Rabobank wil beter imago

De Rabobank gaat er alles aan doen om zijn door de Libor-affaire geschonden imago te herstellen. Dat heeft bestuursvoorzitter Rinus Minderhoud donderdag gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers. De fraude, waarvoor de bank een boete kreeg van 774 miljoen euro, domineerde heeft volgens Minderhoud de afgelopen maanden 'het leven bij de bank gedomineerd'. "Het is ons niet in de koude kleren gaan zitten."

De bank heeft onder maatschappelijke druk besloten de boete niet fiscaal te verrekenen, zo werd donderdag bekend. "Die rekening komt hierdoor bij ons, en niet bij de belastingbetaler terecht."

De boete had een flinke invloed gehad op het resultaat van de coöperatieve bank, bleek uit de voorbeurs gepubliceerde cijfers. Ook verschillende andere eenmalige baten en lasten beïnvloedden het resultaat. De bank zag vorig jaar de winst met twee procent dalen tot 2,01 miljard euro. Zonder incidentele posten kwam het resultaat echter ook rond dat bedrag uit, lichtte financieel topman Bert Bruggink tijdens de persconferentie toe. Hij is daarmee 'ronduit tevreden'. "De commerciële resultaten waren redelijk."

De bank zag meer klanten aflossen op hun hypotheken. Het aantal gedwongen verkopen ligt ongeveer op hetzelfde niveau als voor de crisis. Het marktaandeel op de hypotheekmarkt liep terug tot 26 procent, maar daarvoor was het ook 'onnatuurlijk hoog', aldus Bruggink. De vraag naar krediet, van particulieren en van bedrijven, nam in de laatste maanden van 2013 en in januari en februari toe, ziet de bank. "Dat zijn toch wel tekenen van economisch herstel."

De meeste zorgen heeft de bank over de vastgoedportefeuille. In het verleden kocht de bank flinke lappen grond, om hier woningen op te kunnen bouwen. Ook op de middellange termijn denkt de bank nu echter dat er weinig nieuwe woningen in Nederland worden bijgebouwd. De grond is hierdoor minder waard geworden. Door de flinke afboeking werd in 2013 een verlies geleden van 817 miljoen euro op de vastgoedtak. "Dat is historisch hoog", zei Bruggink.