FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 oktober 2013

Door trein overreden man loopt bellend verder

In het Amerikaanse Topeka (Kansas) is een 25-jarige man overreden door een trein en daar wonderbaarlijk genoeg zonder veel kleerscheuren vanaf gekomen. De man stond op en liep weg over de rails terwijl hij een oproep op zijn mobiele telefoon beantwoordde.

Waarom Kristopher Wenberg over het spoor liep, is niet duidelijk. Omdat hij een koptelefoon droeg, hoorde hij de toeterende trein niet. De machinist minderde nog vaart, maar kon een aanrijding niet voorkomen.

Korte tijd na het ongeluk heeft Wenberg toch maar een lift naar het ziekenhuis gevraagd aan een passerende automobilist. Daar zijn enkele schaafwonden aan zijn benen en schouder behandeld.

Door trein overreden man loopt bellend verder
Door trein overreden man loopt bellend verder (Foto: ANP)

Schippers grijpt naast Europese prijs

Atlete Dafne Schippers heeft naast de titel van meest veelbelovende talent van Europa gegrepen. De 21-jarige alleskunner uit Utrecht, die dit jaar brons won op het WK bij de zevenkamp, eindigde zaterdag bij een verkiezing van de overkoepelende federatie European Athletics in de Estse hoofdstad Tallinn als tweede.

De titel van 'Rising Star' werd vergeven aan de 17-jarige Anita Hinriksdottir. De IJslandse kroonde zich dit jaar tot Europees en wereldkampioene op de 800 meter bij de juniores.

Hoogspringer Bogdan Bondarenko (Oekraïne) en hordenloopster Zuzana Hejnova (Tsjechië) werden tot Europees atleet van het jaar gekroond. De Serviër Emri Bekric (400 meter horden) kreeg de talentenaward bij de mannen.

Schippers grijpt naast Europese prijs
Schippers grijpt naast Europese prijs (Foto: ANP)

Hekman wint Jaap Eden Trofee

In een ware wolkbreuk heeft Gary Hekman de 42e Jaap Eden Trofee gewonnen. In de slotronde troefde de Gramsberger de sprinters Arjan Stroetinga en Bob de Vries van het BAM-Univé Schaatsteam af. De trein van het BAM-team reed de finale op tempo en kon alle aanvallen van concurrerende ploegen afslaan totdat Hekman in de laatste ronde sprintend de groen-oranje formatie verschalkte.

De marathon op de Jaap Edenbaan in Amsterdam is de traditionele start van de Marathon Cup. Stroetinga zal volgende week in Heerenveen het oranje leiderspak mogen aantrekken. Hij sprokkelde meer punten in de tussensprints. 

[JL] Achtervolgers Eerste Divisie laten steken vallen

FC Eindhoven, FC Emmen, Willem II en De Graafschap hebben zaterdag punten laten liggen in de achtervolging op koploper FC Dordrecht in de Eerste Divisie. Eindhoven en Emmen speelden met 2-2 gelijk, Willem II en De Graafschap scoorden niet: 0-0. Willem II en Eindhoven staan nu twee punten achter Dordt, Emmen drie en De Graafschap vier.

Eindhoven leek in eigen huis te gaan winnen van Emmen, maar Wouter Weghorst scoorde in de slotfase de 2-2. Roland Bergkamp had Emmen in de eerste helft op voorsprong gezet, maar een door Jasper Waalkens benutte penalty betekende een 1-1 ruststand. Anthony van der Hurk scoorde de 2-1. Diep in de slotfase moest Emmen met tien man verder nadat Tim Siekman zijn tweede gele kaart had gekregen.

Willem II - De Graafschap eindigde ook in een remise. Beide ploegen kregen in Tilburg kansen op meer, maar slaagden er niet in die kansen ook te verzilveren.

Excelsior won met 2-1 van Almere City FC. Lars Veldwijk scoorde na rust twee keer voor de Kralingers. Cees Toet zorgde vervolgens voor de aansluitingstreffer, maar de Flevolanders konden geen punt meer pakken. Excelsior staat nu tiende, Almere zestiende.

FC Oss ging in eigen huis onderuit tegen VVV-Venlo: 2-1. Guyon Philips zette de Ossenaren op slag van rust wel op 1-0, maar vlak daarna maakte Leon de Kogel vanaf de strafschopstip al gelijk. In de tweede helft drukten de bezoekers door. Yuki Otsu kroonde zich tot matchwinnaar. Oss blijft door de nederlaag laatste in de Eerste Divisie, VVV staat zevende.

Netanyahu tegen versoepeling sancties Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Groot-Brittannië en Frankrijk met klem gevraagd hun sancties tegen Iran niet te versoepelen. Binnenkort gaan de wereldmachten met de Iraniërs om tafel.

Netanyahu heeft de Britse premier David Cameron en de Franse president François Hollande daar zaterdag over gebeld, zo meldde een Israëlische functionaris. Volgens Israël bereiken de huidige strafmaatregelen vanwege Irans atoomactiviteiten juist bijna hun doel.

"Totdat Iran zijn nucleaire programma ontmantelt, mogen de sancties niet versoepeld worden, integendeel. De druk heeft Iran tot op zijn huidige punt gebracht, en alleen diezelfde druk kan ervoor zorgen dat het programma ontmanteld wordt", aldus Netanyahu.

Iran heeft zelf altijd gezegd geen kernwapen te willen, maar de nucleaire technologie in te zetten voor bijvoorbeeld de opwekking van elektriciteit.

Netanyahu tegen versoepeling sancties Iran
Netanyahu tegen versoepeling sancties Iran (Foto: ANP)

Politie vermoedt opzet bij brand Zuid-Holland

De brand die zaterdag woedde in een loods in het Zuid-Hollandse Hardinxveld-Giessendam is aangestoken. Daar gaat de politie vanuit, laat ze weten in een bericht.

De brand brak rond 16.00 uur uit in een leegstaande loods van honderd bij vijftig meter aan de Giessenzoom. In de loods was voorheen een tegelhandel gevestigd.

Vanwege de rook werd het treinverkeer tussen Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam stilgelegd. Omwonenden vreesden volgens de politie dat er asbest zou vrijkomen. Het dak was namelijk van asbest gemaakt. Uit voorzorg werden mensen die in de omgeving op straat liepen weggestuurd.

Uit onderzoek van de brandweer bleek later dat er geen asbestdeeltjes in de omgeving zijn neergedwarreld. De gemeente verspreidt een brief onder de bewoners om hen te informeren over de brand.

De brand was rond 18.00 uur onder controle, waarna het spoor kon worden vrijgegeven.

[WK Kwalificatie] Ivoorkust zet goede stap richting Brazilië

Ivoorkust is bijna zeker van deelname aan het WK in Brazilië. De Ivorianen verschafte zich met een 3-1 overwinning op Senegal een goede uitgangspositie voor de return van volgende week, maar zullen balen van de late tegentreffer.

Didier Drogba gaf de supporters na vijf minuten al reden tot juichen. De grote ster benutte een strafschop en bracht zijn team op voorsprong. Lamine Sané schoot tien minuten later in eigen goal en zag zijn ploeg alleen maar verder in de problemen raken.
Kort na de onderbreking bouwde ex-Feyenoorder Salomon Kalou de voorsprong uit en maakte hij vrijwel zeker een eind aan de droom van de Senegalezen. 

De kans dat de droom nog uitkomt is niet helemaal verkeken. Papiss Cissé scoorde in de 95ste minuut voor de uitploeg en bracht wat meer hoop voor de return volgende maand. 

Schouten wint openingswedstrijd Marathon Cup

Irene Schouten heeft zaterdagavond de eerste wedstrijd van de Marathon Cup van het seizoen 2013-2014 gewonnen. De Andijkse won de sprint na zeventig ronden op de Amsterdamse Jaap Edenbaan.

Schouten versloeg in een regenachtig Amsterdam Foske Tamar van der Wal en Janneke Ensing in de massasprint. Van der Wal is de eerste leidster door behaalde punten bij tussensprinten. Volgende week is de marathon in Heerenveen.

Vermiste Delftse ligt dood in recreatiegebied

In recreatiegebied Delftse Hout is zaterdag door een wandelaar het dode lichaam gevonden van een 77-jarige vrouw uit Delft die al bijna een half jaar werd vermist. Dat meldde de politie.

De politie zette na de vondst het gebied af en forensisch experts deden onderzoek. Om de doodsoorzaak te kunnen vaststellen wordt sectie verricht.

De vrouw vertrok op 22 april met haar fiets vanaf haar woning aan het Jan Joostenplein voor een afspraak met haar huisarts. Ze werd daarna niet meer gezien.

Politie, hulpdiensten en vrijwilligers zochten de afgelopen maanden op verschillende plekken in Delft en omgeving naar de vrouw, die bekend stond als tante Riet.

Vermiste Delftse ligt dood in recreatiegebied
Vermiste Delftse ligt dood in recreatiegebied (Foto: ANP)

12 nummers op 13e plaat U2

Het nieuwe album van U2 gaat twaalf nummers bevatten. Dat vertelde bassist Adam Clayton in een telefoongesprek met een Ierse radioshow. "We zitten in de studio en zijn druk bezig", vertelde Clayton.

"We willen binnenkort klaar zijn", ging Clayton verder. "Eind november moeten die twaalf nummers klaar zijn, zodat we van Kerstmis kunnen genieten." De nieuwe plaat van U2, de opvolger van No Line on the Horizon uit 2009, moet begin volgend jaar in de winkels liggen.

Volgens Clayton grijpt het dertiende studioalbum van U2 terug op eerder materiaal van de rockband. "Het is een beetje van het oude U2, maar vermengd met volwassener materiaal van de afgelopen tien jaar. Het is een combinatie van die twee en dat is een heel interessante mix."

143 overlevenden nieuwe scheepsramp nu in Malta

Een Maltees schip heeft 143 overlevenden van de scheepsramp die zich vrijdag in de Middellandse Zee voltrok naar Malta overgebracht. Ondertussen wordt nog steeds naar drenkelingen gezocht. Tot dusverre zijn de lichamen van 34 slachtoffers geborgen, zei de Italiaanse marine.

Aan boord van een Italiaans fregat bevinden zich nog meer overlevenden van het ongeluk, alsmede 180 mensen die vrijdagnacht van andere boten in het gebied zijn gehaald. Gewonden zijn met helikopters naar het Italiaanse eilandje Lampedusa overgebracht.

De Middellandse Zee is zo langzamerhand het toneel geworden van dagelijkse overtochten van migranten uit Afrika en het Midden-Oosten die samengepakt in wrakke boten op deze manier naar een EU-land proberen te komen.

Premier Joseph Mucat van Malta zei zaterdag dat de mensen wier boot vrijdag kapseisde de burgeroorlog in Syrië zijn ontvlucht. Het vaartuig ging ten onder op zo'n honderd kilometer ten zuiden van Lampedusa, in de territoriale wateren van Malta. Aan boord waren zo'n 250 migranten.

Vorige week vonden zeker 339 merendeels Eritrese migranten de dood toen hun vaartuig voor de kust van Lampedusa verging.

The Little Mermaid Diamond Edition

Het jaar 1989 betekende voor Walt Disney het begin van de opleving van de animatiefilm. De release van de avondvullende film The Little Mermaid was een doorslaand succes en vormde tevens het startschot van een flinke reeks van tekenfilms die gebaseerd waren op bekende verhalen en sprookjes. Onder andere de disneyfilms Alladin, The Lion King, Hercules stammen uit deze periode met The Princess and the Frog als meest recente voorbeeld. The Little Mermaid vertelt het overbekende sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen en was vier en twintig jaar geleden een bioscoophit. De titel kan nog tot op de dag van vandaag rekenen op vele miljoenen liefhebbers. De titel staat ook bekend om de oscarwinnende filmmuziek. In Nederland is enkel de 2D Diamand Edition op Blu-Ray te verkrijgen. De 3D release heeft in Nederland niet plaatsgevonden wegens verwachte tegenvallende verkoop. Is deze titel een “must-buy”? Biedt deze blu-ray veel meer dan de DVD release van een aantal jaar terug? Je leest het op FOK!.

Verlovingsring Kim Kardashian te koop aangeboden

De peperdure verlovingsring van Kim Kardashian gaat onder de hamer. Kris Humphries, die 72 dagen getrouwd was met de realityster, biedt het sieraad te koop aan. Humphries wil graag van de ring af, heeft zijn woordvoerder laten weten aan entertainmentzender E!

Kim en Kris lagen ruim anderhalf jaar in scheiding. In juni, vlak voordat Kim beviel van haar eerste kind met Kanye West, werd de scheiding afgerond. Daardoor kreeg Kris de zestien karaats verlovingsring weer in handen. Humphries betaalde naar verluid zo'n twee miljoen dollar voor het sieraad waarmee hij Kardashian in mei 2011 ten huwelijk vroeg.

Dat bedrag krijgt Humphries waarschijnlijk niet meer voor de glimmer. De waarde van de ring ligt volgens E! tussen de driehonderd- en vijfhonderdduizend dollar. Veilinghuis Christies, dat de ring mag veilen, verwacht ruim een half miljoen op te halen. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel.

Nog geen veiligheidsakkoord Afghanistan en VS

De Verenigde Staten en Afghanistan hebben nog geen overeenstemming bereikt over een veiligheidsakkoord dat het verblijf van Amerikaanse troepen in Afghanistan na volgend jaar mogelijk moet maken. De landen zijn het nog niet eens over de vraag door welk land Amerikaanse soldaten die na 2014 misdrijven plegen in Afghanistan worden berecht, zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zaterdag in een toelichting.

De Afghaanse president Hamid Karzai zei dat hij dit laat besluiten door een nationale raad van ouderen en vervolgens het parlement. Kerry zei dat het hier niet om immuniteit gaat en stelde dat alle misdrijven die door Amerikaanse strijdkrachten worden gepleegd door de Verenigde Staten worden vervolgd.

Kerry en Karzai discussiëren over een veiligheidsovereenkomst die het mogelijk moet maken dat Amerikaanse troepen in Afghanistan blijven, ook nadat de NAVO-missie in het land eind 2014 is afgelopen. De deal tussen Washington en Kabul moet eind deze maand rond zijn.

Over de overeenkomst wordt al een jaar onderhandeld, maar meningsverschillen over de Afghaanse soevereiniteit hebben tot vertraging geleid. De Amerikaanse regering wil maximaal tienduizend militairen in het land houden om terroristen en opstandelingen te bestrijden. Zonder overeenkomst zullen alle Amerikanen echter op 31 december 2014 vertrokken zijn.

Karzai wil dat de VS hulp garanderen bij eventuele toekomstige conflicten met andere landen; een amper verhulde verwijzing naar buurland Pakistan. Afghanistan beticht Pakistan ervan de Taliban, die aanvallen op Afghaanse en Amerikaanse troepen in Afghanistan uitvoeren, een veilig heenkomen te bieden.

Straffen voor Pic en Sutil

Charles Pic en Adrian Sutil hebben voor de start van de Grand Prix van Japan straffen opgelegd gekregen. Pic zal in de eerste ronden van de race een drive-through penalty in moeten lossen, terwijl Sutil vijf plaatsen op de grid teruggezet wordt.

Ook Pic wordt teruggezet op de grid, omdat hij vorige week, net als Jules Bianchi, in Zuid-Korea zijn derde waarschuwing van het seizoen ontving. Hierop staat een straf van tien plaatsen terug op de grid. Vandaag ging de Caterham-coureur in de fout door in de eerste kwalificatie al voor het groene licht de baan op te gaan, nadat de sessie vanwege een brandende Toro Rosso van Jean-Eric Vergne even stilgelegd was. Normaal levert dit een waarschuwing op, maar vanwege de problemen van vorige week wordt het nu zwaarder opgenomen. Omdat een dubbele gridstraf zinloos is werd er gekozen om voor het eerst in de geschiedenis een coureur al voor de start van de race een drive-through op te leggen.

Sutil zal vijf plaatsen naar achteren moeten starten omdat de versnellingsbak van zijn Force India vervangen is. Als dit gebeurt voor de vijf races dat de bak mee moet gaan volgt er een gridstraf.

[WK Kwalificatie] Burkina Faso laat langs Algerije

Burkina Faso heeft zichzelf een goede dienst bewezen tegen Algerije. In de play-offs voor een ticket naar het WK in Brazilië werd het laat 3-2. Het thuisland kwam na 45 minuten spelen op voorsprong. Voormalig HSV-speler Jonathan Pitroipa zette de openingstreffer op het scorebord. Erg lang kon Burkina Faso niet genieten van de voorspong.

Valencia-speler Sofiane Feghouli maakte al snel gelijk. Vijf minuten na rust zorgde hij voor de gelijkmaker van Algerije. Dat probeerde daarna stand te houden. 1-1 zou met de return in eigen land immers geen slecht resultaat zijn.

Toch was het Burkina Faso wat opnieuw op voorsprong kwam. Djakaridja Koné maakte de 2-1. Na 69 minuten leek Carl Medjani de eindstand op 2-2 te bepalen. Ook dat zou een prima uitgangspositie zijn voor de Algerijnen. Toch was het Burkina Faso dat er met de winst vandoor ging. Een gegeven strafschop werd benut door Aristide Bancé; 3-2.

Ivanovic en Kerber in finale Linz

Tennissters Ana Ivanovic en Angelique Kerber staan zondag in de finale van het WTA-toernooi in Linz. Ivanovic, als derde geplaatst in de Oostenrijkse stad, won met tweemaal 6-4 van Stefanie Vögele uit Oostenrijk. De Duitse Kerber (1) klopte Carla Suarez Navarro (4) uit Spanje met 6-2 en 6-0.

Ivanovic gaat op voor haar derde titel in Linz. De Servische won het toernooi eerder in 2008 en 2010. Kerber kan de eerste Duitse winnares worden in de 22-jarige geschiedenis van het WTA-toernooi. Meike Babel, Barbara Rittner en Julia Görges gingen haar voor als finalist, maar verloren allen. Görges deed dat vorig jaar van Victoria Azarenka.

Fyra heet straks geen Fyra meer

De treinen die nu nog onder de naam Fyra op het hogesnelheidstraject rijden, heten straks geen Fyra meer. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen zaterdagavond na een melding hierover in een nieuwsbrief aan pannelleden van NS Hispeed.

Wat de nieuwe naam wordt en of er wel een nieuwe naam komt, is nog niet bekend. De NS zit er al een tijd mee in de maag dat veel reizigers bij de naam Fyra vooral denken aan de door problemen geplaagde V250-treinstellen.

De Fyra moest volgens de woordvoerder staan voor een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Brussel. Nu daar geen sprake meer van is, kunnen de treinen volgens de woordvoerder ook geen Fyra meer worden genoemd. Momenteel rijden alleen nog tussen Amsterdam en Breda treinen onder de noemer Fyra. Dat zijn TRAXX-locomotieven met intercityrijtuigen. Die krijgen dus een andere of geen naam.

"NS Hispeed is straks ook geen apart bedrijf meer, het wordt bij de NS geïntegreerd. Daar zijn we nu druk mee bezig. Het traject wordt dus gewoon een van onze trajecten en het is de vraag of die een aparte naam moet hebben", zegt de woordvoerder.

De V250-treinstellen van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda werden in januari vanwege talloze gebreken uit de dienstregeling gehaald. Ze reden toen nog geen maand over het supersnelle spoor richting België. In juni besloot de NS definitief de stekker uit deze treinstellen te trekken.

Meilutyte zwemt wereldrecord in Moskou

De Litouwse zwemster Ruta Meilutyte heeft zaterdag een wereldrecord gezwommen op de 100 meter schoolslag. Bij de wereldbekerwedstrijden kortebaan snelde de 16-jarige naar een tijd van 1.02,36 minuten. Daarmee bleef ze 34 honderdsten onder het drie jaar oude wereldrecord van de Amerikaanse Rebecca Soni. De Russin Iuliia Efimova werd op ruime afstand (1.03,53) tweede.

Op de 100 meter vlinderslag eindigde Inge Dekker als vierde. Haar tijd van 58,89 seconden was 1,85 tellen langzamer dan die van de Zweedse winnares Sarah Sjöström. Dekker werd op de 50 meter vrije slag in 25,10 zevende. Zesde op dat onderdeel werd Maud van der Meer in 25,04. Van der Meer werd op de 200 meter vrije slag zevende in 1.58,54 minuten.

Li Jiao uitgeschakeld op EK tafeltennis

Tafeltennisster Li Jiao is in de kwartfinale van het EK gesneuveld. In het Oostenrijkse Schwechat bleek Yu Fu uit Portugal afgetekend met 4-1 de sterkste: 13-11, 11-6, 9-11, 11-6 en 11-9. De nederlaag van Li is verrassend omdat de Nederlandse hoog geplaatst was. Fu was ongeplaatst.

Eerder zaterdag had Li nog de achtste finale overleefd door Daniela Dodean uit Roemenië met 7-11, 11-6, 11-9, 11-8, 13-15 en 15-13 te verslaan. De 40-jarige geboren Chinese won in 2007 de Europese titel. Twee jaar eerder stond ze al in de halve finale.

Real ontkent bericht over hernia Bale

Gareth Bale kampt niet met een chronische rugblessure. De Spaanse sportkant Marca meldde zaterdag dat de duurste voetballer aller tijden een hernia heeft, maar volgens Real Madrid is dat bericht onjuist. Van een eventuele operatie en een maandenlange afwezigheid is dan ook geen sprake, blijkt uit een statement op de clubsite.

Volgens Real Madrid hebben de artsen voor het verschijnen van het artikel de juiste informatie doorgespeeld aan Marca, maar is daar niets mee gedaan. Real bericht dat Bale last heeft van een licht uitpuilende rugwervel, een veel voorkomend kwaaltje bij voetballers. Tijdens het voetballen hoeft hem dat echter geen parten te spelen.

'Meeste kiezers vinden akkoord goede zaak'

Een kleine meerderheid van 55 procent van de kiezers vinden het goed voor Nederland dat een begrotingsakkoord is gesloten tussen coalitie en D66, ChristenUnie en SGP. Drie op de tien staan niet achter het akkoord, concludeert EenVandaag zaterdag uit een peiling onder tienduizend mensen.

De steun voor het akkoord is het grootst bij de achterban van D66, waar 93 procent achter het akkoord staat. Van de bij het akkoord betrokken partijen is de steun bij de PvdA-kiezers het kleinst, waar 61 procent voor is.

Van de CDA-kiezers vindt driekwart het een goede zaak dat er een akkoord is, bij GroenLinks is dat 59 procent. Deze partijen stapten eerder uit de onderhandelingen.

Een meerderheid van 54 procent is nog altijd tegen de geplande zes miljard euro aan bezuinigingen, maar over het algemeen wordt dit als de minst slechte optie gezien. Met het sluiten van het akkoord is het vertrouwen in het kabinet gestegen. Op Prinsjesdag gaf nog veertien procent aan vertrouwen in het kabinet te hebben. Nu is dat bijna een kwart (24 procent).

'Te lange wachtlijsten bij poliklinieken'

Bij een kwart van de poliklinieken moeten patiënten te lang wachten op een behandeling. In het geval van maag-darm-leverklachten moeten patiënten bij twee derde van de poliklinieken langer wachten dan de norm van vier weken, concludeert RTL Nieuws zaterdag uit een eigen onderzoek.

De lange wachttijd komt door een tekort aan artsen, zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Ad Masclee. Er zouden te weinig artsen zijn opgeleid om aan de toenemende vraag te voldoen. "We komen er veertig tot vijftig tekort." Hij verwacht dat het probleem vijf jaar blijft bestaan.

Ook bij plastische chirurgie, orthopedie, revalidatie en reumatologie wordt de wachtlijstnorm overschreden. In vijftien procent van de gevallen wordt de norm niet gehaald.

De wachtlijstproblematiek zou bij academische ziekenhuizen groter zijn dan bij algemene ziekenhuizen. In de top 10 van ziekenhuizen met de meeste wachtlijsten staan onder meer het AMC, Erasmus MC, AZM, LUMC en UMCG.

Het AMC en het Radboud UMC geven volgens RTL Nieuws aan dat het geld voor sommige behandelingen opraakt. Bij het AMC worden dit jaar geen knie- en heupoperaties meer gedaan omdat er geen budget meer is. Hierdoor moeten 160 patiënten een ander ziekenhuis zoeken of kunnen zij pas volgend jaar worden geholpen. Het probleem zou komen doordat verzekeraars te weinig zorg voor hun klanten hebben ingekocht.

Rally-auto rijdt Brits publiek in: 5 gewonden

Bij een rally in het Britse Somerset zijn zaterdagmorgen vijf mensen gewond geraakt toen een raceauto het publiek in reed. Dat meldden lokale media.

Twee volwassenen en drie kinderen zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar het lijkt erop dat niemand van hen in levensgevaar is. Volgens de autoriteiten heeft een slachtoffer "verwondingen waar hij nog het hele leven lang last van zou kunnen houden", maar gaat het in de andere gevallen om gebroken botten en schaafwonden. Hoe de coureur eraan toe is, is nog niet duidelijk.

Ook over de oorzaak van het ongeluk tast de politie nog in het duister. "We proberen de omstandigheden van het incident te reconstrueren", stelde een woordvoerder. ,,We zijn dankbaar dat de situatie niet nóg erger is."

Een getuige noemde de auto 'een bowlingbal'. "Overal vlogen lichamen in het rond."

Rally-auto rijdt Brits publiek in: 5 gewonden
Rally-auto rijdt Brits publiek in: 5 gewonden (Foto: ANP)

Judoka's Ente en Franssen winnen goud in Minsk

De Nederlandse judoploeg heeft op de eerste dag van de European Open in Minsk de nodige successen behaald. Birgit Ente(-52 kg) en Juul Franssen(-57 kg) wonnen goud. Voor beide judoka's was het de eerste zege in het wereldbekercircuit.

In dezelfde categorie als Franssen wist Carla Grol een bronzen medaille te veroveren. In de categorie to 63 kilogram pakte Antoinette Hennink een bronzen plak. Zondag is het de beurt aan de zwaargewichten. 

Vier gewonden door wc-explosies

De meeste mensen vinden het heerlijk om even lekker te gaan zitten schijten. Even in alle rust een krantje lezen of Candy Crush spelen tijdens het persen, is voor een enkeling zelfs het hoogtepunt van de dag. Maar voor vier mensen uit - waar anders? - New York liep het toiletbezoek uit op een drama, toen hun porceleinen troon plots uiteenspatte.

De vier woonden ieder in een eigen appartement in een flatgebouw in de New Yorkse borough Brooklyn. De beheerder van het gebouw had voor werkzaamheden het water afgesloten. Toen het werk gedaan was en een van de vier bewoners z'n wc doortrok, spatten de potten uiteen.

De verwondingen van de vier lopen uiteen. De ergste verwondingen waren voor Martin Pierre. De 58-jarige Pierre raakte door de klap bewusteloos. Ook moest hij naar het ziekenhuis voor dertig hechtingen in hoofd, armen en benen. De andere gewonden werden ook naar het ziekenhuis gebracht, maar waren er minder ernstig aan toe.

De explosie vond al op 2 oktober plaats, maar kwam pas onlangs aan het licht goen Pierre besloot de beheerder van het gebouw aan te klagen. Naast de verwondingen heeft hij namelijk ook een trauma opgelopen: hij durft de wc alleen nog door te trekken van een afstand met een touwtje.

De beheerder van het gebouw wijt de explosie aan een plotselinge stoot van luchtdruk. Het water in de leidingen staat onder druk om het tot bovenaan het gebouw van negentien verdiepingen te krijgen. “Toen het water weer werd aangezet, veroorzaakte de druk een luchtstoot die door de leiding omhoog kwam," zegt de advocate van de beheerder.

De advocaat van Pierre heeft daarop een eenvoudig weerwoord: "Toiletten moeten doortrekken, niet exploderen." Pierre vraagt dan ook een schadevergoeding voor de schade die hij buiten zijn schuld opliep. Het is onbekend hoeveel Pierre precies eist.

Politieke beschouwingen Eerste Kamer uitgesteld

De Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer zijn vanwege het begrotingsakkoord dat de coalitie vrijdag met drie oppositiepartijen sloot uitgesteld. Dat heeft voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol (VVD) na overleg met de fractievoorzitters bekendgemaakt.

De beschouwingen worden waarschijnlijk verplaatst naar 29 oktober. Het is gebruikelijk dat eerst de Tweede Kamer debatteert over de wijzigingen in de begroting voordat de Eerste Kamer met het kabinet over het gewijzigde begrotingspakket in debat gaat, benadrukt Broekers-Knol in een verklaring. Over het uitstel van het debat heeft zij contact gehad met premier Mark Rutte (VVD).

Ondernemer verzint overval

Een Bredase ondernemer is betrapt op het verzinnen van een overval. Hij had de politie vorige maand verteld dat hij op de Neerloopweg van zijn dagopbrengst, twaalfduizend euro, was beroofd, meldt de politie.

De dader zou hem met een mes hebben bedreigd. Door zijn verhaal waren andere ondernemers in zijn buurt zich volgens de politie onveilig gaan voelen.

Omdat het oplossen van overvallen hoge prioriteit heeft, werd de zaak grondig onderzocht. Toen bleken details van het verhaal van de 39-jarige ondernemer niet te kloppen. Vrijdag werd hij opnieuw uitgebreid verhoord en werd hem gevraagd hoe dat kon.

Hierop bekende de man een valse aangifte te hebben gedaan. Hij zou dat hebben gedaan vanwege financiële problemen en wist volgens de politie niet dat andere ondernemers zich door zijn verhaal onveilig waren gaan voelen.

De politie bekijkt of de onderzoekskosten op de ondernemer kunnen worden verhaald en benadrukt dat veel tijd in het onderzoek is gestoken. "Deze recherchecapaciteit had gebruikt kunnen worden voor andere onderzoeken, in zaken die wél gepleegd zijn."

Del Potro verslaat Nadal in Shanghai

Juan Martin Del Potro heeft Rafael Nadal zijn vierde nederlaag van dit jaar bezorgd. De Argentijn verloor zelfs geen set tegenover de nummer één van de wereld; 6-2, 6-4.

Nadal had moeite met de mokerslagen waarmee Del Potro hem over de hele baan stuurde. Met zijn forehand domineerde Del Potro zo het spel, zodat Nadal er nooit echt lekker in kwam. In de eerste set liep de nummer vijf van de wereld dan ook al snel uit naar een 4-0 voorsprong, waarna hij in de tweede set een vroege break plaatste. Die hield hij tot het einde van de wedstrijd vast.

Het is pas Nadals vierde verlies dit jaar, en de tweede keer na Wimbledon dat de Spanjaard geen finale haalt van een toernooi waaraan hij deelneemt. In onderlinge ontmoetingen tussen de twee staat Nadal nog steeds voor; hij won acht van de twaalf wedstrijden.

Ulissi wint Ronde van Emilia

Diego Ulissi is de winnaar geworden van de Ronde van Emilia. Voor de Italiaanse renner van Lampre was het zijn derde zege in een maand, eerder won hij al Milaan-Turijn en de Coppa Sabatini.

Vandaag klopte hij in de slotklim naar San Luca de Deen Chris Anker Sörensen en de jonge Italiaan Davide Villella. In 2009 en 2010 was Robert Gesink nog de beste in deze wedstrijd, vandaag stonden er echter geen Nederlanders aan de start.

FOK!filmtip van de dag: Hunger (2008)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Hunger

Voor de filmtip van vandaag moest even goed nagedacht worden. Er kon namelijk gekozen worden voor het meesterwerk The Green Mile, die om 20.00 uur te zien is op RTL5 of Inglourious Basterds van Tarantino, die om 22.00 uur te zien is op Veronica. De FOK!filmtip van de dag gaat echter alweer naar een film die bij de zuiderburen van Canvas te zien is. Om 23.40 uur is op Canvas namelijk de zeer indrukwekkende dramafilm Hunger van Steve McQueen te zien.

Hunger 1

Hunger is een film die zich afspeelt in 1981, toen zo'n 500 Ierse republikeinen in Noord-Ierse gevangenissen in hongerstaking gingen om een status als politieke gevangenen af te dwingen. Bij de actie zouden tien gevangenen de hongerdood sterven. In Steve McQueens Hunger zien we het verhaal van één van hun meest toegewijde leden Bobby Sands (Michael Fassbender).

Hunger 2

Hunger ging in première op het filmfestival van Cannes en werd zeer goed ontvangen door de critici. Regisseur Steve McQueen zou met zijn speelfilmdebuut zo'n dertig filmprijzen winnen.

 

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Explosie in vuurwerkfabriek

Een explosie in een door het leger gerunde vuurwerkfabriek in het noorden van Vietnam heeft zaterdag aan zeker negentien mensen het leven gekost. Ruim negentig werknemers van het bedrijf zijn gewond geraakt. Dat melden de Vietnamese staatsmedia.

Op het moment dat de explosie zich voordeed waren er ongeveer tweehonderd mensen aan het werk in de fabriek in de provincie Phu Tho. De fabriek is de enige in Vietnam waar vuurwerk wordt geproduceerd voor Nieuwjaar en andere grote publieke evenementen.

Een deel van het meerdere verdiepingen tellende fabrieksgebouw is door de kracht van de explosie ingestort. Nabijgelegen huizen liepen schade op. Rond de duizend bewoners van huizen in de buurt werden geëvacueerd.

Zware aardbeving voor de kust van Kreta

Voor de westkust van het Griekse eiland Kreta heeft zich zaterdag iets na 13.00 uur een aardbeving voorgedaan met een kracht van 6.4 op de Schaal van Richter. Er zijn geen gewonden gevallen en er is geen schade gemeld, berichtten de lokale hulpdiensten zaterdag.

De beving was op 40 kilometer onder de zeebodem en 70 kilometer ten westen van de stad Chania op Kreta, meldde het Amerikaanse geologisch instituut USGS.

Griekenland wordt vaker getroffen door aardbevingen, waarvan de meesten geen problemen veroorzaken. In 1999 was er echter een aardbeving van 5.9 op de Schaal van Richter, die aan 143 mensen het leven kostte.

Zware aardbeving voor de kust van Kreta
Zware aardbeving voor de kust van Kreta (Foto: ANP)

Broer Badr Hari op vrije voeten

De broer van Badr Hari is zaterdagmiddag vrijgelaten. Hij wordt nog wel verdacht van meineed, maar hoefde niet meer te worden vastgehouden omdat hij is verhoord, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

Wat er uit het verhoor is gekomen wordt nu meegenomen in het besluit of vervolgstappen tegen de broer worden genomen. Wanneer dat besluit valt, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen.

De broer, Yassin, werd vrijdag in de Amsterdamse rechtbank aangehouden omdat hij volgens justitie heeft gelogen over de gebeurtenissen in Club Air. Daar werd clubeigenaar Jeroen van den Berg vorig jaar mishandeld.

Yassin gaf aan dat hij Van den Berg als eerste sloeg nadat die een slaande beweging naar Badr zou hebben gemaakt. Ook zei hij dat een vriend van hem geweld heeft gebruikt, maar zijn broer niet. Voor de rechtbank verklaarde Yassin volgens justitie anders dan bij de politie. Daarom heeft hij volgens justitie onder ede gelogen, wat strafbaar is.

Het OM vroeg de rechtbank vrijdag een akte van meineed op te stellen, maar dat weigerden de rechters. Justitie maakte daarom gebruik van een eigen bevoegdheid om op te treden tegen veronderstelde meineed en hield de broer in de rechtbank aan.

Badr Hari staat terecht voor een reeks mishandelingen, waarvan die in Club Air er een is. Zijn broer Yassin werd vorig jaar naar eigen zeggen twee dagen verhoord vanwege die mishandeling, maar zou nooit als verdachte zijn gedagvaard.

Van den Berg werd behoorlijk toegetakeld. Hij liep zware schade aan zijn gebit op en onder meer een hersenschudding. Hij had er lang last van en heeft een stevige schadeclaim ingediend.

[EHL] Oranje Zwart wint en plaatst zich voor KO16

De hockeymannen van Oranje Zwart hebben zich zaterdagmiddag geplaatst voor de volgende ronde van de EHL, de KO16. In Barcelona won de formatie uit Eindhoven met 1-4 van het Poolse Grunwald Poznan. Vrijdag was OZ nog met 6-0 te sterk voor Kelburne.

Vooraf aan de wedstrijd met Grunwald Poznan gaf Oranje Zwart-coach Michel van den Heuvel aan zeker tegenstand te verwachten van de Poolse mannen. Hij kreeg hierin gelijk. Na de geweldige openingstreffer van Thomas Briels en een strafcornerpush van Mink van der Weerden op de lat, kwam OZ in de eerste helft meer en meer onder druk te staan.

De Eindhovense ploeg had dit voor een groot deel aan zichzelf te wijten. Door een aantal inschattingsfouten en slordigheden bood OZ Grunwald Poznan de gelegenheid een paar keer gevaarlijk te counteren. Ook werden er drie corners weggegeven. Deze benutten de Oost-Europeanen echter niet: een alerte goalie Mark Jenniskens en de binnenkant van de paal voorkwamen de gelijkmaker.

Na rust was OZ de betere partij en kreeg opnieuw verschillende doelkansen. Toch lukte het de formatie pas in de 49ste minuut om de stand te verdubbelen. Na een knappe actie van Rashid Mehmood in de cirkel, kon hij vrij uithalen richting doel. Spanjaard Gabriel Dabanch tikte de bal vervolgens achter de doellijn: 0-2.

In het derde kwart viel de 0-3 snel. Opnieuw vuurde Reckers met zijn backhand een kanonskogel af op het Poolse doel en deze belandde feilloos in de kruising. Twee minuten later liet Grunwald Poznan van zich horen. Uit hun vijfde corner van de wedstrijd, schreef Tomasz Dutkiewicz de 1-3 op zijn naam. Beide ploegen kregen daarna nog verschillende kansen om het scorebord in beweging te brengen, maar alleen OZ wist nog te scoren via Bob de Voogd.

Total War: Rome II krijgt vierde en vijfde patch

Total War: Rome II krijgt een vierde en een vijfde patch. De game die behoorlijk geplaagd wordt door bugs krijgt in de vierde patch vooral veel verbeteringen voor de AI.

De AI bouwt nu slimmer en zal ook in de gevechten een stuk logischer handelen. De computergestuurde spelers zullen onder andere hun voedselvoorzieningen beter beheren, betere legers samenstellen, maar ook slimmer omgaan met het onderzoeken van technologie. De patch zorgt ervoor dat de AI beter georganiseerd is en daardoor een betere uitdaging kan bieden aan spelers.

Ook zijn er veel crashes verholpen in deze nieuwste verbetering van de game en het spel zou stabieler moeten draaien. Op de Total War wiki kun je de gehele lijst met verbeteringen van patch 4 vinden.

De vijfde patch voor de game gaat volgende week in bèta, dus ook die patch zal hopelijk redelijk snel uitkomen.

Total War: Rome II kwam uit op 3 september voor pc.

Total War: Rome II

Ziggo verliest gegevens 40.000 klanten

Door diefstal van een laptop heeft Ziggo de gegevens van ruim veertigduizend klanten verloren. De laptop had een bestand met klantnummers, voorletters, achternamen, e-mailadressen, postcodes en onderwerpen van gesprekken, bevestigt een woordvoerder van Ziggo na een bericht hierover van nu.nl. Het ging om gegevens van klanten die voor een onderzoek van Ziggo waren gebeld.

Omdat het om een oudere laptop ging, was die niet versleuteld. De computer werd eind vorige maand gestolen. De klanten zijn inmiddels per brief geïnformeerd over het verlies van hun gegevens.

De gestolen gegevens kunnen niet direct worden misbruikt omdat er geen wachtwoorden zijn gestolen. Wel waarschuwt het bedrijf intern voor het risico dat iemand belt en zich voordoet als klant. Om te voorkomen dat iemand zich kan voordoen als een ander, wordt bellers naar de laatste vier cijfers van hun bankrekeningnummer gevraagd.

De gestolen laptop was van een medewerker van de afdeling onderzoek. Die wilde een analyse plegen op het bestand met de gesprekken, maar volgens de bedrijfsregels had hij dat op de server moeten doen. "Hij is hierop aangesproken", zegt de woordvoerder. "Hij dacht dat het handiger was om dit thuis te doen, omdat dat sneller werkt dan via de server."

De gegevens zijn volgens de woordvoerder niet bruikbaar voor het plegen van identiteitsfraude. De interne regels zouden zijn aangescherpt en er zou strikter op de naleving worden toegezien. Het lek is gemeld bij de Autoriteit Consument en Markt, al had dat wettelijk gezien niet gehoeven. "Het is trouwens de vraag of de dief uit was op de gegevens of op de laptop, wij denken eigenlijk het laatste."

Kerry en Karzai zetten overleg voort

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is sinds vrijdag in Kabul voor dringend overleg met president Hamid Karzai over een veiligheidsakkoord dat de VS met Afghanistan willen sluiten. Vrijdag spraken de twee al uitvoerig met elkaar. Zaterdag gingen zij voor een derde overlegronde om de tafel. Een woordvoerder van Karzai sprak de hoop uit dat de twee tot een akkoord zullen kunnen komen.

Kerry en Karzai discussiëren over een veiligheidsovereenkomst die het mogelijk moet maken dat Amerikaanse troepen in Afghanistan blijven, ook nadat de NAVO-missie in het land eind 2014 is afgelopen. De deal tussen Washington en Kabul moet eind deze maand rond zijn.

Over de overeenkomst wordt al een jaar onderhandeld, maar meningsverschillen over de Afghaanse soevereiniteit hebben tot vertraging geleid. De Amerikaanse regering wil maximaal tienduizend militairen in het land houden om terroristen en opstandelingen te bestrijden. Zonder overeenkomst zullen alle Amerikanen echter op 31 december 2014 vertrokken zijn.

Karzai wil dat de VS hulp garanderen bij eventuele toekomstige conflicten met andere landen; een amper verhulde verwijzing naar buurland Pakistan. Afghanistan beticht Pakistan ervan de Taliban, die aanvallen op Afghaanse en Amerikaanse troepen in Afghanistan uitvoeren, een veilig heenkomen te bieden.

Brazilië wint eenvoudig van Zuid-Korea

Brazilië heeft Zuid Korea in een oefenduel simpel opzij gezet. Door goals van Neymar en Oscar wonnen de bezoekers met 0-2. Brazilië maakte weinig indruk tegen Zuid-Korea, maar dat was ook niet nodig. De bezoekers waren simpelweg sterker. Drie minuten voor rust kwam Brazilië op voorsprong. Neymar verdiende een vrije trap en schoot die zelf binnen: zijn 27e interlanddoelpunt. Doelman Jung zag er niet goed uit bij de goal.

In de tweede helft werden de Aziaten niet veel gevaarlijker en Brazilië hoefde zich niet maximaal in te spannen om het vriendschappelijke duel te winnen. De Zuid-Amerikanen lieten de bal rustig rond gaan en kwamen drie minuten na rust op 0-2, toen Paulinho met een fraaie pass Oscar bediende, die omspeelde Jung en schoot de bal in het lege doel: 0-2.

Luiz Felipe Scolari begon teleurstellend aan zijn tweede periode als bondscoach van de Braziliaanse ploeg, maar in de laatste maanden is de WK-gastheer toch prima bezig. Van de laatste tien interlands heeft Brazilie er nu negen gewonnen. Alleen tegen Zwitserland ging het mis, op 14 augustus van dit jaar (1-0). Aankomende dinsdag oefent Brazilië weer, dan tegen Zambia.

Rus wint ook in Sant Cugat

Arantxa Rus heeft zaterdag voor de tweede week op rij een challengertoernooi op haar naam geschreven. De 22-jarige Monsterse won op het Spaanse gravel in Sant Cugat(ITF-25k) de finale van Alberta Brianti. Rus won in drie sets: 6-4, 2-6 en 6-2. 

Haar tweede serie van tien overwinningen op een rij in dit jaar. Na een beroerd eerste deel van 2013 is het najaar van Rus op een lager niveau succesvol. Vorige week won Rus in Vallduxo een challengertoernooi. Ruim een maand geleden was ze ook al de sterkste in Charleroi en Alphen aan den Rijn. Maandag zal Rus weer terugkeren in de top200 en een week later zal ze rond plek 160-165 staan op de wereldranglijst. 

Verdacht pakket bij vrachtverwerker Schiphol

Bij een bedrijf dat pal naast de luchthaven vracht van Schiphol verwerkt is zaterdagmiddag een verdacht pakketje gevonden. De omgeving van het bedrijf aan de Folkstoneweg is afgezet, zegt een brandweerwoordvoerder.

Het pakketje werd rond 13.15 uur gevonden. Of het pakketje tussen vracht van de luchthaven zat, kon de woordvoerder niet direct zeggen. De hulpdiensten zijn ter plaatse voor onderzoek.

Oppositie wil akkoord laten doorrekenen

Het vrijdag gesloten begrotingsakkoord moet worden doorberekend door het Centraal Planbureau. Dat vinden CDA, GroenLinks en PVV.

De doorrekening moet worden gedaan vóór de financiële beschouwingen, twittert CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. "Hoe hard zijn de afspraken over bezuinigingen en extra banen?", schrijft hij. De financiële beschouwingen beginnen woensdag. Een woordvoerder van de PVV laat weten dat de partij instemt met het voorstel van CDA en GroenLinks.

Bij het begrotingsakkoord van de coalitie en D66, ChristenUnie en SGP is geen doorrekening aangekondigd.

Australische bond sprak al met Hiddink

Guus Hiddink is een van de kandidaten om de ontslagen Holger Osieck op te volgen als bondscoach van Australië. Voorzitter David Gallop van de Australische voetbalbond heeft al een gesprek gehad met de Nederlandse trainer, die de Socceroos in 2006 naar de achtste finales van het WK in Duitsland loodste. Het is niet duidelijk of Hiddink interesse heeft.

Volgens Gallop ging het slechts om een oriënterend gesprek. "We hebben altijd contact met hem gehouden en het is eerlijk om te zeggen dat we onze voelsprieten hebben uitgestoken", vertelde hij aan Fox Sports News. "Meer is er op dit moment nog niet aan de hand."

De Australische bond wil niet te lang wachten met het aanstellen van een nieuwe bondscoach. Voor de interlandperiode van november moet er duidelijkheid zijn. Voorlopig neemt assistent Aurelio Vidmar de taken waar. Australië heeft zich al geplaatst voor het WK van volgend jaar in Brazilië.

Op het lijstje met kandidaten staan ook de namen van de Australiërs Graham Arnold, Ange Postecoglu en Tony Popovic. "Het is absoluut zinvol om een Australische coach aan te stellen", vindt Gallop. "Of het daar nu het juiste moment voor is, moeten we bekijken."

Hiddink is niet de enige Nederlander die wordt genoemd. In de Australische media zingt ook de naam van Frank Rijkaard rond, net als die van de Argentijn Marcelo Bielsa en de Fransman Gérard Houllier.

Stosur en Bouchard in finale Osaka

Samantha Stosur en Eugenie Bouchard staan in de finale van het WTA-toernooi van Osaka. De als derde geplaatste Australische won op het Japanse hardcourt met 6-1, 6-2 van de Amerikaanse Madison Keys. De Canadese, als vijfde geplaatst, had tegen thuisspeelster Kurumi Nara eveneens maar twee sets nodig: 6-2, 6-2.

Voor Stosur wordt het zondag haar zeventiende finale op de WTA-tour. Ze won het toernooi van Osaka in 2009. De Canadese tiener Bouchard gaat op jacht naar de eerste titel in haar carrière.

Formule 1-coureurs eren overleden De Villota

De deelnemers aan de Grote Prijs van Suzuka in de Formule 1 zullen zondag een eerbetoon brengen aan de afgelopen week overleden Spaanse testrijdster Maria de Villota. Zo zal er voorafgaand aan de wedstrijd een minuut stilte worden gehouden en wordt er ook tijdens de huldiging achteraf stilgestaan bij de dood van de Spaanse, die voor het Marussia-team werkte. Dat hebben de rijders, verenigd in de GPDA, zaterdag gemeld.

De Villota, deze week dood gevonden in een hotelkamer in Sevilla, overleefde vorig jaar maar net een ongeval bij een test in Engeland. De dochter van oud-Formule 1-coureur Emilio de Villota liep daarbij onder meer een schedelbreuk op. Ze moest na een operatie haar rechteroog missen. Haar familie maakte zaterdag bekend dat de 33 jaar geworden Spaanse volgens artsen is overleden aan neurologische blessures die ze tijdens dat ongeval heeft opgelopen.

Burgemeester Veenendaal naar rechter om pedo

Burgemeester van Veenendaal Wouter Kolff (VVD) wil via de rechter zorgen dat een veroordeelde pedoseksueel niet in gebieden met kinderen komt. Hij spant een kort geding aan, liet hij zaterdag in het Radio 1 Journaal weten.

Kolff vindt dat de man in de samenleving moet kunnen terugkeren, maar dat daar wel afspraken over gemaakt moeten worden. Omdat dit na verschillende pogingen niet is gelukt, wil hij dit afdwingen via de rechter.

De man kwam in juli vrij nadat hij acht maanden vastzat. Toen hij terugkeerde in Veenendaal zorgde dat voor veel onrust in de wijk Petenbos, weet de NOS.

De burgemeester wil dat de pedoseksueel zich niet vertoont in de buurt van kinderdagverblijven en speeltuinen ook mag hij op bepaalde tijden niet in een gemeenschappelijke binnentuin komen waar kleine kinderen spelen.

Betoging tegen Catalaanse onafhankelijkheid in Barcelona

Duizenden Catalanen verzamelen zich zaterdag in het centrum van Barcelona om hun deelregering duidelijk te maken dat niet alle Catalanen voor onafhankelijkheid van Spanje zijn.

De betogers eisen het recht op zowel Spanjaard als Catalaan te zijn, hebben de organisatoren laten weten. "Wij zijn Catalonië, wij zijn Spanje", zo luidt de leuze.

De president van Catalonië, Artur Mas, heeft gezegd een referendum over de onafhankelijkheid te willen houden.

Oranje sluit jaar af tegen Colombia

Het Nederlands elftal sluit het interlandjaar af met een oefenwedstrijd tegen Colombia. Het Zuid-Amerikaanse land, dat net als Oranje al een ticket voor het WK op zak heeft, is op dinsdag 19 november te gast in de Amsterdam Arena. Dat maakte de KNVB zaterdag bekend. Nederland en Colombia stonden nooit eerder tegenover elkaar.

De wedstrijd tegen Colombia is drie dagen na het oefenduel tegen Japan, dat in het Belgische Genk wordt gespeeld. Oranje verblijft daar op dat moment voor een trainingsstage. Nederland en Japan trappen af om 13.15 uur. De wedstrijd tegen Colombia begint om 20.30 uur.

Russen houden drankwedstrijd van 1,5 ton

Russen en drank, het is een legendarische combinatie. Dat ze zichzelf niet schamen voor die reputatie, bewezen twee Russische miljonairs. In een Londense nachtclub besloten ze een wedstrijdje toen wie er het meeste kon uitgeven aan sterke drank. De totale schade: meer dan 150 duizend euro.

De Russen kwamen rond twaalf uur met hun entourage de chique nachtclub Kitsch in Londen binnenstappen. Ze bestelden beiden dure dranken en al snel begonnen ze elkaar de loef af te steken, zegt een toeschouwer: "Telkens als de een vijf flessen kocht, kocht de ander er zes, en dan zeven, en dan acht."

Ongeveer drie uur later vonden de Russen het welletjes. Ondertussen stonden al 55 flessen Cristal champagne, 84 flessen Dom Perignon champagne en een hele resem dure whiskeys, mixdrankjes en bieren op tafel. Om het vol te houden dronken ze bovendien 44 Red Bulls. 

Om de winnaar te bepalen, werden de rekeningen gevraagd. De eerste Rus kreeg een rekening van 64 duizend pond, zo'n 75 duizend euro. Met een bedrag van 67 duizend pond, zo'n 79 duizend euro, was nummer twee echter de overwinnaar. Genoeg reden voor een dansje op tafel, zo vond de Rus.

Overigens stelt de wedstrijd het legendarische drinkvermogen van de Russen wel ter discussie. Een toeschouwer zegt dat de Russen, ondanks de hulp van vele mooie vrouwen, niet alles op kregen: "Op het einde van de avond waren er nog een hoop halfvolle flessen over."

Vreemd genoeg waren er geen dashboardcams aanwezig om de wedstrijd op te nemen.

[MLB] Cardinals pakken eerste overwinning in Championship Series

De St. Louis Cardinals hebben hun eerste wedstrijd van de Championship Series gewonnen. In het Busch Stadium werden de Los Angeles Dodgers met 3-2 verslagen.

Het duurde lang voor er een beslissing viel. Beide teams hadden in de derde inning twee runs geslagen. Deze score bleef staan tot en met de negende inning. Ook toen wisten de teams niet te scoren. Een extra inning was dus nodig om een winnaar aan te kunnen wijzen.  

In die inning pakten de Cardinals de overwinning. De defensie van de Cardinals hield de Dodgers van scoren af. De aanval de Cardinals maakte uiteindelijk het verschil. Alle lof ging uit naar Carlos Beltran die met twee honken bezet de bal ver in de hoek van het veld sloeg. Op die manier konden de Cardinals makkelijk de winnende run binnen lopen.

Om 22.00 uur Nederlandse tijd staat de volgende wedstrijd in deze serie op het programma. De Cardinals ontvangen dan opnieuw de Dodgers in het Busch Stadium.

[NHL] Panthers verbluffen de Penguins

De Florida Panthers hebben vannacht verrassend gewonnen van de Pittsburgh Penguins. Na drie periodes stond er een 6-3 eindstand op het scorebord.

De Panthers kwamen al vroeg in de eerste periode op voorsprong. Brad Boyes maakte een goede assist van Tomas Fleischmann af. De Penguins kwamen echter snel terug door een goal van Evgeni Malkin. Vier minuten later stonden de Panthers weer voor na een goal Kris Versteeg. Nog voor het einde van de eerste periode trokken de Penguins opnieuw de stand gelijk. Ditmaal was Craig Adams het eindstation van een aanval van de Penguins.

In de tweede periode namen de Panthers een grotere voorsprong. Ze werden daarbij wel geholpen door de Penguins, die een 5-on-3 powerplay moesten toestaan. Van die situatie maakte Jonathan Huberdeau gretig gebruik door de 3-2 op het scorebord te zetten. In de daaropvolgende powerplay maakten de Panthers ook nog de 4-2. De Penguins scoorden na twaalf minuten in de tweede periode nog de aansluitingstreffer. Pascal Dupius schoot de puck, op aangeven van Sidney Crosby, door de benen van goalie Jacob Markstrom.

In de derde periode hield Markstrom zijn goal knap schoon, waardoor de Panthers uit konden lopen tot 6-3 door toedoen van Fleischmann en opnieuw Boyes. Dit was de eerste nederlaag van de Penguins dit seizoen. Ze gaan daarom niet de Maple Leafs op de ranglijst voorbij. De Maple Leafs hebben echter wel een wedstrijd meer gespeeld.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
Carolina Hurricanes Los Angeles Kings 1 - 2 (na penalties)
Philadelphia Flyers Phoenix Coyotes 1 - 2
Chicago Blackhawks New York Islanders 3 - 2
Winnipeg Jets Dallas Stars 1 - 4
Calgary Flames New Jersey Devils 3 - 2

Ontslag Timmermans geëist bij protest ambassade

Aanhangers van de Russische populist leider Zjirinovski hebben zaterdag geprotesteerd bij de Nederlandse ambassade in Moskou. De groep protesteert tegen de behandeling van diplomaat Dmitri Borodin, die een week geleden werd aangehouden in Den Haag en eist het ontslag van minister Timmermans.

"Het protest was aangekondigd, dus vormde geen verrassing voor de ambassade", aldus een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vladimir Zjirinovski sprak de demonstranten enige tijd toe, weet hij verder. Om hoeveel demonstranten het exact ging kon de woordvoerder niet zeggen.

Zjirinovski zei eerder de ruiten van de ambassade in te zullen gooien tijdens het protest, meldden verschillende media eerder, maar zou dat later weer hebben teruggenomen. Het protest zaterdag verliep vreedzaam en voor zover bekend werden geen aanhoudingen verricht.

Vorige week zaterdag werd de Russische diplomaat Borodin aangehouden omdat hij zijn kinderen zou hebben mishandeld. Zijn vrouw zou diezelfde dag betrokken zijn geweest bij verschillende aanrijdingen. Omdat diplomaten volgens het Verdrag van Wenen onschendbaar zijn, ook als ze de wet overtreden, bood Nederland woensdag excuses aan voor de aanhouding.


Russisch nieuwsbericht over de diplomatieke rel

Costume Quest naar iOS

Costume Quest is vanaf nu beschikbaar voor iPhone en iPad. Dat heeft ontwikkelaar Double Fine bekendgemaakt. De game is te downloaden voor 4,49 euro, en de DLC Grubbins on Ice kan via een in-app purchase aangeschaft worden voor 1,79 euro. 

Costume Quest is de eerste zelf uitgegeven game van Double Fine nadat EA de stekker uit Brütal Legend 2 trok wegens slechte verkoopcijfers van het origineel. De game verscheen in 2010 voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

costume quest

Demonstratie tegen Monsanto

Vanmiddag is er op de dam te Amsterdam een demonstratie tegen de Amerikaanse biotechnologiegigant Monsanto. Het protest richt zich op het gebruik en patenteren van genetisch gemanipuleerde gewassen. Demonstranten beweren dat Monsanto de voedselketen in gevaar brengt.

Het controversiële bedrijf staat bekend om zijn claim op de natuur. Boeren die per ongeluk een genetisch gemanipuleerd zaadje op hun land krijgen, kunnen een bezoekje van een advocatenteam verwachten. Ook biologische boeren bij wie, zonder dat het hun eigen schuld is, 1 procent van hun gewassen transgene varianten van Monsanto bevat, zijn het zaadje.

Het concern heeft een lange geschiedenis van rechtzaken, dubieuze octrooiaanvragen, politici die op de loonlijst staan, intimidatie en valse claims. Meer dan een derde van alle groente die in Europa op het  schap liggen, zijn variaties van het sympathieke bedrijf. Aan de overkant van de grote plas is dat zelfs 90%.  Producten waar ze verder hun zakken mee gevuld hebben zijn onder ander Agent Orange, Roudup en genetisch gemanipuleerd soja. Dit laatste wordt veelal gebruikt om vee te voeden en vindt ook zo zijn weg naar de mens.

Ook in Bergschenhoek, waar een vestiging van Monsanto is, is een protestactie. Beide manifestaties beginnen vanmiddag om 14.00 uur.


De vorige demonstratie op 25 mei (beeld: NOS)

Geen DLC meer voor God of War: Ascension

Zeven maanden na de release van God of War: Ascension heeft ontwikkelaar Sony Santa Monica aangekondigd te stoppen met de productie van DLC. Title updates voor het tweaken van de multiplayermodus kunnen wel nog vrijgegeven worden. 

Aaron Kaufman zei in een statement dat de meeste werknemers van Sony Santa Monica aan een nieuw project bezig zijn. Verder zei hij het volgende: "Since the release of God of War: Ascension last March, we have supported Multiplayer with a vast amount of DLC - from new weapons and maps, to our brutal 1v1 mode, a fan-driven cape contest, new marks, and more. Even the Gods could not have predicted the level of popularity and impassioned connection to our Multiplayer mode driven by the PlayStation Nation."

Verder werd er bekendgemaakt dat de soundtrack van God of War: Ascension tijdelijk gratis te downloaden zal zijn op PSN. Meer details zijn nog niet bekendgemaakt.

God of War: Ascension (Foto: Sony)

De Vroome naar finale in Mexico

Indy de Vroome(ITF-307) staat voor eerst in haar carrière in de finale van een ITF-25.000 dollartoernooi. In het Mexicaanse Tampico haalde de 17-jarige Cromvoirtse de finale doordat haar tegenstandster Maria Fernanda Alvarez Teran (WTA-343) opgaf. De Vroome stond toen met 3-0 voor in de eerste set. 

In de finale speelt De Vroome tegen Doroteja Eric (WTA-250). De Servische is als vierde geplaatst in Tampico, De Vroome was als zesde geplaatst. 

[MotoGP] Marquez pakt pole in Maleisië

Marc Marquez heeft zaterdag bij de Grand Prix van Maleisië de snelste kwalificatietijd gereden. De Spaanse MotoGP-coureur van Repsol Honda voltooide het rondje in 2.00,001 minuten en mag zondag van poleposition vertrekken. De Italiaan Valentino Rossi en de Brit Cal Crutchlow waren de nummers twee en drie.

Marquez gaat zondag in Sepang op jacht naar zijn zevende overwinning van het seizoen. De Spaanse debutant in de MotoGP is de leider in de stand om het wereldkampioenschap, voor zijn landgenoten Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa.

In de Moto3 start met Luis Salom eveneens een Spanjaard vanaf de eerste plaats. De Nederlander Jasper Iwema reed de 27e tijd.

Bouhanni boekt ritzege in Beijing

Nacer Bouhanni heeft de tweede etappe in de Ronde van Beijing gewonnen. De Fransman van FDJ was na een rit van 201 kilometer de Italiaan Roberto Ferrari en de Australiër Mitchell Docker te snel af in de sprint. Barry Markus van Vacansoleil was op de zesde plaats de beste Nederlander.

Bouhanni neemt dankzij de ritzege de leiderstrui over van Thor Hushovd. De Noor had vrijdag de eerste etappe op zijn naam geschreven. De Fransman Maxime Bouet en de Belg Willem Wauters zijn de nummers drie en vier. De Ronde van Beijing duurt tot en met dinsdag.

Moslimextremisten gaan fuseren voor jihad

De leider van Al-Qaida heeft de jihadisten in Syrië opgeroepen zich te verenigen in hun strijd tegen het bewind van Bashar Assad. De strijders moeten hun 'loyaliteit aan bepaalde organisaties en partijdigheid' laten varen en vereend strijden voor een gezamenlijk doel, namelijk de vestiging van een islamitische staat. Dat betoogt Al-Qaidaleider Ayman al-Zawahri in een audioboodschap.

In de burgeroorlog in Syrië hebben zich twee aan Al-Qaida gelieerde groepen in de kijker gespeeld. Het gaat om Jabhat al-Nusra, dat onder bevel staat van een Syriër, en de Islamitische Staat van Irak en de Levant, waarvan een Irakees de leider is. Beide strijdgroepen zijn loyaal aan Al-Zawahri. De Al-Qaidaleider deed tevens een dringend beroep op de tegenstanders van Assad om vooral geen akkoorden te sluiten met seculiere groeperingen of met het Westen.

Twee weken terug vond overigens al een fusie plaats, toen het zogeheten Leger der Islam werd gevormd uit tientallen relatief gematigde rebellengroepen.

Shadow Warrior

Het is alweer 16 jaar geleden dat de originele Shadow Warrior verscheen. De game werd ontwikkeld door Duke Nukem 3D-ontwikkelaar 3D Realms en teerde vooral op het succes van Duke; de gameplay was bijna exact dezelfde. Toch weerhield dit Shadow Warrior er niet van om tot een echte cult classic uit te groeien. Reboots van 3D Realms-games genieten echter geen goede reputatie, dus de vraag blijft of deze remake van Shadow Warrior hier verandering in kan brengen.

De Steam Controller in actie

Valve heeft twee weken geleden de Steam Controller geïntroduceerd. De controller, die geen analoge knuppels maar trackpads gebruikt, is gemaakt met pc-games in gedachte. Valve heeft dan nu eindelijk een demonstratie-video gepubliceerd.

In de video hieronder kun je zien hoe games van verschillende genres met de bizarre controller werken. Met name de demo van Civilization V is interessant, want van een dergelijke game wordt gedacht dat het alleen met toetsenboord en muis kan werken.

Valve belooft meer demonstratie-video's te uploaden. Vanaf ergens in 2014 kunnen wij ook aan de slag met Valve's controller en de Steam Machines.

Onderwijsvakbond blij met extra investeringen

Vakbond CNV Onderwijs is blij met de extra investeringen in het onderwijs zoals opgenomen in het vrijdag gesloten begrotingsakkoord voor 2014. "Na het Onderwijsakkoord zijn dit welkome extra investeringen op onderwerpen die wij ontzettend belangrijk vinden en waar we ons al langer voor hebben ingezet", meldt voorzitter van de vakbond Helen van den Berg zaterdag in een verklaring.

In het akkoord dat PvdA en VVD sloten met D66, ChristenUnie en SGP is besloten zeshonderd miljoen euro extra te investeren in onderwijs, bovenop de afspraken in het eerder gesloten Onderwijsakkoord.

Zo komt twintig miljoen euro beschikbaar voor kleine scholen. Volgens de onderwijsvakbond is dat niet genoeg om alle goed presterende kleine scholen te behouden, maar 'geeft het wat lucht'. Ook over extra geld voor onder meer zomerscholen, betere leraren en schoolleiders en techniek- en praktijkonderwijs is de vakbond te spreken.

Van Gaal geeft Nigel de Jong uitbrander

Louis van Gaal was na de 8-1 overwinning op Hongarije niet helemaal tevreden over het optreden van Nigel de Jong. De middenvelder pakte een gele kaart na een akkefietje met Krisztian Nemeth, terwijl er een 5-1 voorsprong op het scorebord stond. Hij is nu geschorst voor de confrontatie met het Nederlands elftal tegen Turkije van aankomende dinsdag.

"Ik vind het dom en dat heb ik ook tegen Nigel gezegd. Het is hetzelfde als eerder met Robben: je helpt je team er niet mee", laat Van Gaal optekenen door De Telegraaf. "Voor Nigel heb ik wel wat meer begrip dan voor Robben", verklaart de verder tevreden bondscoach. "Hij kreeg een heel harde schop tegen de achillespees waaraan hij geopereerd is en die hem een jaar buiten Oranje heeft gehouden." 

'Kindhuwelijk? Geen enkel punt'

Een onderzoek van ITV-journalisten laat zien dat sommige imams in het Verenigd Koninkrijk bereid zijn om een minderjarig kind te trouwen. 18 van de 56 benaderde geestelijken vonden dit geen enkel probleem.

De journalisten deden zich voor als moeder en broer van een 14-jarig meisje. De imams werd duidelijk gemaakt dat de Nikah tegen de wil van het meisje was en dat het meisje minderjarig zou zijn.

Een  mainstream-moskee, de Al Qubah in Manchester ziet de voltrekking van een huwelijk met een bang, veel te jong meisje als geen enkel probleem. Mohammed Shahid Aktar van de centrale moskee te Birmingham weet het goed uit te leggen:  "We doen dat, omdat het in orde is, maar dan heb je nog te maken met de kafirs, de wet, de Engelsen." Ook tv-imam Bilal Philips kan het prima motiveren: "De profeet deed het ook. Het is geen mishandeling, het is een huwelijk."

Mensenrechten activisten vermoeden dat in Engeland jaarlijks duizenden meisjes jonger dan 16 gedwongen worden tot een huwelijk. Volgens de officiële cijfers zijn dit er echter 'slechts' 400. In Engeland mag je trouwen vanaf je zestiende.

Tegen vier imams gaat de  justitie een onderzoek instellen.

Australië zet bondscoach Osieck op straat

Holger Osieck is niet langer de bondscoach van Australië. Hij kreeg de zak na twee blamerende nederlagen op rij. De Australiërs moesten in de voorbije twee interlands twaalf doelpunten slikken. Zelf lukte het de ploeg niet om het net te vinden.

De Australische bond trok conclusies en besloot voortaan verder te gaan zonder Osieck, die daardoor niet op het WK actief zal zijn. Dinsdag tegen Canada zal hij al niet meer in de dug out zitten. Vorige maand was Brazilië al met 6-0 te sterk, gisteravond was Frankrijk met dezelfde cijfers oppermachtig. De bond ziet geen aanknopingspunten meer om volgende zomer in Brazilië een goed WK te draaien. Het ticket voor het WK is al enige tijd binnen.

Teeven daagt Arke om vreemdelingenkosten

De Immigratie- en Nationalisatiedienst (IND) gaat gemaakte kosten voor verblijf en terugvervoer van geweigerde vreemdelingen op vliegmaatschappij Arke Fly verhalen. Daartoe heeft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) de dienst opdracht gegeven.

Luchtvaartmaatschappijen zijn volgens de Vreemdelingenwet uit 2000 van Teevens voorganger Job Cohen (PvdA) verplicht om de kosten van terugvervoer en verblijf te betalen van illegalen van wie verblijf in Nederland wordt geweigerd. Op grond hiervan is Arke Fly aangeslagen voor een bedrag van 142.569,89 euro. Het gaat om twaalf geweigerden die een week tot vijf maanden in Nederland waren, zo meldt AT5.

Arke Fly vindt de vordering van de IND echter niet redelijk en de kosten te hoog. Dinsdag vindt te Amsterdam een rechtszitting over de zaak plaats.

'Bij lager pensioen, lagere premie terecht'

Als werknemers minder pensioen gaan opbouwen is het terecht dat ze ook minder premie gaan betalen. Dat stelt voorzitter van ambtenarenpensioenfonds ABP Henk Brouwer zaterdag in het Financieele Dagblad.

Volgens de krant laat Brouwer daarmee een nieuw geluid horen in de pensioensector. Tot dusverre waarschuwden pensioenfondsen er steeds voor dat de premies niet omlaag gaan als het kabinet de opbouw verlaagt. "Een pensioenfonds is er echt niet op uit om de loonkosten te laten stijgen en de koopkracht aan te tasten. Een premie moet wel de kosten dekken", aldus Brouwer.

Het kabinet wil miljarden bezuinigen door het bedrag dat mensen maandelijk fiscaalvrij kunnen sparen voor hun pensioen te verlagen. De Eerste Kamer houdt dat voorstel echter tegen, onder meer omdat het kabinet niet kan garanderen dat de premies ook naar beneden gaan.

De opbouwverlaging van 2,15 procent naar 1,75 procent vindt Brouwer verder veel te fors. Hij noemt de verlaging een 'te sterke terugval voor mensen'. Een percentage dat wel redelijk is wil de voorzitter in de krant niet noemen.

Pechtold: zeer intensief onderhandeld

Het begrotingsakkoord is tot stand gekomen na 'zeer intensieve onderhandelingen'. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold vrijdagavond gezegd tijdens een persconferentie in het ministerie van Financiën. "Wij hebben onze nek uitgestoken voor de begroting"

Het akkoord tussen kabinet en drie oppositiepartijen laat volgens hem zien dat 'politiek Den Haag het wel kan'. Dan gaat het om zekerheid creëren waardoor weer vertrouwen kan ontstaan.

Het pakket bevat veel maatregelen voor D66, zei Pechtold. Zo komt er extra geld voor onderwijs of vergroeningsmaatregelen. De deal laat het sociaal akkoord echter niet ongemoeid. Pechtold hoopt dat de sociale partners er niettemin mee zullen instemmen.


Pechtold tijdens de persconferentie (beeld: NOS)

PlayStation Plus-games van november

Sony heeft de PlayStation Plus-games van november aangekondigd. Ditmaal is Metal Gear Rising de grootste game van de maand. De Vita-games voor november zijn iets minder. Je kunt de games al op 23 oktober downloaden.

Volgende maand komt de PS4 voor het eerst in de PS Plus-roulatie met Resogun en Drive Club PS Plus Edition.

Leaving PS Plus:

  • 23rd October: Far Cry 3
  • 23rd October: Mafia 2
  • 23rd October: Spec Ops The Line (NBA 2K13 in UAE)
  • 23rd October: Street Fighter X Tekken
  • 23rd October: Touch My Katamari

Entering PS Plus:

  • 23rd October: Metal Gear Rising: Revengeance
  • 23rd October: Remember Me
  • 23rd October: Oddworld Strangers Wrath
  • 23rd October: MotorStorm RC

[WK Kwalificatie] Honduras bijna door, Mexico op vinkentouw

Dankzij een cruciale overwinning in de nacht van vrijdag op zaterdag van Honduras op Costa Rica (1-0), heeft Honduras aanstaande dinsdag tegen Jamaica aan een punt genoeg om zich, in navolging van Costa Rica en de Verenigde Staten, te kwalificeren voor het WK in Brazilië. Dit zou betekenen dat Mexico genoegen moet nemen met de play-offs.

Jerry Bengtson, die met New England Revolution In de Major League Soccer (MLS) uitkomt, was vrijdagnacht de nationale held van Honduras. Bengtson was na 64 minuten spelen namelijk verantwoordelijk voor de enige treffer. Het Costa Rica van oud-Twente speler Bryan Ruiz kon geen verandering brengen in de stand.

Als Mexico het in de thuiswedstrijd zou laten afweten tegen Panama, dan was WK-plaatsing al zeker geweest voor Honduras. Ondanks dat de Mexicanen het in eigen land behoorlijk lastig hadden, wist Mexico wel een overwinning uit het vuur te slepen: 2-1. Oribe Peralta zette Mexico op voorsprong. Nadat Javier Hernández een strafschop miste namens Mexico, tekende Luis Tejada voor de gelijkmaker. Raúl Jiménez maakte vijf minuten voor tijd de winnende treffer.

Aanstaande dinsdag neemt Honduras het op tegen Jamaica. Een gelijkspel of een overwinning zou betekenen dat Los Catrachos voor de derde maal actief zijn op een WK. Wint Honduras niet in Jamaica, dan zou Mexico tegen Costa Rica nog kunnen profiteren, en zich nog rechtstreeks kunnen plaatsen voor het WK. Blijft Mexico vierde, dan zal het in de play-offs uitkomen tegen Nieuw-Zeeland.

De Verenigde Staten boekten in eigen land een degelijke 2-0 zege op Jamaica. Graham Zusi zette de Amerikanen op voorsprong en voormalig AZ-aanvaller Jozy Altidore verdubbelde de marge voor de VS.

Thuis Uit Uitslag
Mexico Panama 2-1
VS Jamaica 2-0
Honduras Costa Rica 1-0
# Thuis Uit Gew. Gel. Ver. Pt. Goals voor Goals tegen
1 VS 9 6 1 2 19 12 6
2 Costa Rica 9 4 3 2 15 11 6
3 Honduras 9 4 2 3 14 11 10
4 Mexico 9 2 5 2 11 6 7
5 Panama 9 1 5 3 8 8 11
6 Jamaica 9 0 4 5 4 3 11

Programma 16 oktober 

Thuis Uit
Costa Rica Mexico
Jamaica Honduras
Panama USA

Malala naar Obama

De Pakistaanse Malala Yousafzai heeft misschien niet de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen, maar vrijdag (lokale tijd) werd ze wel met alle egards ontvangen door de Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle.

De 16-jarige Pakistaanse werd afgelopen jaar door de Taliban in het hoofd geschoten omdat ze campagne voerde voor betere scholing van meisjes. In Groot-Brittannië herstelde ze van de aanslag.

In het Witte Huis prezen de Obama's Malala voor "haar inspirerende en betrokken werk voor onderwijs voor meisjes in Pakistan".

Met haar inspanningen verdiende de 16-jarige een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede. Die prijs viel uiteindelijk de in Den haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) ten deel.

Malala bezoekt Obama's in Witte Huis
Malala bezoekt Obama's in Witte Huis (Foto: ANP)

[F1] Uitslag kwalificatie Japan

Mark Webber start in Japan van pole-position. De Australiër van Red Bull reed in de slotfase van de kwalificatie een 1.30.915, waarmee hij bijna twee tienden sneller was dan teamgenoot Sebastian Vettel.

Lewis Hamilton wist zich als derde te kwalificeren en bleef daarmee de Fransman Romain Grosjean net voor. Fernando Alonso, de enige die Vettel nog van de titel kan houden, start morgen slechts als achtste. Giedo van der Garde reed de voorlaatste tijd, maar de Nederlander zal nog profiteren van enkele uitgedeelde straffen en start morgen als negentiende.

Uitslag kwalificatie Grand Prix Japan
 

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Webber Red Bull 1:30.915   13
2 S. Vettel Red Bull 1:31.089 +0:00.174 13
3 L. Hamilton Mercedes 1:31.253 +0:00.338 17
4 R. Grosjean Lotus 1:31.365 +0:00.450 21
5 F. Massa Ferrari 1:31.378 +0:00.463 17
6 N. Rosberg Mercedes 1:31.397 +0:00.482 17
7 N. Hülkenberg Sauber 1:31.644 +0:00.729 19
8 F. Alonso Ferrari 1:31.665 +0:00.750 16
9 K. Räikkönen Lotus 1:31.684 +0:00.769 19
10 J. Button McLaren 1:31.827 +0:00.912 15
11 S. Perez McLaren 1:31.989   16
12 P. di Resta Force India 1:31.992 +0:00.003 15
13 V. Bottas Williams 1:32.013 +0:00.024 14
14 E. Gutierrez Sauber 1:32.063 +0:00.074 15
15 P. Maldonado Williams 1:32.093 +0:00.104 15
16 D. Ricciardo Toro Rosso 1:32.485 +0:00.496 11
17 A. Sutil Force India 1:32.890   10
18 J. Vergne Toro Rosso 1:33.357 +0:00.467 6
19 M. Chilton Marussia 1:34.320 +0:01.430 8
20 C. Pic Caterham 1:34.556 +0:01.666 8
21 G. van der Garde Caterham 1:34.879 +0:01.989 9
22 J. Bianchi Marussia 1:34.958 +0:02.068 5

Aonuma hint naar Majora's Mask

Zelda-fans opgelet: Zelda producer Eiji Aonuma, heeft vandaag tijdens een interview op New York Comic Con laten weten dat er mogelijk een remake komt van The Legend of Zelda: Majora's Mask.

Tijdens het interview werd er door een fan gevraagd of er ooit een remake van The Legend of Zelda: Majora's Mask zou kunnen komen. Het antwoord van Aonuma daarop was: "Dat men tijdens het spelen van de aankomende 3DS-titel The Legend of Zelda: A Link Between Worlds goed op moet letten en de kans aanwezig is dat je dan het antwoord op deze vraag vind."

Of hij dit alleen maar zei om zijn nieuwe game te promoten is niet bekend, maar het klinkt in ieder geval wel hoopvol.

Majora's Mask

[WK Kwalificatie] Colombia kan koffers pakken

Colombia verschijnt volgende zomer voor het eerst sinds zestien jaar ten tonele op een wereldkampioenschap. De Zuid-Amerikanen zorgden vannacht tegen Chili voor een spektakelstuk. Radamel Falcao speelde daarin de hoofdrol. De aanvaller van AS Monaco benutte twee beslissende strafschoppen.

Lang leek er voor Chili geen vuiltje aan de lucht. Arturo Vidal en Alexis Sanchez (twee keer) hielpen de Colombiaanse hoop al voor de rust ogenschijnlijk om zeep. Er bleek echter niets van waar. Na 69 minuten bracht Teofilo Gutierrez de spanning terug door voor de 1-3 te zorgen.

Falcao ontpopte zich vervolgens tot held van de avond. De spits, topscorer in de Franse Ligue 1, schoot twee penalty's binnen en bepaalde daarmee de eindstand op 3-3. Colombia had aan één punt genoeg om zich historisch te kwalificeren voor het WK voetbal in Brazilië.

Venezuela is niet van de partij op het WK voetbal in Brazilië van volgende zomer. Het land had een overwinning nodig op Paraguay om in de race te blijven, maar kwam niet verder dan een gelijkspel (1-1). Veel hoop koesterden de Venezolanen al niet meer, toen de uitspelende opponent de voorsprong pakte. Edgar Benitez opende na 28 minuten de score. Venezuela kwam dankzij Juan Manuel Seijas nog wel op 1-1, maar was daarmee rijkelijk te laat.

Het kwartje had de goede kant op kunnen vallen voor Venezuela als Ecuador en Uruguay elkaar vannacht in evenwicht zouden houden. Ecuador kwam echter als winnaar uit de bus met een 1-0 zege door een treffer van Jefferson Montero. 

Argentinië dat al geplaatst was won met 3-1 van Peru. Pizarro opende nog wel de score voor Peru, maar Lavezzi(2x) en Palacio zorgden dat de punten in Argentinië bleven. Chili en Ecuador spelen in de laatste speelronde tegen elkaar. Beide landen zouden het op een akkoordje kunnen gooien, want beide ploegen hebben nog één punt nodig. Uruguay wordt dan veroordeeld tot het spelen van een play-off tegen Jordanië om zich alsnog te kunnen kwalificeren. 

Thuis Uit  Uitslag
Argentina Peru 3-1
Colombia Chile 3-3
Ecuador Uruguay 1-0
Venezuela Paraguay 1-1
# Land Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. Goals voor Goals tegen
1 Argentinië 15 9 5 1 32 33 12
2 Colombia 15 8 3 4 27 25 12
3 Ecuador 15 7 4 4 25 19 14
4 Chili 15 8 1 6 25 27 24
5 Uruguay 15 6 4 5 22 22 23
6 Venezuela 16 5 5 6 20 14 20
7 Peru 15 4 2 9 14 16 25
8 Paraguay 15 3 3 9 12 16 29
9 Bolivia 15 2 5 8 11 16 29

Programma dinsdag 16 oktober 

Thuis Uit
Chile Ecuador
Paraguay Colombia
Uruguay Argentina
Peru Bolivia

Gameplay Deep Down op PlayStation 4

Sony heeft tijdens de Tokyo Game Show gameplaybeelden laten zien van de PlayStation 4-game, Deep Down. Veel zullen de livestream al hebben gezien, maar deze keer kun je de game bekijken in full-hd.

Deep Down is een online-free-to-play dungeon crawler en verschijnt exclusief voor PlayStation 4. Hoewel eigenaars van een PlayStation 4 straks PlayStation Plus-abonnee moeten zijn om online te kunnen spelen. Is dat geen vereiste voor free-to-play titels en laat Sony bij deze games de beslissing over aan de uitgevers.

Actie begint vanaf tien minuten.

Kranten positief over akkoord

De ochtendkranten zijn zaterdag overwegend positief over het begrotingsakkoord dat regeringspartijen PvdA en VVD vrijdag sloten met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Trouw kopt op de voorpagina 'Oppositie helpt kabinet vooruit' en De Telegraaf stelt 'Politiek is er eindelijke uit'.

De Volkskrant spreekt op de voorpagina van 'Rutte's doorstart'. Verderop in de krant wordt gesteld dat premier Rutte de 'reddingsboei van de oppositie' pakt.

Volgens het AD geeft het 'herfstakkoord kabinet Rutte lucht'. Verderop in de krant is de toon wel minder positief, als wordt gesproken van het kabinet-Rutte 2 dat 'nog verder wordt uitgekleed'.

Waarnemend burgemeester Meerssen mag blijven

Waarnemend burgemeester van Meerssen Hans Schmidt (VVD) mag aanblijven. Hij overleefde vrijdag een motie van wantrouwen, meldt L1. De motie werd ingediend naar aanleiding van de publicatie van een rapport over een zoenaffaire in de Limburgse gemeente, waardoor een wethouder opstapte en uiteindelijk zelfmoord pleegde.

De 58-jarige wethouder Jo Dejong stapte in februari op, nadat hij op een carnavalsfeest een vrouwelijke collega tegen haar zin zou hebben gezoend. Ongeveer twee weken later pleegde de man zelfmoord.

Schmidt kreeg in het rapport kritiek over zijn rol in de zaak. Vier raadsleden waren vrijdagavond voor het opstappen van Schmidt, tien tegen.

In het rapport adviseerden de onderzoekers voor minstens een volledige raadsperiode van vier jaar wethouders van buiten te benoemen. Schmidt, die sinds november 2012 waarnemend burgemeester is, kon volgens de onderzoekers wel aanblijven.

Megamisbruiker bekent gedeeltelijk

Frank R., verdachte in de grote zedenzaak die afgelopen week aan het licht kwam, heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd voor fysieke seks met twee minderjarige meisjes. Dat stelt zijn advocaat Robert van Haarst zaterdag in NRC Handelsblad.

De 48-jarige R. werkt volgens de advocaat goed mee aan het onderzoek. "Bij elke aanvulling op het dossier is er nauw overleg tussen ons." R., die sinds mei vastzit, zou sinds zijn aanhouding geen bezoek hebben gehad in de gevangenis.

De krant meldt verder dat Frank R. sinds 1992 een strafblad heeft. Hij kreeg een taakstraf van 120 uur opgelegd wegens 'het wederrechtelijk binnendringen van een woning'. Daarbij dreigde hij ook met verkrachting.

De Brabander heeft naar verwachting elf meisjes fysiek misbruikt. In totaal zijn 295 meisjes te zien op het beeldmateriaal dat bij R. werd aangetroffen. Bij huiszoeking werden zo'n 26 duizend filmpjes en 144 duizend foto's gevonden die de man maakte van zijn slachtoffers.

FOK!filmblik: Blood Simple. (1984)

In het FOK!filmblik van vandaag komen we ditmaal een erg fijne debuutfilm tegen van de gebroeders Ethan en Joel Coen. Het was namelijk op 12 oktober 1984 dat hun allereerste rolprent Blood Simple voor het eerst op het witte doek van het Internationale Film Festival van New York te aanschouwen was.

Blood Simple

Julian Marty (Dan Hedaya) is een eigenaar van een bar in Texas die denkt dat zijn vrouw vreemdgaat. Marty huurt de privé-detective Loren Visser (M. Emmet Walsh) in om haar te gaan volgen en zo de zaak te onderzoeken. Al snel blijkt dat Abby er vandoor is gegaan met Ray (John Getz), een werknemer van Marty. De kroegeigenaar is woedend en biedt Visser een flink pak geld om het ontrouwe koppel af te maken.

Blood Simple 1

Het idee om Blood Simple te gaan maken stamt al uit het begin van de tachtiger jaren. Met regisseur Sam Raimi als inspiratiebron besloten de mannen om een trailer te maken, om daar geldschiters mee te overtuigen om mee te doen aan de lowbudget horrorfilm. Niemand minder dan Bruce Campbell was in de trailer te zien, waarmee de gebroeders Coen meer dan een miljoen dollar bijeen wisten te krijgen.

Blood Simple 2

Blood Simple was ook het debuut van cameraman Barry Sonnenfeld. Sonnenfeld zou later ook naam maken met films zoals The Addams Family (1991), Men in Black (1997) en Wild Wild West (1999). Ook maakte actrice Frances McDormand haar acteerdebuut in deze film. McDormand zou datzelfde jaar nog trouwen met Joel Coen. Ook de dvd van Blood Simple is een absolute aanrader. Bij de film zit namelijk een prachtige commentaarstem van de fictieve filmhistoricus Kenneth Loring (Jim Piddock). Een ijzersterk debuut van de regisseurs die ons later blij zouden maken met cineastische pareltjes zoals Raising Arizona (1987), The Hudsucker Proxy (1994), Fargo (1996), The Big Lebowski (1998), O Brother, Where Art Thou? (2000), No Country for Old Men (2007) en True Grit (2010).

Hernieuwde fantasie op iOS en Android

Square Enix heeft via hun officiële blog laten weten dat Final Fantasy VI ook voor iOS en Android zal verschijnen. Een releasedatum is nog niet bekend, maar het geen simpele port worden.

Final Fantasy VI word door velen gezien als één van, zo niet, de beste Final Fantasy. Deze mobiele-versie zal daarom geen simpele port worden, maar een remake in de stijl van de vorige delen in de serie. Vergelijkbaar aan de mobiele-versie van Final Fantasy V. Grafisch zal de game worden geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Ook het gevechtssysteem is veranderd, waardoor eindeloos grinden niet meer de boventoon zal voeren.

FFVI

Extreemrechts wil op Volkert-jacht

Rechts-extremisten zijn van plan Volkert van der G. op te sporen als hij met proefverlof zou gaan. Dat staat in een brief die staatssecretaris van Jusititie Fred Teeven (VVD) naar de moordenaar van Pim Fortuyn stuurde, meldt De Telegraaf zaterdag. Teeven bepaalde vrijdag dat de 44 -jarige Van der G. niet op proefverlof mag.

De politie in Oost-Nederland heeft 'een concrete en zeer recente aanwijzing dat in de rechts-extremistische hoek initiatieven worden ontplooid om u in een geval van een verlof te kunnen opsporen', schrijft Teeven in de brief, die de krant in handen heeft.

Teeven liet vrijdag weten dat er een re-integratieplan is opgesteld waarmee Van der G. zich binnen de muren van de gevangenis moet voorbereiden op zijn terugkeer in de samenleving. Daarin staan dagactiviteiten die in het teken staan van zijn voorwaardelijke vrijlating in mei volgend jaar.

De staatssecretaris moest een nieuw besluit nemen na een uitspraak van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vorige week. Die oordeelde dat een goede terugkeer in de maatschappij van de moordenaar van Pim Fortuyn zwaarder weegt dan maatschappelijke onrust.

Jat-PvdA'er 'moet afzien van wachtgeld'

Het voormalig Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest moet afzien van wachtgeld. Daartoe roept PvdA-voorzitter Hans Spekman zaterdag op in het AD. Van der Roest kwam in opspraak omdat hij zo'n veertigduizend euro uit de kas van de daklozenkrant nam voor eigen gebruik.

"Wachtgeld lijkt me hier niet passend, al kan hij er aanspraak op maken. Ik zou ervan afzien", aldus Spekman in de krant.

Spekman wees eerder ook al burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel (PvdA) erop te moeten solliciteren. Rehwinkel heeft vanaf volgende maand een onbetaalde baan bij een bedrijf in Barcelona en wil gebruik maken van de wachtgeldregeling.

Rutte hoopt op steun andere partijen

Premier Mark Rutte (VVD) hoopt dat ook andere partijen de maatregelen zullen steunen die zijn opgenomen in het vrijdag gesloten begrotingsakkoord. De wensen van de afgehaakte partijen CDA en GroenLinks worden weerspiegeld in het akkoord, stelde Rutte vrijdagavond bij de presentatie van het akkoord.

"Ik denk dat als zij de plannen lezen, zij zullen zien dat we oprecht een poging hebben gedaan aan hun wensen tegemoet te komen", zei Rutte. Hij wees erop dat het CDA, toen die partij afhaakte, klaagde dat er maar honderd miljoen euro lastenverlichting was. "Ik wijs erop dat dat in het akkoord zeshonderd miljoen euro is geworden."

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) verklaarde blij te zijn met het akkoord, omdat dat zorgt voor meer banen en voor duidelijkheid en zekerheid over de toekomst van de arbeidsmarkt. "Het economisch herstel is nog pril. Het is er voor ons pas echt als mensen weer zicht krijgen op een baan en vertrouwen krijgen in de toekomst."

Het sociaal akkoord wordt volgens Asscher 'met meer ambitie en sneller' uitgevoerd. Bovendien is er nu politieke steun voor gekomen, stelde de bewindsman.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) omschreef zichzelf als een 'tevreden minister van Financiën'. "De kans dat de begroting en het Belastingplan de eindstreep halen is aanmerkelijk toegenomen. We voldoen ook aan de begrotingsafspraken met Europa. Dat was al zo, maar nu met meer zekerheid."

CDA ontevreden met 'uitruilakkoord'

CDA-leider Sybrand Buma is niet tevreden over het begrotingsakkoord dat het kabinet vrijdag heeft gesloten met D66, ChristenUnie en de SGP. Het kabinet gaat met dit 'uitruilakkoord' door op de vorig jaar gekozen weg, laat hij vrijdagavond weten.

"Kern van het beleid blijft ook met dit akkoord het verhogen van de belastingen in 2014 met 2,2 miljard euro", reageert hij. Buma zat tot vorige week aan de onderhandelingstafel. Hij stopte daarmee, omdat de onderhandelaars onvoldoende tegemoet kwamen aan zijn wens om de lasten flink te verlagen.

Het vrijdag gesloten akkoord is slecht voor banen en voor de Nederlandse economie, stelt hij. De nieuwe belastingmaatregelen, zoals een taks op leidingwater, noemt hij een verslechtering. Buma is blij dat de bezuinigingen op gezinnen minder hard uitvallen, net zoals die op defensie. "Dat is goed, maar de som der delen blijft een uitruilakkoord dat Nederland niet sterker uit de crisis zal brengen."

Buma vindt het spijtig dat niet is gekozen voor belastingverlaging, het stoppen met nivelleren en het verkleinen van de overheid. Alleen dat levert structureel banen op en maakt Nederland sterker, aldus de CDA-leider.

Premier Mark Rutte (VVD) zei bij de presentatie van het akkoord dat hij hoopt dat ook andere partijen de maatregelen zullen steunen. De wensen van de afgehaakte partijen CDA en GroenLinks worden weerspiegeld in het akkoord, aldus de premier.

Amerikaanse topattracties gaan weer open

Ondanks de voortdurende 'shutdown' in de Verenigde Staten gaan drie van Amerika's bekendste toeristische trekpleisters binnenkort weer open voor het publiek.

De gouverneurs van Arizona, New York en South Dakota hebben afspraken gemaakt zodat de Grand Canyon, het Vrijheidsbeeld en Mount Rushmore uiterlijk maandag weer bezoekers kunnen ontvangen.

De staat New York is bereid de 61.600 dollar (ongeveer 45.000 euro) te betalen die per dag nodig zijn om het Vrijheidsbeeld open te houden. "Iedere dag dat Liberty Island gesloten is, lopen we bezoekers mis die normaal gesproken hun geld bij ons komen uitgeven", zegt gouverneur Andrew Cuomo van New York.

Ook gouverneur Jan Brewer van Arizona legt geld bij om het Grand Canyon National Park weer open te stellen voor publiek. De eerste zeven dagen kost de staat 651.000 dollar (ongeveer 480.000 euro).

De shutdown is het gevolg van het uitblijven van een akkoord over de begroting van de Amerikaanse federale overheid. Instellingen, zoals toeristische attracties, moesten daarop door gebrek aan middelen sluiten of inkrimpen.

Zzp'ers blij met nieuwe begroting

De vrijdag gemaakt begrotingsafspraken tussen het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn een opsteker voor zelfstandigen zonder personeel. Dat vindt de Vereniging van Zzp'ers, laat zij in een reactie weten. "Eindelijk zijn zzp'ers uit de gevarenzone waarin ze door het kabinet waren gemanoeuvreerd."

In de nieuwe begroting voor volgend jaar wordt de afschaffing van de zelfstandigenaftrek volledig teruggedraaid. Dat scheelt driehonderd miljoen euro aan lasten voor zzp'ers. De verlenging van de lagere btw op verbouwingen en renovaties tot eind 2014 is volgens de vereniging ook goed voor eenmanszaken.

Verschillende zzp-belangengroepen hebben de afgelopen weken actiegevoerd tegen de afschaffing van de zelfstandigenaftrek. De Tweede Kamer kreeg eind september 66 duizend handtekeningen aangeboden tegen de maatregel.

Volgens de Vereniging van Zzp'ers zijn hun inspanningen nu bekroond. "Er blijft nog wel iets te gissen over: waarom komt een kabinet pas na veel druk tot het inzicht dat er wel een beter beleid te voeren valt dan het aanvankelijk van plan was?", vraagt de zzp-vereniging zich af. "Wij blijven dus op onze hoede."

Journalist opgepakt tijdens uitzending

Een Venezolaanse radiojournalist is donderdag gearresteerd door de onderzoekspolitie, tien minuten nadat hij in zijn uitzending had geklaagd dat leden van de politiedienst in luxeauto's rondrijden. Dat heeft de zoon van de journalist vrijdag bekendgemaakt.

Vier agenten in burger namen Victor Hugo Donaire donderdag midden in de uitzending mee uit de studio. Hij wordt beschuldigd van het zich verzetten tegen zijn arrestatie en het mishandelen van een ambtenaar. Danny Donaire zei dat zijn vader vrijdag nog steeds vastzat.

Molotovgooier accepteert bod Leudal op woning toch

De zogenoemde molotovgooier Gijsbert Ruiter en zijn partner Margot Barel willen toch hun woning verkopen aan de gemeente Leudal. Voorwaarde is alleen dat ze kunnen blijven totdat een schouw van de woning in een hoger beroep in de zaak tegen Ruiter heeft plaatsgevonden, meldt hun advocaat Amma Grapperhaus vrijdagavond.

Eerder deze maand werd nog bekend dat Ruiter een bod van de gemeente op zijn woning had afgewezen. Dat Ruiter en Barel nu alsnog akkoord gaan, komt volgens Grapperhaus omdat de twee zich zodanig in een hoek gedrukt voelen, dat ze niet anders kunnen dan hun biezen pakken.

Nadat ze het vorige bod hadden afgewezen, werd bekendgemaakt dat de gemeente de beveiliging van het huis stopzet. "Het gezin ziet zich vanwege hun eigen veiligheid genoodzaakt te verhuizen", aldus de advocaat. Het bod waarmee Ruiter en Barel akkoord gaan, is een bedrag van circa 350.000 euro.

Vorig jaar plaatste Ruiter een hek voor zijn huis om zich te beschermen tegen wat hij beschreef als de terreur van de bewoners van een naast zijn woning gelegen woonwagenkamp. Toen agenten het illegale hek kwamen verwijderen, gooide Ruiter met molotovcocktails en dreigde hij met een handboog. Ruiter werd begin april hiervoor tot negen maanden cel veroordeeld. Het hoger beroep in de zaak loopt nog.

V-raad geeft laatste fiat aan Syrië-missie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zijn fiat gegeven aan een gezamenlijke missie van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en de VN om het chemischwapenarsenaal van Syrië te vernietigen. Het was de laatste stap die nodig was voor het project definitief van start te gaan.

De OPCW werd vrijdag verrassend onderscheiden met de Nobelprijs voor de vrede. De organisatie kreeg de prijs vanwege haar pogingen chemische wapens uit de wereld te bannen, waaronder het arsenaal zenuwgas dat in Syrië ligt opgeslagen.

Roemer hekelt harde bezuinigingen

In het vrijdag gesloten begrotingsakkoord blijven de harde bezuinigingen overeind. En de rekening wordt linksom of rechtsom betaald door gewone mensen, laat SP-leider Emile Roemer weten in een reactie op het akkoord.

Volgens Roemer brengt het akkoord geen fundamentele verandering in de politieke koers van dit kabinet. Het is 'bijsturen op de verkeerde weg'. "Een afwastaks om gratis schoolboeken te betalen en ook nog eens een half miljard euro weghalen op de zorg. Dat is schuiven met geld, maar niet de koerswijziging die nodig is om de crisis te keren."

De coalitiepartijen en D66, de ChristenUnie en SGP hebben 'te eenzijdig' aangestuurd op bezuinigingen en niet op het herstellen van vertrouwen in de economie. "Het is precies de reden dat wij aan deze onderhandelingen niet mee hebben gedaan. We moeten geen pleisters plakken op fundamenteel foute politiek." In deze tijd moet er juist worden geïnvesteerd en moet de koopkracht van mensen worden hersteld, aldus Roemer.

De SP-voorman is wel blij dat de bezuinigingen voor weduwen en nabestaanden zijn geschrapt en dat de versobering van de zelfstandigenaftrek deels is gerepareerd. "Ik ben daar oprecht blij mee, maar ik zie tegelijk dat op andere plaatsen juist fors harder wordt bezuinigd." Het is met de ene hand geven en met de andere hand nemen, aldus de socialist.

Eigenaar club Ingrid Visser niet vervolgd

De eigenaar van de volleybalclub waar Ingrid Visser speelde, wordt niet vervolgd voor betrokkenheid bij de moord op de volleybalster en haar partner. Het Spaanse Openbaar Ministerie gaf vrijdag te kennen dat er onvoldoende bewijs tegen de man, Evedasto L.C., is.

Ook Maria Rosa V.M. wordt niet meer vervolgd. Zij huurde het huis waar de Nederlandse en haar partner Lodewijk Severein werden omgebracht. Maria Rosa V.M. is tevens een vriendin van de hoofdverdachte Juan Cuenca, die manager was van de volleybalclub.

De Roemenen Valentin I. en Constantin S. worden verdacht van het ombrengen van het stel in opdracht van Cuenca. Eigenaar van de citroenboomgaard bij Murcia, Serafin A., waar de levenloze lichamen van Visser en Severein op 26 mei werden gevonden, blijft ook verdachte.

Meeste huishoudens beter af in 2014

De meeste huishoudens zijn volgend jaar beter af door de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met D66, ChristenUnie en SGP. De koopkracht verbetert voor bijna alle groepen vergeleken bij de miljoenennota 2014. Voor sociale minima is de koopkracht zo'n 1 procent beter dan in de plannen die het kabinet op Prinsjesdag publiceerde. Dat blijkt uit een brief die het kabinet vrijdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zo gaat een paar met kinderen op het sociaal minimum er niet 1,25 procent op achteruit, maar houdt het zijn koopkracht. Alleenstaanden en alleenstaande ouders op het sociaal minimum kunnen volgend jaar een plusje tegemoetzien.

Overigens zullen ook in de nieuwe plannen enkele groepen nog steeds koopkrachtverlies lijden in 2014. Zo gaat een alleenstaande met tweemaal modaal er nog altijd 1 procent op achteruit. Dat is wel een half procent beter dan in de miljoenennota.

In de brief van het kabinet staat verder dat er volgend jaar sprake is van 1,8 miljard euro lastenverlichting op arbeid. Zo wordt een verlaging van de zelfstandigenaftrek met 300 miljoen geschrapt. Het tarief in de eerste belastingschijf gaat omlaag. Ook gaat het afbouwen van de heffingskorting (een belastingaftrek) voor hogere inkomens niet door. Voor renovatie en onderhoud blijft in heel 2014 het verlaagde btw-tarief gelden.

Mede door de lastenverlichting zullen 50.000 extra banen ontstaan.

Tegenover de lastenverlichting staat ook lastenverzwaring, vooral doordat milieubelastingen omhoog gaan. Het betreft bijvoorbeeld de BPM die bij aankoop van een auto moet worden betaald en om een hogere belasting op leidingwater. Ook wordt de heffing op afval storten weer ingevoerd.

Meer geld komt er onder meer voor onderwijs (650 miljoen in 2014), de publieke omroep (50 miljoen vanaf 2016) en Defensie (50, en later 90 miljoen). Aangekondigde bezuinigingen op financiële regelingen voor ouders met kinderen, zoals de kinderbijslag, worden teruggedraaid of verzacht. Ook een ingreep in de Algemene nabestaandenwet gaat niet door.

Het sociaal akkoord wordt op enkele punten aangepast. De aanpassing van het ontslagrecht, aangekondigd voor 2016, vindt een half jaar eerder plaats. WW'ers moeten in 2015 na een half jaar werk beneden hun niveau accepteren in plaats van in 2016. Eind 2015 kunnen bedrijven al verplicht worden 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen op straffe van een boete.

.

Meeste huishoudens beter af in 2014
Meeste huishoudens beter af in 2014 (Foto: ANP)

Gezinnen ontzien door inzet christelijke partijen

ChristenUnie en SGP zijn blij dat in het begrotingsakkoord de gezinnen tegemoet zijn gekomen. Dit punt was voor de twee christelijke partijen essentieel. Gratis schoolboeken blijven bestaan, de verlaging van de kinderbijslag is van de baan en de kinderopvangtoeslag gaat omhoog voor de midden- en hoge inkomens.

"Ik ben tevreden over het positieve resultaat", liet SGP-voorman Kees van der Staaij vrijdagavond weten bij de presentatie van het begrotingsakkoord. "Een goed gezin, is het halve werk."

ChristenUnie-leider Arie Slob zei dat het ontzien van gezinnen een van de hoofddoelen was waarmee hij aan de bezuinigingen begon. Hij bedankte de 'mannenbroeders van D66 en SGP'.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold betekent het extra geld voor gezinnen niet automatisch dat de zogenoemde alleengaanden voor de rekening opdraaien. "Als je kijkt naar de koopkrachtplaatjes, dan zie je dat dit voor iedereen positief is." Volgens Slob zorgt het extra geld voor gezinnen met een kostwinner er automatisch voor dat alleenstaanden meeprofiteren. "En zo wisten we toch D66 te vinden waar we ze soms volledig kwijt zijn."

Hongaarse bondscoach stapt op

De Hongaarse bondscoach Sandor Egervari heeft conclusies verbonden aan de 8-1 oorwassing van zijn ploeg vrijdag tegen het Nederlands elftal. De 63-jarige keuzeheer bood direct na de wedstrijd zijn ontslag aan en dat werd door de Hongaarse voetbalbond geaccepteerd. Egervari's assistent Jozsef Csabi neemt dinsdag tegen Andorra Egervari's taken waar.

Egervari was sinds 2010 bondscoach van Hongarije. Hij vond echter dat hij verantwoordelijk was voor de grote nederlaag. Door het verlies in de ArenA heeft Hongarije het behalen van de tweede plaats niet meer in eigen hand.

Omroep blij met halveren bezuiniging

De publieke omroep is blij dat de bezuinigingen door het vrijdag gesloten begrotingsakkoord worden gehalveerd. Dat laat de voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep Henk Hagoort vrijdag weten.

"We zijn dankbaar dat door dit akkoord de helft van de extra bezuiniging is geschrapt", stelt hij. "Samen met de kansen die er liggen voor het verhogen van de eigen inkomsten zorgt dat ervoor dat we een publieke omroep kunnen behouden voor iedereen in Nederland."

De aankondiging komt daags nadat staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) de oorspronkelijke bezuiniging ter grootte van honderd miljoen euro nog verdedigde in de Tweede Kamer.

Van Gaal: "Ik neem er een extra wijntje op"

Louis van Gaal genoot vrijdagavond van het optreden van Oranje tegen Hongarije (8-1). Vooral de wijze waarop de Hongaren werden teruggedrongen stemde de bondscoach tevreden. "Het mooiste van de avond vond ik dat wij negentig minuten probeerden te pressen", zei Van Gaal tegen SBS6. "Dat hadden we in de voorgaande wedstrijden nog niet gered. De bereidheid was heel groot vanavond. Dit is een moeilijk proces. Om iedere keer te pressen na balverlies. Daarom hebben nu een grote stap gemaakt."

Het record van Robin van Persie ging niet ongemerkt voorbij aan Van Gaal. "Natuurlijk heb ik me daar ook mee bezig gehouden. Ook vanwege mijn assistent (Patrick Kluivert, red). Die is heel blij, ook voor Robin. Dat zag je wel aan hoe ze elkaar in de armen sprongen. Een geweldige prestatie. Het gaat daarbij ook om de wijze hoe wij Van Persie in stelling brengen", vertelt de bondscoach over de drie goals van Van Persie, de nieuwe topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. De spits passeerde Kluivert op de ranglijst en staat op 41 treffers.

Van Gaal wilde niet ingaan op het optreden van Nigel de Jong, die na een lange periode van afwezigheid weer in de basis mocht beginnen. "Ik ga geen spelers eruit lichten. Het hele elftal zet een prestatie neer. Als je in de aanval niet begint met pressen, kan de rest ook niet meedoen. De Jong is een schakel in het team. Er zijn ook momenten dat ik niet tevreden ben. Maar dat heb ik met iedere speler."

De bondscoach kijkt met een goed gevoel terug op de 8-1 overwinning en richt zich nu op de interland van dinsdag tegen Turkije. Van Gaal geniet eerst nog even na van de mooie avond. "Ik zie ook mijn kinderen weer eens. Die zijn in het stadion. Ik neem er nog een extra wijntje op vanavond", besluit de keuzeheer tevreden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.