Israël doodt Palestijn

Israëlische troepen hebben donderdag het vuur geopend op een Palestijn die zij wilden arresteren. De militairen hadden een huis omsingeld waarin de man zich schuilhield, maar hij weigerde naar buiten te komen, zeiden het Israëlische leger en getuigen. De man overleefde het voorval niet.

Het incident komt op een dag dat Amnesty International felle kritiek leverde op het Israëlische leger. Militairen zouden vaak onnodig dodelijk geweld gebruiken tegen Palestijnse burgers op de Westelijke Jordaanoever. De mensenrechtenorganisatie zegt over bewijzen te beschikken van moedwillige moorden, daden die zouden neerkomen op oorlogsmisdrijven.

Het leger van Israël verwerpt de bevindingen van Amnesty en zegt dat zijn militairen juist proberen Palestijns geweld in te dammen. Er zou pas in laatste instantie met scherp worden geschoten.

De inval in het stadje Bir Zeit begon donderdagochtend, zeiden getuigen. Militairen eisten van twee broers en een neef dat ze zich zouden overgeven. Twee van hen gaven gehoor aan het bevel, maar de derde, de 24-jarige Moataz Washaha, bleef binnen.

Met een bulldozer werden vervolgens de buitenmuren van de woning gesloopt, terwijl er volgens getuigen projectielen naar binnen werden geschoten. Daarop brak brand uit. Enkele uren later werd het lichaam van Washaha geborgen. Zijn schedel bleek gespleten door een van de afgevuurde projectielen, zei een arts in Ramallah.

Volgens het leger werd Washaha gezocht voor geweldsdelicten, maar meer details werden niet gegeven. In de woning zou een vuurwapen zijn aangetroffen.