'Kindhuwelijk? Geen enkel punt'

Een onderzoek van ITV-journalisten laat zien dat sommige imams in het Verenigd Koninkrijk bereid zijn om een minderjarig kind te trouwen. 18 van de 56 benaderde geestelijken vonden dit geen enkel probleem.

De journalisten deden zich voor als moeder en broer van een 14-jarig meisje. De imams werd duidelijk gemaakt dat de Nikah tegen de wil van het meisje was en dat het meisje minderjarig zou zijn.

Een  mainstream-moskee, de Al Qubah in Manchester ziet de voltrekking van een huwelijk met een bang, veel te jong meisje als geen enkel probleem. Mohammed Shahid Aktar van de centrale moskee te Birmingham weet het goed uit te leggen:  "We doen dat, omdat het in orde is, maar dan heb je nog te maken met de kafirs, de wet, de Engelsen." Ook tv-imam Bilal Philips kan het prima motiveren: "De profeet deed het ook. Het is geen mishandeling, het is een huwelijk."

Mensenrechten activisten vermoeden dat in Engeland jaarlijks duizenden meisjes jonger dan 16 gedwongen worden tot een huwelijk. Volgens de officiële cijfers zijn dit er echter 'slechts' 400. In Engeland mag je trouwen vanaf je zestiende.

Tegen vier imams gaat de  justitie een onderzoek instellen.