'Allah' deels verboden in Brunei

Veel mensen vatten het slecht op als woorden verboden worden. Het doet ze denken aan Newspeak, een term uit het boek Nineteen Eighty-Four. Ondanks die negatieve associaties proberen sommige landen alsnog invloed uit te oefenen op taalkundige wijze. Deze keer aan de beurt aan Brunei.

Het nietige Aziatische staatje - ongeveer even groot als Luxemburg - gaat namelijk het gebruik van een aantal woorden verbieden, maar alleen voor niet-moslims. Zij mogen straks termen als 'Allah', 'Koran', 'imam' en negentien andere religieuze woorden niet langer bezigen.

Het verbod is niet simpelweg een poging om te voorkomen dat niet-moslims islamitische termen gebruiken. Verschillende van de woorden worden er namelijk al lang gebruikt om ook niet-islamitische dingen aan te geven. 'Allah' is bijvoorbeeld het standaardwoord voor om het even welke god.

Ook wordt het ongehuwde stelletjes verboden samen te zijn op een manier die ook maar insinueert dat ze een 'immorele daad' doen, op straffe van een boete van omgerekend 3000 euro of één jaar gevangenisstraf. Overspel tussen een moslim en een niet-moslim wordt bestraft met de dood door steniging.

De nieuwe wetten zijn onderdeel van de shariahwetgeving die Brunei per 1 april zal doorvoeren. Ze lopen daarmee achter Maleisië aan, waar het gebruik van sommige religieuze termen al langer verboden is.