ACM buigt zich over fusie AMC en VUmc

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) buigt zich over de voorgenomen fusie van AMC en VUmc. Dat hebben de Amsterdamse ziekenhuizen dinsdag laten weten. De ACM kijkt onder meer naar de gevolgen van het samengaan voor patiënten en zorgverzekeraars.

AMC en VUmc ondertekenden dinsdag het voorgenomen besluit om bestuurlijk te fuseren. De twee raden van bestuur worden naar verwachting in de zomer van 2014 samengevoegd. Eerst buigen ACM en de ondernemingsraden van beide ziekenhuizen zich nog over het besluit.

In maart ondertekenden AMC en VUmc al een intentieverklaring om meer samen te werken. De verschillende scenario's voor die samenwerking worden momenteel onderzocht, zeggen de partijen in een gezamenlijke verklaring.

Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur bij VUmc, ziet vooral voordelen in het samentrekken van de kernactiviteiten. "We worden samen heel groot, maar dat is eigenlijk niet zo interessant. Het gaat erom dat we de lat hoger kunnen leggen: betere zorg, beter onderwijs, betere opleidingen", stelt Bos.

In de ziekenhuizen werken samen vijftienduizend medewerkers en worden jaarlijks een half miljoen patiënten behandeld. Aan de twee instellingen studeren ruim vijfduizend geneeskundestudenten.