VVD Amsterdam wil camera's met gezichtsherkenning

De gemeente Amsterdam moet onderzoeken of gebiedsverboden beter kunnen worden gehandhaafd als camera's met gezichtsherkenning worden ingezet. Dat leidt volgens de lokale VVD tot een hogere pakkans van overtreders.

Gebiedsverboden zijn volgens de partij een efficiënt middel om allerlei soorten overlast aan te pakken. "Maar zonder consequente handhaving is de meerwaarde beperkt", schrijft fractievoorzitter Robert Flos op de website van de partij.

Flos wil de camera's inzetten tegen onder anderen drugsdealers en zakkenrollers die niet meer in bepaalde gebieden mogen komen. "Een overtreder loopt momenteel alleen tegen de lamp als een agent hem herkent." Buiten het geheugen van de agent worden volgens Flos geen middelen ingezet om overtreders op te sporen. Hierdoor zou een gebiedsverbod weinig afschrikkend werken.

De fractievoorzitter wijst erop dat in 2012 liefst 160 overtredingen van het gebiedsverbod werden geconstateerd. Maar agenten geven volgens hem aan dat het werkelijke aantal overtredingen waarschijnlijk nog veel hoger ligt. De partij wil nu met twee proeven nagaan of camera's met gezichtsherkenning helpen. Een proef moet zich richten op drugsdealers die niet meer in het Wallengebied mogen komen en een andere op zwartrijders die niet meer op het Amsterdam Centraal en metro- en tramstations mogen komen. Als blijkt dat het werkt, kunnen de camera's wat de VVD betreft ook tegen andere overlastplegers worden ingezet.