Noord-Ierse christenruzie voorlopig niet opgelost

Nachtelijke onderhandelingen tussen politieke partijen in Belfast hebben niet tot een akkoord geleid over de Oranjemarsen en het vertoon van Britse of Ierse vlaggen in Noord-Ierland. Volgens de Amerikaanse bemiddelaar Richard Haass blijven de geschillen tussen de partijen 'significant', toch is hij van mening dat het vredesproces 'nog leeft'.

De marsen langs katholieke wijken waarmee protestantse groepen de overwinning van de protestantse koning-stadhouder Willem III op de verdreven Engelse koning Jacobus II in 1690 vieren, zorgen iedere zomer weer voor hernieuwde spanningen in Noord-Ierland. Ook het vertoon van Britse vlaggen door de protestanten of Ierse door de katholieken blijft een splijtzwam. Verder blijven de partijen verdeeld over de vraag hoe recht kan worden gedaan aan de 3700 doden die in het bijna 45 jaar durende conflict in Noord-Ierland vielen.

"Het werk dat ten aanzien van de vlaggen is verzet, is zeer teleurstellend", zei Haass. "Maar op de andere twee terreinen is zeer indrukwekkende vooruitgang geboekt en het zou echt jammer zijn als wij dat werk niet in realiteit kunnen veranderen." De Amerikaanse bemiddelaar vertrok naar de Verenigde Staten, maar hij zei dat hij mogelijk hij op korte termijn in Belfast terugkeert als de reacties op gewijzigde voorstellen positief zijn.