Snowden houdt kersttoespraak

Klokkenluider Edward Snowden zal zich op eerste kerstdag via een televisietoespraak richten tot de Britse televisiekijker. Het Britse Channel 4 heeft hem gestrikt voor wat een alternatief moet zijn voor de traditionele kerstrede van koningin Elizabeth II, meldt The Guardian.

De toespraak van Snowden is opgenomen in Rusland, waar hij politiek asiel heeft gekregen. Snowden waarschuwt in zijn rede voor de gevaren van informatievergaring door overheden. Dankzij de moderne technologieën is iedereen traceerbaar, aldus de klokkenluider. "Bedenk eens wat dat betekent voor de privacy van de gemiddelde persoon."

Daarnaast richt Snowden zich op de politieke veranderingen die zijn onthullingen teweeg hebben gebracht. De werkwijze van de Amerikaanse geheime dienst NSA wordt tegen het licht gehouden, terwijl een federale rechter in de Verenigde Staten oordeelde dat het op grote schaal verzamelen van telefoniegegevens mogelijk indruist tegen de Amerikaanse grondwet. "Het debat dat vandaag wordt gehouden bepaalt hoeveel vertrouwen we kunnen stellen in de technologie om ons heen en de regering die deze reguleert", aldus Snowden.