Borstimplantaten teruggeroepen

In heel Europa worden borstimplantaten van het merk Cereform teruggeroepen. Tot die actie is de Franse fabrikant Cereplas overgegaan na een opdracht van de Franse toezichthouder voor medische hulpmiddelen. Protheses die al zijn geïmplanteerd, hoeven echter niet vervangen te worden, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg donderdag.

De implantaten worden teruggeroepen omdat de fabrikant te laat was met de tweejaarlijkse test van de sterilisatieprocedures. Daarom mogen de implantaten tijdelijk niet in de handel worden gebracht. Met de veiligheid van de implantaten zelf is niets mis, benadrukt de inspectie.

In Nederland is de voorraad van de implantaten zeer beperkt. De protheses die er waren verspreid, zijn al teruggestuurd naar de importeur. De inspectie laat desondanks weten in 'nauw' contact te staan met de Franse toezichthouder over de kwestie.

Het is niet de eerste keer dat een Franse fabrikant van borstimplantaten in opspraak raakt. Eerder was er een incident rond implantaten van PIP. Daarin waren industriële siliconen verwerkt in plaats van duurdere siliconen voor medisch gebruik. De kans op lekken zou daardoor veel groter zijn. Veel vrouwen kampten inderdaad met lekkende implantaten en kregen daardoor last van ontstekingen.

Het inmiddels failliete PIP exporteerde implantaten naar meer dan zestig landen en was een van de grootste borstimplantatenmakers ter wereld. Zo'n 125 duizend vrouwen hebben de implantaten gekregen.