De Boer ziet Ajax sprongen maken

Frank (franklop)

Frank de Boer is tevreden met de ontwikkeling van Ajax in 2013. Volgens de trainer zijn de Amsterdammers, die zich afgelopen weekeinde tot winterkampioen kroonden, verder dan een jaar geleden rond kerst. "We zijn qua spel ontzettend vooruit gegaan", stelt De Boer dinsdag op de website van zijn club.

"We domineren bijna elke wedstrijd. Dat wil ik ook graag zien. Iedere speler weet heel goed wat hij moet doen in ons systeem", vervolgt de oud-international. "Spelers hebben natuurlijk een individuele vrijheid, maar moeten vooral ook betrouwbaar zijn in wat ze doen. Ze moeten het als teamspelers met zijn allen doen. Zo gebeurt het ook."

De Boer beseft dat Ajax er na de winterstop meteen moet staan met de competitiewedstrijd tegen PSV en het bekerduel tegen Feyenoord als start. "Het is een interessante reeks. We moeten er bij de start van de tweede seizoenshelft dan ook klaar voor zijn. Als je het maximale geeft, is de kans het grootst dat je succesvol bent", vertelt hij.

De trainer ziet een mooi vooruitzicht voor zijn spelers. "Als veel jonge jongens zich zo blijven ontwikkelen, maken ze een goede kans om er van de zomer op het WK bij te zijn. Het gaat om het continu halen van een bepaald niveau. Ik weet zeker dat veel van mijn jongens dat kunnen. Met onze overwinning op FC Barcelona hebben we ook mentaal een belangrijke stap gezet."

Voor De Boer was die zege ondanks de uitschakeling in de Champions League een bevestiging. "Barcelona was niet in topvorm, maar wij hebben ze ook onze filosofie opgedrongen. Het is de filosofie van altijd je eigen spel willen spelen. Die overwinning gaf ook de bevestiging van wat we langer dachten: deze groep zit goed in elkaar. We hoeven voor niemand bang te zijn."