143 overlevenden nieuwe scheepsramp nu in Malta

Een Maltees schip heeft 143 overlevenden van de scheepsramp die zich vrijdag in de Middellandse Zee voltrok naar Malta overgebracht. Ondertussen wordt nog steeds naar drenkelingen gezocht. Tot dusverre zijn de lichamen van 34 slachtoffers geborgen, zei de Italiaanse marine.

Aan boord van een Italiaans fregat bevinden zich nog meer overlevenden van het ongeluk, alsmede 180 mensen die vrijdagnacht van andere boten in het gebied zijn gehaald. Gewonden zijn met helikopters naar het Italiaanse eilandje Lampedusa overgebracht.

De Middellandse Zee is zo langzamerhand het toneel geworden van dagelijkse overtochten van migranten uit Afrika en het Midden-Oosten die samengepakt in wrakke boten op deze manier naar een EU-land proberen te komen.

Premier Joseph Mucat van Malta zei zaterdag dat de mensen wier boot vrijdag kapseisde de burgeroorlog in Syrië zijn ontvlucht. Het vaartuig ging ten onder op zo'n honderd kilometer ten zuiden van Lampedusa, in de territoriale wateren van Malta. Aan boord waren zo'n 250 migranten.

Vorige week vonden zeker 339 merendeels Eritrese migranten de dood toen hun vaartuig voor de kust van Lampedusa verging.