Nog geen veiligheidsakkoord Afghanistan en VS

De Verenigde Staten en Afghanistan hebben nog geen overeenstemming bereikt over een veiligheidsakkoord dat het verblijf van Amerikaanse troepen in Afghanistan na volgend jaar mogelijk moet maken. De landen zijn het nog niet eens over de vraag door welk land Amerikaanse soldaten die na 2014 misdrijven plegen in Afghanistan worden berecht, zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zaterdag in een toelichting.

De Afghaanse president Hamid Karzai zei dat hij dit laat besluiten door een nationale raad van ouderen en vervolgens het parlement. Kerry zei dat het hier niet om immuniteit gaat en stelde dat alle misdrijven die door Amerikaanse strijdkrachten worden gepleegd door de Verenigde Staten worden vervolgd.

Kerry en Karzai discussiëren over een veiligheidsovereenkomst die het mogelijk moet maken dat Amerikaanse troepen in Afghanistan blijven, ook nadat de NAVO-missie in het land eind 2014 is afgelopen. De deal tussen Washington en Kabul moet eind deze maand rond zijn.

Over de overeenkomst wordt al een jaar onderhandeld, maar meningsverschillen over de Afghaanse soevereiniteit hebben tot vertraging geleid. De Amerikaanse regering wil maximaal tienduizend militairen in het land houden om terroristen en opstandelingen te bestrijden. Zonder overeenkomst zullen alle Amerikanen echter op 31 december 2014 vertrokken zijn.

Karzai wil dat de VS hulp garanderen bij eventuele toekomstige conflicten met andere landen; een amper verhulde verwijzing naar buurland Pakistan. Afghanistan beticht Pakistan ervan de Taliban, die aanvallen op Afghaanse en Amerikaanse troepen in Afghanistan uitvoeren, een veilig heenkomen te bieden.