't Hart wil naamswijzinging Pieterburen

Lenie 't Hart wil dat zeehondencrèche Pieterburen zijn naam wijzigt omdat het volgens de oprichtster te veel een attractiepark is geworden. Dat zegt 't Hart donderdagavond tegen Novum Nieuws. Daarom heeft 't Hart ook haar ontslag ingediend. Ze wil dat haar naam niet meer verbonden is aan de opvang.

Haar advocaat is sinds twee weken in gesprek met de zeehondenopvang, zegt ze. Die onderhandelingen gaan niet om geld, benadrukt de oprichter van de crèche. "Mensen roepen nu: 'Lenie wil een afkoopsom, Lenie wil geld', maar ik wil gewoon dat mijn naam eraf gaat."

Wel wil ze blijven zorgen voor zeehonden. "In het wild en over de hele wereld. Ik blijf gewoon zeehondenbeschermer." Als een nieuw gestarte crèche haar advies nodig heeft, staat ze daar zeker voor open, aldus 't Hart.

't Hart trad in 2012 terug als directeur van de zeehondencrèche, maar oefende nog wel invloed uit op het beleid via de raad van bestuur. Het personeel van de crèche ging eerder deze maand in staking omdat ze door willen gaan met hun eigen beleid, waarin de crèche zeehonden eerder terug zet in de natuur.

De raad van toezicht, die het oude beleid verdedigde, is eerder deze maand opgestapt. Oud-staatssecretaris Henk Bleker is voorzitter van de nieuwe raad van toezicht.