Hof wijst PVV-klacht vervolging Verdaas af

anoniem_22072019025900

Oud-staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) wordt niet vervolgd voor het sjoemelen met reiskosten. Het gerechtshof van Arnhem heeft de klacht van de Gelderse PVV-fractie afgewezen.

Het hof wijst de klacht van de Gelderse fractievoorzitter van de PVV af omdat zij niet als belanghebbende kan worden gezien in de zaak. Volgens het hof is het 'uitoefenen van een controlerende taak' en te vage formulering om te kunnen spreken van een belang in de zaak.

De PVV hoopte op een zaak tegen Verdaas, omdat volgens de partij onterecht als Gelders gedeputeerde werkte. Hij declareerde reizen tussen Nijmegen en Arnhem, terwijl hij feitelijk reisde tussen Zwolle (in Overijssel) en Arnhem. Zo zou Verdaas hebben willen verhullen dat hij in Zwolle woonde en dus gedeputeerde was buiten de provincie waar hij woonde.

Het Openbaar Ministerie stelde geen strafrechtelijk onderzoek in naar valsheid in geschrifte door Verdaas, omdat vervolging 'niet opportuun' was. Verdaas heeft weliswaar onzorgvuldig gehandeld, maar het OM wees erop dat hij om die reden is afgetreden als staatssecretaris van Economische Zaken.

Verdaas stapte in december vorig jaar op, toen hij net een maand en een dag staatssecretaris was. Hij verklaarde zelf met zijn declaraties de gemeenschap kosten te willen besparen. Hij erkende dat hij dat 'dom en onhandig' heeft aangepakt.