Machete Kills

Toen in 2007 het tweeluik Grindhouse verscheen, gingen daar, geheel in traditie van het genre, een aantal fake trailers aan vooraf. In een van deze trailers had men het over Machete, een film met Danny Trejo die in zijn eentje de misdaad te lijf ging met vlijmscherpe hakmessen. Nadat Robert Rodriguez veelvuldig gevraagd werd naar het verschijnen van de film, besloot hij om deze dan maar te gaan maken. In 2010 verscheen vervolgens de film Machete, waarin we meteen alweer te zien kregen dat er een tweetal vervolgen zouden komen. Het eerste vervolg, Machete Kills, ligt vanaf vandaag bij de betere dvd-winkels in de schappen.

Machete Kills

Machete (Danny Trejo) en zijn collega Sartana (Jessica Alba) zijn betrokken bij een undercoveractie tegen een Mexicaans drugskartel die helemaal misgaat. Sartana komt om het leven en Machete moet daarvoor hangen. Dan hangt opeens de Amerikaanse president (Charlie Sheen) aan de telefoon: de Verenigde Staten van Amerika zijn in gevaar en alleen Machete kan hen redden. Machete wordt ingehuurd om de gestoorde kartelleider Mendez (Demián Bichir), die een raket wil afvuren op Amerika, uit te schakelen.

Machete Kills 1

Als Machete, na het afhakken van de nodige koppen en andere ledematen Mendez te pakken heeft, merkt hij dat hij een wat groter probleem heeft gekregen. Mendez heeft een nucleaire raket aan zijn hart gekoppeld. Mocht hij dood gaan, dan zal binnen 24 uur de stad Washington van de kaart geveegd worden. Er is maar één persoon die het wapen kan ontmantelen en dat is Luther Voz (Mel Gibson), de ontwerper van het massavernietigingswapen. Laat die nou net geheel andere plannen hebben met de mensheid.

Nog meer dodelijke wapens
Nog meer dodelijke wapens

Vervolgfilms zijn vaak minder leuk dan het eerste deel uit een reeks. In het geval van de Machete-films van Rodriguez is daar zeker geen sprake van. Machete was al heerlijk over de top, maar in Machete Kills gaat de meest succesvolle regisseur uit Mexico nog een paar stappen verder. De cineast kon voor het maken van deze vervolgfilm gebruikmaken van een cast waar menig filmmaker een moord voor zou plegen. Mel Gibson speelt voor het eerst in zijn leven een slechterik en weet absoluut te overtuigen als de psychopaat Voz.

Lady GaGa in Machete Kills
Lady GaGa

Lady GaGa, die in deze film haar acteerdebuut maakt, is als La Camaleón een van de meest gewiekste tegenstanders die Machete tot op heden tegenkwam en deelt de rol van haar personage met Walt Goggins, Cuba Gooding jr en Antonio Banderas. Om nog maar te zwijgen over Charlie Sheen, die trouwens in deze rolprent wordt 'geïntroduceerd' onder zijn eigen naam Carlos Estevez, die op onnavolgbare wijze de Amerikaanse president speelt.

Net als zijn vakbroeder Quentin Tarantino verwijst ook Rodriguez in zijn film veelvuldig naar andere bekende films. Zo werd het voorbindpistool uit From Dusk Till Dawn weer uit de kast gehaald, hangt het zwaard uit Braveheart bij Voz aan de muur en zijn er talloze verwijzingen naar Star Wars en Star Trek in deze film te zien. Daarnaast zien we in deze film naast Trejo ook weer de nodige andere acteurs opduiken die al vaker in rolprenten van Rodriguez te zien waren, zoals Antonio Banderas, Tom Savini en Alexa PenaVega.

Machete Kills back

Extra's:
Red Band Trailer
De ongecensureerde trailer voor Machete Kills.

Film Clip: House Rules
Film Clip: Taco Time
Een tweetal leuke fragmenten uit de film.

Featurette: If Carlos Estevez Was President (0.20 min)
President Estevez legt in 20 seconden uit wat hij voorheeft met onder meer marihuana en gebruikers van Twitter. Een alleraardigst reclamespotje dus.

Featurette: Six Degrees of Robert Rodriguez (2.28 min)
Fragmenten van interviews met crew en cast van de film.

B-roll (11.42 min)
Een blik achter de schermen bij de opnames van deze explosieve actiefilm, die in slechts 29 dagen werd opgenomen.

Conclusie:
Machete Kills is een heerlijk gestoorde film die als een op hol geslagen locomotief over het scherm vliegt zonder de kijker ook maar een moment van rust te gunnen. Het is een aaneenschakeling van zwaar over de top geweld, schietende tieten, heerlijk foute effecten, seks in 3D en alle andere elementen die je alleen maar in een film van Robert Rodriguez kan verwachten. Daarnaast is Danny Trejo gewoon weer een echte baas, die wederom laat zien dat hij prima een hoofdrol kan spelen met zijn karakteristieke rol. Machete Kills is een film die bij liefhebbers van de betere B-films zeker niet in de collectie mag ontbreken