2 doden op Krim, parlement bezet

Gewapende mannen hebben twee overheidsgebouwen in de stad Simferopol op de Krim bezet. Dat heeft een lokale leider van de Tataarse gemeenschap donderdag gezegd.

Refat Tsjoebarov schreef donderdagochtend op zijn Facebookpagina dat de gebouwen woensdagnacht zijn ingenomen door mannen in uniform. Persbureau Interfax meldt dat de persvoorlichting van de lokale autoriteiten heeft bevestigd dat de gebouwen zijn bezet.

Update 10.40 uur:
Op de ingenomen gebouwen zijn Russische vlaggen gehesen. De inname lijkt dus het werk van pro-Russische groepen. Die gingen gisteren al op de vuist met anti-Russische groepen. De relatie tussen de twee is op scherp gezet door de protesten en regeringscrisis die Oekraïne teisteren.

Update 11.05 uur:
Volgens persbureau Interfax zijn er bij de inname van het parlementsgebouw op de Krim al 35 gewonden gevallen. Ze krijgen gelukkig wel medische zorg. Tevens zijn er inmiddels al twee doden te betreuren volgens het Ministerie van de Autonome Republiek van de Krim.

De pro-Russische infiltranten zijn gewapend met raketwerpers en sluipschuttersgeweren.

Update 12.30 uur:
De hierboven genoemde doden zijn niet bij de inname van het parlementsgebouw gevallen, schrijft The Guardian. Ze zouden zijn overleden bij de gewelddadigheden die losbarstten bij de heftige demonstraties op de Krim tussen pro- en anti-Russische groepen.

FOK.nl houdt je op de hoogte van de situatie met periodieke updates.