Nederlandse economie groeit harder

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2013 met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Bij de eerste raming in november ging het CBS nog uit van een groei van 0,1 procent. Het nieuwe cijfer is gecorrigeerd voor werkdag- en seizoeneffecten.

Ook het cijfer op jaarbasis is bijgesteld. Ging het CBS voor het derde kwartaal eerst nog uit van een krimp van 0,6 procent ten opzichte van 2012, nu is dat 0,4 procent. De uitvoer van goederen en diensten en de bestedingen van de overheid zijn naar boven bijgesteld.

De invoer van diensten, de consumptie door huishoudens en de investeringen zijn echter neerwaarts bijgesteld. Het derde kwartaal van dit jaar kende een werkdag meer dan het derde kwartaal van vorig jaar.

Het banencijfer voor het derde kwartaal kwam op jaarbasis overeen met de eerste raming van het CBS. Op kwartaalbasis daalde het aantal banen iets harder. In plaats van 46 duizend waren er 47 duizend banen minder, een daling van 0,6 procent.