Illegale brandstofbelasting in Spanje

Enkele Spaanse regio's hebben tussen 2002 en 2013 ten onrechte belasting geheven op brandstof om zo de gezondheidszorg te financieren. Het Europese Hof van Justitie besliste donderdag dat de heffing in strijd was met Europese regels. Er dreigen nu miljoenen euro's aan schadevergoedingen. De belasting leverde dertien miljard euro op voor de Spaanse schatkist.

Iedereen die bijdroeg aan de belasting, kan nu een schadevergoeding eisen. Een transportorganisatie had de zaak aangespannen omdat het bedrijf in drie jaar 45 duizend euro kwijt was aan belasting op benzine en diesel in een periode van drie jaar.

Het hof nam in de uitspraak mee dat de Spaanse autoriteiten al in 2001, dus nog voor de invoering van de belasting, was gewaarschuwd door de Europese Commissie. De belasting had onvoldoende juridische basis, zei de Europese Commissie destijds.

De Spaanse overheid zal lang niet alles moeten terugbetalen, omdat gedupeerden alleen geld terugkrijgen als ze kwitanties kunnen laten zien als bewijs.