oekraïne dat zich richt op het Westen.

Rusland heeft laten weten dat het land zijn vraagtekens heeft bij de legitimiteit van de nieuwe Oekraïense regering. De prominente Russische parlementariër Leonid Sloetski zei dinsdag dat Janoekovitsj nog steeds het wettige staatshoofd van Oekraïne is. Rusland refereerde eerder naar de regering als 'mensen met zwarte maskers die met kalasjnikovs door Kiev dwalen' en die de macht grepen na een 'bruine revolutie'. Dat laatste is een verwijzing naar de machtsgreep van de nazi's in Duitsland in 1933. Rusland trok zondag zijn ambassadeur terug uit Oekraïne.

Mbo'er maakt stage rechtbank af

De mbo-stagiaire die weggestuurd was bij de Amsterdamse rechtbank vanwege haar criminele broer, mag haar stage toch afmaken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag besloten. Volgens de voorzieningsrechter kon de vrouw geen melding maken van een lopende strafzaak tegen haar broer, omdat zij daar niet van wist.

Daarnaast hoeven medewerkers van de rechtbank geen melding te maken van zaken die in het verleden speelden, maar alleen van lopende zaken, zei de rechter. De vrouw had daarom niet hoeven melden dat haar broer politiecontacten had. De zaak van haar broer was al verwezen naar de rechtbank in Haarlem, waardoor er geen conflict meer had kunnen ontstaan.

De Amsterdamse rechtbank had de stage van de mbo-leerling bij de afdeling familierecht per direct beëindigd toen bleek dat haar broer in de Amsterdamse top zeshonderd staat. Ook moest hij voorkomen voor afpersing. De rechtbank verweet haar dat zij beide zaken niet gemeld heeft tijdens haar sollicitatie.

De stagiaire stelde op haar beurt dat zij niet wist dat haar broer moest voorkomen en dat niemand haar had gevraagd naar gedrag van familieleden in het verleden. Ook leverde ze een verklaring van goed gedrag in en ze is beëdigd. Ze vond dat de rechtbank zelf beter had moeten doorvragen als het verleden van familieleden belangrijk was voor de sollicitatie.

De vrouw is blij dat ze gelijk heeft gekregen, zegt haar advocaat Richard Korver in een verklaring. "Ze vertrouwt op de professionaliteit van de medewerkers bij rechtbank Amsterdam om haar stage alsnog tot een succes te maken."

Grenscontroles tijdelijk terug

Rond de nucleaire top in Nederland op 24 en 25 maart wordt tijdelijk de grensbewaking in Nederland opnieuw ingevoerd. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft dat aan de Tweede Kamer laten weten.

De marechaussee en de zeehavenpolitie kunnen in de periode van 14 tot 28 maart grenscontroles gaan uitvoeren aan de grenzen met België en Duitsland, op de waterwegen en op de aangewezen luchthavens Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde. De controles worden op basis van informatie en dreiging op bepaalde grensovergangen en bepaalde tijdstippen uitgevoerd, laat Teeven weten. Het gaat concreet om het tijdelijke herinvoering van de controles binnen de EU.

De controles worden steekproefsgewijs en op basis van vooraf verzamelde informatie van Nederlandse opsporings- en inlichtingendiensten, buitenlandse autoriteiten en internationale organisaties gedaan. Bij de landsgrenzen in het oosten en zuiden van Nederland zal de marechaussee de controles samen met de Duitse Bundespolizei en de Belgische Federale Politie uitvoeren. "Door de grenscontroles flexibel en informatiegestuurd uit te voeren, wordt getracht het normale verkeer en de reizigers zo min mogelijk te hinderen", schrijft Teeven.

Grenscontroles tijdelijk terug rond top
Fred Teeven houdt van controle (Foto: ANP)

VVD Amsterdam wil camera's met gezichtsherkenning

De gemeente Amsterdam moet onderzoeken of gebiedsverboden beter kunnen worden gehandhaafd als camera's met gezichtsherkenning worden ingezet. Dat leidt volgens de lokale VVD tot een hogere pakkans van overtreders.

Gebiedsverboden zijn volgens de partij een efficiënt middel om allerlei soorten overlast aan te pakken. "Maar zonder consequente handhaving is de meerwaarde beperkt", schrijft fractievoorzitter Robert Flos op de website van de partij.

Flos wil de camera's inzetten tegen onder anderen drugsdealers en zakkenrollers die niet meer in bepaalde gebieden mogen komen. "Een overtreder loopt momenteel alleen tegen de lamp als een agent hem herkent." Buiten het geheugen van de agent worden volgens Flos geen middelen ingezet om overtreders op te sporen. Hierdoor zou een gebiedsverbod weinig afschrikkend werken.

De fractievoorzitter wijst erop dat in 2012 liefst 160 overtredingen van het gebiedsverbod werden geconstateerd. Maar agenten geven volgens hem aan dat het werkelijke aantal overtredingen waarschijnlijk nog veel hoger ligt. De partij wil nu met twee proeven nagaan of camera's met gezichtsherkenning helpen. Een proef moet zich richten op drugsdealers die niet meer in het Wallengebied mogen komen en een andere op zwartrijders die niet meer op het Amsterdam Centraal en metro- en tramstations mogen komen. Als blijkt dat het werkt, kunnen de camera's wat de VVD betreft ook tegen andere overlastplegers worden ingezet.

Honderden Mexicanen willen vrijlating El Chapo

Honderden mensen zijn woensdag in de Mexicaanse stad Culiacan de straat op gegaan om de vrijlating van drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzman te eisen. Volgens de betogers zorgde hij voor de broodnodige banen in de arme bergregio's.

Guzman werd zaterdag na dertien jaar op de vlucht te zijn geweest opgepakt in de nabijgelegen kustplaats Mazatlan.

Er werd tijdens de demonstratie muziek gespeeld en middelbareschoolleerlingen hielden borden omhoog met de teksten 'Wij willen Chapo vrij' en 'We houden van Chapo', terwijl ze door de hoofdstad van de deelstaat van Sinaloa liepen, thuisbasis van het drugskartel waaraan Guzman leiding gaf.

"Wij steunen Chapo Guzman, want hij is degene die ons banen geeft en ons in de bergen helpt", zegt Pedro Ramirez, die samen met driehonderd anderen vanuit de bergen waar Guzman werd geboren naar Culiacan is gekomen. Veel mensen vrezen dat de arrestatie van Guzman een einde zal maken aan de economische impuls die de drugshandel aan hun staat heeft gegeven.

De politie brak het protest op door met traangas te schieten. Enkele demonstranten werden opgepakt.

Cosworth overweegt terugkeer in Formule 1

Cosworth lijkt terug te willen keren in de Formule 1. F1Today weet te melden dat de Britse motorenfabrikant bezig is met de ontwikkeling van een 1,6 liter V6-turbomotor om in 2015 mogelijk terug te keren op de grid.

Cosworth was in het verleden meermalen actief in de F1. De laatste keer was in het V8-tijdperk toen er vanaf 2010 vier teams met de krachtbron reden. Ieder jaar viel een renstal af, totdat Marussia besloot voor dit seizoen in zee te gaan met Ferrari. Hierdoor was er geen enkele partij meer die in zee wilde gaan met Cosworth.

Toch lijken de Britten weer een eigen krachtbron te willen gaan bouwen. Het bedrijf weigert vooralsnog commentaar te geven, maar mochten de plannen doorgaan dan zullen deze waarschijnlijk later dit jaar bekend worden gemaakt. Eerder werd al bekend dat Honda terug zal keren in de F1. De Japanners hebben een contract met McLaren afgesloten.

Mourinho baalt van improductieve aanval

Chelsea-trainer Jose Mourinho vindt dat zijn team te onzorgvuldig omspringt met de mogelijkheden. "We kregen vijf kansen, maar we scoren maar één doelpunt", zei de Portugees woensdag na afloop van het Champions League-duel met Galatasaray in Istanbul. De eerste wedstrijd in het tweeluik in de achtste finale eindigde in 1-1.

"Het is geen kritiek op de aanvallers, het is gewoon het team wat we op dit moment hebben", zei de coach van de Londenaren. "We creëren wel kansrijke momenten, maar het ontbreekt ons nog aan een goede eindpass. We zijn op dit moment geen team dat tegenstanders kan afmaken."

Ondanks de kritische noten was Mourinho tevreden over het resultaat. "In de Premier League verliezen we punten door onze improductiviteit. In de Champions League beperkten we de schade. Ik prijs het feit dat we een acceptabel resultaat hebben gehaald in een stadion waar het moeilijk is om te spelen en te winnen."

Galatasaray-coach Roberto Mancini denkt dat de kwartfinale iets dichterbij is voor zijn team. "Ik denk dat we veertig procent kans hebben om door te gaan", zei de Italiaan over de return die over drie weken plaatsvindt. "We hebben nu na de wedstrijd meer kans dan voor het duel. In de tweede helft speelden we goed. Ik heb vertrouwen gekregen van ons spel na rust."

Kaiser blijft trainer Den Bosch

Ruud Kaiser is ook volgend jaar trainer van FC Den Bosch. De oefenmeester heeft zijn contract met een jaar verlengd tot medio 2015, meldt de Brabantse eerstedivisionist donderdag. Kaiser ging afgelopen zomer aan de slag bij Den Bosch, waarvoor hij tussen 1984 en 1988 al als speler uitkwam.

"Ik wil het bestuur en de club graag bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen", laat de 53-jarige Amsterdammer weten. "We zijn met zijn allen de goede weg in geslagen en gaan er alles aan doen om hier een goed vervolg aan te geven. Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin en heb veel vertrouwen in de toekomst."

Kaiser volgde vorig jaar Jan Poortvliet op in Den Bosch. Eerder stond de oud-speler van onder meer Ajax aan het roer bij RBC Roosendaal en de Duitse clubs Dynamo Dresden en FC Magdeburg. Hij was in het verleden ook als jeugdtrainer verbonden aan de KNVB en Chelsea.

Den Bosch verlengde eerder deze week al de contracten van middenvelder Barry Maguire en clubtopscorer Erik Quekel. Na een teleurstellend begin van het seizoen werkten de Bosschenaren zich inmiddels op naar de achtste plaats in de Jupiler League.

Rihanna maakt album voor animatiefilm Home

Rihanna neemt een plaat op voor de Dreamworks-animatiefilm Home. Dat schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety. De zangeres, die ook een stem inspreekt voor Home, brengt in de film ook een paar nieuwe nummers ten gehore.

De film is gebaseerd op het kinderboek The True Meaning of Smekday van Adam Rex. Het vertelt het verhaal van aliens die de aarde in bezit nemen om zich te verstoppen voor andere buitenaardse wezens. Naast Rihanna hebben ook Jim Parsons, Jennifer Lopez en Steve Martin een stem in de film.

Home wordt geregisseerd door Tim Johnson, die eerder verantwoordelijk was voor animatiefilms als Antz en Over the Hedge, in Nederland ook bekend als Beesten bij de Buren. De film draait vanaf december in de Nederlandse bioscopen.

Portishead en Janelle Monáe op Lowlands

Portishead en Janelle Monáe komen naar Lowlands. Ook onder meer Milky Chance, Boy & Bear en Cashmere Cat beklimmen het podium in Biddinghuizen. De organisatie maakte donderdag in totaal elf nieuwe namen bekend die aan het programma zijn toegevoegd.

Eerder werd de komst van The National, Queens of the Stone Age, Imagine Dragons en London Grammar al aangekondigd. Kaarten voor het festival dat van 15 tot en met 17 augustus plaatsvindt zijn sinds 1 februari te koop.

Hoewel alle kaartjes voor Lowlands de afgelopen jaren binnen enkele uren weg waren, zijn er nu nog steeds tickets beschikbaar.

Verbaan verschuilt zich graag achter stem

Georgina Verbaan vindt het een fijne afwisseling om stemmen in te spreken voor films en televisieseries. "De hele buitenkant kun je weggooien en dat is fijn", zegt de actrice donderdag in De Volkskrant.

"Het allerfijnst is met je ogen dicht. Dan zit je echt in een klein wereldje", zegt Verbaan, die momenteel te horen is in de Nederlandse versie van The Lego Movie. "De tekst is als een muur tussen de buitenwereld en de wereld in je hoofd. En in je hoofd is alles."

De 34-jarige Verbaan, die ook stemmen insprak voor films als Bolt en Wreck-It Ralph, denkt niet dat je als stemacteur een minder belangrijk rol hebt dan als je in beeld bent. "Het gaat om het spelen. Iemand neerzetten. Dat kan ook met alleen je stem."

Yingluck moet voor corruptiecommissie verschijnen

De geplaagde premier Yingluck Shinawatra moet donderdag voor de Thaise anticorruptiecommissie verschijnen. Ze wordt beschuldigd van nalatigheid, omdat ze fouten zou hebben gemaakt met de subsidies voor rijstboeren in het land. Als ze schuldig wordt bevonden kan Yingluck worden gedwongen af te treden.

De partij van Yingluck heeft laten weten de aanklachten te zullen bestuderen en er binnen de vastgestelde vijftien dagen op te reageren.

Met de rijstsubsidies garandeert de regering prijzen voor de oogst van de rijstboeren die boven de marktwaarde liggen. De boeren zijn er logischerwijs blij mee, maar de premies zijn een bron van woede voor de betogers die al maanden Yinglucks aftreden eisen. Volgens hen werken de subsidies corruptie in de hand en trekken ze een te zware wissel op de staatskas.

Het is al tijden onrustig in Thailand. De tegenstanders van Yingluck willen dat er een niet-gekozen 'raad van wijzen' wordt aangesteld om corruptie aan te pakken. Zij betichten Yingluck ervan een marionet te zijn van haar broer en ex-premier Thaksin Shinawatra, die in vrijwillige ballingschap zit om een celstraf te vermijden. Hij is in Thailand veroordeeld wegens corruptie.

Duitse ex-president vrijgesproken van corruptie

De Duitse oud-president Christian Wulff is donderdag in Hannover vrijgesproken van aantijgingen van corruptie. Wulff trad in februari 2012 af als bondspresident nadat het openbaar ministerie om opheffing van de immuniteit van de CDU-politicus had gevraagd.

Volgens het OM had Wulff een bezoek van hem en zijn vrouw aan het Oktoberfest in München deels laten betalen door een bevriende filmproducent. Het zou gaan om een bedrag van 720 euro. Het leek volgens het OM waarschijnlijk dat Wulff, die toentertijd minister-president van Nedersaksen was, daarmee moest worden bewogen bij het Siemens-concern financiële steun te werven voor een filmproject.

Wulff zei dat hij er pas in 2012 achterkwam dat de filmproducent de rekening had betaald voor het reisje naar München.

Vrachtwagen ramt gemeentehuis Groesbeek bij ongeluk

Een vrachtwagen heeft donderdagochtend het gemeentehuis van het Gelderse Groesbeek geramd. Er zijn meerdere gewonden gevallen, zegt een politiewoordvoerder. Onder meer een traumahelikopter is uitgerukt.

De vrachtwagen reed even voor 10.45 in op het VVV-kantoor. Dat is bij het gemeentehuis ondergebracht op de hoek van de Dorpsstraat en het Dorpsplein. Over de toedracht van het ongeluk is nog niets bekend.

Modern Family-ster vindt Hollywood geen slangenkuil

Hollywood heeft volgens Modern Family-ster Ty Burrell een verkeerd imago. "Het is geen slangenkuil. Het zit juist vol aardige mensen", aldus de 46-jarige acteur, die momenteel zijn stem leent aan de animatiefilm Mr. Peabody & Sherman.

"Neem Ed O'Neill, toch de grote man van Modern Family", vertelt Burrell in Los Angeles aan Novum Nieuws. "Ed is er niet op uit om iedereen om zich heen te imponeren en is opvallend bescheiden en kalm. Hij beseft dat hij dolblij moet zijn dat hij na Married with Children weer in een hitserie zit." O'Neill werd met de sitcom legendarisch als de lompe pater familias Al Bundy.

Voor Burrell betekende zijn rol van de brave en soms stuntelige huisvader Phil in Modern Family naar eigen zeggen 'eindelijk een vast inkomen'. "En het is heus niet zo dat ik nou supergetalenteerd ben. Die rol is puur geluk geweest. Ik heb veel acteervrienden die beter zijn dan ik, maar veel minder mazzel hadden."

Sinds Modern Family krijgt Burrell ook steeds meer grote filmrollen aangeboden. Hij zit bijvoorbeeld binnenkort in Muppets Most Wanted en hij verzorgde ook de stem van Mr. Peabody in de animatiefilm Mr. Peabody & Sherman, waarin de hoofdpersonen dwars door de geschiedenis reizen.

"Dat is natuurlijk een prachtige manier om een verhaal te vertellen", vindt Burrell. "En ook om een jong publiek kennis te laten maken met historische figuren als Leonardo Da Vinci, Toetanchamon en Robespierre." In Mr. Peabody & Sherman blijken bovendien grapjes voor volwassenen verwerkt, zo vertelt Burrell lachend. "De scenarist heeft het lollige script stiekem ook voor zijn vrienden geschreven."

Het maakt, zo stelt de uit het landelijke Oregon afkomstige komiek, Mr. Peabody & Sherman tot een ideaal familie-uitje. "Al was het maar omdat het hele gezin voor de verandering in één ruimte is. Ik hoor dat trouwens ook veel over Modern Family. Dan zeggen mensen tegen mij: we doen niet veel samen, maar dat kijken we met het hele gezin. Dat vind ik mooi."

Burrell noemt de roem die hem sinds die serie ten deel viel 'hallucinerend'. "Ik was laatst in Londen en daar werd ik constant door mensen uit Scandinavië, Duitsland en ook Nederland aangesproken. Fantastisch." Binnenkort begint RTL5 weer met een nieuwe serie van de sitcom en Burrell kan alvast wat plotwendingen verklappen.

"In seizoen vijf draait het vooral om het homostel Cameron en Mitchell, dat gaat trouwen. Alle personages staan in dienst van die gebeurtenis. Ja, ook Phil, die weer heel behulpzaam is, natuurlijk." Dit soort verhaallijnen vormt ook het succes van Modern Family, weet Burrell. "De maatschappij is natuurlijk meer divers geworden, qua cultuur en ook seksuele oriëntatie. Wij hebben dat als eerste vertaald in een sitcom. Nu kennen de kijkers zulke gezinnen en wellicht zeggen ze zelfs: hé, dat zijn wij!."

Mr. Peabody & Sherman draait momenteel in de Nederlandse bioscoop.

Ty Burrell

Bètastudies steeds populairder onder vrouwen

Ook vorig jaar hebben weer meer vrouwen gekozen voor een technische studie. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Platform Bèta Techniek donderdag heeft gepubliceerd. In 2013 kozen 4899 vrouwen voor een bètastudie op hbo-niveau, een stijging van twintig procent ten opzichte van een jaar eerder. 7172 vrouwen schreven zich bij een universiteit in voor een technische opleiding, vijftien procent meer dan in 2012.

Het aantal vrouwen dat voor een bètaopleiding kiest, stijgt al jaren. In het hbo is het aantal vrouwen sinds 2009 met 38 procent gestegen en aan de universiteiten met 35 procent. Het Platform Bèta Techniek noemt de stijging 'een positief signaal', maar stelt dat nog veel meer technische vakkrachten nodig zijn om Nederland economisch sterk te houden.

Om het tekort aan technisch personeel aan te pakken hebben het onderwijs, het bedrijfsleven, regionale overheden en het kabinet vorig jaar afspraken gemaakt. Die afspraken zijn vastgelegd in het zogenoemde Techniekpact en moeten de aansluiting van het technische onderwijs op de arbeidsmarkt verbeteren.

Om die aansluiting te bereiken, worden onder meer een investeringsfonds en beurzen voor techniekstudenten in het leven geroepen. Ook wordt honderd miljoen euro uitgetrokken om de technische kennis van docenten op te vijzelen en driehonderd miljoen euro om mensen met interesse in techniek bij- of om te scholen.

[upd] Menno Buch thuis overvallen

De woning van televisiemaker Menno Buch is door de politie afgezet. Dat schrijft de Amsterdamse stadszender AT5. Het huis staat in het stadsdeel Nieuw-West.

Agenten zijn bezig met onderzoek in de woning. Buurtbewoners meldden dat het om de crib van de broer van wijlen Boudewijn gaat. Een ruit aan de voorzijde van het huis is vernield.

Vorige maand werd er bij de programmamaker ingebroken terwijl hij met opnames voor zijn programma Buch in de Bajes bezig was. Er werd toen onder meer een collectie van vijftig horloges ontvreemd.

Update 11.00 uur
De presentator blijkt 's nachts in zijn huis te zijn overvallen en is met meerdere wapens bedreigd. Nadat de criminelen zijn auto hadden gestart en daar kabaal mee maakten werd de politie door buurtbewoners gebeld. Toen de overvallers dat doorkregen maakten ze zich uit de voeten. Opnieuw namen ze horloges mee. Het is onbekend of er een verband is met de eerdergenoemde inbraak.

Nintendo stopt deels met online mogelijkheden Wii en DS

Nintendo heeft aangekondigd dat zij per 20 mei gaan stoppen met de online-multiplayer dienst voor de Nintendo DS(i) en Wii. Dat betekend dat er vanaf die datum niet meer tegen elkaar gespeeld kan worden en online leaderbords het niet meer gaan doen.

Zowel de Wii U als de 3DS zijn backwards compatible, dus als je een spel wil spelen in deze modus zal dit spel geen online functies meer hebben. Diensten zoals YouTube, de internetbrowser, de eShop en Pay en Play blijven nog wel werken.  

We stoppen ermee!

Geen onlinemogelijkheden meer voor de Nintendo Wii

Huntelaar: "Publiek nog iets meegeven"

Klaas-Jan Huntelaar beleefde een bijzonder pijnlijk weerzien met Real Madrid. De spits redde nog de eer voor Schalke 04 bij de 1-6 nederlaag. Huntelaar (30) hoopte op een stunt met Schalke 04 in de achtste finale van de Champions League tegen Real Madrid. De Spaanse topclub vooraf bestempeld als grote favoriet en maakte de verwachtingen meer dan waar in de Veltins Arena. De thuisploeg werd overrompeld.

Voor Huntelaar was het een extra vervelende avond in Gelsenkirchen. De spits wilde zich onderscheiden tegen één van zijn voormalig werkgevers. Der Hunter stond in het seizoen 2008/09 onder contract bij De Koninklijke. In twintig duels wist hij acht keer het net te vinden voor Real.

Dat lukte woensdagavond ook tegen de Spaanse club, al richtte het niet veel uit. Schalke 04 stond toen al 0-6 achter. "Het was een mooie goal. Je probeert het publiek dan nog wat mee te geven", aldus Huntelaar tegen de NOS. "Een wedstrijd tegen Real Madrid is vooraf leuk voor het publiek en voor ons, maar achteraf bleek dat niet het geval."

"We hadden ook niet de illusie dat we de Champions League gingen winnen, maar je wil wel laten zien wat je kan. Real Madrid is alleen een maat te groot gebleken. We maakten ook domme fouten. Zeker bij de eerste drie goals. Dan wordt het lastig tegen topclubs als Real Madrid en Bayern."

"We hebben een jong team en moeten hiervan leren. Het is alleen niet goed en een zware teleurstelling. In de beginfase ging het nog goed. We kregen wat kansen. Die kans op 1-1 met Draxler moet erin. Maar goed, je weet dat Real Madrid over het algemeen verder is dan wij. Vooraf was dat al duidelijk. Je doet er dan toch alles aan om mogelijkheden te vinden om die wedstrijd te winnen of in ieder geval gelijk te spelen."

Huntelaar pakte nog een gele kaart na een tackle op Sergio Ramos. "Je moet af en toe even van je afbijten. Niet alles over je heen laten komen. De bal zat er bij, dus volgens mij viel het ook wel mee", zei de spits van Schalke 04. Komend weekend wacht in de Bundesliga de uitwedstrijd tegen Bayern München.

Teams proberen alle neusoplossingen

De neuzen waarmee de Formule 1-teams dit jaar voor hun bolides mee op de proppen kwamen zullen mogelijk nog wat lelijker worden, zo meldt het Duitse Auto Motor und Sport. De teams proberen nu allerlei varianten uit en kijken welke het beste werkt.

Deze winter hebben we veel verschillende creaties gezien, waarbij de dubbele neus van Caterham en het asymmetrische exemplaar van Lotus eruit springen. Deze laatste creëert een grotere luchtstroom onder de auto wat meer neerwaartse druk oplevert. Meerdere teams zouden nu aan een zogenaamde vorkneus werken, waarbij de echte neus iets uit het midden staat en er aan de andere zijde van het midden een korter tweede deel is.

Zo is Force India nog aan het experimenteren en zou ook Mercedes nog met een nieuw exemplaar komen. Met welke variant de teams half maart in Australië aan de start zullen verschijnen is dus nog even afwachten.

[upd] 'Katy Perry beledigt islam'

Het clubje van mensen die zich de woede van islamieten op de hals hebben gehaald, bevat al veel grote namen en groeit nog steeds. Zangeres Katy Perry mag zich tegenwoordig scharen in dit illustere clubje. Ze zou namelijk Allah beledigd hebben in haar nieuwste videoclip.

In de clip voor haar nieuwe single, 'Dark Horse' genaamd, speelt Perry een nogal wispelturige farao. Tussen alle vage shizzle door verast ze enkele mensen. Een van de mannen heeft verschillende hangers om z'n nek die ook tot stof vergaan, waaronder ook een hanger met de naam van Allah.

Ene Shazad Iqbal uit het VK vindt het duidelijk godslasterlijk: "Het gebruik van de naam van God in een irrelevante en smakeloze manier wordt door alle religies gezien als ongepast." Hij is daarom een petitie begonnen en roept Perry op om de hanger uit de clip te verwijderen.

Iqbals broeders in het geloof zijn minder voorzichtig in hun bewoordingen. Onze landgenoot Mohamed Maan schrijft onder de petitie: "Je kunt het gevoel vergelijken met het verbranden van een afbeelding van iemand waarvan je heel erg houdt." Ene Junayd Feggit doet zijn naam eer aan: "In de video is ze ongepast gekleed, wat haar haat tegen onze religie aangeeft."

Sommigen nemen het echter op voor Perry. Onze zuiderbuur Jean Pierre Dumoulin wijst de klagers op hun hypocrisie: "Gisteren werden 29 kinderen in koelen bloede vermoord door moslims, en jullie kiezen ervoor om je beledigd te voelen door iets triviaals als een stomme muziekvideo? Serieus?"

Ook blogger Perez Hilton doet een goed woordje voor Perry: "Het is niet alsof ze alleen de moslim smelt en de rest spaart. Ze smelt iedereen. Ze is een gelijkekansen-gezichtssmelter." Perry zelf heeft nog geen verklaring afgelegd.

De desbetreffende video kun je hier bekijken. Het is om eerlijk te zijn niet de moeite waard, want de muziek is niet om aan te horen en Perry's befaamde boezem is amper te zien.

Update 10.16u
De starter van de petitie, Iqbal, zegt dat de hanger verwijderd is uit de clip: "Jongens, ik ben blij jullie te kunnen meedelen dat de naam van Allah verwijderd is uit 'Dark Horse'. Hij bedankt iedereen die z'n stem heeft laten horen door de petitie te ondertekenen.

Tevens meldt FOK!ker (en kennelijk groot Katy Perry-fan) superworm dat hoewel 'Dark Horse' inderdaad Perry's laatste single is, het nummer en album al maanden uit is. Grappen over de achterlijkheid van relifundi's mogen hieronder.

[vid] Mient Jan Faber: kernbom is vrede

Het gezicht van de strijd tegen atoomwapens in de jaren 80, Mient Jan Faber, is niet meer zo anti. Sterker nog, het nucleair strijdtuig waarmee we onze aardkloot meer dan eenmaal naar de verdoemenis kunnen helpen bewaart volgens hem de lieve vrede.

"Er is geen betere garantie voor de wereldvrede dan het kernwapen", zegt de voormalige secretaris van het Interkerkelijk Vredesoverleg in het blad Kerk in Den Haag. In 1983, tijdens de grootste demonstratie die ons land ooit zag, beweerde Faber voor meer dan een half miljoen toehoorders het tegenovergestelde.

Faber erkent dat er best weer eens ergens een Hitler kan opstaan, maar dan zal er collectief worden gereageerd om het gevaar af te wenden. "Er is alle reden om gerust naar bed te gaan", stelt de van oorsprong wis- en natuurkundige.

De voormalige activist vindt de wereld 'idioot en amoreel', aldus De Telegraaf. Een wereld zonder kernwapens mag dan nog steeds zijn voorkeur genieten, maar gezien ze er zijn kunnen ze maar beter ten behoeve van de stabiliteit worden aangewend. "Ik heb me erbij neergelegd."


Demonstratie Komitee Kruisraketten Nee, 1983

Fifty Shades of Grey honderd miljoen keer verkocht

De softpornografische boekenreeks Fifty Shades of Grey van E.L. James ging de afgelopen jaren wereldwijd meer dan honderd miljoen keer over de toonbank. Dat liet uitgeverij Vintage Books weten aan verschillende Amerikaanse media.

Het eerste deel van de trilogie van de Britse schrijver verscheen in 2011. De boeken zijn in 51 talen vertaald. Zo verscheen er onder meer een Hebreeuwse, Koreaanse en een IJslandse versie van de boekenreeks.

Fifty Shades of Grey wordt ook verfilmd. De filmversie moet op 12 februari 2015 in de Nederlandse bioscopen draaien. In de film zijn de hoofdrollen weggelegd voor Jamie Dornan en Dakota Johnson.

Fifty Shades of Grey-film komt in augustus 2014 (Foto: Novum)

Het Groene Boekje wordt makkelijker

Communisten hebben Das Kapital, nazi's hebben Mein Kampf en zo is er voor grammaticanazi's het Groene Boekje. Hoewel het er niet naar uitziet dat die eerste twee binnenkort nog geüpdate worden, krijgt de officiële grammaticagids wel een herwerking. Het boek moet vooral beter te hanteren worden.

Daarvoor wordt ten eerste ongeveer de helft van de ongeveer honderdduizend woorden uit de papieren versie geschrapt. Alleen woorden waarvan de spelling een probleem vormt, komen in de nieuwe editie. De selectie wordt gemaakt aan de hand van data die verzameld is met de onlineversie van het boekje: "Duizenden mensen maken van deze zoekmachine gebruik, daardoor hebben we een goed beeld van welke woorden wel en niet opgezocht worden."

Ook zullen er nieuwe woorden komen in de Woordenlijst Nederlandse Taal, zoals het Groene Boekje officieel heet. Er zullen vooral Nederlandse woorden uit Suriname en de Nederlandstalige Caraïbische gebieden bijkomen. Het meest controversiële onderdeel van de tienjaarlijkse woordenlijst, de spellingsregels, wordt ditmaal niet aangepast.

Het Groene Boekje wordt uitgegeven door de Taalunie, een samenwerkingsverband tussen Nederlandstalige staten om de Nederlandse taal te regulariseren, documenteren en promoten. Jarenlang leverde het Groene Boekje de officiële spellingsregels van het Nederlands, die ook door de Nederlandse overheid gevolgd werden.

Sinds 1995 wordt iedere tien jaar een nieuwe versie van het boekje uitgegeven, wat vaak gepaard gaat met spellingshervormingen. De hervorming in 2005 was zodanig controversieel, dat sommige dagbladen, kranten en nieuwsmedia besloten een rivaliserende spellingsgids te introduceren, het zogenaamde Witte Boekje, dat onder auspiciën van het genootschap Onze Taal staat.

Uw nederige verslaggever wil zijn lezers slechts nog op het hart drukken dat de volledige lijst voor niets te consulteren is op woordenlijst.org. Alle vragen over spelling, zoals het gebruik van -t of -d, worden daar beantwoord.

'Perry en Mayer zijn uit elkaar door drukte'

Katy Perry en John Mayer hebben hun relatie verbroken omdat de zangeres het te druk had. Een ingewijde zegt tegen entertainmentzender E! dat de aankomende wereldtournee van Perry zorgde voor stress.

De zangeres zou haar werk belangrijker vinden dan haar relatie. Wel zegt de ingewijde dat het niet duidelijk is of de tournee van Perry ook daadwerkelijk de druppel was die de emmer deed overlopen. De twee hebben nog niet gereageerd op de vermoedelijke breuk.

De 29-jarige Perry en de 36-jarige Mayer, die al eerder meerdere keren uit elkaar gingen, vormden sinds de zomer van 2012 een setje. De afgelopen maanden gingen nog de geruchten dat het koppel verloofd was en dat Perry in verwachting was. De zangeres scheidde in 2011 van de Britse komiek Russell Brand na een huwelijk van veertien maanden. Mayer had eerder een relatie met onder anderen Jessica Simpson, Jennifer Aniston en Taylor Swift.

[NBA] Oklahoma City verliest derde keer op rij

Oklahoma City Thunder heeft woensdag voor de derde keer op rij een duel in de NBA verloren. Cleveland Cavaliers was met 114-104 te sterk voor de thuisploeg. Oklahoma City blijft koploper in de Western Conference, maar voelt de hete adem van nummers twee en drie San Antonio Spurs en Portland Trail Blazers in de nek. Die twee teams wonnen woensdag allebei wel.

Kevin Durant onttrok zich aan de malaise en was goed voor 28 punten, tien rebounds en negen assists voor Oklahoma City. De Cavaliers stonden aan het begin van het vierde kwart vier punten achter, maar scoorden vervolgens 41 punten om zo alsnog de partij binnen te slepen. Cleveland staat tiende in de Eastern Conference.

San Antonio Spurs versloeg thuis Detroit Pistons met 120-110 en heeft nu nog maar een nederlaag meer dan koploper Oklahoma City. Portland Trail Blazers rekende thuis vakkundig af met Brooklyn Nets: 124-80. Het was de vierde zege op rij voor de Trail Blazers, die nu nog maar drie verliespartijen meer hebben dan de koploper.

Overige uitslagen
Philadelphia - Orlando 90-101
Boston - Atlanta 115-104
Chicago - Golden State 103-83
Dallas  - New Orleans 108-89
Memphis - LA Lakers 108-103
Utah - Phoenix 109-86
LA Clippers - Houston 101-93

Christen smeekt om vrijlating

De Zuid-Koreaanse missionaris Kim Jung-wook die al vier maanden vastzit in een Noord-Koreaanse gevangenis heeft de Noord-Koreaanse regering gevraagd om vrijgelaten te worden. Dat deed hij donderdag op een persconferentie in Pyongyang.

Kim werd begin oktober gearresteerd in het noorden van het land. Hij was illegaal de Chinese grens overgestoken en wilde een ondergronds netwerk van christelijke kerken in Noord-Korea op te zetten. Kim smokkelde bijbels, christelijke lectuur en films het land in. Hij zegt te zijn geholpen door de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst. Kim werd een dag nadat hij de grens was overgestoken gearresteerd.

Op de persconferentie betuigde Kim spijt voor zijn daden en smeekte hij de Noord-Koreaanse regering om hem vrij te laten. Hij zei duizenden euro's van de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten te hebben gekregen om Noord-Korea in een religieus land te veranderen en een netwerk van Noord-Koreaanse spionnen voor Seoul op te zetten. Hij noemde zichzelf een crimineel en zei al een netwerk van Noord-Koreaanse spionnen in China te hebben.

Of deze woorden van Kim zelf komen, valt te betwijfelen. De Noord-Koreaanse regering dwingt gearresteerde buitenlanders vaker om door Pyongyang opgestelde verklaringen voor te lezen. In oktober werd de Amerikaanse Koreaveteraan Merrill Newman in Noord-Korea opgepakt. Hij moest later een schuldbetuiging voorlezen die meerdere taalfouten bevatte. Newman verklaarde achteraf dat de verklaring door Noord-Korea was opgesteld.

Hoewel de Noord-Koreaanse grondwet officieel geloofsvrijheid garandeert, is het communistische land al jaren het land waar de meeste christenen ter wereld worden vervolgd. Noord-Koreanen kunnen voor het bezitten van een bijbel of het toegeven christen te zijn al naar een strafkamp worden gestuurd.

Het is niet bekend wat voor straf Kim opgelegd krijgt. De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst zegt geen banden met Kim te hebben en ontkent een spion naar Noord-Korea te hebben gestuurd. Op dit moment zitten er waarschijnlijk nog twee missionarissen gevangen in Noord-Korea.

Aanvullend onderzoek bij huis Els Borst

Forensische experts doen donderdag aanvullend onderzoek bij het huis van oud-minister Els Borst in Bilthoven. Dat meldt de politie. Volgens een woordvoerder is de nadere inspectie een logisch gevolg van de voortgang van het onderzoek.

Hij spreekt tegen dat de aanwezigheid van de forensische experts te maken heeft met het vluchtende duo dat woensdag in Duitsland werd opgepakt. "Er valt niets nieuws te melden. Er is geen doorbraak en we hebben geen nieuwe informatie. Wat er gebeurt, is dat de sporen die we veilig hebben gesteld nu op locatie nogmaals door forensische experts worden bekeken", aldus de zegsman.

Volgens de woordvoerder kan het zien van sporen op de plaats delict heel andere inzichten opleveren dan wanneer sporen uitsluitend in het lab worden bekeken. Doel is dan ook om een zo goed mogelijke analyse van de aangetroffen sporen in relatie tot de plaats delict te kunnen maken.

Om ongestoord te kunnen werken is voor de garage van de woning een tent van de forensische opsporing geplaatst. De straat zal gedurende het onderzoek aan beide zijden zijn afgesloten.

Borst werd op 10 februari dood aangetroffen in de garage van haar huis aan de Ruysdaellaan in Bilthoven. Uit onderzoek is gebleken dat ze waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen.

Ferrer naar kwartfinale in Acapulco

David Ferrer heeft de kwartfinale van het ATP-toernooi in Acapulco bereikt. De als eerste geplaatste Spanjaard was woensdag zijn landgenoot Feliciano Lopez de baas met 7-6 (1) en 6-2. Ferrer was in 2010, 2011 en 2012 de beste in de Mexicaanse stad. Vorig jaar verloor hij in de finale van Rafael Nadal.

De 31-jarige Ferrer, de mondiale nummer vier, neemt het bij de laatste acht op tegen Kevin Anderson. De Zuid-Afrikaan (5) versloeg de Amerikaan Sam Querrey met 7-6 (2) en 6-4.

Ernests Gulbis, die afgelopen week de titel pakte in Marseille, rekende af met David Goffin uit België: 6-1, 3-6 en 7-6 (5). De volgende tegenstander van de Let (7) is de als vierde geplaatste Bulgaar Grigor Dimitrov, die de Cyprioot Marcos Baghdatis uitschakelde met 6-1 en 6-4.

Teamsprinters stellen teleur op WK baanwielrennen

De Nederlandse baanwielrenners hebben op dag één van het wereldkampioenschap geen medaille kunnen veroveren. De teamsprinters werden in het Colombiaanse Cali achtste. Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Hugo Haak wonnen tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd in Mexico nog goud. 

De tijd van Büchli, Hoogland en Haak was 43,925 seconden en de Nederlandse equipe was daarmee een halve seconde te langzaam voor een plek in de finales. Het goud ging naar de Nieuw-Zeelandse sprinters Ethan Mitchell, Sam Webster en Edward Dawkins, die in de finale afrekende met Duitsland. Frankrijk versloeg Rusland in de strijd om het brons.

Op de teamsprint voor vrouwen werden Elis Ligtlee en Shanne Braspenninckx wegens een foute wissel gediskwalificeerd. In de kwalificatie hadden ze de zesde tijd neergezet. Het Duitse duo Kristina Vogel/Miriam Welte veroverde de wereldtitel, voor de derde keer op rij. China pakte zilver, voor Groot-Brittannië.

De ploegenachtervolging bij de mannen werd gewonnen door Australië. Zij versloegen in de finale Denemarken. In de strijd om het brons was Nieuw-Zeeland te sterk voor Rusland. 

De Belgen hadden ook een feestje te vieren. Kelly Druyts won de scratch. Op dat onderdeel ging het zilver naar Katarzyna Pawlowska uit Polen. Het brons was voor de Russin Evgenia Romanyuta. 

'Jongerencampings weren alcoholcontroleurs'

Jongerencampings zijn niet van plan alcoholcontroleurs van de gemeente op hun recreatieterreinen toe te laten. Dat betekent dat jongeren de komende zomer gewoon een biertje voor hun tent kunnen drinken, concludeert dagblad Spits uit een rondgang langs jongerencampings.

De gemeente Schouwen-Duiveland wil in de zomer ook op jongerencampings handhaven, maar Gerard Cobussen, eigenaar van Camping Duin en Strand in die gemeente, vraagt zich in de krant af of dat mag. "Dit houdt ons nog verdeeld. Ik heb hier binnenkort een gesprek over." Sinds dit jaar mogen jongeren onder de 18 geen alcohol op de openbare weg in bezit hebben. Gemeenten gaan over het toezicht hierop.

De campingeigenaar zegt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te erkennen. "Maar 16- en 17-jarigen mogen bij mij gewoon een biertje drinken. Dit controleren is niet aan mij." Eigenaar Geert van Dieren van jongerencamping De Appelhof op Terschelling zegt dat de controlerende ambtenaren zijn terrein niet op komen. Zelf gaat hij alleen in de discotheek van de camping controleren. Hij vergelijkt het drinken van een biertje bij een tent met thuis drinken. "Thuis drinken in de tuin mag toch ook?"

Het wordt volgens de eigenaren juist gevaarlijk als jongeren de tent induiken om te drinken. "Ik heb liever kratten bier náást de tent, dan sterke drank in de tent. Want dan zie ik binnen korte tijd de ambulances voorrijden", zegt Van Dieren. Ook vreest hij meer opstootjes doordat jongeren vaker bier van elkaar stelen.

De campings zijn veel gebeld door ouders en jongeren met de vraag of er mag worden gedronken. De vereniging van recreatieondernemers Recron heeft navraag gedaan bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en stelt in de krant dat een camping geen openbare weg is. "Ondernemers hoeven de boa's in principe niet binnen te laten", zegt een woordvoerder. "Maar aan de andere kant is het ook weer niet zo zwart-wit. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen."

Rabobank ziet af van fiscale aftrek Libor-boete

De Rabobank heeft besloten om de boete die het opgelegd kreeg vanwege de Libor-fraude van 774 miljoen euro niet af te trekken van de belasting. Dat maakte de bank donderdag bekend bij de jaarcijfers.

"Op basis van de belastingwetgeving kan de Rabobank een zeer groot deel in binnen- en buitenland fiscaal verrekenen", legt de bank uit. "De bank heeft daar vrijwillig van afgezien. Het volledige bedrag komt dus ten laste van de Rabobank en niet van de belastingbetaler."

[vid] Hoe titanen gemaakt worden

Heb je altijd al willen weten hoe de Titans uit Titanfall zijn bedacht en gemaakt? Dat komt goed uit, want Electronic Arts heeft een video online gezet waarin deze vraag wordt beantwoord. In de video krijgen we een blik op het ontwerpproces van de Ogre-, de Atlas- en de Stryder-klasse.

Titanfall komt 13 maart uit op pc, 28 maart op Xbox 360 en later volgt nog een release op Xbox One.

Burgemeester Goes informeert inwoners over pedo

De burgemeester van Goes informeert zijn inwoners in een brief over een pedoseksueel die in de wijk Overzuid woont. Dat doet hij omdat de man zelf zijn verhaal heeft gedaan in de media, schrijft burgemeester René Verhulst in de brief die door Omroep Zeeland online is gezet.

In het televisieprogramma Eén op Eén vertelde de man woensdagavond dat hij in 1997 werd veroordeeld voor misbruik van minderjarige jongens. Sinds 2003 woont hij in Goes. Hij was naar de media gestapt naar aanleiding van de onrust die rond de vrijgelaten pedoseksueel Benno L. was ontstaan. Toen bekend werd dat hij in Leiden woont, kwam het tot protesten in zijn straat.

"Tot nu toe hebben zich geen problemen voorgedaan en de gemeente probeert er alles aan te doen dit zo te houden", schrijft de burgemeester van Goes. Hij vond het niet nodig de buurt eerder te informeren. "Ik zag daar geen reden toe omdat de veroordeling al zo lang geleden is en het goed gaat met de man. Daarnaast heb ik ook regelmatig contact met de man gehad", zegt de burgemeester tegen de omroep. In de brief schrijft hij verder dat de pedoseksueel regelmatig door de wijkagent wordt bezocht.

Inwoners die meer toelichting willen hebben kunnen vrijdag worden bijgepraat in het stadskantoor in Goes.

PvdA: leerplicht tot 21 jaar

Als het aan de PvdA ligt, gaan jongeren langer verplicht naar school om een diploma te halen. Zolang ze nog geen vwo-, havo of mbo-2-diploma hebben, moeten jongeren nu tot ze 18 jaar zijn naar school. Maar Tanja Jadnanansing (Tweede Kamerlid voor de PvdA) vindt dat die leeftijdsgrens niet goed helpt schooluitval te voorkomen en zij wil de leeftijd optrekken, desnoods tot 21 jaar, meldt De Persdienst donderdag.

"Deze jongeren willen op hun 18e niets liever dan stoppen met school, maar als ze 24 zijn hebben ze daar spijt van. Ik hoor vaak: 'Had iemand me maar gewaarschuwd", aldus Jadnanansing. Jaarlijks gaan 27.950 leerlingen van school zonder een diploma. Karin Straus (VVD) denkt dat het oprekken van de kwalificatieplicht naar 21 jaar motiverend kan werken, maar niet voor iedereen. Sommigen gaan liever werken, aldus Straus die dan ook pleit voor een combinatie van leren en werken.

Onderwijsminister Jet Bussemaker wees onlangs nog plannen van Amsterdam en Rotterdam af die een proef wilden doen om jongeren tot hun 19e te verplichten naar school te gaan om hun diploma te behalen. Te duur, aldus Bussemaker, die ook te veel juridische obstakels zag.

'Tot je 21e verplicht naar school'
'Tot je 21e verplicht naar school' (Foto: ANP)

Gouverneur Arizona houdt antihomowet tegen

Gouverneur Jan Brewer van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag (lokale tijd) haar vetorecht gebruik om invoering van een omstreden antihomowet tegen te houden. Bedrijven zouden op basis van die wet homoseksuele klanten hebben kunnen weigeren om religieuze redenen.

Het wetsvoorstel werd vorige week aangenomen in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden van de staat. In beide organen hebben de Republikeinen een meerderheid, al stemden niet alle leden van die partij voor de wet. Hoewel ook Brewer behoort tot de Republikeinse Partij, besloot ze het plan toch te weren.

Gouverneur Arizona houdt antihomowet tegen
Gouverneur Arizona houdt antihomowet tegen (Foto: ANP)

Misbruikschandaal kostte kerk al 8,5 miljoen euro

Het misbruikschandaal in de rooms-katholieke kerk heeft de Nederlandse bisdommen tot nu toe ruim 8,5 miljoen euro gekost. Dat meldt het KRO-programma Brandpunt Reporter donderdag op basis van de jaarrekeningen van de bisdommen.

Slachtoffers van seksueel misbruik kregen tot nu toe ruim drie miljoen euro aan schadevergoedingen. De bisdommen gaven verder 5,4 miljoen euro uit voor het werk van de commissie-Deetman en de klachtenbehandeling voor de slachtoffers. Een kwart van het totaalbedrag is betaald door het aartsbisdom in Utrecht.

Mede door het misbruikschandaal staan de bisdommen er financieel niet echt goed voor. In 2012 leden ze gezamenlijk een verlies van 4,3 miljoen euro. De inkomsten lopen terug doordat er minder kerkgangers komen en kerken verdwijnen. Om kosten te besparen worden parochies samengevoegd.

Uit cijfers die NRC Handelsblad woensdag bekendmaakte bleek al dat de bisdommen alleen nog teren op hun eigen vermogen. Samen hadden ze in 2012 nog een algemene reserve van 91,5 miljoen euro. Het is voor het eerst dat de bisdommen open zijn over hun financiële jaarverslagen.

The Order: 1886 stuurt ook morse

Sony heeft wat nieuwe gameplay van The Order: 1886 te laten zien in onderstaande trailer, al zitten er al bekende stukjes in van een eerdere trailer. In de scene zijn Galahad en Percival de hoofdrolspelers.

Naast de actie zijn er ook creatieve dingen te doen in de game. Zo moet je morse sturen naar een zeppelin door middel van de touchpad van de PlayStation 4-controller.

The Order: 1886 komt dit jaar uit op PlayStation 4.

Bertens strandt in Brazilië

Tennisster Kiki Bertens is woensdag (lokale tijd) uitgeschakeld in de tweede ronde van het toernooi om de Brasil Tennis Cup. De 22-jarige Wateringse was op hardcourt in de Braziliaanse kustplaats Florianópolis de mindere van de als eerste geplaatste Spaanse Carla Suárez Navarro: 6-3 en 7-6 (2).

In de eerste set speelde Bertens niet best in haar eigen opslaggames. Ze moest viermaal een break toestaan en kon er zelf slechts twee tegenover plaatsen. In het tweede bedrijf gaf Bertens tweemaal een break voorsprong uit handen, waarna de partij op 5-5 werd afgebroken wegens regen. Suárez Navarro, die 15e staat op de wereldranglijst, besliste de wedstrijd na de hervatting in de tiebreak.

Bertens strandt in Brazilië
Bertens strandt in Brazilië (Foto: ANP)

Trials Fusion 16 april beschikbaar

Ubisoft heeft een Noord-Amerikaanse releasedatum gegeven voor de stuntgame Trials Fusion. Het spel komt 16 april uit op Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4 en pc.

Trials Fusion zal te downloaden zijn voor 19,99 dollar op Xbox Live Games Store, PlayStation Network en Steam. Ben je meer van het fysieke werk, dan is er een disc-versie voor Xbox One en PlayStation 4 te koop voor 39,99 dollar. Dan krijg je er nog een seizoenspas bij.

Europese prijzen voor Trials Fusion zijn nog niet bekendgemaakt.

'Israël doodt moedwillig Palestijnen'

Israëlische militairen en politieagenten gebruikten ook in de afgelopen 3 jaar grof, willekeurig en veelal onnodig geweld tegen Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Bestraffing van daders blijft vooralsnog uit, ook al is er in sommige gevallen bewijs dat slachtoffers moedwillig zijn gedood en is er mogelijk sprake van oorlogsmisdaden. Dat stelt Amnesty International in een donderdag gepubliceerd rapport over het Israëlische geweld.

In 2013 zijn volgens Amnesty 22 Palestijnen gedood door de Israëlische troepen, meer dan het totaal van de 2 jaar ervoor. Van hen kwamen 14 om tijdens protesten. Er waren vier kinderen bij en bijna alle doden waren onder de 25 jaar, stelt de mensenrechtenorganisatie. In alle door haar onderzochte gevallen vormden de Palestijnen geen onmiddellijk gevaar voor de levens van Israëlische burgers of militairen en toch werden ze gedood. Zo waren verschillende slachtoffers in de rug geschoten.

Sinds begin 2011 zijn in het bezette gebied zeker 261 Palestijnen ernstig gewond geraakt door munitie waarmee de Israëlische troepen schoten. Onder hen zijn 67 kinderen. Tegelijk zijn zeker 8500 Palestijnse burgers - onder wie 1500 kinderen - ernstig gewond geraakt door andere oorzaken. Het gaat dan om het afschieten van rubberen kogels en de ruime inzet van traangas. Volgens Amnesty zijn hierdoor ook enkele mensen gestorven.

"Het aanhoudende en buitensporige geweld tegen vreedzame demonstranten op de Westelijke Jordaanoever door Israëlische troepen lijkt erop te duiden dat het hierbij om beleid gaat", stelt Philip Luther, directeur Midden-Oosten van de organisatie. Ook wijst hij erop dat het niet opschiet met de onderzoeken naar de daders. Amnesty dringt opnieuw aan op onafhankelijk en transparant onderzoek naar de gewelddaden. Militairen en agenten moeten ervan doordrongen zijn dat onwettige acties bestraft zullen worden, aldus Luther.

Amnesty: Israël doodt moedwillig Palestijnen
Amnesty: Israël doodt moedwillig Palestijnen (Foto: ANP)

Sneijder: "Deze rol vanavond niet leuk"

Wesley Sneijder speelde met Galatasaray woensdagavond gelijk tegen Chelsea (1-1). De middenvelder hoopt in de return meer in het spel betrokken te worden. Sneijder (28) had een vrije rol op links. De Utrechter werd zelden aangespeeld door zijn teamgenoten. "Ik werd weinig bereikt. Dat kan weleens gebeuren", zegt de middenvelder, die voor de tweede helft in gesprek ging met trainer Roberto Mancini, tegenover de NOS. "Alles ging via de rechterflank, vooral voor de pauze. Ik heb dat wel aangegeven."

"In de tweede helft ging veel meer over links. De wisselpass werd ook steeds meer gebruikt. Als je vaker de bal krijgt, is een vrije rol op links leuk. Maar vanavond niet. Dan is het zaak om in dienst van het team te spelen. In de achtste finale van de Champions League is elke tegenstander zwaar. Zeker Chelsea in goede doen", vertelt Sneijder.

"Ik vond het gelijkspel dik verdiend. Bij de return hoop ik wel meer ballen te krijgen", aldus de oud-Ajacied, die met een assist bij het doelpunt van Aurelien Chedjou zich wel onderscheidde. De verdediger uit Kameroen zette Galatasaray uit een corner van Sneijder op 1-1. Fernando Torres scoorde voor rust namens Chelsea.

De 96-voudig international hoopt nog bepalender te worden voor Galatasaray. "Ik voel me goed en ben fit. Mijn rol is nu alleen iets anders. Meer in dienst van de ploeg. Bij balverlies kom ik ook snel terug op mijn positie op het middenveld. Wat dat betreft valt daar niets op aan te merken. Ik hoop zo nog even door te kunnen gaan."

Sneijder kreeg onlangs bezoek van assistent-bondscoach Danny Blind. De voormalig captain van Oranje zit bij de voorselectie voor het oefenduel met Frankrijk (5 maart). "Het wordt nog even spannend of ik erbij zit", lacht Sneijder. "Het klopt dat Blind onlangs hier was. We hebben toen wel even gesproken."

Moslims eisen belasting van christenen

De radicale groep De Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) eist belasting van christenen die in de stad Raqqa in het oosten van Syrië wonen. In ruil voor de belasting biedt de radicale groep de christenen bescherming.

In een verklaring op het internet eist ISIL van de rijkste christenen 4,25 gram goud. De armsten moeten 1,62 gram belasting betaling. Verder verbiedt de groep, die banden met het terreurnetwerk al-Qaeda heeft, de christenen onder meer kerken op te knappen en in het openbaar te bidden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.