FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 december 2013

Dronken Amerikaanse ligt in olifantenverblijf

Beveiligers van een dierentuin in het Amerikaanse Denver keken raar op toen ze maandagavond een beschonken vrouw in het olifantenverblijf vonden. Het waterrijke onderkomen was omringd met schrikdraad van een hoog voltage. "Gezien haar toestand dachten we eerst dat ze geëlektrocuteerd was, maar ze bleek gewoon heel, heel erg dronken", aldus een politiewoordvoerder.

Toen de vrouw iets voor 21.00 uur werd gevonden, waren geen dieren in het verblijf aanwezig, schrijft ABC News dinsdag. ,,Er zijn fysieke barrières tussen de dierentuinbezoekers en de olifanten. Ze moest over een hek, bosschages of een poort klimmen om binnen te komen", liet een zegsvrouw van de dierentuin weten.

De ladderzatte vrouw, hoogstwaarschijnlijk een twintiger, is naar het ziekenhuis gebracht. De dierentuin en de politie onderzoeken de zaak nog. Vooralsnog is niemand aangehouden.

Dronken Amerikaanse ligt in olifantenverblijf
Dronken Amerikaanse ligt in olifantenverblijf (Foto: ANP)

Lekkage dak duurste WK-stadion

De opening van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië nadert met rasse schreden. Tot die tijd moeten veel problemen nog opgelost worden, zoals het dak van het duurste stadion, het Estádio Mané Garrincha in Brasilia, dat lekt.

In het 372 miljoen euro kostende stadion werd afgelopen weekend gespeeld tussen de vrouwenelftallen van Brazilië en Chili. Het regende tijdens dit duel en het water gutste met zodanige hoeveelheden naar binnen dat de onderste rij drijfnat werd. Secopa, de exploitant van het stadion, zegt dat er in de 73.000 plaatsen tellende arena weinig aan de hand is. "Omdat het een nieuw, groot en complex stadion is, zijn er nog wat kleine zaken die verbeterd moeten worden en getest, maar er is niets wat houden van evenementen in het stadion in gevaar brengt."

Recordbedrag Serious Request

Serious Request heeft voor het tiende jaar op rij een recordbedrag opgeleverd. De jaarlijkse actieweek van radiozender 3FM leverde dit jaar 12,3 miljoen euro op. Vorig jaar stond de teller op kerstavond op 12,25 miljoen euro.

Dat Serious Request dit jaar weer een recordbedrag heeft opgehaald voor het Rode Kruis, is niet echt een verrassing. Uit de tussenstanden die de dagelijks bekend werden gemaakt, bleek al dat dit jaar meer geld binnenstroomde dan vorig jaar.

De laatste tussenstand werd maandagavond bekendgemaakt, toen stond de teller op ruim 6,2 miljoen. Op de laatste dag van Serious Request komt vaak het meeste geld binnen omdat dan veel bedrijven en particulieren het resultaat van hun inzamelingsacties komen brengen.

Serious Request, waarvoor drie dj's zich op laten sluiten in het Glazen Huis, stond dit jaar in het teken van kindersterfte door diarree. Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg aten zes dagen lang niet en maakten non-stop radio voor het goede doel. Het Glazen Huis stond dit jaar in Leeuwarden. Het was de tiende keer dat Serious Request plaatsvond, de eerste keer was in 2004. Volgend jaar staat het Glazen Huis in Haarlem.

Ruimtewandeling bij ISS voltooid

Twee astronauten van het internationale ruimtestation hebben dinsdagavond een pomp geïnstalleerd in het koelsysteem van het ISS en daarmee hun ruimtewandeling voltooid. Het was pas de tweede keer dat de ruimtevaartorganisatie NASA besloot tot een ruimtewandeling op kerstavond.

De nieuwe pomp werkt naar behoren, blijkt uit de eerste tests. NASA hoopt dat het koelsysteem in het weekeinde weer volledig functioneel is. Eerder deze maand viel een van de twee externe koelsystemen uit. Daardoor kon niet langer aan experimenten worden gewerkt.

Voor de astronauten Rick Mastracchio en Michael Hopkins was het de tweede ruimtewandeling in vier dagen tijd.

Volg de Kerstman op de voet!

Het zijn weer van die dagen waarin de Kerstman noodgedwongen heel wat overuurtjes moet maken. De Elfen hebben met z’n twaalven de slee in de Noordpool weer tot op de rand volgestouwd met cadeautjes, nu rest slechts nog het uitdelen. Daar gaat 'Santa' de hele wereld voor over.

Voor zover bekend heeft de Partij voor de Dieren nog geen Kamervragen gesteld, maar de rendieren, te weten: Dash, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder en natuurlijk Rudolph leggen onmenselijke afstanden af. Dit gaat uiteraard in moordend tempo en onze bebaarde vriend is dan ook wat moeilijk te volgen. Maar gelukkig zitten we middenin het Informatietijdperk en hebben we de mogelijkheid de Kerstman en zijn personeel op de voet te volgen. Bijkomend voordeel is dat je er dan waarschijnlijk op tijd bij bent om de door jou gewenste games op tijd uit het haardvuur te vissen.

Volg de Kerstman via deze link!

modernekerstman

Roy Donders waarschuwt voor oplichters

De huispakken van Roy Donders worden nagemaakt. "Ze worden op internet aangeboden als zijnde het huispak van Roy Donders, maar het zijn oplichters", zegt de stylist van het Zuiden in RTL Boulevard.

"Ze worden verkocht op internet, maar niet geleverd", vervolgt Donders, die te zien is in de RTL 5-serie Roy Donders: Stylist Van Het Zuiden. De huispakken zijn inmiddels volledig uitverkocht. De 22-jarige stylist heeft naar eigen zeggen te weinig pakken laten maken. "Ik wist niet wat ik kon verwachten."

De laatste pakken gingen dinsdag over de toonbank in zijn winkel in Tilburg. "Ik had al verwacht dat het een drukke dag zou worden, maar dit", zegt de Brabander lachend. De comfortabele pakken zijn vanaf eind januari weer te koop.

Bijstandtrekkers niet blij met onbetaald werk

De gemeente Amsterdam heeft zo’n drieduizend bijstandgerechtigden opgelegd om 32 uur in de week onbetaald werk te verrichten. Veel van de uitverkorenen zijn echter de mening toegedaan dat het werk vaak vernederend is.

De Dienst Werk en Inkomen (DWI) trekt deze mensen vanaf hun luie bank om ze arbeidsethiek bij te brengen, iets dat volgens de instantie best nog wel eens van pas zou kunnen komen bij een betaalde baan. Op deze manier hoopt de dienst dat de deelnemers discipline krijgen om op tijd te komen, leren samen te werken met collega’s en dat het normaal wordt dat men zich aan gemaakte afspraken houdt.

Veel deelnemers zijn minder enthousiast en ervaren het werk als zinloos en vernederend. Zo bestaan de bezigheden uit dingen als schoenen poetsen, nietjes verwijderen en afwassen. Een aantal van hen vindt onbetaald werk geen punt, maar zien dit project niet bepaald als een ideale opstap naar een 'echte' baan. Maar helaas pindakaas: weigeren zit er niet in. In dat geval kan de DWI namelijk de uitkering gaan korten. In negen maanden tijd heeft de DWI dit pressiemiddel al 1300 keer moeten uitvoeren.

Amsterdam telt zo’n 40.000 steuntrekkers. In het kader van de re-integratie moeten ruim 3000 van hen meedoen aan dit project.

Sint Maarten strijdt tegen mug

Op het Caribische eiland Sint Maarten/St. Martin zijn bewoners opgeroepen om alles te doen om verdere verspreiding van het virus chikungunya door muggen te voorkomen. Inmiddels zijn zeker tien bewoners op het Franse deel van het eiland besmet en ruim tachtig personen 'verdacht of waarschijnlijk besmet', aldus de lokale autoriteiten.

Het Nederlandse deel wil vooral dat de muggen wegblijven van die helft van het eiland, ook al strijden het Franse en Nederlandse deel ook gezamenlijk tegen de mug die de ziekte overbrengt. Er wordt bijvoorbeeld intensief met gif gespoten bij de grens met het Franse deel.

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention waarschuwde bijna twee weken terug dat de ziekte was opgedoken op de Franse zijde van het eiland en dat toeristen een risico lopen. Toerisme is de ruggengraat van de economie van het eiland. Het eiland is bijvoorbeeld een populaire halte voor cruiseschepen.

Volgens Skift, een internationaal bedrijf dat zich richt op nieuws en data over reizen, heeft het Bureau voor Toerisme op Sint Maarten aangegeven dat toeristen vooral niet weg moeten blijven en dat reizen naar het eiland nog altijd veilig is. Iets wat beide autoriteiten op het eiland bevestigen.

Snowden houdt kersttoespraak

Klokkenluider Edward Snowden zal zich op eerste kerstdag via een televisietoespraak richten tot de Britse televisiekijker. Het Britse Channel 4 heeft hem gestrikt voor wat een alternatief moet zijn voor de traditionele kerstrede van koningin Elizabeth II, meldt The Guardian.

De toespraak van Snowden is opgenomen in Rusland, waar hij politiek asiel heeft gekregen. Snowden waarschuwt in zijn rede voor de gevaren van informatievergaring door overheden. Dankzij de moderne technologieën is iedereen traceerbaar, aldus de klokkenluider. "Bedenk eens wat dat betekent voor de privacy van de gemiddelde persoon."

Daarnaast richt Snowden zich op de politieke veranderingen die zijn onthullingen teweeg hebben gebracht. De werkwijze van de Amerikaanse geheime dienst NSA wordt tegen het licht gehouden, terwijl een federale rechter in de Verenigde Staten oordeelde dat het op grote schaal verzamelen van telefoniegegevens mogelijk indruist tegen de Amerikaanse grondwet. "Het debat dat vandaag wordt gehouden bepaalt hoeveel vertrouwen we kunnen stellen in de technologie om ons heen en de regering die deze reguleert", aldus Snowden.

Alonso: "2013 niet mijn beste seizoen"

Fernando Alonso werd net als vorig jaar door zijn collega's uitgeroepen tot beste coureur van het seizoen 2013, maar zelf ziet de Ferrari-rijder dat toch anders. De Spanjaard vindt dat hij het wel eens beter heeft gedaan.

"Erkenning door je collega's is altijd goed, maar ik denk dat 2012 het beste jaar uit mijn carrière was. Dit jaar waren er momenten dat ik niet goed genoeg mijn best gedaan heb, zoals de momenten dat ik er net een beetje meer uit had kunnen persen of in Maleisië waar ik een fout maakte. Zulke fouten mogen volgend jaar niet meer gemaakt worden. We moeten streven naar een jaar vol perfectie zoals in 2012."

Alonso werd dit silly season aan meerdere teams gelinkt, maar blijft in 2014 Ferrari trouw. "Sommigen hebben het goed gedaan door in de afgelopen jaren voor Red Bull te kiezen, maar de veiligste optie voor iedere professionele coureur is om voor Ferrari te kiezen. Er waren mensen die zeiden dat Ferrari dit jaar de plank wat missloeg, maar kijk bijvoorbeeld maar eens naar Williams of McLaren."

Montenegrijn Boljevic naar PSV

Aleksandar Boljevic maakt definitief de overstap naar Nederland. De 18-jarige Montenegrijn verruilt FK Zeta uit zijn geboorteland voor PSV. Dat heeft zijn huidige werkgever dinsdag gemeld. De transfer hing al een tijdje in de lucht, maar is nu officieel bevestigd. De transferperiode begint op 1 januari.

Boljevic, die op zijn zestiende debuteerde, maakte vorig jaar augustus al kennis met PSV. De aanvaller trof de Eindhovenaren toen met Zeta in de play-offronde van de Europa League. PSV won het tweeluik in totaal met 14-0.

Stormschade lijkt mee te vallen

De storm die maandag en dinsdag over het land trok, lijkt minder schade te hebben veroorzaakt dan stormen in oktober en eerder in december. "Wij verwachten dat er voor een paar miljoen euro schade is", zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

De eerste storm, in oktober, zorgde voor een schadepost van zo'n 95 miljoen euro. "Toen stonden de bomen nog in het blad en waaiden er dus erg veel takken los, dat gaf veel schade", legt de woordvoerder uit. Vallende takken en bomen leidden toen tot twee doden.

Het verbond schat de schade van de sinterklaasstorm op vijf tot tien miljoen euro. "Veel wat los zat, was in oktober al weggewaaid. Ook zat er geen blad meer aan de bomen", zegt de woordvoerder. Omdat er na de storm van december nog minder overbleef dat nog weg kon waaien, verwacht de woordvoerder dat het schadebedrag nu nog lager uitvalt. "Er waren wel een paar grote incidenten, zoals de schade aan het theater waar Soldaat van Oranje wordt opgevoerd, maar in totaal zijn er minder incidenten dan bij de vorige storm."

Het verbond verwacht tegen het eind van de week een vollediger beeld te kunnen geven van de schade.

Twee gewonden door aquaplaning op A28

Op de snelweg A28 bij Haren in Groningen zijn dinsdagavond twee mensen gewond geraakt door een ongeluk. Vermoedelijk door aquaplaning klapten zes auto's op elkaar op de snelweg van Assen naar Groningen, zo meldde de politie.

Eerder meldde de ANWB al dat de snelweg in noordelijke richting dicht was en dat het verkeer beter om kan rijden via de A32 en de A7. De gewonden zijn voor controle naar een ziekenhuis gebracht. Op het moment dat het ongeluk gebeurde trok een felle buienlijn over Drenthe en Groningen, zo blijkt uit gegevens van buienradar.nl.

Man van 6 miljoen kerstlampjes doodgeschoten

Een 87-jarige Amerikaan die bekendstond om zijn uitbundige feestdagenverlichting van 6 miljoen kerstlampjes is doodgeschoten. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN dinsdag.

John Chakalos werd vrijdag dood aangetroffen in zijn huis in de staat Connecticut. Hij had een schotwond aan zijn hoofd. De politie heeft een moordonderzoek ingesteld. Het wapen is niet teruggevonden op de plek waar Chakalos lag. Zijn vrouw Rita, overleed in november aan kanker, in de week voor Thanksgiving.

Ieder jaar begon het werk aan de lampjesshow al in augustus. Tegen Thanksgiving in november sierden de lampjes dan het hele terrein in Chesterfield van het paar-Chakalos. Daar waren onder meer een levensgroot dorp in Victoriaanse stijl, een metershoge kerstman en een kerststal te bewonderen.


Autoritje over het terrein van Chakalos

Moslims CAR zijn Fransen beu

Tientallen moslims hebben dinsdag in de straten van Bangui het vertrek geëist van de Franse troepen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). De Fransen wachtten aanvankelijk een warm onthaal in de CAR, maar de Franse president François Hollande heeft zich bij het islamitische bevolkingsdeel niet populair gemaakt met zijn oproep dat de islamitische president van het land moet opstappen.

De Franse troepen zijn in de CAR om de vrede te bewaren en de stabiliteit te doen terugkeren. Inmiddels worden zij er echter van beschuldigd zich partijdig op te stellen in het sektarische conflict dat het land al maanden in zijn greep heeft. Franse militairen zouden bijvoorbeeld alleen islamitische strijders ontwapenen en de christelijke milities negeren die Bangui zijn binnengetrokken.

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken ontkent dat er sprake is van vooringenomenheid bij de Franse troepen.

Volgens hulporganisatie Artsen zonder Grenzen behoort de korte periode van rust die met de komst van de Fransen aanbrak inmiddels al weer tot het verleden. De afgelopen dagen behandelde zij in een hospitaal in Bangui 190 gewonden, onder wie veel mensen met schotwonden.


Central Africa Republic anti-French Protest (CCTV)

Britt zet anorexiatrucjes in tegen kerstkilo's

Britt Dekker hoeft zich niet in te houden met kerst. De 21-jarige realityster weet precies hoe ze af moet rekenen met de overtollige kilo's. "Ik heb allemaal van die trucjes", biecht de blondine op voor de camera van Novum Nieuws. "Die heb ik, heel slecht, een keer op zo'n pro-anasite gevonden."

"Je moet bijvoorbeeld op een bureaustoel gaan zitten en heel veel rondjes draaien. Dan word je misselijk en heb je geen honger meer", herinnert Britt zich een van de 'afvaltips' die ze tegenkwam op de omstreden sites waarop anorexiapatiënten elkaar aanmoedigen en die ze na kerst in praktijk zou kunnen brengen.

"Het schijnt ook dat naakt voor de spiegel staan helpt. Dan zie je hoe lelijk je bent en wil je niet meer eten", gaat Britt verder. "Of op ijsklontjes kauwen zodat je mond koud wordt. Je lichaam gaat dan opwarmen en dan verbrand je iets van twee calorieën meer."

Ook los van de opmerkelijke tips weet Britt hoe ze af moet rekenen met overtollig vet. "Ik heb nog nooit in m'n leven gedieet. Als ik wil afvallen, eet ik gewoon twee weken niet. Dan ben je gewoon lekker dun." Een gezondere manier van slank blijven heeft Britt gelukkig ook gevonden. "Ik sport heel veel. Dat wel. Ik doe waterpolo en rij paard."

Desondanks bijt Britt de eerste weken van januari waarschijnlijk op een houtje. "Met kerst eet ik heel veel. Ik eet eigenlijk altijd heel veel, vooral friet en broodjes pindakaas. Ik begin elke ochtend met zes witte bolletjes."

Voor Britt draait kerst niet echt om de geboorte van Jezus Christus. "Maar ik vind het verhaal van Jezus wel heel mooi. Ik geloof er niet in, want het kan natuurlijk helemaal niet. Maar het is wel mooi geschreven." Hoewel Britt niets heeft met de religieuze kant van kerst, heeft ze wel een kerststal in huis. "Daar speelde ik vroeger altijd mee. Met de koe en de ezel. Die lagen naast de koningen, Maria en de baby. Maar ik ben nog nooit in de kerk geweest en dat ga ik ook nooit doen."

'Foie gras wel degelijk te weren'

Het is wel degelijk mogelijk om foie gras te weren. Bij dierenleed kan een uitzondering worden gemaakt op het beginsel van vrij verkeer van goederen, stelt Wakker Dier dinsdag.

Toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) stelde in 2009 dat ze niks kon doen tegen de import van lever van vetgemeste eenden en ganzen vanwege het beginsel van vrij handelsverkeer binnen de Europese Unie. Wakker Dier stelt echter een juridische weg te hebben gevonden.

Er zou een beroep kunnen worden gedaan op een artikel dat een importverbod toestaat als goederen schade toebrengen aan de gezondheid van mens of dier. Bij foie gras is dat volgens Wakker Dier aantoonbaar het geval.

De stichting wijst op een onderzoek dat in 1998 in opdracht van de Europese Commissie werd gedaan. Daarin concludeerden wetenschappers dat de dwangvoeding en de kooien waar het pluimvee in zit ernstig dierenleed veroorzaken en in strijd zijn met Europese welzijnsrichtlijnen. Zij raadden aan onderzoek te doen naar alternatieven voor de dwangvoeding. Ook zouden de kooien uiterlijk in 2005 moeten worden vervangen door groepshuisvesting.

Sindsdien is de situatie volgens de stichting weinig verbeterd. Frankrijk groef zich verder in door de dwangvoeding verplicht te stellen en de productie van foie gras te betitelen als cultureel erfgoed. Hierdoor is het volgens de stichting niet waarschijnlijk dat de Europese Commissie durft in te grijpen. Daarom zou het aan Nederland zelf zijn om foie gras te weren. "De juridische mogelijkheden voor een importverbod op foie gras zijn er, nu de politieke moed nog", concludeert de stichting.

'Dennis Storm betaalt schadevergoeding na knokpartij'

Dennis Storm heeft de man die hij zondagnacht een klap heeft gegeven een schadevergoeding betaald. Dat vertelt de eigenaar van het café in Leeuwarden, waar het opstootje plaatsvond, aan RTL Boulevard.

Storm ging zondag met een man op de vuist nadat hij een foto van de BNN-presentator had gemaakt. Storm werd die avond al meerdere malen op de gevoelige plaat vastgelegd en verloor zijn geduld, waarop hij een aantal klappen uitdeelde. Volgens de café-eigenaar hield de man enkel een blauw oog over aan het incident.

Storm liet maandag al weten 'verschrikkelijk veel spijt' te hebben dat hij zich niet kon beheersen. "In plaats van als een sukkel op de vuist gaan, had ik simpelweg de andere kant op moeten lopen", twitterde hij.

Storm was in Leeuwarden met collega Valerio Zeno om een bezoek te brengen aan het Glazen Huis in Leeuwarden. De 28-jarige presentator vindt het vervelend dat het incident wordt gelinkt aan Serious Request. "Daar heeft het natuurlijk niets mee te maken. Duizendmaal excuses."

Bijna alle vluchtelingen weg van Lampedusa

Bijna alle vluchtelingen die in het opvangcentrum op het Italiaanse eiland Lampedusa waren ondergebracht, zijn dinsdag overgebracht naar andere centra in het land. Dat gebeurde na internationale verontwaardiging over de slechte omstandigheden in het centrum. Enkele migranten hadden uit protest hun lippen aan elkaar genaaid.

Vorige week werd een heimelijk gemaakt filmpje naar buiten gebracht waarop te zien was hoe migranten zich moesten ontkleden en werden besproeid met een desinfecterend middel. De Italiaanse autoriteiten kondigden daarop een onderzoek aan.

Dinsdag zijn ongeveer 200 vluchtelingen overgeplaatst.

Bijna alle vluchtelingen weg van Lampedusa
Bijna alle vluchtelingen weg van Lampedusa (Foto: ANP)

Hockeyclub Pinoké breekt met mannencoach Bonnet

Hockeyclub Pinoké heeft mannencoach Giles Bonnet uit zijn functie ontheven. Dit meldt de NOS. De Zuid-Afrikaan wordt volgens de omroep afgerekend op de magere prestaties van de Steekneuzen. Bonnet was de langstzittende oefenmeester in de Hoofdklasse, inmiddels was hij bezig aan zijn zesde seizoen bij de Amsterdammers.

Pinoké staat na veertien wedstrijden op de tiende plaats met tien punten. Alleen Laren (zeven punten) en Tilburg (vijf) presteerden nog minder. De competitie in de hoofdklasse wordt pas op 23 februari hervat. Pinoké hoopt voor die tijd een nieuwe coach te hebben aangesteld.

Clubicoon van Crystal Palace Noades (76) overleden

Clubicoon van Crystal Palace, Ron Noades, is dinsdag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de club uit de Premier League gemeld. Noades stierf aan de gevolgen van longkanker. Noades was tussen 1981 en 1998 voorzitter en mede-eigenaar van Crystal Palace, een periode waarin de club grote successen vierde.

De Londense club promoveerde in 1989 naar het hoogste niveau en baarde twee jaar later opzien met een derde plaats. Bovendien werd in 1990 de finale van de FA Cup bereikt. Naast zijn voorzitterschap bij Palace was Noades ook preses bij Southall, Wimbledon en Brentford.

Crystal Palace keerde dit seizoen terug op het hoogste Engelse voetbalniveau. Na zeventien speelronden staat de club achttiende, een plek die aan het einde van het seizoen tot directe degradatie leidt.

Tussenstand Serious Request ruim 8,6 miljoen

De inzamelingsactie van 3FM Serious Request heeft tot nu toe ruim 8,6 miljoen euro opgeleverd. Hoewel de organisatie daar heel blij mee is, wordt het lastig om de ruim 12 miljoen van vorig jaar nog te halen, zei een woordvoerster. De actie in het Glazen Huis in Leeuwarden duurt nog tot dinsdag 21 uur, dus dan zou er in drie uur nog bijna 4 miljoen euro moeten worden binnengehaald.

Dinsdagavond verlaten de drie dj's Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg het Glazen Huis. De dj's lieten zich woensdag opsluiten in het Glazen Huis op het Wilhelminaplein. Ze maakten 6 dagen lang non-stop radio en televisie zonder te eten. In ruil voor geld draaiden ze verzoeknummers voor het goede doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar het bestrijden van diarree. Jaarlijks sterven hier zo'n 800.000 kinderen aan. De actie vindt wederom plaats in samenwerking met het Rode Kruis.

Tussenstand Serious Request ruim 8,6 miljoen
Tussenstand Serious Request ruim 8,6 miljoen (Foto: ANP)

Iraakse kerkbezoekers neergestoken in Hoogeveen

Twee mannen die dinsdagmiddag een kerkdienst voor Irakezen in het Drentse Hoogeveen wilden bezoeken zijn gewond geraakt bij een vechtpartij. Een van hen is neergestoken, meldt de politie.

De mannen, een 39-jarige uit Roden en een 40-jarige uit Leek, wilden een dienst bezoeken in de Onze Lieve Vrouw Visitatie aan de Blankenslaan-Oost. Ze werden echter opgewacht door leden van een andere familie. Een van hen werd geslagen met een stomp voorwerp, de ander werd neergestoken. Ze zijn voor controle overgebracht naar een ziekenhuis.

Het gaat volgens de politie om een ruzie in de relationele sfeer. De slachtoffers en een 43-jarige man uit Assen die ook bij de vechtpartij was betrokken, worden nog door de politie gehoord om duidelijk te krijgen wat ieders aandeel is.

Parochievoorzitter Ria Meinders-Klaver laat weten dat de parochie was verhuurd voor een Irakese dienst. "Dat zoiets uitgerekend op kerstavond gebeurt vinden we natuurlijk heel erg. De Irakezen zitten er zelf ook mee, de Irakese pastor belde al op om uitgebreid zijn excuses aan te bieden. Het ging allemaal heel snel, maar inmiddels is alles opgeruimd." De dienst kon volgens haar toch nog doorgaan.

Rusland toont macht met raket

Rusland heeft dinsdag weer eens een langeafstandsraket getest. De ballistische raket werd gelanceerd op het station Plesetsk in het noorden van het land en kwam 9000 kilometer verder neer op een oefenterrein op het afgelegen schiereiland Kamtsjatka. Dat heeft de Russische kolonol Igor Yegorov tegen Russische media gezegd.

Het doel was om de uit een silo afgeschoten raket te testen op onder meer betrouwbaarheid en veiligheid. De raket, een nieuw type van de RS-24, kan geladen worden met meerdere kernkoppen die een afweersysteem kunnen ontwijken.

Moskou is tegen een raketafweersysteem dat het Westen boven Europa wil invoeren. Rusland zou met de testen willen aantonen dat zijn wapens dat systeem kunnen doorbreken. Ook in het verleden heeft Rusland juist op kerstavond rakettesten uitgevoerd om de militaire kracht van het land te tonen.

Yolanthe sluit vreemdgaan Wesley niet uit

Yolanthe Sneijder-Cabau durft niet te zeggen dat haar man Wesley Sneijder nooit vreemd zou gaan. "Het gebeurt zo veel in deze tijd, dat vind ik heel jammer", zegt de presentatrice en actrice in Grazia.

De 28-jarige Yolanthe weet wel zeker dat Wesley op dit moment trouw is. "Ik vertrouw hem voor de volle honderd procent. Maar je weet alleen nooit wat er in de toekomst gebeurt", legt de voetbalvrouw uit.

Het koppel, dat sinds 2010 getrouwd is, heeft volgens Sneijder-Cabau geen schaamte voor elkaar. "Sommige vrouwen durven niet naakt uit bed te stappen of doen het alleen met het licht uit", legt ze uit. "Daar heb ik helemaal geen last van, we genieten zonder schaamte van elkaar."

McLaren MP4-29 mogelijk oranje

McLaren zal haar nieuwe Formule 1-bolide, de MP4-29, mogelijk voorzien van een oranje livery, zo meldt Omnicorse. In deze kleuren racete het door Bruce McLaren opgerichte team in de beginjaren. De presentatie is voorzien voor 25 januari.

Redenen voor de verandering van de livery zijn het feit dat McLaren de fabriekssteun van Mercedes kwijt is en het vertrek van hoofdsponsor Vodafone. Een opvolger is nog niet bekendgemaakt, maar verwacht wordt dat dit bij de presentatie van de nieuwe bolide zal gaan gebeuren.

Bondscoach Chili tempert de WK-verwachtingen

Bondscoach van Chili Jorge Sampaoli vindt niet dat het land tot de kandidaten behoort om het WK te winnen. "Gezien de tegenstanders in de groep, is het niet logisch om te denken dat wij titelkandidaat zijn", zegt de Argentijnse trainer dinsdag op de website van de FIFA. Chili is een van de tegenstanders van het Nederlands elftal in de groepsfase van het WK.

Sampaoli werd uitgeroepen tot beste trainer van Zuid-Amerika tijdens de WK-kwalificatie. De hoge verwachtingen in Chili zitten hem niet helemaal lekker. "Het is niet realistisch. Het maakt me ongemakkelijk dat ze hopen dat ik in staat ben om Chili wereldkampioen te maken", vervolgt de 53-jarige trainer. "Zeker als ik denk aan de verschillen tussen ons en landen die normaal gesproken een klasse beter zijn."

Gezien het verleden verwacht de bondscoach weinig kans te maken. "De geschiedenis leert ons dat dingen altijd op hun plaats vallen en de logische kandidaten ook nu weer de favoriet zijn. Verrassende resultaten kunnen Chili de kans geven om verder in het toernooi te komen, maar als je kijkt hoe vorige WK's verliepen, dan zie je vaak dezelfde patronen."

Chili begint het WK op 13 juni tegen Australië. Daarna volgt op 18 juni de wedstrijd tegen Spanje om vervolgens op 23 juni de groepsfase te beëindigen tegen Nederland. In 2010 haalde Chili de tweede ronde. Daarin werden de Chilenen met 3-0 uitgeschakeld door Brazilië. De beste prestatie boekte het elftal in 1962 toen in eigen land de derde plek werd veroverd.

Spin-off Wonder Woman is er nog lang niet

Wonder Woman zal een groot karakter worden, als het aan Warner Bros ligt. De spin-off zal alleen nog lang op zich laten weten, heeft producent Wesley Coller weten laten weten.

Eerder werd bekend dat Wonder Woman voor zal komen in de sequel van Man Of Steel: Batman vs. Superman. Zij zal in die film worden gespeeld door Gal Gadot, bekend van de Fast & Furious franchise.

Coller liet weten dat hij zich eerst dat hij zich wil gaan focussen op Batman vs. Superman en dat hij daarna wil gaan kijken naar de mogelijkheden van een eventuele spin-off van Wonder Woman.

In juli van 2015 zal Wonder Woman te bewonderen zijn in Batman vs. Superman.

Vierde grote storm in aantocht

Nederland krijgt vrijdag mogelijk te maken met de vierde storm van dit jaar. Boven de Britse eilanden vormt zich opnieuw een lagedrukgebied en dat kan zorgen voor een zelfde situatie als dinsdag, meldt weeronline.nl.

De storm steekt donderdag of donderdagnacht op en duurt tot en met vrijdagochtend. De windsnelheden zijn dan vergelijkbaar met die van dinsdag.

De storm die dinsdag over het land trok was in het binnenland heftiger dan de sinterklaasstorm. Het kwam nu tot windstoten van 100 kilometer per uur. Aan de kust was de storm vanwege de zuidelijke windrichting minder zwaar. Wel werd windkracht 10 aangetikt. Vlieland had de zwaarste windstoot met 119 kilometer per uur.

De oorzaak van deze storm was een lagedrukgebied ten noorden van Schotland. Op de Britse eilanden stond windkracht 12. Op de Schotse hoogvlakte werd volgens de meteorologen een windstoot van 176 kilometer per uur gemeten. De storm die vrijdag kan opsteken kan ook in Groot-Brittannië ook windkracht 12 halen.

Tijdens de kerstdagen is het even rustig. De meeste kans op zon is er op eerste kerstdag in de middag. Donderdag is het grotendeels droog, maar komen wel enkele buien voor. Richting de jaarwisseling wordt weer onstuimig herfstweer verwacht. Tijdens de jaarwisseling zijn de omstandigheden verre van ideaal voor het afsteken van vuurwerk. Er staat dan flink wat wind en er wordt neerslag verwacht.

Kerstavond in Bethlehem

In het stadje Bethlehem heeft zich dinsdag een grote mensenschare gevormd om gezamenlijk kerstavond te vieren. Honderden toeristen kwamen bijeen op het plein bij de Geboortekerk, waar Jezus Christus volgens de christelijke mythologie ter wereld kwam.

Lange tijd liepen de bezoekersaantallen terug als gevolg van de strubbelingen tussen Israël en de Palestijnen. Daar kwam enkele jaren geleden met een periode van dooi in de betrekkingen een einde aan. Het hervatten van de vredesbesprekingen tussen beide partijen zorgt er mogelijk voor dat opnieuw meer mensen naar Bethlehem zullen reizen.

'Cancellara valt werelduurrecord in april aan'

Fabian Cancellara zal waarschijnlijk in april het werelduurrecord wielrennen aan gaan vallen, zo heeft zijn teammanager Luca Guercilena van Trek laten weten. De Zwitser zal het doen na de voorjaarsklassiekers. Het huidige record staat met 49,7 kilometer op naam van de Tsjech Ondrej Sosenka.

Guercilena: "We hopen komend jaar ruimte te vinden, zodat Fabian zijn vorm van de wegwedstrijden kan meenemen naar de baan." De wegwedstrijden waar hij op doelt zijn de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix die dit jaar allebei door Cancellara gewonnen werden. Mogelijk zal de recordpoging plaatsvinden in Valencia, waar Spartacus onlangs al met speciaal materiaal testte.

SP en SGP oneens met kerstopening supermarkten

Supermarkten en andere winkels die met de kerstdagen open willen zijn, hebben daarvoor aparte toestemming nodig van de gemeente. De ontheffing voor koopzondagen is niet genoeg, stellen SP en SGP. De partijen hebben dinsdag gezamenlijk Kamervragen gesteld.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wijst erop dat in de Winkeltijdenwet wordt gesproken over zondagen én nationale feestdagen. Gemeenten moeten aan supermarkten daarom aparte ontheffingen verlenen voor zondagen en voor dagen als Kerst, meent zij. "Want anders dan veel mensen denken zijn kerstdagen niet per definitie ook zondagen", zegt Gesthuizen.

Gemeentes moeten voor zij een ontheffing verlenen eerst onderzoeken of er voldoende draagvlak is voor winkelopeningen op zondagen of nationale feestdagen, stelt het Kamerlid. In een gemeente waar burgers, winkeliers en hun personeel heil zien in een zondagopening, kan best weerstand zijn tegen kerstopening, aldus Gesthuizen.

Het SP-Kamerlid en haar SGP-collega Elbert Dijkgraaf willen daarom van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) weten in hoeverre gemeentes een aparte ontheffing verlenen. Zij denken namelijk dat in veel gemeentes geen losse ontheffingen bestaan. Het AD wist vorige week te melden dat woensdag met eerste kerstdag maar liefst honderd supermarkten open zijn.

Het stoort het duo bovendien dat werknemers van supermarkten door de kerstopening moeten doorwerken op een nationale feestdag. De Kamerleden wijzen er bovendien op dat kleine supermarktondernemers door de kerstopeningen worden benadeeld. Anders dan grote supermarkten hebben zij niet de mankracht om elke dag open te zijn, aldus de Kamerleden.

[Upd] Man jaar dood in woning Gouda

Een 58-jarige man heeft waarschijnlijk maanden dood in een woning in Gouda gelegen. De politie vond zijn lichaam maandag, nadat een buurvrouw alarm had geslagen omdat ze de man al een tijdje niet had gezien. Dat bevestigde de politie dinsdag na berichtgeving van het AD.

De man is een natuurlijke dood gestorven. Het is niet precies bekend wanneer hij is overleden, maar volgens de politie "in elk geval niet gisteren". De man leefde teruggetrokken en had weinig contact met anderen.

In Rotterdam werd vorige maand het lichaam gevonden van een vrouw die 10 jaar dood in haar huis had gelegen. De vrouw had geen contact meer met haar familie.

Update 16.50 uur: De politie vermoedt dat de man niet slechts enkele maanden, maar ongeveer een jaar geleden is overleden. Die schatting doet de politie op basis van de kranten en houdbaarheidsdata op levensmiddelen die in de koelkast zijn gevonden.

Fairphone levert eerste eerlijke smartphones

Fairphone is begonnen met de levering van zijn eerste 'eerlijke' smartphones. Zo'n duizend klanten ontvingen hun toestel nog net voor de kerst. De overige toestellen worden de komende weken afgeleverd, meldde het Nederlandse bedrijf dinsdag.

Fairphone, dat ethisch zakendoen als leidraad heeft, kwam aan zijn startkapitaal van meer dan 7 miljoen euro door crowdfunding. In mei was het doel nog om 5000 eerlijke toestellen te verkopen. De belangstelling voor de verantwoorde telefoon bleek zo groot, dat de eerste productie werd uitgebreid naar 25.000 toestellen. In november was alles verkocht, waarvan 1000 toestellen aan telecombedrijf KPN en de rest aan individuele klanten in binnen- en buitenland.

Het duurzame product onderscheidt zich van de smartphones van technologiereuzen als Apple en Samsung door materiaalgebruik en productie, claimt Fairphone.

December in top 10 warmste ooit

Het weer in december is uitzonderlijk warm en zacht. De maand staat in de top tien van zonnigste decembermaanden van weeronline.nl. De maand begon onstuimig met de heftige Sinterklaasstorm op 5 december, maar daarna werd het zachter.

Naar verwachting komt december uit op 67 zonuren, 18 uur meer dan het gemiddelde. Ook is het deze maand warmer dan normaal. De gemiddelde temperatuur wordt geschat op 5,7 graden, terwijl dat normaal op 3,7 graden ligt.

De tweede storm van de maand werd maandag gemeten. Langs de kust stond langdurig windkracht negen. Dinsdagochtend werd even windkracht tien gehaald. Met de kerstdagen kan het in de nacht dicht bij het vriespunt komen, maar de kans op temperaturen onder het vriespunt is klein.

Vakantie in Ethiopië is slecht plan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt reizen naar bepaalde gebieden in Ethiopië. De veiligheidsdienst van het land waarschuwde vorige maand dat er aanwijzingen zijn dat terreurgroepen aanslagen in het land willen plegen vanwege de aanwezigheid van Ethiopische troepen in Somalië.

Bezoekers van het land doen er volgens het ministerie goed aan extra alert te zijn bij druk bezochte locaties zoals hotels, restaurants en overheidsgebouwen. Grote evenementen kunnen beter worden gemeden. Het gebruik van openbaar vervoer wordt ontraden.

Alle reizen naar districten waar rebellen actief zijn worden ontraden. Ook bepaalde gebieden in de buurt van de Somalische grens zouden niet veilig zijn.

Marokkaanse partij wil marihuana legaliseren

De Marokkaanse conservatieve partij Istiqlal (Onafhankelijkheid) wil het verbouwen en verhandelen van marihuana legaliseren. De invloedrijke oppositiepartij heeft daartoe dinsdag een wetsvoorstel ingediend.

Istiqlal wil dat Marokko profiteert van de populaire 'softdrug' en er de landbouw en economie mee stimuleert van de noordelijke regio's waar de cannabisplanten traditioneel verbouwd worden, aldus fractievoorzitter Noureddine Médiane. Hij zei te zijn geïnspireerd door de recente wetgeving in Uruguay. Dat Zuid-Amerikaanse land heeft cannabis gelegaliseerd in een poging drugscriminelen uit te schakelen.

Médiane zei dat het niet voor het eerst zou zijn dat cannabis of 'kif' legaal wordt in Marokko. De criminalisering van de plant en de betrokken boeren is pas van na de onafhankelijkheid in 1956. Daarvoor lieten de koloniale autoriteiten de cannabisboeren met rust. Nu worden ze volgens Médiane als criminelen opgejaagd en vervolgd. Het gaat vooral om boeren in streken in het noorden en noordwesten.

Istiqlal stapte eerder dit jaar uit de coalitieregering. De partij bezet bijna een zesde van de parlementszetels.

Marokkaanse partij wil marihuana legaliseren
Marokkaanse partij wil marihuana legaliseren (Foto: ANP)

Beau: Verlinde is kleine Berlusconi

Beau van Erven Dorens vindt Albert Verlinde een 'kleine Berlusconi'. "Ik ken niemand in de showbizzwereld die zo corrupt is", schrijft de SBS-presentator in zijn column in Nieuwe Revu. Van Erven Dorens haalde vorige week ook al uit naar Verlinde, die kritiek had geleverd op SBS-programma Show Laat omdat daarin volgens hem te veel aandacht werd besteed aan de affaire rond Onno Hoes.

"Hij gebruikt zijn eigen programma schaamteloos om musicals van zijn productiemaatschappij te promoten", legt Van Erven Dorens uit. "Hij veegt de vloer aan met zijn concurrenten, of dat nou musicalproducenten zijn, tv-zenders, tv-programma's of politici. Alles waar hij zakelijk of privé last van heeft, krijgt er van langs. De waarheid speelt hierbij geen enkele, maar dan ook geen enkele rol."

Van Erven Dorens, die jaren geleden aan de desk van RTL Boulevard zat, erkent dat hij niet objectief kan oordelen over Verlinde. "Ik geef toe dat ik bij de concurrent werk en ik geef toe dat ik een persoonlijk motief heb, omdat ik hem tot twee keer toe met advocaten heb moeten dwingen om zijn leugens in het openbaar te herroepen. En ik geef toe, tenslotte, dat ik Verlinde deze affaire niet gun, omdat ik nog steeds vriendschap voor hem voel. Ook die waarheid is niet kneedbaar."

Apple blokkeert app vanwege nieuws concurrenten

Apple heeft een nieuwsapplicatie over tablets geweigerd omdat er in de app teveel geschreven wordt over tablets die draaien op Android en Windows. Het gaat om de app van de Nederlandse techwebsite Tablet Guide, dat het nieuws rond de weigering dinsdag bekendmaakte. De versie voor Android-tablets is wel gewoon verkrijgbaar.

"Apple staat deze nieuwsberichten niet toe in de App Store en zal dit in de toekomst ook niet gaan doen", laat de techwebsite dinsdag weten. Tablet Guide bericht over over Android, Windows en andere concurrenten van Apple. De techwebsite denkt voorlopig niet aan het maken van een aangepaste app.

Apple staat bekend om het strikte beleid dat het voert voor het toelaten van apps. Het bedrijf weigert apps waarin namen van concurrerende platformen, zoals Android en Windows, een rode draad vormen. Drie jaar geleden berichtte de Deense techwebsite Media Watch dat Apple een Deense nieuwsapplicatie geweigerd had omdat daarin enkel werd gesproken over Android.

Eind november werd een andere Nederlandse app door Apple geweigerd. Toen ging het om de Sintcam, een fotoapplicatie waardoor gebruikers op de foto konden met Sinterklaas en Zwarte Piet. Deze app werd geweigerd omdat de beeltenis van Zwarte Piet aanstootgevend zou zijn.

Vaccinatie mogelijk oorzaak Chinese sterfgevallen

De Chinese autoriteiten zijn een onderzoek begonnen bij een farmaceutisch bedrijf om te achterhalen of recente sterfgevallen van een aantal baby's verband kunnen houden met een vaccin dat de kinderen kregen tegen hepatitis-B.

Het onderzoek vindt volgens de staatsomroep CCTV plaats bij het bedrijf Biokangtai in Shenzhen. Aanleiding vormen afzonderlijke meldingen van provinciale autoriteiten en gezondheidsdiensten dat sinds november zes kinderen zijn overleden na te zijn ingeënt. In één geval is inmiddels vastgesteld dat er geen verband is met het vaccin, maar het onderzoek naar de andere gevallen loopt nog.

Biokangtai was niet bereikbaar voor commentaar. In een verklaring liet het bedrijf eerder deze maand weten in te staan voor de veiligheid van zijn producten. Volgens de verklaring hadden de kinderen mogelijk al een ziekte onder de leden waarvan de verschijnselen zich toevallig na de vaccinaties voordeden.

De vaccinaties maken deel uit van het nationale immuniseringsprogramma van de Chinese overheid. Hangende het onderzoek worden de vaccins van Biokangtai niet meer gebruikt.

Het vertrouwen van het Chinese publiek in de gezondheidsautoriteiten en het veiligheidsregime voor voedings- en geneesmiddelen is wankel. Zeng Guang, chef-epidemioloog van het Chinese Centrum voor Beheersing en Preventie van Ziekte, zegt dat vaccins in China over het algemeen veilig zijn. Hij waarschuwt dat er meer mensen zullen sterven als iedereen de inentingen weigert.



Meestal is gezanik over vaccinaties bullshit

Ekdoms eetcafé haalt 86.000 euro op

Gerard Ekdom heeft met zijn eetcafé ruim 86.000 euro opgehaald voor Serious Request. "Het is echt ongelofelijk", zegt de 3FM-dj in de uitzending van 3FM. Ekdom opende donderdag de deuren van zijn eetcafé in de Blokhuispoort in Leeuwarden.

Ekdoms eetcafé was tot dinsdagmiddag geopend. Dagelijks bereidden verschillende chef-koks eten voor de gasten en verzorgden meerdere bands optredens. Ekdom was de afgelopen dagen de gastheer van het eetcafé.

Voor de tiende keer sluiten drie 3FM-dj's zichzelf op in het Glazen Huis om geld op te halen voor een stille ramp. Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg zitten tot dinsdagavond opgesloten in Leeuwarden om geld in te zamelen voor het terugdringen van kindersterfte door diarree. De teller stond maandag op ruim 6,2 miljoen. Het eindbedrag wordt dinsdagavond onthuld.

Ruimtewandeling op kerstavond bij ISS

Twee astronauten in het internationale ruimtestation trekken op kerstavond hun ruimtepak aan om een nieuwe pomp te installeren in het koelsysteem van het ISS. "Het is net kerstochtend, hierboven een cadeautje openen", liet Rick Mastracchio weten, een van de twee astronauten die het werk verrichten.

Het pas de tweede keer in de geschiedenis van NASA dat er op kerstavond een ruimtewandeling wordt gehouden. De eerste keer was veertien jaar geleden.

Voor Mastracchio en zijn collega Michael Hopkins is het de tweede ruimtewandeling in vier dagen tijd.

Eerder deze maand viel een van de twee externe koelsystemen uit. Daardoor kon niet langer aan experimenten worden gewerkt.

Chodorkovski wil naar Zwitserland

Voormalig olietycoon Michail Chodorkovski heeft bij de Zwitserse ambassade in Berlijn een aanvraag ingediend voor een Zwitsers visum. Dat heeft een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag gezegd.

Chodorkovski (50) werd vorige week in Rusland vrijgelaten nadat zijn verzoek om gratie door de Russische president Vladimir Poetin was goedgekeurd. Direct na zijn vrijlating vrijdag vloog de vroegere rivaal van Poetin per privéjet naar Duitsland.

De aanvraag voor het visum van drie maanden zal de komende dagen worden beoordeeld, aldus de woordvoerder.

Hof gewraakt in zaak Tattookillers

Verdachten van de zogeheten tattookillers-zaak hebben met succes het hof gewraakt. Nieuwe rechters moeten zich over het hoger beroep buigen. Dat heeft de wrakingskamer van het gerechtshof van Amsterdam dinsdag bekendgemaakt.

Op de regiezitting in augustus hebben de verdachten getuigenverzoeken gedaan, waarover het hof in oktober heeft besloten. Volgens de verdachten heeft het hof in de besluiten laten blijken het niet eens te zijn met de standpunten van de verdachten nog voor de zaak inhoudelijk is behandeld.

De wrakingskamer geeft drie verdachten hierin gelijk. Verdachten konden daardoor vrezen dat de rechters al in dit stadium hun oordeel over hen hadden gevormd, zonder dat hun kant van het verhaal werd gehoord. Het wrakingsverzoek van de vierde verdachte werd afgewezen.

De vier zogenoemde tattookillers werden vorig jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van twaalf jaar en 12,5 jaar voor een liquidatiepoging op de Amsterdammer Marlon Dalfour in 2009. Hij werd achter het stuur van zijn auto vanuit een andere auto onder vuur genomen met een automatisch wapen. Hij raakte bij de aanslag zwaargewond.

De tattookillers danken hun bijnaam aan de grote tatoeage die ze op hun rug hebben staan.

Kanye West aangeklaagd

Kanye West wordt voor de rechter gesleept door zanger Ricky Spicer. De rapper zou in zijn laatste nummer, Bound 2, zonder toestemming de stem van Spicer hebben gebruikt, schrijft New York Daily News.

De 56-jarige Spicer was in zijn jonge jaren een soulzanger en nam toen hij 12 was een plaat op met The Ponderosa Twins Plus One. West zou opnamen van die plaat hebben gebruikt voor zijn single Bound 2. Spicer wil dat de rapper hem een vergoeding betaalt of zijn stem uit het nummer haalt.

Niet alleen de muziek, maar ook de videoclip van Bound 2 zorgde voor ophef. In de clip rijdt de rapper op een motor met zijn verloofde Kim Kardashian topless op zijn schoot, met haar benen om hem heen. James Franco en Seth Rogen maakten een persiflage op de video.

Groothuis en Leenstra verkiezen Sochi boven WK Sprint

Onder meer Marrit Leenstra en Stefan Groothuis hebben aangegeven dat ze het WK sprint zullen laten schieten als ze een ticket voor de Olympische Spelen in Sochi in de wacht slepen.

Het WK sprint staat voor half januari in het Japanse Nagano op het programma. Voor veel schaatsers past dat toernooi, mede door de reistijd, niet in hun voorbereiding op Sochi.

Ronald Mulder en Kjeld Nuis twijfelen nog, maar coach Jaq Orie heeft aangegeven dat hij ze het liefst weg wil houden uit Japan. "De kans dat mijn schaatsers daar rijden, is niet zo groot. Maar dat is ook een verantwoording van de schaatsers zelf. Ik ga ze geen besluit door de strot duwen", zo zegt Orie tegenover De Telegraaf.

Luchtaanval op Gaza na beschieting aan grens

Israël heeft dinsdag een luchtaanval uitgevoerd in de Gazastrook, als antwoord op het doodschieten van een Israëlische burger die onderhoudswerk deed aan het hek aan de grens.

Het leger gaf geen bijzonderheden over het doelwit van de luchtaanval. Het is nog onduidelijk of bij de aanval doden of gewonden zijn gevallen.

De Israëliër werd door een sluipschutter beschoten terwijl hij onderhoudswerk deed aan het hek bij de kust. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.

De Graafschap ontslaat trainer Huistra

De Graafschap heeft trainer Pieter Huistra ontslagen. De tegenvallende resultaten liggen hieraan ten grondslag. Na 22 duels in de Jupiler League staan de Superboeren zesde op dertien punten van koploper FC Dordrecht. 

"Pieter is een goede trainer, maar in onze ogen niet de geschikte man om de spiraal te doorbreken. We vinden het moment qua beslissen en communiceren uiterst vervelend, maar we denken dat het ook ongepast is om Pieter in het ongewisse te laten", aldus algemeen directeur Henk Bloemers.

De Graafschap gaat zich de komende dagen beraden over invulling van de trainerspositie. Huistra was sinds medio 2012 hoofdtrainer in Doetinchem.

Mourinho: "Arsenal-spelers huilen graag"

De gemoederen liepen maandagavond hoog op tijdens het doelpuntloze gelijkspel tussen Arsenal en Chelsea. Diverse forse tackles van Chelsea werden door de fans en staf van de thuisploeg met afkeuring gadegeslagen. Die uitingen van onvrede stuitten weer op kritiek van José Mourinho en consorten. De wederzijdse onvrede culmineerde in een grove charge van John Obi Mikel en grote ophef om Theo Walcott, die een strafschop claimde.

Volgens Mourinho zijn de vele buitenlandse spelers van Arsenal de dissonant in het Engelse voetbal. Zij zouden het theater uit buitenlandse competities invoeren in de Premier League. "Ze huilen graag. Dat is inmiddels traditie", sprak de Portugese oefenmeester na afloop duidelijke taal ten overstaan van de verzamelde media. "In mijn ogen zouden Engelse spelers - als voorbeeld noem ik Frank Lampard - zulke situaties nooit uitlokken."

"Spelers uit andere landen, bepaalde landen in het bijzonder, hebben dat in hun bloed", ging de zelfbenoemde El Único verder. "Buitenlandse spelers brengen veel goeds naar de Premier League, maar ik geef de voorkeur aan Engels bloed in het voetbal. En Engels bloed in deze situaties zou zijn 'come on, let's go'."

Dankzij de remise van maandagavond hield Mourinho zijn ongeslagen reeks tegen Arsenal intact. Inmiddels heeft hij al tien wedstrijden niet van The Gunners verloren. De fans van de thuisploeg reageerden met spreekkoren waarin Mourinho beschuldigd werd van saai voetbal.

"Ik ben het eens met de spreekkoren", reageerde de in de zomer teruggekeerde trainer koeltjes. "Ik heb nu tien wedstrijden tegen ze gespeeld en nog nooit verloren. Tien keer, en zij winnen niet één keer. Dan mag je me noemen hoe je wil."

Henk stopt er echt mee

De zestig winkels van textielketen Henk hebben maandag hun deuren definitief gesloten. Curator Jeroen Reiziger bevestigt dinsdag dat het niet is gelukt een koper te vinden voor de failliete winkelketen.

De voormalige Henk ten Hoor-keten werd begin november voor de tweede keer in ruim een jaar failliet verklaard. In eerste instantie leken er meerdere gegadigden te zijn om de winkels, vooral gevestigd in Midden- en Noord-Nederland, over te nemen. Onder meer concurrent Ter Stal zou interesse hebben om een aantal winkels over te nemen.

De winkels zijn sinds het faillissement opengehouden om de voorraden te verkopen. Reiziger gaat nu proberen om voor twintig panden van Henk een nieuwe huurder te vinden.

Bij de keten werkten 250 mensen. Hun contract wordt ontbonden per tweede kerstdag.

Boete voor bedreigen Ajax-topman

Een 51-jarige man moet een boete van 250 euro betalen voor het bedreigen van toenmalig interim-directeur van Ajax Martin Sturkenboom in januari. Twee anderen verdachten zijn dinsdag door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had werkstraffen van een keer zestig en twee keer tachtig uur geëist, waarvan twintig uur voorwaardelijk.

De drie mannen zouden deel uitmaken van een groep die op 25 januari naar de woning van Sturkenboom toog om zijn vertrek te eisen. De rechtbank achtte het bewezen dat de 51-jarige man de Ajax-topman bedreigde, maar de rol van de twee andere verdachten is niet met zekerheid vast te stellen. Ajax verkeerde op dat moment in een bestuurscrisis, omdat de raad van commissarissen wilde dat Louis van Gaal algemeen directeur zou worden en clubicoon Johan Cruijff dat probeerde te voorkomen.

De veroordeelde man gaf in de rechtbank aan naar het huis van Sturkenboom te zijn gegaan om te zeggen dat hij zijn ontslag zou moeten indienen. Hij zou 'geen verkeerd woord' hebben geuit. Het OM toonde beelden van het incident waaruit blijkt dat acht mannen vanachter een hek de Ajax-topman toespreken. Daar ging volgens justitie een 'heftige dreiging' vanuit. Cruijff stapte uiteindelijk naar de rechter nadat zijn medecommissarissen Van Gaal hadden aangesteld als algemeen directeur van Ajax. Nadat Cruijff de zaak had gewonnen, maakten de commissarissen bekend op te stappen. Ook Sturkenboom en technisch directeur Danny Blind vertrokken in februari.

Massagraven ontdekt in Zuid-Sudan

In Zuid-Sudan is een massagraf ontdekt met ongeveer 75 lijken erin, meldt mensenrechtencommissaris Navi Pillay van de Verenigde Naties. Het massagraf werd aangetroffen in Bentiu in de olierijke deelstaat Unity. Volgens Pillay zijn ook ten minste twee andere massagraven ontdekt in de hoofdstad Juba.

De slachtoffers in Bentiu zijn volgens een woordvoerder van het mensenrechtenbureau van de VN in Genève vermoedelijk leden van de Dinka-stam, die behoorden tot het Volksbevrijdingsleger SPLA. Medewerkers van de VN in Zuid-Sudan stellen een onderzoek in.

Het sinds 2011 onafhankelijke Zuid-Sudan is sinds ruim een week in de greep van etnisch geweld tussen Dinka en Nuer.

Doden bij aanslag politiebureau Egypte

Een aanslag op een politiebureau in Egypte heeft dinsdagochtend aan zeker dertien mensen het leven gekost. Meer dan honderd mensen raakten gewond. Dat heeft het staatspersbureau MENA gemeld. De regering houdt de Moslimbroederschap verantwoordelijk, maar die zegt zelf niets met de aanslag te maken te hebben.

De aanslag werd gepleegd in de stad Mansoura, 110 kilometer ten noorden van Caïro. Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist, maar een aan Al-Qaida gelieerde groep riep agenten en militairen maandag op te deserteren. Wie dat niet doet wordt een doelwit, zei de militante beweging Ansar Beit al-Maqdis.

De bom ging rond 02.00 uur Nederlandse tijd af. Onderzocht wordt nog of de bom in een auto zat of dat de explosieven bij het gebouw waren geplaatst. Een deel van het vijf verdiepingen hoge pand stortte in. Tientallen auto's en gebouwen in de buurt raakten beschadigd. De meeste slachtoffers waren agenten, aldus MENA. Tientallen mensen liggen waarschijnlijk nog onder het puin begraven.

Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist, wijzen de autoriteiten met de beschuldigende vinger naar de Moslimbroederschap. Een regeringswoordvoerder zei dat de Moslimbroederschap 'zijn ware aard toont als een terreurorganisatie, die bloed vergiet en de Egyptische veiligheid ontregelt'.

De Moslimbroederschap heeft de aanslag veroordeeld en spreekt in een verklaring van een 'directe aanval op de eenheid van het Egyptische volk'. De groep eist dat de daders worden opgespoord en gestraft.

De Moslimbroederschap raakt ondertussen steeds verder in het nauw. Een rechter verbood de groep eerder al, maar dinsdag wordt besproken of de groep als terreurorganisatie moet worden aangeduid. Minister van sociale solidariteit Ahmed el-Borai, een van de mensen die dinsdag bij de bespreking zijn, zei dat het haast onvermijdelijk is om de Moslimbroederschap als een terreurgroep aan te duiden. Hij zei dat de groep 'geen enkele achting heeft voor het bloed van onschuldigen'.

ACM buigt zich over fusie AMC en VUmc

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) buigt zich over de voorgenomen fusie van AMC en VUmc. Dat hebben de Amsterdamse ziekenhuizen dinsdag laten weten. De ACM kijkt onder meer naar de gevolgen van het samengaan voor patiënten en zorgverzekeraars.

AMC en VUmc ondertekenden dinsdag het voorgenomen besluit om bestuurlijk te fuseren. De twee raden van bestuur worden naar verwachting in de zomer van 2014 samengevoegd. Eerst buigen ACM en de ondernemingsraden van beide ziekenhuizen zich nog over het besluit.

In maart ondertekenden AMC en VUmc al een intentieverklaring om meer samen te werken. De verschillende scenario's voor die samenwerking worden momenteel onderzocht, zeggen de partijen in een gezamenlijke verklaring.

Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur bij VUmc, ziet vooral voordelen in het samentrekken van de kernactiviteiten. "We worden samen heel groot, maar dat is eigenlijk niet zo interessant. Het gaat erom dat we de lat hoger kunnen leggen: betere zorg, beter onderwijs, betere opleidingen", stelt Bos.

In de ziekenhuizen werken samen vijftienduizend medewerkers en worden jaarlijks een half miljoen patiënten behandeld. Aan de twee instellingen studeren ruim vijfduizend geneeskundestudenten.

Swansea-spits Michu zes weken eruit

Swansea City-aanvaller Michu is de komende zes weken uitgeschakeld met een enkelblessure. De 27-jarige Spanjaard gaat volgende week onder het mes vanwege zijn kwetsuur. Michu kwam in de zomer van 2012 over van Rayo Vallecano en wist in 62 wedstrijden 28 goals te maken voor de club uit Swansea.

Michu mist onder andere de competitiewedstrijden tegen Chelsea, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur. Swansea staat momenteel elfde in de Premier League met twintig punten uit zeventien duels.

Vleugelaanvaller Nathan Dyer is met een enkelblessure ook nog geruime tijd uit de roulatie. Trainer Michael Laudrup kondigde aan dat de kans aanwezig is dat Swansea in de winterstop een aanvaller gaat aantrekken om de voorhoede weer op sterkte te krijgen.

'Minecraft verschijnt ook voor Wii U'

Minecraft is al een geruime tijd beschikbaar op pc, mobiele telefoons en zelfs diverse consoles. Echter, als je kijkt naar het lijstje van de console-versies is het snel duidelijk dat er één specifieke console ontbreekt, namelijk Nintendo's Wii U.

Je kunt Minecraft nu al spelen op Xbox 360, PlayStation 3 en later op Xbox One, PlayStation 4. Daar komt in 2014 echter nog een console bij. Nintendo heeft namelijk diverse poginging gedaan om de game ook naar de Wii U te halen en hun inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. De ontwikkelaar, zeer waarschijnlijk Dundee’s 4J Studios, is momenteel in het bezit van Wii U devkits.

De verwachte release voor alle drie de systemen is zomer 2014. Waarbij de focus voor de Wii U-versie voornamelijk op de integratie met de Wii U Gamepad zal liggen.

Minecraft Wii U Edition

Noord-Ierse christenruzie voorlopig niet opgelost

Nachtelijke onderhandelingen tussen politieke partijen in Belfast hebben niet tot een akkoord geleid over de Oranjemarsen en het vertoon van Britse of Ierse vlaggen in Noord-Ierland. Volgens de Amerikaanse bemiddelaar Richard Haass blijven de geschillen tussen de partijen 'significant', toch is hij van mening dat het vredesproces 'nog leeft'.

De marsen langs katholieke wijken waarmee protestantse groepen de overwinning van de protestantse koning-stadhouder Willem III op de verdreven Engelse koning Jacobus II in 1690 vieren, zorgen iedere zomer weer voor hernieuwde spanningen in Noord-Ierland. Ook het vertoon van Britse vlaggen door de protestanten of Ierse door de katholieken blijft een splijtzwam. Verder blijven de partijen verdeeld over de vraag hoe recht kan worden gedaan aan de 3700 doden die in het bijna 45 jaar durende conflict in Noord-Ierland vielen.

"Het werk dat ten aanzien van de vlaggen is verzet, is zeer teleurstellend", zei Haass. "Maar op de andere twee terreinen is zeer indrukwekkende vooruitgang geboekt en het zou echt jammer zijn als wij dat werk niet in realiteit kunnen veranderen." De Amerikaanse bemiddelaar vertrok naar de Verenigde Staten, maar hij zei dat hij mogelijk hij op korte termijn in Belfast terugkeert als de reacties op gewijzigde voorstellen positief zijn.

Chirurg zet initialen in patiënt

Veel producten kennen merktekens om de kwaliteit te beklemtonen of te waarborgen, maar het is niet bedoeling dat chirurgen merktekens achterlaten bij patiënten. Dit vindt althans het bestuur van het academisch ziekenhuis van Birmingham die daarom een chirurg heeft geschorst, "hangende het onderzoek", meldde dinsdag SkyNews.

Een arts heeft bij een routineoperatie van een niet nader genoemde patiënt bij wie eerder een transplantatie was verricht, de initialen aangetroffen van een collega-chirurg. Ze waren met een stof aangebracht waarmee bloedvaten worden gedicht. Het 'merkteken van de chirurgijn' vormt geen gevaar voor de geopereerde, maar ,,een patiënt is geen handtekeningenboekje", liet een boze zegsvrouw van een patiëntenvereniging weten.

Chirurg zet initialen in patiënt
Chirurg zet initialen in patiënt (Foto: ANP)

Banken betaalden recordbedrag aan boetes

Europese en Amerikaanse banken hebben dit jaar een recordhoeveelheid aan boetes en schikkingen uitgegeven. De banken betaalden in totaal meer dan 43 miljard dollar (ruim 31 miljard euro) voor onder meer het manipuleren van rentetarieven en het verkopen van rommelhypotheken. Dat blijkt dinsdag uit een inventarisatie van persbureau Reuters.

De grote hoeveelheid boetes zijn het gevolg van een betere samenwerking tussen financiële toezichthouders over de hele wereld, zo stelt het persbureau. Waakhonden stemden hun onderzoeken dit jaar beter op elkaar af, waardoor ze de bancaire sector diep in de buidel moesten tasten voor hun gesjoemel in het verleden.

Het Amerikaanse JP Morgan heeft de twijfelachtige eer de boetelijst aan te voeren. De grootste bank van de Verenigde Staten trof onder meer een recordschikking van dertien miljard dollar met verscheidene toezichthouders voor de verkoop van rommelhypotheken. Daarnaast schikte JP Morgan in september nog eens voor een miljard dollar in de 'London Whale'-zaak.

Kort daarop trof de bank een schikking van een 'luttele' tachtig miljoen euro met de Europese Commissie voor de fraude met het interbancaire rentetarief Libor. Daarnaast hangt het concern mogelijk nog een boete boven het hoofd voor fraude met wisselkoersen. Ook staat JP Morgan volgens verscheidene media op het punt om voor twee miljard dollar te schikken voor betrokkenheid in de pyramidefraudezaak van Bernie Madoff.

Bijna driekwart van het boetebedrag werd betaald aan toezichthouders in de Verenigde Staten, maar ook Europese en Britse toezichthouders legden forse boetes op. Schikte de Europese Commissie begin december met vijf banken vanwege gesjoemel met de Libor. Deutsche Bank en Société Générale werden met 725 en 446 miljoen euro het hardst aangeslagen.

Rabobank was bij dat schandaal niet betrokken, maar trof eind oktober wel een schikking met Britse, Amerikaanse en Nederlandse toezichthouders vanwege Libor-fraude. De bank moest in totaal 774 miljoen euro aftikken. Andere betrokkenen zoals Royal Bank of Scotland, Barclays en het Zwitserse UBS schikten vorig jaar al voor die zaak.

Britse toezichthouders ontvingen dit jaar in totaal een kleine vijfhonderd miljoen pond (560 miljoen euro) aan schikkingen en boetes van banken. Dat was vijftig procent meer dan vorig jaar en het derde jaarrecord op rij. Opvallend was dat dit jaar juist minder banken werden aangeslagen dan in voorgaande jaren.

Meer vuurwerk afgekeurd

Ruim een kwart van het vuurwerk dat wordt gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voldoet niet aan de eisen. Dat is een hogere percentage dan de achttien procent van vorig jaar en drie procentpunt hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Dat heeft de inspectie dinsdag laten weten.

Het gaat in de meeste gevallen om wegvliegende brandende delen, omvallen, een verkeerde chemische samenstelling en een onbeschermd snellont. De afgekeurde partijen zijn uit de handel genomen en de importeurs hebben een proces-verbaal gekregen.

Dat een kwart van het geïnspecteerde vuurwerk niet aan veiligheidseisen voldoet, betekent overigens niet dat van al het vuurwerk dat op de markt net zo veel ondeugdelijk is, benadrukt de ILT. De inspectie is namelijk geen willekeurige steekproef. Er wordt gericht gezocht naar artikelen waarbij afwijkingen voor extra risico's zorgen voor de consument.

Vanaf volgend jaar moet al het vuurwerk in Nederland voorzien zijn van een CE-keurmerk. Dat moet leiden tot meer veiligheid voor de consument. Al het dit jaar afgekeurde vuurwerk was echter al voorzien van een CE-keurmerk. "De geleidelijke invoering van een CE-markering op vuurwerk voorkomt dus nog niet dat importeurs onveilig vuurwerk importeren", schrijft de ILT.

Ruim driehonderd doden door luchtaanvallen Aleppo

De luchtaanvallen op de Noord-Syrische stad Aleppo hebben de afgelopen anderhalve week al aan meer dan 360 mensen het leven gekost. Dat hebben Syrische activisten gezegd. Ook dinsdag werd de stad weer gebombardeerd. Zeker vijftien mensen kwamen om, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Aleppo is de grootste stad van Syrië. Opstandelingen hebben delen van de stad al maanden in handen, maar het regime van president Bashar Assad heeft het offensief sinds 15 december opgevoerd.

Mogelijk wil Assad zijn positie versterken en de zwakke plekken van de oppositie blootleggen voordat de partijen in januari om de tafel gaan zitten in Zwitserland. De Syrische Nationale Coalitie, een van de belangrijkste oppositiegroepen, heeft echter aangegeven pas naar Zwitserland te gaan als de luchtaanvallen ophouden.

Mensenhandelaar opgepakt

Een 41-jarige voortvluchtige mensenhandelaar is vorige week aangehouden in Zwolle. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. De man was in juli in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van vier jaar.

De man zat tijdens de behandeling van het hoger beroep door het gerechtshof in Leeuwarden niet meer vast. Het hof bepaalde in juli dat de man gevangengenomen moest worden, maar hij was onvindbaar. De verdachte, die nog 1440 dagen van zijn straf moet uitzitten, is nog wel in cassatie gegaan de uitspraak van het hof.

Hypermoslims ontvoeren vrouwen en kinderen

Boosaardige hypermoslims in het noordoosten Nigeria hebben bij een aanval op een legerkazerne een aantal vrouwen en kinderen van militairen ontvoerd. Dat hebben ooggetuigen gezegd. Het leger heeft de achtervolging ingezet en volgens het ministerie van defensie zijn daarbij al vijftig militanten gedood.

Het tankbataljon in Bama, in het noordoosten van Nigeria, werd vrijdag aangevallen. Daarbij kwamen vijftien militairen en vijf burgers om het leven, aldus een woordvoerder van het ministerie. Volgens een inwoner van Bama namen de aanvallers voordat ze op de vlucht sloegen een groot aantal vrouwen en kinderen mee.

Het ontvoeren van familieleden is overigens niet iets wat alleen de opstandelingen doen. Het leger pakt geregeld familieleden van verdachten op en houdt ze vast totdat de verdachte zich overgeeft.

Gewonde bij ontsporing Haagse tram

Een trampassagier is dinsdag in Den Haag gewond geraakt toen de tram waarin hij zat ontspoorde. Hoe het slachtoffer er aan toe is, kon zowel de politie als vervoerder HTM niet zeggen.

Het ongeluk met tram 15 gebeurde aan het einde van de ochtend op het Korte Voorhout, bij het ministerie van Financiën. Hoe het ongeluk kon gebeuren wordt onderzocht. Een aantal trams wordt vanwege de ontsporing en het onderzoek daarnaar omgeleid.

Vervolging Greenpeace-opvarende gestaakt

Rusland heeft de rechtszaak tegen een van de dertig opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise officieel gestaakt. Dat laat een woordvoerder van Greenpeace dinsdag weten. Het is nog onbekend om welke opvarende het gaat of wanneer er duidelijkheid komt voor de anderen. Over de twee Nederlandse activisten kon een woordvoerder ook nog niets zeggen.

Een aantal opvarenden is dinsdag gevraagd naar de rechtbank te komen. Advocaten van Greenpeace werken aan de toestemming om de opvarenden Rusland uit te krijgen. De vrijgelaten activisten moeten stempels krijgen in hun paspoort om het land te mogen verlaten.

Eerder deze maand nam het Russische parlement een amnestiewet aan die ook geldt voor de bemanningsleden die werden vervolgd van vandalisme. De dertig werden in eerste instantie aangeklaagd voor piraterij.

De Arctic Sunrise werd op 19 september tijdens een protestactie in de Petsjorazee door de Russen geënterd. De bemanning werd gearresteerd.

'Weren buitenlanders coffeeshops mag'

Het weren van buitenlanders uit coffeeshops is niet in strijd met de grondwet of het Europese recht. Ook de inmiddels weer afgeschafte wietpas was juridisch toegestaan. Dat concludeert de advocaat-generaal dinsdag in een advies aan de Raad van State, die zich moet uitspreken over de sluiting van twee coffeeshops.

In het zuiden van het land gold sinds 2011 het het beslotenclubcriterium en het ingezetencriterium voor bezoekers van coffeeshops, om drugstoerisme uit andere landen tegen te gaan. Coffeeshops mochten alleen mensen die lid waren toelaten. De 'wietpas' mocht alleen uitgereikt worden aan Nederlanders van 18 jaar of ouder.

Volgens de advocaat-generaal is zowel het clubcriterium als het ingezetencriterium wel degelijk toegestaan. Eerdere rechtbanken hadden gesteld dat het clubcriterium niet toelaatbaar was. Over het ingezetencriterium waren de uitspraken echter niet eenduidig. Om duidelijkheid te scheppen had de Raad van State advies gevraagd aan de advocaat-generaal.

Het clubcriterium is niet in strijd met de vrijheid van vereniging, zegt de advocaat-generaal. Het ingezetencriterium is gerechtvaardigd als daarmee drugstoerisme wordt tegengaan. Dat zou volgen uit een arrest van het Europese Hof van Justitie in 2010.

Het is de derde keer dat de advocaat-generaal een advies heeft uitgebracht aan de Raad van State sinds het systeem begin dit jaar is ingevoerd. Het advies is zwaarwegend, maar niet bindend. Bij de Hoge Raad, waar al langer op deze manier wordt gewerkt, worden de adviezen zelden terzijde geschoven. De betrokken partijen hebben nu de kans op commentaar te geven op het advies. Naar verwachting doet de Raad van State dan nog in het eerste kwartaal een definitieve uitspraak.

Een van de aanleidingen voor de zaak is de sluiting van coffeeshop Easy Going in Maastricht door burgemeester Onno Hoes (VVD). Hoes is positief over het advies aan de Raad van State. "Ik zie de uitspraak van de Raad van State met vertrouwen tegemoet." Eigenaar van Easy Going Marc Josemans is er minder over te spreken. Hij spreek van een 'erbarmelijk advies'. Verder inhoudelijk commentaar wil hij echter pas geven na de definitieve uitspraak van de Raad van State.

Het systeem met de wietpas voor alleen Nederlanders werd ingevoerd onder het vorige kabinet. Het was de bedoeling dat het systeem landelijk zou worden ingevoerd. Per 1 januari van dit geldt echter alleen het ingezetencriterium, waardoor Nederlanders met hun id-bewijs nu overal wiet kunnen kopen. Bij de proef in het zuiden bleek namelijk dat weinig Nederlanders lid wilden worden van een coffeeshopclub, waardoor er alsnog veel overlast ontstond door illegale straathandel.

Storm eist levens in Engeland en Frankrijk

Winterstorm Dirk heeft in Groot-Brittannië en Frankrijk aan zeker zeven mensen het leven gekost, melden Britse en Franse media dinsdag. Op de Atlantische Oceaan tussen Engeland en Frankrijk is ook een Russische zeeman overboord geslagen. De haven van Dover moest vanwege de harde wind 's nachts sluiten, maar is inmiddels weer open.

In Engeland en Wales kwamen vier mensen om het leven. Twee raakten te water en verdronken, twee anderen vonden de dood bij verkeersongelukken waarbij de wind in het spel was. Tienduizenden huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Luchthaven Gatwick bij Londen kampte met problemen door een stroomstoring in de noordelijke terminal. Naar en van Gatwick reden dinsdagochtend ook geen treinen.

De Britse milieudienst heeft honderden waarschuwingen afgegeven voor mogelijke overstromingen in Engeland en Wales. Spoormaatschappij Network Rail liet weten dat de schade aan het spoornet groter lijkt dan na de storm van enkele weken geleden.

Aan de andere kant van het Kanaal in Bretagne en Normandië kwamen drie mensen om. De stad Morlaix in het Bretonse departement Finistère liep gedeeltelijk onder. Op zee ongeveer tweehonderd kilometer ten noordwesten van Brest werd een Russische zeeman van het Nederlandse vrachtschip Victoriaborg door hoge golven van boord geslagen. De zoektocht naar de man zou dinsdag worden voortgezet, meldde de politie. Het schip zelf moest door een sleepboot op touw worden genomen.

Favoriete kunst is een marketingbeleving

Nooit had ik gedacht dat ik emotioneel kon worden bij kunst. En al helemaal niet bij moderne kunst: dat geklieder met die kindertekeningen en gespat met verfvlekken, dat kunnen we allemaal. Er zit zo weinig diepgang achter. Het is allemaal al eens gedaan. Toch liet ik mij laatst overhalen om mee te gaan naar het Stedelijk Museum in Amsterdam. En daar, bij de bron van de moderne kunst, kreeg ik kippenvel bij mijn eerste live ontmoeting met Mondriaan. Dit was geen namaak. Dit was de oorsprong. Zijn hand hing hierboven. Zijn adem besloeg het doek toen hij het nader bekeek. In de nabijheid van het werk, kwam Mondriaan ineens naast mij staan.

De Nooijer wordt in juli jeugdtrainer FC Twente

Dennis de Nooijer gaat vanaf volgend seizoen als jeugdtrainer aan de slag bij FC Twente. Dat maakte de Enschedese club dinsdag bekend. Momenteel is de voormalige aanvaller actief binnen de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ). Hij gaat bij Twente met de oudste juniorenteams werken.

De Nooijer ziet de overstap als een mooie uitdaging. "Ik kijk er naar uit om komend seizoen in een nieuwe omgeving aan het werk te gaan als jeugdtrainer. Door de samenwerking die JVOZ met FC Twente heeft ben ik bekend met de jeugdopleiding van de club. Het is een prima kans om mij als jeugdtrainer verder te ontwikkelen."

De 44-jarige Zeeuw speelde tussen 1987 en 2005 376 wedstrijden in het betaald voetbal. Daarin scoorde hij 93 keer. De Nooijer kwam uit voor Sparta Rotterdam, sc Heerenveen, NEC en FC Dordrecht.

PSV-stadion beschadigd door harde wind

De storm van dinsdag heeft ervoor gezorgd dat twee platen van een mast van het Philips Stadion loslieten. Het gebied rondom het stadion is uit voorzorg afgezet, zo meldt de club uit Eindhoven dinsdag. Een plaat hangt nog los en kan pas worden gerepareerd als de wind is gaan liggen. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

NAC Breda heeft ook last van de storm. Een reclamezuil aan de buitenkant van het Rat Verlegh Stadion stortte in. Ook hier bleef het bij materiële schade.

[OKT] Kramer tegen Blokhuijsen in slotrit 5000 meter

Sven Kramer rijdt tegen Jan Blokhuijsen op de openingsdag van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen. Beide heren komen als laatste het ijs op. Andere ritten zijn Koen Verweij - Renz Rotteveel (rit 5), Christijn Groeneveld - Bob de Jong (rit 6) en Douwe de Vries - Jorrit Bergsma (rit 7). Het OKT begint donderdag 26 december, tweede kerstdag. 

De vijf kilometer is een belangrijke afstand op het OKT. Schaatsbond KNSB hanteert een prestatiematrix bij het OKT. Die is gemaakt om ervoor te zorgen dat de Nederlanders met de grootste medaillekansen naar Sochi worden gestuurd. De nummers één en twee van de vijf kilometer mogen sowieso naar Sochi. De nummer drie zal zeer waarschijnlijk ook zijn koffers kunnen pakken. 

Ireen Wüst opent haar OKT tegen Laurine van Riessen. De dames beginnen met de 1000 meter. Het paar Wüst/Van Riessen zal als zevende van tien paren het ijs op komen. Rit acht gaat tussen Jorien ter Mors en Manon Kamminga. Nederlands kampioene Marrit Leenstra rijdt in de een na laatste rit tegen Lotte van Beek. De laatste rit (rit 10) is voor Antoinette de Jong en Margot Boer.

De nummers één en twee op de kilometer gaan volgens de prestatiematrix sowieso naar Sochi. De nummers drie en vier zullen plaats moeten nemen in de wachtkamer en afwachten hoe het rest van het OKT zal verlopen. Bij de dames in de 1500 meter de belangrijkste afstand. Per geslacht mogen maximaal tien schaatsers naar de Olympische Spelen. 

Het OKT begint op tweede kerstdag en duurt vijf dagen. Op 30 december zal het OKT worden afgesloten. Een dag later maakt de KNSB definitief bekend welke schaatsers en schaatsters voor de olympische medailles zullen strijden gegeven de prestatiematrix, aanwijsplekken en eventuele overige calamiteiten. 

Loting 5000 meter heren

Ritnr. Schaatser Schaatser
1 Bob de Vries Ted-Jan Bloemen
2 Simon Schouten Arjan Stroetinga
3 Rob Hadders Frank Vreugdenhil
4 Arjen van de Kieft Robert Bovenhuis
5 Koen Verweij Renz Rotteveel
6 Christijn Groeneveld Bob de Jong
7 Douwe de Vries Jorrit Bergsma
8 Jan Blokhuijsen Sven Kramer

Loting 1000 meter vrouwen

Ritnr. Schaatser Schaatser
1 Floor van den Brandt Mayon Kuipers
2 Bo van de Werff Diane Valkenburg
3 Sanneke de Neeling Letitia de Jong
4 Natasja Bruintjes Thijsje Oenema
5 Anice Das Janine Smit
6 Roxanne van Hemert Annette Gerritsen
7 Laurine van Riessen Ireen Wüst
8 Manon Kamminga Jorien ter Mors
9 Marrit Leenstra Lotte van Beek
10 Antoinette de Jong Margot Boer

Lagere straf voor doodsteken ex-vriend

Een vrouw die in 2010 in Den Haag haar ex-vriend doodstak, heeft daarvoor in hoger beroep een lagere straf gekregen. Het gerechtshof in de hofstad legde haar dinsdag een celstraf op van tien jaar. De rechtbank legde eerder nog veertien jaar cel op.

De destijds 20-jarige vrouw stak haar 21-jarige ex in juli 2010 met een mes in het hart. Het slachtoffer overleed een dag later aan zijn verwondingen. De twee hadden volgens het hof een relatie waarin veel fysiek en verbaal geweld voorkwam. Toen de vrouw haar ex opzocht, had ze een mes meegenomen om hem duidelijk te maken dat de relatie definitief over was.

De straf van het hof is lager dan die van de rechtbank omdat het hof uitgaat van doodslag in plaats van moord.

Postuum gratie voor Alan Turing

De Britse koningin Elizabeth heeft codekraker Alan Turing vijftig jaar na diens zelfmoord gratie verleend. Turing was een van de belangrijkste wiskundigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Britse overheid werkten en staat tegenwoordig bekend als een van de mannen die de Enigma-code van de nazi's kraakten. Turing was echter ook homoseksueel en werd daar in de jaren vijftig voor veroordeeld. Die veroordeling is nu dus uit de boeken.

Minister van justitie Chris Grayling prees Turing dinsdag in een verklaring en zei dat hij onjuist behandeld is. "Turing was een uitzonderlijke man met een briljante geest", aldus Grayling.

Turing werkte samen met Britse cryptoanalisten bij Bletchley Park, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gewerkt aan het ontcijferen van codes van de nazi's. Het kraken van de Enigma-code was een keerpunt in de oorlog. "Het kan redelijkerwijs gezegd worden dat hij de oorlog heeft verkort en dat de geallieerden zonder hem de oorlog wellicht niet hadden gewonnen", zegt David Leavitt, de auteur van een boek over Turing. "Dat is speculatief, maar ik denk dat zijn bijdrage soms wordt onderschat, terwijl die immens was."

Turing stak zijn seksuele geaardheid niet onder stoelen of banken, waardoor hij in het naoorlogse Groot-Brittannië in de problemen raakte. In 1952 werd Turing veroordeeld voor 'grove onzedelijkheid', omdat hij een relatie met een andere man had. Na de veroordeling mocht hij niet meer met geheime informatie werken, werd hij geschaduwd door de autoriteiten en werd hij gedwongen oestrogeen te nemen om zijn libido te onderdrukken.

In 1954 pleegde Turing, boos en depressief, zelfmoord.

Volgens Barry Cooper, een wiskundige aan de Universiteit van Leeds die over Turings werk heeft geschreven, zullen toekomstige generaties de wijze waarop Turing is behandeld niet kunnen bevatten. "Je neemt een van de grootste wetenschappers en je dringt zijn lichaam binnen met hormonen. Het was een nationaal fiasco."

16- en 17-jarigen mogen van ouders blijven drinken

De meeste ouders van 16- en 17-jarigen gaan hun kinderen niet verbieden om alcohol te drinken als de leeftijdsgrens voor alcohol naar 18 jaar gaat. Dat blijkt uit opinieonderzoek van het tv-programma Eenvandaag. De ouders die weleens drank kopen voor hun kind, blijven dat bijna allemaal ook na 1 januari doen.

Driekwart van de volwassenen vindt de verhoging van de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol een goede zaak. Toch zegt 81 procent van de zevenhonderd ondervraagde ouders van 16- en 17-jarigen hun kind het drinken niet te zullen ontzeggen.

Eenvandaag ondervroeg ook de 16- en 17-jarigen zelf. Van hen zegt een kwart van plan te zijn minder te drinken. De meesten denken echter dat ze gewoon evenveel blijven drinken.

Henny Huisman: kans op tv-comeback 'zeer groot'

Henny Huisman acht de kans dat hij binnenkort weer op televisie is te bewonderen met een eigen programma 'zeer groot'. De 62-jarige presentator sprak onlangs 2,5 uur met de directie van SBS.

"Het gaat de goede kant op", zei hij dinsdag in de radioshow van Edwin Evers. "De kans is op dit moment zeer groot, het ziet er absoluut goed uit. Ze zijn ook enthousiast, het gaat er nu meer om: wat wil ik nou en wat wil het publiek?"

Huisman presenteerde in zijn hoogtijdagen tv-successen als de Surpriseshow, de Soundmixshow en de Mini Playbackshow. Zijn laatste grote show was Korenslag op de EO begin 2009.

Schipholbrandman wil veel geld zien

De Libiër die jaren werd vervolgd voor het veroorzaken van de Schipholbrand, eist een schadevergoeding van ruim 6,5 ton van de staat. Dat heeft zijn advocaat dinsdag laten weten. Het gerechtshof in Den Haag buigt zich volgende maand over het verzoek.

Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol in oktober 2005 kwamen elf gedetineerde illegalen om het leven. Vijftien anderen raakten gewond. Justitie verdenkt Ahmed Al-J. ervan de brand opzettelijk te hebben veroorzaakt. Het hof acht dat niet bewezen en sprak hem in maart vrij. De vrijspraak is definitief omdat justitie niet in cassatie gaat.

Volgens raadsman Raymond Frijns is de geëiste schadevergoeding van 663.700 euro vrij hoog, maar is het bedrag verdedigbaar. Zo heeft de Libiër bijna anderhalf jaar in voorlopige hechtenis gezeten.

Hof wijst PVV-klacht vervolging Verdaas af

Oud-staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) wordt niet vervolgd voor het sjoemelen met reiskosten. Het gerechtshof van Arnhem heeft de klacht van de Gelderse PVV-fractie afgewezen.

Het hof wijst de klacht van de Gelderse fractievoorzitter van de PVV af omdat zij niet als belanghebbende kan worden gezien in de zaak. Volgens het hof is het 'uitoefenen van een controlerende taak' en te vage formulering om te kunnen spreken van een belang in de zaak.

De PVV hoopte op een zaak tegen Verdaas, omdat volgens de partij onterecht als Gelders gedeputeerde werkte. Hij declareerde reizen tussen Nijmegen en Arnhem, terwijl hij feitelijk reisde tussen Zwolle (in Overijssel) en Arnhem. Zo zou Verdaas hebben willen verhullen dat hij in Zwolle woonde en dus gedeputeerde was buiten de provincie waar hij woonde.

Het Openbaar Ministerie stelde geen strafrechtelijk onderzoek in naar valsheid in geschrifte door Verdaas, omdat vervolging 'niet opportuun' was. Verdaas heeft weliswaar onzorgvuldig gehandeld, maar het OM wees erop dat hij om die reden is afgetreden als staatssecretaris van Economische Zaken.

Verdaas stapte in december vorig jaar op, toen hij net een maand en een dag staatssecretaris was. Hij verklaarde zelf met zijn declaraties de gemeenschap kosten te willen besparen. Hij erkende dat hij dat 'dom en onhandig' heeft aangepakt.

Kerstinkopen VS beneden peil

Amerikaanse consumenten houden in de laatste week voor kerst hun hand op de knip. De verkopen in veel winkels lagen vorige week 3,1 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar, zo bleek dinsdag uit cijfers van onderzoeksbureau Shoppertrak. Ook in de week ervoor lagen de verkopen al een kleine drie procent lager.

Het lijkt er daarmee op dat de shoppers hun geld eind november al hebben uitgegeven op 'Black Friday', de dag na Thanksgiving waarop het seizoen voor kerstinkopen traditioneel wordt afgetrapt. In november lagen de verkopen namelijk nog 3,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Traditioneel gaat Black Friday gepaard met hoge kortingen en lange openingstijden, maar dit jaar waren artikelen nog sterker afgeprijsd dan anders en bleven winkels soms ruim dertig uur achtereen open. De verkoopimpuls als gevolg van die acties maakt dat de totale verkoop dit totale kerstseizoen tot dusver twee procent hoger ligt dat vorig jaar op een slordige 220 miljard dollar (160 miljard euro).

De stijging is daarmee echter kleiner dan winkeliers voor aanvang van het winkelseizoen hadden voorzien. Zij rekenden op een groei van 2,4 procent en hopen daarom dat de verkoop op de laatste dagen voor kerst alsnog extra sterk aantrekt. In voorgaande jaren was dat ook het geval.

Gordon wenst 'vijanden' goede kerst

Gordon wenst heel Nederland fijne kerstdagen. "Dus ook Connie, Marc of welke Chinees dan ook", twitterde de chronisch hysterische aandachtshoer dinsdagochtend. "Liefde en licht voor iedereen."

Gordon joeg de afgelopen weken met zijn pogingen tot humor aardig wat mensen tegen zich in het harnas. In Holland's Got Talent nam hij tot verontwaardiging van velen een Chinese kandidaat op de hak. De zanger, jurylid van de talentenjacht, vroeg de kandidaat of hij 'nummer 39 met rijst' ging zingen. De uitlating veroorzaakte ook in China en de Verenigde Staten ophef.

Niet veel later ruziede Gordon en plein public met Connie Breukhoven. Die zou optreden tijdens een benefietgala van Gordon en Gerard Joling, maar zegde af. Gordon was woest en uitte zijn woede onder meer in een telefoongesprek, waarin hij Breukhoven onder meer uitmaakt voor 'vuil, vies, goor, verwend secreet'. Connie lekte het telefoongesprek via Weekend-hoofdredacteur Marc van der Linden, met wie Gordon al langer in de clinch ligt.

Sirotkin verwacht vrijdagtraining in Sochi

Sauber-testrijder Sergey Sirotkin verwacht dat hij in Sochi een vrijdagtraining voor zijn rekening mag gaan nemen. De pas 18-jarige Rus zou komend seizoen zijn racedebuut maken in de Formule 1, maar moet nu toch genoegen nemen met een reserverol.

Sauber koos ervoor om Adrian Sutil en Esteban Gutierrez vast te leggen als coureurs, waarschijnlijk omdat de betalingen uit Rusland achterblijven bij de beloftes. Teambaas Monisha Kaltenborn: "Ons doel blijft om Sirotkin voor te bereiden op een debuut in de Formule 1."

Sirotkin laat aan f1news.ru weten achter de keuze van Sauber te staan. "Het beste voor mijn ontwikkeling is om in de World Series by Renault actief te blijven en tegelijkertijd derde coureur bij een Formule 1-team te zijn. Het Sauber-contract zegt niet hoe vaak ik vrijdagtrainingen mag rijden, maar de positie van derde coureur houdt wel in dat ik bij de grands prix aanwezig mag zijn."

De Rus verwacht wel enkele vrijdagen in actie te komen. "Ik heb er geen twijfel over dat een van die keren in Sochi zal zijn. We zijn nog in gesprek over het testen voor een superlicentie. Er is niet veel haast bij, maar het moet wel gebeuren voor de start van het seizoen of rond de eerste races."

Moyes hoopt op kerstwonder Van Persie

Manchester United hoopt sneller dan verwacht weer te kunnen beschikken over Robin van Persie. De aanvoerder van het Nederlands elftal kan mogelijk weer spelen tijdens het drukke programma rondom de feestdagen, liet coach David Moyes weten.

Van Persie liep twee weken geleden een blessure op aan zijn dijbeen. De Engelse kampioen vreesde in eerste instantie de aanvaller tot half januari kwijt te zijn, maar zijn herstel verloopt voorspoedig. "Er gebeuren altijd wonderen met kerst. Hopelijk is dat nu het geval voor Van Persie en Michael Carrick", vertelde Moyes.

Manchester United, dat Carrick moet missen vanwege een achillespeesblessure, neemt het tweede kerstdag in de competitie op tegen Hull City. Norwich City is twee dagen later de tegenstander en op nieuwjaarsdag wacht een confrontatie met Tottenham Hotspur.

United staat na zeventien duels op een tegenvallende achtste plaats in de Premier League. De achterstand op koploper Liverpool bedraagt acht punten.

Gasunie verwerkt recordhoeveelheid gas

De Gasunie heeft dit jaar tot nu toe meer dan 113 miljard kubieke meter gas verwerkt. Dat is twee miljard kuub meer dan in 2010 en daarmee een recordhoeveelheid, meldt het gasbedrijf dinsdag. De toename is vooral toe te schrijven aan de lange winterse periode aan het begin van het jaar, aldus Gasunie in een toelichting.

Die zorgde zowel in Nederland als omringende landen voor een stijgende vraag naar gas. De verwarming van huizen en gebouwen leunt bijna volledig op aardgas. Aardgas speelt daarnaast een belangrijke rol voor de opwekking van elektriciteit in centrales en in de industrie.

Opvallend is volgens Gasunie ook dat een steeds groter aandeel van het getransporteerde volume gas betrekking heeft op doorvoer van en naar het buitenland. Tien jaar geleden was nog niet de helft van het ingevoerde gas bestemd voor het buitenland, tegenwoordig is dat meer dan zestig procent.

Pentagon: kosten JSF gedaald

Het Amerikaanse ministerie van defensie is er voor het eerst in jaren in geslaagd grip te krijgen op de stijgende kosten van de Joint Strike Fighter. Dat heeft Shay Assad, die in 2011 werd aangesteld bij het Pentagon om de kosten van verschillende defensieprojecten onder controle te krijgen, gezegd in een interview met persbureau Reuters. Volgens Assad is er voortgang geboekt, maar is er nog een lange weg te gaan.

Het Pentagon raamt de kosten voor de ontwikkeling en bouw van 2443 F35-gevechtsvliegtuigen momenteel op omgerekend ruim 286 miljard euro. Dat is zeventig procent meer dan oorspronkelijk was begroot. Tussen 2012 en 2013 zijn de kosten voor de verandering echter niet gestegen, maar gedaald met ruim 2,9 miljard euro.

Assad heeft sinds zijn aantreden een database opgezet met informatie over alle aannemers en bedrijven waar het Pentagon mee werkt. Assad en zijn mensen beschikken nu over gegevens waar ze normaal gesproken maanden om moesten vragen en naar moesten zoeken.

Door de nieuwe database zijn de kosten van de bouw van het toestel, waar tientallen bedrijven bij betrokken zijn, veel inzichtelijker geworden, aldus Assad. "We boeken voortgang, we doen het vrij goed", zei Assad. "Maar we hebben nog een lange weg te gaan voordat we op het gewenste kostenplaatje voor de JSF zitten."

De Boer ziet Ajax sprongen maken

Frank de Boer is tevreden met de ontwikkeling van Ajax in 2013. Volgens de trainer zijn de Amsterdammers, die zich afgelopen weekeinde tot winterkampioen kroonden, verder dan een jaar geleden rond kerst. "We zijn qua spel ontzettend vooruit gegaan", stelt De Boer dinsdag op de website van zijn club.

"We domineren bijna elke wedstrijd. Dat wil ik ook graag zien. Iedere speler weet heel goed wat hij moet doen in ons systeem", vervolgt de oud-international. "Spelers hebben natuurlijk een individuele vrijheid, maar moeten vooral ook betrouwbaar zijn in wat ze doen. Ze moeten het als teamspelers met zijn allen doen. Zo gebeurt het ook."

De Boer beseft dat Ajax er na de winterstop meteen moet staan met de competitiewedstrijd tegen PSV en het bekerduel tegen Feyenoord als start. "Het is een interessante reeks. We moeten er bij de start van de tweede seizoenshelft dan ook klaar voor zijn. Als je het maximale geeft, is de kans het grootst dat je succesvol bent", vertelt hij.

De trainer ziet een mooi vooruitzicht voor zijn spelers. "Als veel jonge jongens zich zo blijven ontwikkelen, maken ze een goede kans om er van de zomer op het WK bij te zijn. Het gaat om het continu halen van een bepaald niveau. Ik weet zeker dat veel van mijn jongens dat kunnen. Met onze overwinning op FC Barcelona hebben we ook mentaal een belangrijke stap gezet."

Voor De Boer was die zege ondanks de uitschakeling in de Champions League een bevestiging. "Barcelona was niet in topvorm, maar wij hebben ze ook onze filosofie opgedrongen. Het is de filosofie van altijd je eigen spel willen spelen. Die overwinning gaf ook de bevestiging van wat we langer dachten: deze groep zit goed in elkaar. We hoeven voor niemand bang te zijn."

Kopschopzaak: justitie in cassatie

Het Openbaar Ministerie gaat naar de Hoge Raad om de strafvermindering voor Brent L. aan te vechten. Justitie is het niet eens met het besluit van het hof om hem een lagere straf te geven vanwege de media-aandacht voor camerabeelden van de beruchte mishandeling.

Het OM wil bij de Hoge Raad duidelijkheid krijgen over de vraag of het laten uitzenden van bewegende beelden om de daders van een incident te kunnen opsporen toelaatbaar is. Ook wil justitie met de zaak antwoord op de vraag of het hof de schending van de privacy van de verdachten op een juiste manier heeft beoordeeld.

Het hof in Den Bosch volgde eerder deze maand het oordeel van de rechtbank dat de verdachten deels werden gestraft door het uitzenden van camerabeelden van de mishandeling op Omroep Brabant. L. kreeg tien maanden jeugddetentie, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Justitie had anderhalf jaar cel geëist.

L. trapte in januari met een paar vrienden een 22-jarige man in het centrum van Eindhoven in elkaar. De man werd bewusteloos achtergelaten.

Illegale antibiotica gebruikt in kalverbedrijf

Een kalverhouder in Overijssel is onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geplaatst wegens het gebruik van een verboden antibioticum. De 54 dieren waarbij het gebruik van het middel is vastgesteld zijn weggehaald. Het vlees van deze kalveren wordt vernietigd.

Het gevonden antibioticum mag niet worden gebruikt bij voedselproductie omdat er van het middel geen veilige residugrens voor de volksgezondheid vastgesteld kan worden. Het bedrijf, dat zo'n 2400 kalveren heeft, mag zolang het onder toezicht staat geen dieren naar het slachthuis brengen.

Het gebruik van het verboden middel kwam aan het licht bij een reguliere controle van Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector. Die geeft verdachte uitslagen van urinemonsters aan de NVWA door, zodat die aanvullend onderzoek kan den en maatregelen kan nemen.

Uitzendbranche groeit gestaag

De uitzendbranche heeft zijn verdiensten in de laatste twee weken van november en de eerste twee weken van december gestaag zien stijgen. De omzet van uitzendbureaus nam in die periode met twee procent toe in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo maakte branchevereniging ABU dinsdag bekend.

Ook in de voorgaande vier weken groeide de omzet met twee procent op jaarbasis. Dat was toen de eerste inkomstengroei sinds juni 2012. Anders dan in de vier weken vanaf half oktober groeide echter afgelopen weken ook het aantal uitzenduren, met een procent op jaarbasis. In de meetperiode daarvoor bleef het aantal uren nog gelijk.

Opnieuw voerden uitzenders in de administratieve sector de lijst aan. Zij zagen hun omzet met vijf procent op jaarbasis toenemen, na een groei van drie procent in de vorige periode. Het aantal uitzenduren ging met vier procent omhoog. In de vier weken vanaf half oktober was dat eveneens nog drie procent.

Uitzenders in de medische sector kenden nog altijd een moeizaam jaar. Het aantal uren in die sector kromp met dertig procent, iets sterker dan in de voorgaande periode. Ook de omzet kromp sterker, met 27 procent in vergelijking met vorig jaar. In de voorgaande vier weken was de krimp nog minder dan een kwart.

Stel filmt zichzelf met PlayStation-camera

Een van de nieuwe features van de PlayStation 4 en de Xbox One is dat je tijdens het gamen je gameplay- en camerabeelden kunt delen. Je moet na het gamen dit natuurlijk wel weer uitzetten, want anders neem je wellicht iets op dat niet helemaal de bedoeling is.

Reddit-gebruiker jyouri ondekte tijdens het rondkijken in de Playroom een stel dat waarschijnlijk tijdens het gamen in slaap is gevallen op de bank. Ondanks dat er weinig actie te beleven viel, creëerden ze wel een groot publiek van 240 kijkers en bijna 3.000 reacties.

Inmiddels wordt het delen van Playroom-beelden door Twitch geblokkeerd, aangezien er eerder ook al beelden opdoken van mensen die aan het strippen waren.

Stel filmt zichzelf met PlayStation 4

Brandts na ontslag in Afrika beschikbaar voor Roda

Ernie Brandts wil na zijn ontslag bij Young Africans in Tanzania graag aan de slag bij Roda JC. Dat zei de trainer tegen de NOS. Brandts werd maandag ontslagen bij de Afrikaanse ploeg omdat hij de vriendschappelijke wedstrijd tegen rivaal Simba verloor. Zijn club staat eerste in de Tanzaniaanse competitie.

Brandts wil graag terug naar de club waarvoor hij tussen 1986 tot 1989 als speler uitkwam. "Dat zou natuurlijk fantastisch zijn", laat de trainer weten aan de omroep. "Ik wil graag terug naar Nederland, dicht bij mijn gezin, dicht bij mijn familie. Ik ben beschikbaar voor Roda."

Roda ontdeed zich na de 4-3 nederlaag tegen N.E.C. op zaterdag 14 december van trainer Ruud Brood. De club stelde Rick Plum en Regilio Vrede aan als interimtrainers en wil voor het trainingskamp van 5 januari een nieuwe coach hebben. De Limburgers staan vijftiende met achttien punten uit achttien duels.

Schaken: "Hoop dat er iets leuks langskomt"

Ruben Schaken maakt er geen geheim van dat hij Feyenoord niet als eindstation ziet. De 31-jarige aanvaller wil zijn geluk graag buiten de landsgrenzen beproeven. Het contract van de international loopt medio 2015 ten einde. Een eerder afscheid van Rotterdam is echter niet uitgesloten.

In de zomer van 2012 was Schaken naar verluidt al dicht bij een transfer naar een niet nader genoemde Turkse club. Mogelijk komt een overstap in de aankomende transferperiodes alsnog tot stand. "Ik doe gewoon mijn best en dan hoop je dat er iets leuks langskomt", laat hij Omroep Flevoland weten. "Is dat niet zo, dan is dat ook prima. Ik zit bij bij de mooiste club van Nederland dus ik zit wel goed. Maar het zou mooi zijn om mijn carrière in het buitenland af te sluiten."

Voorlopig houdt Schaken zich even niet met voetbal bezig. De winterstop start hij met een vakantie in Dubai. "Ik heb een zwaar jaar achter de rug met heel weinig vakantie", aldus de flankspeler. "Hard getraind, bij Oranje gezeten, Europees wat wedstrijden gespeeld en vorige winter nog geopereerd. Dus ik ga er extra van genieten."

Schaken was tijdens de eerste seizoenshelft niet altijd verzekerd van een basisplaats binnen de formatie van Ronald Koeman. Hij kwam tijdens zeventien duels in actie, waarvan viermaal als invaller. Zes keer werd hij bovendien vroegtijdig naar de kant gehaald.

Dockwise sleept grootste opdracht ooit binnen

Het Nederlandse bergingsbedrijf Dockwise heeft een klus binnengesleept met een waarde van omgerekend tweehonderd miljoen euro. Het is de grootste opdracht ooit meldt het dochterbedrijf van Boskalis dinsdag. Dockwise gaat het vervoer verzorgen van modules die bouwbedrijf Bechtel in Maleisië en China vervaardigt.

De onderdelen worden door Dockwise naar de locatie van het Wheatstone-project gesleept in het noorden Australië. Bechtel bouwt hier een installatie om vloeibaar aardgas (LNG) te kunnen winnen. Begin volgend jaar begint Dockwise met het verslepen van de gebouwde onderdelen.

Weer minder files in 2013

Wegverbreding en de aanleg van tunnels hebben in 2013 gezorgd voor minder files in Nederland. De filedruk, lengte maal duur van de file, daalde met acht procent ten opzichte van 2012. Voorgaande jaren was de daling met zestien procent en 24 procent forser. Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) lijkt de daling van het aantal files te stagneren.

Het knooppunt Terbregseplein op de A20 van Rotterdam richting Gouda was het grootste knelpunt van 2013. Het knelpunt verstoot het knooppunt Ewijk op de A50 richting Oss van de eerste plek. Daar daalde de filedruk met vijftig procent door de verbreding van de weg bij de Waalbrug.

De drukste dag op de weg in 2013 was 15 januari door de flinke sneeuwval. In de ochtend stond er in totaal 929 kilometer file op het hoofdwegennet.

Wegverbreding zorgt op sommige plekken ook voor nieuwe knelpunten omdat er meer verkeer is. Bij knooppunt Rijnsweerd staat vrijwel elke avondspits een file richting Utrecht. Voorheen vormde vooral het knooppunt Hoevelaken daar een probleem. Ook bij Oosterbeek op de A12 richting Arnhem en bij Malieveld op de A12 richting Den Haag is het drukker.

Snowden: missie nu al geslaagd

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden vindt zijn missie nu al geslaagd. Dat heeft hij gezegd in een interview met The Washington Post. Snowden zei in het vraaggesprek een discussie over het massaal vergaren van persoonlijke informatie te hebben willen beginnen, en tevreden te zijn met het resultaat.

Een verslaggever van The Washington Post interviewde Snowden in Moskou, waar hij tijdelijk asiel heeft gekregen. Nadat hij was begonnen met het lekken van vertrouwelijke informatie trokken de Verenigde Staten zijn paspoort in.

De 30-jarige Snowden is blij dat door zijn onthullingen journalisten kunnen berichten over het aftappen van internet- en telefoonverkeer. "Zodra de journalisten aan het werk gingen was dat een bevestiging van alles wat ik probeerde te doen", aldus Snowden. "Ik heb nooit de samenleving willen veranderen. Ik wilde de samenleving een kans geven om zelf te bepalen of verandering nodig was."

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft Snowden aangeklaagd, onder meer wegens spionage. Snowden vindt echter niet dat hij niet loyaal is aan de Amerikaanse overheid of aan zijn oude werkgever. "Ik probeer de NSA niet ten gronde te richten, ik probeer de NSA beter te maken. Ik werk nog steeds voor de NSA. Zij zijn de enigen die dat niet beseffen."

Nederlandse economie groeit harder

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2013 met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Bij de eerste raming in november ging het CBS nog uit van een groei van 0,1 procent. Het nieuwe cijfer is gecorrigeerd voor werkdag- en seizoeneffecten.

Ook het cijfer op jaarbasis is bijgesteld. Ging het CBS voor het derde kwartaal eerst nog uit van een krimp van 0,6 procent ten opzichte van 2012, nu is dat 0,4 procent. De uitvoer van goederen en diensten en de bestedingen van de overheid zijn naar boven bijgesteld.

De invoer van diensten, de consumptie door huishoudens en de investeringen zijn echter neerwaarts bijgesteld. Het derde kwartaal van dit jaar kende een werkdag meer dan het derde kwartaal van vorig jaar.

Het banencijfer voor het derde kwartaal kwam op jaarbasis overeen met de eerste raming van het CBS. Op kwartaalbasis daalde het aantal banen iets harder. In plaats van 46 duizend waren er 47 duizend banen minder, een daling van 0,6 procent.

Rutte is soms zo verdomd alleen

Premier Mark Rutte vindt het premierschap soms eenzaam. Dat zegt hij dinsdag in een interview in De Telegraaf. "Elke leider heeft momenten van eenzaamheid, als hij besluiten moet nemen." Volgens de VVD'er komen die momenten 'bij alle grote dossiers'.

Rutte vertelt in het interview dat hij een paar keer per jaar zijn voorgangers, onder wie Dries van Agt, Ruud Lubbers en Jan Peter Balkenende, in het Torentje ontvangt. De gesprekken die hij met hen heeft zijn volgens de minister-president 'heel bijzonder'. "Er is maar een handvol mensen die deze baan hebben gedaan. Die begrijpen dat deze baan soms heel eenzaam is."

De eenzaamheid heeft te maken met de verantwoordelijkheid die een premier heeft. "Ik heb twee grote beslissingen moeten voorbereiden, rond de politietraningsmissie in Kunduz en nu de missie naar Mali. Uiteindelijk wordt er dan naar mij gekeken, uiteindelijk moet ik de doorslag geven", legt Rutte uit.

De VVD'er vindt het bijzonder om daarover met zijn voorgangers te praten. "Zij hebben dat ook meegemaakt. Dat je in je eentje moet besluiten: wat gaan we doen. Zij herkennen dat." Rutte vraagt zijn voorgangers niet om advies, maar legt uit wat het kabinet aan het doen is. "Het zijn leiders die in heel verschillende tijden hebben geregeerd."

Rutte zegt verder dat hij een halfjaar voor de verkiezingen in 2017 gaat beslissen of hij weer beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap van de VVD. "Ik ben hard bezig met het werken aan het herstel van de economie, daar ben ik helemaal op gefocust en niet op wanneer ik daarmee ophoud, want er is nog enorm veel te doen."

De premier is optimistisch over het nieuwe jaar, dat volgens hem het jaar van herstel wordt. "Een jaar waarin de economie heel voorzichtig aantrekt. Het is een jaar waarin we weer vooruit mogen kijken."

[NBA] LeBron James neemt Miami bij de hand tegen Atlanta

LeBron James heeft maandag een hoofdrol voor zich opgeëist bij Miami Heat. De titelhouder in de NBA was na verlenging met 121-119 te sterk voor Atlanta Hawks. James was goed voor 38 punten. Hij pakte ook nog acht rebounds en gaf zes assists. Ray Allen maakte negentien punten voor de thuisploeg.

Miami verspeelde een snelle 13-0 voorsprong en moest zich in de laatste negentig seconden zelfs terugknokken van een achterstand van zeven punten. Na een overtreding van Demarre Carroll op Allen in de laatste acht seconden kwam de thuisploeg dankzij drie vrije worpen op gelijke hoogte.

In de verlenging maakten twee vrije worpen van Michael Beasley het verschil met negen seconden op de klok. Miami blijft in het spoor van koploper Indiana Pacers in de Eastern Conference. De Pacers waren Brooklyn Nets de baas met 103-86 . Lance Stephenson en Paul George maakten elk 26 punten voor Indiana.

Dirk Nowitzki was op dreef voor Dallas Mavericks. Mede dankzij 31 punten van de Duitser werd Houston Rockets met 111-104 verslagen. Phoenix Suns rekende af met Los Angeles Lakers. Het werd 117-90 voor de thuisploeg. San Antonio Spurs won in eigen huis met 112-99 van Toronto Raptors.

New York Knicks gaf tegen Orlando Magic een voorsprong van 25 punten uit handen. De ploeg zag bovendien Carmelo Anthony in het derde kwart uitvallen met een enkelblessure. Met de nodige moeite sleepten de Knicks alsnog een zege uit het vuur: 103-98.

Overige uitslagen
Charlotte - Milwaukee 111-110 (n.v.)
Cleveland - Detroit 92-115
Memphis - Utah 104-94
Denver - Golden State 81-89
Phoenix - LA Lakers 117-90
Sacramento - New Orleans 100-113 

Staatsloterij zoekt jackpotwinnaar

De Staatsloterij is op zoek naar iemand die nog recht heeft op ruim 2,5 miljoen euro aan prijzengeld. De winnaar bezit een lot waarop tijdens de trekking van 10 november de jackpot van 12,7 miljoen viel. Van het winnende lotnummer zijn 5 eenvijfde loten verkocht. Vier winnaars hebben zich inmiddels gemeld, maar de vijfde fortuinlijke speler is nog zoek.

De Staatsloterij probeert sinds dinsdag met oproepen in diverse media de winnaar alsnog op te sporen. Bekend is alleen dat de persoon zijn of haar lot aanschafte bij Primera Frank & Marian in winkelcentrum Middenhoven aan de Brink in Amstelveen.

Het komt volgens de loterij niet vaak voor dat een winnaar van een dergelijk bedrag zich niet binnen een maand meldt.

Brandweer druk met stormschade

De brandweer heeft dinsdag de handen vol aan de derde storm van het jaar. Tussen 06.00 uur en 08.00 uur moest de brandweer meer dan duizend keer uitrukken. De totale teller van het aantal keer dat de brandweer in actie moest komen voor deze storm staat op 1901. Dat blijkt uit cijfers van de site alarmeringen.nl.

Vooral in Brabant was de brandweer druk. In Eindhoven waaide bijvoorbeeld dakleer en isolatiemateriaal van het dak van een woonblok. In Breda waaide een deel van het dak van een flat. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Bij de vorige storm, op 5 december, rukte de brandweer in 24 uur tijd 4585 keer uit. Dat waren er een stuk minder dan de storm van eind oktober, toen de brandweer ruim tienduizend keer in actie moest komen. Die stormen waren beide zwaarder dan die van dinsdag.

Tennisster Petrova niet naar Australian Open

Nadia Petrova doet niet mee aan de Australian Open. De Russische tennisster heeft besloten thuis te blijven nadat haar moeder begin deze maand om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Dat maakte de organisatie van het grandslamtoernooi, dat duurt van 13 tot en met 26 januari, maandag bekend.

Petrova is de voormalig nummer drie van de wereld, maar staat nu slechts op de 104e plaats. In 2006 en 2010 haalde ze bij de Australian Open de kwartfinale. Haar moeder Nadezhda Ilyina maakte carrière als atlete. Ze pakte in 1976 op de Olympische Spelen in Montreal brons op de 4x400 meter estafette.

Ook Petrova's landgenote Maria Kirilenko laat de Australian Open schieten. De nummer negentien van de wereldranglijst is geblesseerd.

'Alonso heeft sponsor voor wielerploeg en wil Martin en Sagan'

Het wielerteam van Fernando Alonso lijkt steeds meer vorm te krijgen. De Spaanse Formule 1-coureur, dat eerder probeerde het team van Euskaltel over te nemen, lijkt volgens de Spaanse krant ABC nu een geldschieter te hebben gevonden.

Het zou gaan om een sponsor uit Dubai, die vanaf 2015 voor minstens vijf jaar op het shirt van de ploeg zou komen te staan. Verder zou Alonso, zelf tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1, zijn zinnen hebben gezet op het binnenhalen van coureurs Tony Martin en Peter Sagan.

Daarnaast wil hij met zijn ploeg een zero-tolerance beleid gaan voeren. Wat betekent dat er geen enkel personeelslid wordt aangenomen die betrokken is geweest bij een dopingzaak.

Mass Effect 4 blijft herkenbaar

Er is veel te doen bij gamers omtrent de volgende Mass Effect-game en gaandeweg komen er steeds meer details vrij. Ondanks alle veranderingen die de game zal ondergaan heeft ontwikkelaar BioWare aangegeven dat Mass Effect 4 wel herkenbaar blijft als onderdeel van het gehele Mass Effect-universum.

Eerder heeft BioWare al aangegeven dat de nieuwe hoofdpersoon geen kloon van Shepard gaat worden. "There is one thing we are absolutely sure of – there will be no more Shepard, and the trilogy is over", aldus de ontwikkelaar.

Ook heeft de studio aangegeven dat het voor hen feitelijk een een compleet nieuw startpunt is. Het Mass Effect-universum is inmiddels zo groot geworden, dat zij heel hard moeten nadenken welke richting zij op gaan met de volgende game.

Het is nog niet bekend of het verhaal van Mass Effect 4 zich voor of na de mass Effect-trilogie afspeelt. Er is ook nog niets bekend over wanneer het uitkomt en op welke platformen. De game is wel al in speelbare vorm, zoals pas geleden bleek uit een bericht van de general manager van BioWare.

'Ook snel pak voor schaatsploegen BAM en Beslist.nl'

De schaatssers van BAM en Beslist.nl kunnen deze week bij het olympische kwalificatietoernooi ook over een snel pak beschikken. Dat meldt AD Sportwereld dinsdag. De twee teams kwamen bij het OKT niet in aanmerking voor de outfit die de schaatsbond KNSB samen met fabrikant Sportconfex ontwikkelde, omdat ze geen contract hebben met de firma.

Concurrent Hunter heeft nu voor de twee ploegen een pak ontwikkeld. "Wij hebben, denk ik, een heel goede prestatie geleverd. Aan de pakken zal het voor de jongens in Heerenveen niet liggen. Dit is het beste pak ooit door ons gemaakt", aldus manager Jeroen de Vries.

'Ook snel pak voor BAM en Beslist.nl'
'Ook snel pak voor BAM en Beslist.nl' (Foto: ANP)

Kovalainen vestigt hoop op Caterham

De Finse autocoureur Heikki Kovalainen heeft al zijn hoop gevestigd op Caterham om komend seizoen een stoeltje in de Formule 1 te krijgen. "Ik heb heel hard gewerkt deze winter om dit seizoen fit te zijn. Normaal is mijn toekomst wel duidelijk, maar er is nu nog niets getekend. We zijn op dit moment serieus in gesprek met Caterham, maar het hangt nog van verschillende dingen af of ik komend seizoen echt in de Formule 1 zal rijden. Eind januari moet alles duidelijk zijn", zei Kovalainen tegen het Finse MTV.

De komst van Kovalainen zou ten koste kunnen gaan van Giedo van der Garde of de Fransman Charles Pic. Zij reden afgelopen seizoen voor Caterham. Kovalainen fungeerde toen als testrijder en nam tijdens de vrije trainingen een paar keer de plek in van Van der Garde en Pic.

Kovalainen vestigt hoop op Caterham
Kovalainen vestigt hoop op Caterham (Foto: ANP)

Nieuwe gamemodus in Call of Duty-update

Call of Duty: Ghosts heeft recent een update gekregen. Naast de gebruikelijke bug fixes, zoals onder andere extra loadouts in Infected Mode en een uitbalancering van het sniper rifle, heeft ontwikkelaar Infinity Ward ook een experimentele nieuwe gamemodus met de naam Heavy Duty Mode toegevoegd.

In Heavy Duty Mode hebben spelers meer health tijdens het spelen. Hierdoor denken de makers de dynamiek op het speelveld te veranderen. Infinity Ward is ook hard op zoek naar feedback over deze nieuwe modus. Zij roepen iedereen in een blogpost op om Heavy Duty Mode te gaan spelen en te laten weten wat je er van vindt.

Heavy Duty Mode is beschikbaar op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. Het is nog niet bekend of en wanneer de modus naar Wii U komt.

Compilatietrailer voor Kingdom Hearts 2.5 HD Remix

Square Enix heeft een compilatietrailer uitgebracht voor Kingdom Hearts 2.5 HD Remix. De video geeft in het kort een aha-erlebnis voor gamers die de serie net niet goed meer op het netvlies hebben staan.

Kingdom Hearts 2.5 HD Remix is een compilatie van Kingdom Hearts II Final Mix, Kingdom Hearts Birth by Sleep Final Mix en Kingdom Hearts Re:coded en is volledig in HD geremastered. Het is ook een prima opstap voor gamers naar Kingdom Hearts 3, die op de afeglopen E3-beurs is aangekondigd.

Kingdom Hearts 2.5 HD Remix komt in 2014 uit op PlayStation 3.

Brits politicus cel in voor valse declaraties

Denis MacShane, voormalig Lagerhuislid en staatssecretaris voor Europese zaken onder Labour-premier Tony Blair, is maandag wegens het indienen van valse onkostendeclaraties tot zes maanden gevangenisstraf veroordeeld.

MacShane had toegegeven in de periode 2005-2008 negentien valse bonnetjes te hebben ingediend voor 'onderzoeks- en vertaaldiensten'. Het geld, ruim vijftienduizend euro, ging op aan reisjes, waarvan een naar Parijs om te jureren in een literatuurwedstrijd.

De declaraties van MacShane en andere politici werden tegen het licht gehouden nadat in 2009 was gebleken dat Lagerhuisleden op grote schaal vergoedingen hadden aangevraagd voor privéuitgaven, zoals pornofilms of ornamenten voor een siervijver.

Al drie keer zo veel meldingen vuurwerkoverlast

Bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast dat vijftien lokale GroenLinks-fracties zondag openden zijn na twee dagen al ruim drie keer zo veel meldingen binnengekomen als vorig jaar. De teller staat maandagavond op vijfduizend. Vorig jaar, toen de fracties voor het eerst meldingen verzamelden, waren er na drie dagen 1500 klachten.

De stijging komt volgens fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam Arno Bonte doordat het meldpunt nu meer bekendheid heeft en doordat er simpelweg meer overlast is. "In de meldingen zien we terug dat er meer wordt afgestoken dan vorig jaar. In sommige plaatsen geven mensen aan dat we het meldpunt veel eerder hadden moeten openen omdat ze al sinds oktober worden opgeschrikt door enorm harde knallen. De afgelopen week hoorden mensen in sommige plaatsen de hele dag door knallen."

De meeste meldingen gaan over harde knallen van vuurwerkbommen, De vuurwerkbommen zouden mensen tot diep in de nacht wakker houden. Ook wordt veel geklaagd dat huisdieren last hebben. Verder maken mensen zich zorgen over buren die zelf bommen in elkaar knutselen of grote hoeveelheden illegaal vuurwerk hebben liggen.

De website vuurwerkoverlast.nl ging zondag om 12.00 uur open. Tot 4 januari worden meldingen verzameld. De klachten worden gebundeld en aangeboden aan de Tweede Kamer.

Vliegverkeer Rotterdam ontregeld door wind

Het vliegverkeer van en naar Rotterdam The Hague Airport ondervindt dinsdag hinder van de harde wind. Het vliegverkeer is ontregeld en reizigers moeten dinsdag rekening houden met vertraging.

Meerdere vluchten hebben moeten uitwijken naar Schiphol. Reizigers die dinsdag vertrekken wordt aangeraden de oorspronkelijke vertrektijd van de vlucht aan te houden. Als ze van een andere luchthaven vertrekken, worden ze daar met bussen heengebracht.

Andere luchthavens hebben voor zover bekend geen last van de wind.

FOK! wat een weer... Storm en regen

Het noordelijke deel van Europa wordt de laatste weken getroffen door de ene stormdepressie na de ander. Ons land bleef, op de sinterklaasstorm na, relatief gezien gespaard van al dat geweld. Vandaag is dat anders. Een nieuwe monsterdepressie zorgt op dit moment voor ruig en nat weer. De kerndruk van deze depressie is slechts 927 hPa en dat is buitengewoon diep.

Deze depressie trekt wat zuidelijker dan al zijn voorgangers, zodat ook wij nu met de derde storm van dit jaar te maken hebben. Gisteren wakkerde de wind al steeds verder aan en gisteravond kwam er langs de kust een volle zuiderstorm te staan. De storm heeft een lange adem, want tot in de ochtend is er windkracht 9 mogelijk. Uiteraard waait het in het binnenland ook hard en daar ligt de windkracht tussen 6 en 7. Verder komen er overal in het land zware windstoten voor. De storm neemt pas in de middag in kracht af en tegen de avond is de wind afgezwakt naar kracht 4 tot 7.

Verder is het bewolkt en regent het. Het kan soms flink doorregenen en de hoeveelheden kunnen oplopen tot méér dan 20 millimeter. Dit front gaat echter golven dus het is nog even de vraag wanneer het droog gaat worden. Het ziet er nu naar uit dat het in de loop van de middag in het westen droog gaat worden, maar dit onder voorbehoud. Het kan iets sneller of iets langzamer gaan. Bij dit ruige weer is het uiterst zacht met een temperatuur van om- en nabij de 10 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 WanDe
Afgelopen zondag maakte D_tje een gezonde wandeling.

 BuiDe2
Ondanks dat het winter is valt er nog veel te zien.

Buide3
Het was wel een grijze dag...

 BuiDe4
...maar later klaarde het toch wat op.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Pornoster in gevang om 'schokkende' fotoshoot

Met je blote vagijn op de plaat is niet voor alle mensen weggelegd. Voor Valerie Dodds is het echter eerder preuts, omdat ze gewoonlijk de pornoster uithangt. Daarom maakte ze er maar een 'schokkende' fotoshoot van. Naast bakken aandacht leverde het haar ook anderhalve maand cel op.

De nu negentienjarige Dodds sloop samen met een fotograaf de campus van een school in het Amerikaanse Nebraska binnen. Vervolgens liet ze zich in verschillende compromitterende poses fotograferen. Zo nam ze plaats op een betonnen bankje en op het sportveld van de school.

Op zich niet zo heel schokkend. Wat het iets erger maakt is de keuze van de school: het ging om de katholieke Pius X-school. Dodds heeft daar zelf gezeten en wilde zo wraak nemen op iedereen die haar bekritiseerde om haar pornocarrière. Ze bleef bij het thema door haar tieten in de handen van een Jezus-beeld te leggen en door een crucifix op 'hoogst onorthodoxe' wijze te gebruiken.

Uiteindelijk werd Dodds, die optreedt onder de naam Valerie Midwest, aangeklaagd wegens huisvredebreuk en openbare naaktheid. Ze dacht er zelf met een boete vanaf te komen, maar de rechter had andere ideeën. Hij noemde de fotoshoot 'schokkend'. Aangezien Dodds geen spijt betuigde, wilde hij haar een duidelijk signaal geven en veroordeelde hij haar tot 45 dagen cel.

Dodds op een zeldzaam moment van gekleedheid.

Pornoster in gevang om 'schokkende' fotoshoot

Met je blote vagijn op de plaat is niet voor alle mensen weggelegd. Voor Valerie Dodds is het echter eerder preuts, omdat ze gewoonlijk de pornoster uithangt. Daarom maakte ze er maar een 'schokkende' fotoshoot van. Naast bakken aandacht leverde het haar ook anderhalve maand cel op.

De nu negentienjarige Dodds sloop samen met een fotograaf de campus van een school in het Amerikaanse Nebraska binnen. Vervolgens liet ze zich in verschillende compromitterende poses fotograferen. Zo nam ze plaats op een betonnen bankje en op het sportveld van de school.

Op zich niet zo heel schokkend. Wat het iets erger maakt is de keuze van de school: het ging om de katholieke Pius X-school. Dodds heeft daar zelf gezeten en wilde zo wraak nemen op iedereen die haar bekritiseerde om haar pornocarrière. Ze bleef bij het thema door haar tieten in de handen van een Jezus-beeld te leggen en door een crucifix op 'hoogst onorthodoxe' wijze te gebruiken.

Uiteindelijk werd Dodds, die optreedt onder de naam Valerie Midwest, aangeklaagd wegens huisvredebreuk en openbare naaktheid. Ze dacht er zelf met een boete vanaf te komen, maar de rechter had andere ideeën. Hij noemde de fotoshoot 'schokkend'. Aangezien Dodds geen spijt betuigde, wilde hij haar een duidelijk signaal geven en veroordeelde hij haar tot 45 dagen cel.


Dodds op een zeldzaam moment van gekleedheid.

Verkrachte vrouw gestraft

Verkracht worden is een gebeurtenis die diepe sporen kan nalaten in de psyche van het slachtoffer. Als zo'n slachtoffer naar de politie stapt, zouden die steun moeten geven en begrip moeten tonen. Eén slachtoffer ging het echter slechter af: ze werd bestraft voor publieke zedenschennis.

Het slachtoffer, een 17-jarig meisje werd door een jongen naar het muzieklokaal van een school gelokt en daar verkracht. Na uitgehuild en zichzelf schoongemaakt te hebben, stapte ze naar een leraar. Zijn reactie verbijsterde haar: "Hij zei dat ik me maar moest verzoenen met de jongen."

Ook de politie wilde de jongen niet aanpakken. Ondanks fysiek bewijs in de vorm van verwondingen was het volgens een forensisch expert woord tegen woord. Ze deden echter niet niets: zowel het slachtoffer als haar belager werden gestraft wegens publieke zedenschennis en moesten 45 dagen naar een tuchtschool.

Om verwarring te voorkomen: bovenstaande speelde zich af in de Verenigde Staten. Een gelukje voor slachtoffer Rachel Bradshaw-Bean uit Texas, want mensenrechtenorganisatie ACLU hielp haar uiteindelijk toch haar recht te krijgen. Een rechter veroordeelde de school omdat die geen onderzoek instelde en wraak nam voor Bradshaw-Bean's aangifte.

Uiteindelijk moet de school een dertienstappenplan instellen om te voldoen aan wetgeving tegen genderdiscriminatie, het dossier tegen Bradshaw-Bean schrappen en een psycholoog betalen om Bradshaw-Bean therapie te geven. Bradshaws-Bean reageerde extatisch: "Eindelijk, dacht ik, er zijn wat verstandige mensen op deze aarde. Het herstelde mijn vertrouwen in de mensheid."

Grote brand bij autobedrijven Oss

In een loods in het Noord-Brabantse Oss is maandagavond laat een grote brand uitgebroken. Volgens de politie is een deel van het pand ingestort. Er zijn meerdere autobedrijven gevestigd.

De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat. Vlak naast het brandende pand is een textielbedrijf gevestigd. Dat wordt nat gehouden.

De rook die vrijkomt trekt over sportvelden en zorgt daardoor volgens de politie niet voor veel overlast. Op het industrieterrein waar de brand woedt staan wel een paar woningen, maar de bewoners hoeven hun huis niet te verlaten. Wel is geadviseerd om ramen en deuren dicht te houden. De politie heeft een flink gebied afgezet.

Gewonden zijn er niet gemeld. Ook de oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

Virus doodt duizend dolfijnen

Een virus dat op de mazelen lijkt, heeft het afgelopen jaar zeker duizend dolfijnen het leven gekost aan de oostkust van de Verenigde Staten. De epidemie is voorlopig nog niet ten einde, vreest het Amerikaanse oceanografische instituut NOAA.

De uitbraak van het virus is ernstiger dan de vorige. Eind jaren 80 werden in totaal 740 dode dolfijnen geteld die met het virus waren besmet.

In de wateren tussen New Jersey en Florida leven naar schatting zo'n 40.000 dolfijnen. De meeste van de dieren die er nu rondzwemmen maken vermoedelijk geen antistoffen aan tegen het virus, omdat ze er simpelweg nooit eerder mee in aanraking zijn gekomen. Dat zou de relatief hoge sterfte kunnen verklaren, aldus NOAA.

[PDC WK] Lewis te sterk voor Van der Voort

Adrian Lewis was maandagavond een maatje te groot voor Vincent van der Voort op het wereldkampioenschap darts van de PDC. De Nederlander kwam in de tweede ronde tekort tegen de tweevoudig wereldkampioen. Het werd 4-1 voor Lewis.

Van der Voort was dichtbij winst van de eerst set. Lewis gooide de beslissende vijfde leg echter uit met een score van 146. Van der Voort moest die tegenvaller even verwerken en won geen enkele leg in de tweede set. Hij vocht zich echter dapper terug in de wedstrijd door in de derde set geen enkele leg af te staan. Dit bleek de enige set die De Snelste Darter Ter Wereld kon winnen. Met 3-2 en 3-1 gingen sets vier en vijf naar Jackpot.

Van der Voort kan met 99,47 gemiddeld met opgeheven hoofd terugvliegen naar Nederland. Adrian Lewis gooide 103,68 gemiddeld en was daarmee de eerste speler die een 100+ gemiddelde noteerde. Na de uitschakeling van de Purmerender blijven er nog twee Nederlanders over in Londen. Dat zijn Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen. Beiden komen na de kerstdagen weer in actie.

Van Baneveld neemt het vrijdagavond in de derde ronde op tegen Mark Webster uit Wales. Zaterdagavond treft Mighty Mike de Schot Gary Anderson met als inzet een plek in de kwartfinale. De titelstrijd wordt op 1 januari beslist.

[PDC WK] Wade ontsnapt, King eenvoudig naar ronde drie

James Wade en Mervyn King mogen na de kerst terugkomen voor de derde ronde op het PDC WK. Wade won van Andy Smith en Mervyn King versloeg Ricky Evans. Vincent van der Voort speelt later op de avond tegen Adrian Lewis. 

James Wade (6)* - Andy Smith (27)

Wade werd in de derde leg gebroken, om vervolgens terug te slaan. In de vijfde leg miste Wade twee pijlen voor de set, waarop Smith toesloeg: 0-1. The Machine leek zich in de tweede set te gaan herstellen, want hij opende met een 103-finish. Smith maakte gelijk, om daarop de break te forceren met een fraaie 161-finish. Ook dubbel tien werd gevonden voor 0-2. 

In de derde set was het Wade die een break voor stond, maar hij kon de set opnieuw niet binnen slepen met 2-3 ging de set naar Smith. In de vierde en vijfde set was het Wade die eindelijk scorend kon weglopen The Pieman. Met 3-1 ging beide sets naar Wade. In de zesde set werden er geen breaks gemaakt en Wade won de zesde set met 3-2. 

Smith mocht de beslissende set beginnen. Op 1-1 knoeide hij op 72, maar kon uiteindelijk toch de derde leg pakken omdat Wade honderd niet uitgooide. The Pieman mocht aanleggen voor 42, maar hij gooide na een singel tien dubbel zestien niet. Wade overleefde twee matchdarts. The Machine schakelde door en forceerde de break met een bulls-eye 122-finish. Een leg later gooide hij twee keer tops voor een 100-finish om de partij te winnen.

Mervyn King (14)* - Ricky Evans 

Mervyn King mag na de kerst terugkomen omdat hij in de tweede ronde met 4-2 van Ricky Evans wist te winnen. King mocht de partij beginnen en tot en met de vijfde set hield iedereen zijn set. In de beslissende set van de zesde set was het King die toesloeg. Met drie keer 140 en dubbel dertien op het eind was het The King die zich op ervaring langs Evans knockte. 

[KPV] 24 december, dag 2

HO! HO! HO! De kerstprijsvraag is gisteren van start gegaan en vandaag gaan we vrolijk verder! Dagelijks komen er leuke prijzen online die jij kunt winnen! Let wel op, de prijsvragen staan maar 24 uur online dus kijk dagelijks!

Vandaag, 24 december, zijn er wel drie losse prijsvragen!

- 1x Injustice voor de Xbox 360, klik hier voor de prijsvraag!
- 2x Medal of Honor Warfighter bruin t-shirt medium, klik hier voor de prijsvraag! 
- 2x Medal of Honor Warfighter bruin t-shirt large, klik hier voor de prijsvraag!  

Wil je hier kans op maken, ga dan snel naar bovenstaande pagina's en beantwoord de prijsvraag! Meedoen kan alleen vandaag!

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.