PvdA: leerplicht tot 21 jaar

Als het aan de PvdA ligt, gaan jongeren langer verplicht naar school om een diploma te halen. Zolang ze nog geen vwo-, havo of mbo-2-diploma hebben, moeten jongeren nu tot ze 18 jaar zijn naar school. Maar Tanja Jadnanansing (Tweede Kamerlid voor de PvdA) vindt dat die leeftijdsgrens niet goed helpt schooluitval te voorkomen en zij wil de leeftijd optrekken, desnoods tot 21 jaar, meldt De Persdienst donderdag.

"Deze jongeren willen op hun 18e niets liever dan stoppen met school, maar als ze 24 zijn hebben ze daar spijt van. Ik hoor vaak: 'Had iemand me maar gewaarschuwd", aldus Jadnanansing. Jaarlijks gaan 27.950 leerlingen van school zonder een diploma. Karin Straus (VVD) denkt dat het oprekken van de kwalificatieplicht naar 21 jaar motiverend kan werken, maar niet voor iedereen. Sommigen gaan liever werken, aldus Straus die dan ook pleit voor een combinatie van leren en werken.

Onderwijsminister Jet Bussemaker wees onlangs nog plannen van Amsterdam en Rotterdam af die een proef wilden doen om jongeren tot hun 19e te verplichten naar school te gaan om hun diploma te behalen. Te duur, aldus Bussemaker, die ook te veel juridische obstakels zag.

'Tot je 21e verplicht naar school'
'Tot je 21e verplicht naar school' (Foto: ANP)