Mient Jan Faber: kernbom is vrede

Het gezicht van de strijd tegen atoomwapens in de jaren 80, Mient Jan Faber, is niet meer zo anti. Sterker nog, het nucleair strijdtuig waarmee we onze aardkloot meer dan eenmaal naar de verdoemenis kunnen helpen bewaart volgens hem de lieve vrede.

"Er is geen betere garantie voor de wereldvrede dan het kernwapen", zegt de voormalige secretaris van het Interkerkelijk Vredesoverleg in het blad Kerk in Den Haag. In 1983, tijdens de grootste demonstratie die ons land ooit zag, beweerde Faber voor meer dan een half miljoen toehoorders het tegenovergestelde.

Faber erkent dat er best weer eens ergens een Hitler kan opstaan, maar dan zal er collectief worden gereageerd om het gevaar af te wenden. "Er is alle reden om gerust naar bed te gaan", stelt de van oorsprong wis- en natuurkundige.

De voormalige activist vindt de wereld 'idioot en amoreel', aldus De Telegraaf. Een wereld zonder kernwapens mag dan nog steeds zijn voorkeur genieten, maar gezien ze er zijn kunnen ze maar beter ten behoeve van de stabiliteit worden aangewend. "Ik heb me erbij neergelegd."


Demonstratie Komitee Kruisraketten Nee, 1983