SP en SGP oneens met kerstopening supermarkten

Supermarkten en andere winkels die met de kerstdagen open willen zijn, hebben daarvoor aparte toestemming nodig van de gemeente. De ontheffing voor koopzondagen is niet genoeg, stellen SP en SGP. De partijen hebben dinsdag gezamenlijk Kamervragen gesteld.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wijst erop dat in de Winkeltijdenwet wordt gesproken over zondagen én nationale feestdagen. Gemeenten moeten aan supermarkten daarom aparte ontheffingen verlenen voor zondagen en voor dagen als Kerst, meent zij. "Want anders dan veel mensen denken zijn kerstdagen niet per definitie ook zondagen", zegt Gesthuizen.

Gemeentes moeten voor zij een ontheffing verlenen eerst onderzoeken of er voldoende draagvlak is voor winkelopeningen op zondagen of nationale feestdagen, stelt het Kamerlid. In een gemeente waar burgers, winkeliers en hun personeel heil zien in een zondagopening, kan best weerstand zijn tegen kerstopening, aldus Gesthuizen.

Het SP-Kamerlid en haar SGP-collega Elbert Dijkgraaf willen daarom van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) weten in hoeverre gemeentes een aparte ontheffing verlenen. Zij denken namelijk dat in veel gemeentes geen losse ontheffingen bestaan. Het AD wist vorige week te melden dat woensdag met eerste kerstdag maar liefst honderd supermarkten open zijn.

Het stoort het duo bovendien dat werknemers van supermarkten door de kerstopening moeten doorwerken op een nationale feestdag. De Kamerleden wijzen er bovendien op dat kleine supermarktondernemers door de kerstopeningen worden benadeeld. Anders dan grote supermarkten hebben zij niet de mankracht om elke dag open te zijn, aldus de Kamerleden.