'Meeste kiezers vinden akkoord goede zaak'

Een kleine meerderheid van 55 procent van de kiezers vinden het goed voor Nederland dat een begrotingsakkoord is gesloten tussen coalitie en D66, ChristenUnie en SGP. Drie op de tien staan niet achter het akkoord, concludeert EenVandaag zaterdag uit een peiling onder tienduizend mensen.

De steun voor het akkoord is het grootst bij de achterban van D66, waar 93 procent achter het akkoord staat. Van de bij het akkoord betrokken partijen is de steun bij de PvdA-kiezers het kleinst, waar 61 procent voor is.

Van de CDA-kiezers vindt driekwart het een goede zaak dat er een akkoord is, bij GroenLinks is dat 59 procent. Deze partijen stapten eerder uit de onderhandelingen.

Een meerderheid van 54 procent is nog altijd tegen de geplande zes miljard euro aan bezuinigingen, maar over het algemeen wordt dit als de minst slechte optie gezien. Met het sluiten van het akkoord is het vertrouwen in het kabinet gestegen. Op Prinsjesdag gaf nog veertien procent aan vertrouwen in het kabinet te hebben. Nu is dat bijna een kwart (24 procent).