'Bij lager pensioen, lagere premie terecht'

Als werknemers minder pensioen gaan opbouwen is het terecht dat ze ook minder premie gaan betalen. Dat stelt voorzitter van ambtenarenpensioenfonds ABP Henk Brouwer zaterdag in het Financieele Dagblad.

Volgens de krant laat Brouwer daarmee een nieuw geluid horen in de pensioensector. Tot dusverre waarschuwden pensioenfondsen er steeds voor dat de premies niet omlaag gaan als het kabinet de opbouw verlaagt. "Een pensioenfonds is er echt niet op uit om de loonkosten te laten stijgen en de koopkracht aan te tasten. Een premie moet wel de kosten dekken", aldus Brouwer.

Het kabinet wil miljarden bezuinigen door het bedrag dat mensen maandelijk fiscaalvrij kunnen sparen voor hun pensioen te verlagen. De Eerste Kamer houdt dat voorstel echter tegen, onder meer omdat het kabinet niet kan garanderen dat de premies ook naar beneden gaan.

De opbouwverlaging van 2,15 procent naar 1,75 procent vindt Brouwer verder veel te fors. Hij noemt de verlaging een 'te sterke terugval voor mensen'. Een percentage dat wel redelijk is wil de voorzitter in de krant niet noemen.