Russische vlag op parlementsgebouw Krim

De situatie in Simferopol, de hoofdstad van de Krim, is gespannen maar rustig. Woensdagavond bezetten gewapende mannen het gebouw van het regionale parlement in de stad. Ze hesen de Russische vlag op het dak.

De politie heeft in opdracht van de autoriteiten in Kiev de wegen richting het parlementsgebouw voor iedereen afgesloten. De nieuwe regering wil mensen zover mogelijk van het pand weghouden, om mogelijk bloedvergieten te voorkomen. Wel slaagde een groep Russen erin door het politiekordon heen te breken. Ze droegen een reusachtige Russische vlag naar het parlementsgebouw.

Nog steeds is niet bekend wie de bezetters zijn, maar van verschillende kanten is op te maken dat het om getrainde militairen gaat. Ooggetuigen vertelden mannen met zware wapens te hebben gezien. Op de Oekraïense tv zei een man: "Dit waren niet zomaar jongens, dit was een 'landing'", doelend op eventuele Russische inmenging. Ook anderen noemden de bezetting een actie van 'Russische commando's'.

Winkels in het centrum van de hoofdstad van het schiereiland in de Zwarte Zee zijn grotendeels gesloten. De meningen onder de mensen op straat over de bezetting van het gebouw zijn verdeeld. Een Russische vrouw zei: "Dit had al veel eerder moeten gebeuren. Ons leven, ons werk, alles is een chaos. Deze jongens pakken tenminste aan."

Bang voor geweldsescalatie op de Krim, waar het sinds de afzetting van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj onrustig is, is ze niet. "Er staat een Russische vlag op het parlement. Hoe kan ik dan bang zijn?"

Oekraïners en Krimtataren zijn vanzelfsprekend bezorgd over de situatie. "Waar is dit nou toch voor nodig. We hebben hier toch altijd goed samengeleefd? Russen, Oekraïners en Tataren, zo kan dat toch gewoon blijven?" zei een man van Oekraïens-Wit-Russische afkomst. Een Krimtataar noemt de overname van het parlement 'een puinhoop'.