Verkrachte vrouw gestraft

Verkracht worden is een gebeurtenis die diepe sporen kan nalaten in de psyche van het slachtoffer. Als zo'n slachtoffer naar de politie stapt, zouden die steun moeten geven en begrip moeten tonen. Eén slachtoffer ging het echter slechter af: ze werd bestraft voor publieke zedenschennis.

Het slachtoffer, een 17-jarig meisje werd door een jongen naar het muzieklokaal van een school gelokt en daar verkracht. Na uitgehuild en zichzelf schoongemaakt te hebben, stapte ze naar een leraar. Zijn reactie verbijsterde haar: "Hij zei dat ik me maar moest verzoenen met de jongen."

Ook de politie wilde de jongen niet aanpakken. Ondanks fysiek bewijs in de vorm van verwondingen was het volgens een forensisch expert woord tegen woord. Ze deden echter niet niets: zowel het slachtoffer als haar belager werden gestraft wegens publieke zedenschennis en moesten 45 dagen naar een tuchtschool.

Om verwarring te voorkomen: bovenstaande speelde zich af in de Verenigde Staten. Een gelukje voor slachtoffer Rachel Bradshaw-Bean uit Texas, want mensenrechtenorganisatie ACLU hielp haar uiteindelijk toch haar recht te krijgen. Een rechter veroordeelde de school omdat die geen onderzoek instelde en wraak nam voor Bradshaw-Bean's aangifte.

Uiteindelijk moet de school een dertienstappenplan instellen om te voldoen aan wetgeving tegen genderdiscriminatie, het dossier tegen Bradshaw-Bean schrappen en een psycholoog betalen om Bradshaw-Bean therapie te geven. Bradshaws-Bean reageerde extatisch: "Eindelijk, dacht ik, er zijn wat verstandige mensen op deze aarde. Het herstelde mijn vertrouwen in de mensheid."