'Foie gras wel degelijk te weren'

Het is wel degelijk mogelijk om foie gras te weren. Bij dierenleed kan een uitzondering worden gemaakt op het beginsel van vrij verkeer van goederen, stelt Wakker Dier dinsdag.

Toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) stelde in 2009 dat ze niks kon doen tegen de import van lever van vetgemeste eenden en ganzen vanwege het beginsel van vrij handelsverkeer binnen de Europese Unie. Wakker Dier stelt echter een juridische weg te hebben gevonden.

Er zou een beroep kunnen worden gedaan op een artikel dat een importverbod toestaat als goederen schade toebrengen aan de gezondheid van mens of dier. Bij foie gras is dat volgens Wakker Dier aantoonbaar het geval.

De stichting wijst op een onderzoek dat in 1998 in opdracht van de Europese Commissie werd gedaan. Daarin concludeerden wetenschappers dat de dwangvoeding en de kooien waar het pluimvee in zit ernstig dierenleed veroorzaken en in strijd zijn met Europese welzijnsrichtlijnen. Zij raadden aan onderzoek te doen naar alternatieven voor de dwangvoeding. Ook zouden de kooien uiterlijk in 2005 moeten worden vervangen door groepshuisvesting.

Sindsdien is de situatie volgens de stichting weinig verbeterd. Frankrijk groef zich verder in door de dwangvoeding verplicht te stellen en de productie van foie gras te betitelen als cultureel erfgoed. Hierdoor is het volgens de stichting niet waarschijnlijk dat de Europese Commissie durft in te grijpen. Daarom zou het aan Nederland zelf zijn om foie gras te weren. "De juridische mogelijkheden voor een importverbod op foie gras zijn er, nu de politieke moed nog", concludeert de stichting.