V1-bom met succes ontploft

De V1-bom in Kruisland is donderdag rond 16.00 uur met succes tot ontploffing gebracht. Dat laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant weten. Het gebied moet nu uitwasemen, zodat alle chemische stoffen straks uit de lucht zijn verdwenen. De bewoners kunnen donderdagavond weer naar huis.

Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie is erg tevreden, zegt de woordvoerder. "Het was geen spektakel om te zien, maar het gaat dan ook om de veiligheid. Het had ook anders kunnen aflopen." Als alle chemische stoffen van de bom uit het gebied zijn verdwenen, gaat de EOD controleren of de bom helemaal is ontploft.

De omgeving blijft donderdag tot het begin van de avond hermetisch afgesloten. Ook is tot dan nog een noodverordening van kracht, laat de woordvoerder weten. Bewoners die nu bij vrienden, familie of in een opvanghuis zijn, mogen in de loop van de avond weer naar huis.

Woensdagavond legde de EOD een berg zand van bijna negen meter hoog neer om de trillingen van de klap op te vangen. Explosieven werden donderdagochtend aangebracht om de bom gecontroleerd te laten ontploffen.

De vliegende bom, die de grootte heeft van een forse regenton, werd eind vorige maand gevonden op een akker in het Brabantse Kruisland. Omdat het niet kon worden gedemonteerd door de EOD, moest de bom op zijn vindplaats tot ontploffing worden gebracht.


Plof